Επιμελητήριο Πρέβεζας: Από 1η Ιουνίου φόρος ανακύκλωσης στα πλαστικά μπουκάλια
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Το τέλος ανακύκλωσης ανέρχεται σε 8 λεπτά
News Room26 Μαΐου 20221
ΚΑΦΕΣ-ΠΛΑΣΤΙΚΟ-MAGICFOCUS-ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Το τέλος ανακύκλωσης ανέρχεται σε 8 λεπτά

Στο τέλος ανακύκλωσης για πλαστικές συσκευασίες αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Πρέβεζας.

Όπως σημειώνει, το τέλος που θα επιβάλλεται από την ερχόμενη Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022, θα είναι για τα προϊόντα των οποίων η συσκευασία περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Η καταβολή του τέλους στα πλαστικά μπουκάλια επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος.

Έτσι, από την 1η Ιουνίου θα επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος κατ’ αντιστοιχία με αυτό για τις πλαστικές σακούλες και για κάθε πλαστικό μπουκάλι νερού ή αναψυκτικού που πωλείται ύψους 8 ευρώ λεπτών. Το τέλος ανακύκλωσης ανέρχεται σε 8 λεπτά.

Το ποσό του τέλους αναγράφεται με διακριτό και ευανάγνωστο τρόπο στα παραστατικά πώλησης προ του Φ.Π.Α. και αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούνται να τηρούν οι επιχειρήσεις που πωλούν τα εν λόγω προϊόντα.

Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στα σημεία πώλησης των προϊόντων σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα υπόκεινται σε τέλος, με αναγραφή του ποσού του τέλους.

Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα αποτελούν δημόσια έσοδα, τα οποία εισπράττονται από την ΑΑΔΕ και αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) ώστε να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ:

·         Η καταβολή του τέλους επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος.

·         Υπόχρεα πρόσωπα για την υποβολή της δήλωσης απόδοσης τέλους ανακύκλωσης είναι οι επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα των οποίων η συσκευασία περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

·         Η δήλωση απόδοσης του τέλους ανακύκλωσης υποβάλλεται στη φορολογική διοίκηση, κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την χρονική περίοδο στην οποία αφορά.

·         Μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr) σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην υπό στοιχεία Α. 1054/2022 απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ.

·         Για την περίοδο της πρώτης εφαρμογής και ειδικότερα για τα έσοδα του μηνός Ιουνίου 2022, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την 1η Αυγούστου 2022.

·         Κατά την ολοκλήρωση της υλοποίησης της υποβολής της δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, και εφόσον υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία λειτουργίας αυτής, η δήλωση θα υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

·         Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, αυτή υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).

·         Οι εισπράξεις του τέλους ανακύκλωσης, εισάγονται στον Αριθμό Λογαριασμού Εσόδου «Α.Λ.Ε. 1110903003».

Για την απόδοση του τέλους υποβάλλεται δήλωση απόδοσης του τέλους στη φορολογική διοίκηση κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά.

 

 

Τελευταία ενημέρωση 26 Μαΐου 2022 18:35:08 από News Room

Ένα σχόλιο

  • John Doe

    26 Μαΐου 2022 at 19:46

    Λάθος ενημερωμένο είναι το Επιμελητήριο.
    Τα μπουκάλια νερού δεν περιέχουν PVC

    Απάντηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας


    PinPrintShares