25η Μαρτίου: Η διπλή γιορτή – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Μακάρι του χρόνου η Ελλάδα, οι Έλληνες, ο κόσμος να είναι καλύτερα
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
News RoomNews Room25 Μαρτίου, 2022 08:000

Μακάρι του χρόνου η Ελλάδα, οι Έλληνες, ο κόσμος να είναι καλύτερα

Εισαγωγή

Σήμερα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αμερική, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και όπου υπάρχουν  Έλληνες έχουμε διπλή γιορτή.

Θρησκευτική, που είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (Χρόνια Πολλά σε όσους εορτάζουν) και Εθνική, γιατί συμβολίζει σημειολογικά την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Για το θρησκευτικό μέρος δεν υπάρχει καμιά αγωνία ή άγνοια. Πάντα έτσι ήταν στο Ορθόδοξο Χριστιανικό ημερολόγιο.

Η Εθνική εορτή μέχρι να καθιερωθεί πέρασε από «σαράντα κύματα».

Ας δούμε μερικά κομμάτια από αυτή την ιστορία…

Πρώτος εορτασμός

Ο εορτασμός στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15-3-1838 από την Κυβέρνηση του Όθωνα.

Είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, ως αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας.

Η 25η  Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».

Η ημερομηνία αυτή θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς από τις πρώτες ήδη ημέρες της Επανάστασης. Την θεωρούσαν ως έναρξη ειδικής χρονολόγησης, ακόμα και σε περιοχές που είχαν επαναστατήσει ενωρίτερα.

Άλλοι ιστορικοί

Κατά τον συγγραφέα Δ. Φωτιάδη και άλλους, ως εθνική γιορτή πριν το 1838 θεωρούνταν η 1η  Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ψηφίστηκε από την 1η Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το 1ο Ελληνικό «Σύνταγμα», ήτοι το «Προσωρινό Πολίτευμα».

Κάποιοι διαφώνησαν με τον Όθωνα γιατί πίστεψαν ότι η θρησκευτική εορτή «θα καπελώσει» την Εθνική.

Η ιστορικός Χρ. Κουλούρη που ερεύνησε τους εορτασμούς τύπου εθνικής εορτής από το 1834 και μετά, δεν περιλαμβάνει σ’ αυτές την 1η  Ιανουαρίου αλλά έξι ημερομηνίες σχετιζόμενες με τη βασιλική οικογένεια.

Κυριότερη εορτή {πριν την καθιέρωση της 25 Μαρτίου} ήταν η 25 Ιανουαρίου, επέτειος την αποβίβαση του Όθωνα στη Ναύπλιο {1833}.

Ως ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης θεωρείται και η 24η  Φεβρουαρίου, όταν άρχισε η επανάσταση Ελλήνων στη Βλαχία.

Έκτοτε και με άλλες επαναστατικές πράξεις που έλαβαν χώρα πολύ πριν την 25η  Μαρτίου απλώνεται η Επανάσταση στον ελλαδικό χώρο, έως ότου καταλήγει στην επικράτεια της Πελοποννήσου.

Επίσημα έγγραφα

Η επίσημη διακήρυξη των επαναστατών προς τις ξένες κυβερνήσεις έγινε με προκήρυξη της «Μεσσηνιακής Γερουσίας» την 25η  Μαρτίου 1821.

Η 25/3 λογίζεται ως αρχή της Επανάστασης σε δικαστικό έγγραφο της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδος του 1823, όπου το «Επαρχικόν Κριτήριον Τριπολιτζάς» {είδος δικαστικού οργάνου} αναφέρει ότι «η αποστασία {=Επανάσταση} ακολούθησε εις τας 25 Μαρτίου».

Ο Παναγιώτης Σούτσος πρότεινε το 1834 την καθιέρωση εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης την 25η  Μαρτίου, αναφέροντας ότι ήταν η ημέρα γενίκευσης της επανάστασης στην Πελοπόννησο και αναγέννησης της Ελλάδας, σε υπόμνημα το οποίο ο Ιωάννης Κωλέττης υπέβαλε στον Όθωνα ως πρόταση σχεδίου νόμου.

Το έγγραφο του Κωλέττη, τότε Υπ. Εσωτερικών, έχει ημερομηνία 22/1/1835 και προτείνει στον Βασιλέα τη θέσπιση εορτασμών με πανελλήνιους αγώνες παρόμοιους με αυτούς της αρχαίας Ελλάδας.

Η εισήγησή του είναι σε γαλλική γλώσσα με γερμανική περίληψη. Αναφέρει ότι ο «Γερμανός» κήρυξε την Επανάσταση στις 17 Μαρτίου 1821 στην Αγία Λαύρα, και ότι η επανάσταση γενικεύτηκε στην Πελοπόννησο την 25η  Μαρτίου την οποία και θεωρεί ως εναρκτήρια ημερομηνία μιας νέας εποχής για την Ελλάδα.

Οι εορτασμοί που πρότεινε ο Κωλέττης περιλάμβαναν διαγωνισμούς στις τέχνες και τα γράμματα και σε διάφορα αγωνίσματα. Θα γίνονταν στην Τρίπολη, την Αθήνα, την Ύδρα και το Μεσολόγγι, εκ περιτροπής μέσα σε μία τετραετία, όπως στην αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί, οι Πυθικοί κτλ.

Τελική απόφαση

Ο εορτασμός «εις το διηνεκές» της Επανάστασης την 25η  Μαρτίου καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15-3-1838 της Κυβέρνησης του Όθωνα και συγκεκριμένα του Γεώργιου Γλαράκη, γραμματέα της Επικρατείας (υπουργού) επί των Εκκλησιαστικών, Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εσωτερικών.

Ο Γλαράκης ήταν ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρωσικού κόμματος, που εκείνη την περίοδο απολάμβανε την εύνοια του Όθωνα.

Ο Όθωνας προσπαθούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητά του προσεταιριζόμενος την απήχηση των εκφραστών της Ορθοδοξίας, και ενδεχομένως σε αυτό να οφείλεται η θρησκευτική χροιά του διατάγματος και η καθιέρωση της εορτής.

Ο πρώτος εορτασμός στην Αθήνα όπου συμμετείχαν ο Βασιλιάς Όθωνας και η Βασίλισσα Αμαλία, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και πλήθος λαού, έγινε στον Ναό της Αγίας Ειρήνης {Αιόλου}.

Ο Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών θεμελιώθηκε την 25η  Δεκ. 1842 και αφιερώθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου για να τιμηθεί η 25η  Μαρτίου 1821.

Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν ότι η Μητρόπολη της Αθήνας «εορτάζει» στις 25 Μαρτίου;

Τρόπος εορτασμού

Το 1839, ο Αμβρόσιος Φραντζής αναφέρει ότι η 25η Μαρτίου ήταν ημέρα «ρητή και εμφυτευμένη εις τας καρδίας των Ελλήνων ως ημέρα ενάρξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως», ενώ ο ίδιος παρουσιάζει τα γεγονότα στα οποία η 25η  Μαρτίου είναι μια από τις ημέρες των πρώτων ενεργειών που άρχισαν μετά τα μέσα Μαρτίου και όχι «η ημέρα ενάρξεως».

Έως το 1875 ο στρατός βρισκόταν παρατεταγμένος κατά μήκος της διαδρομής της βασιλικής πομπής, από τα ανάκτορα προς την εκκλησία και αντίστροφα.

Το 1875 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παρέλαση του στρατού μπροστά από τα ανάκτορα, πρακτική συνήθης από τα μέσα του αιώνα σε δημόσιες γιορτές στη Γαλλία και τα γερμανικά κράτη.

Την επόμενη χρονιά, αν και δεν πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση εξαιτίας βροχής, δίπλα στο στρατό παρατάχθηκε και μία πανεπιστημιακή φάλαγγα.

Μαθητές, φοιτητές

Η πρώτη αναφορά για μαθητική παρέλαση εντοπίζεται το 1899. Τα σχολεία είχαν παραταχθεί και κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 1924, όταν ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία.

Τα επόμενα χρόνια την παρέλαση του στρατού πλαισίωναν και πρόσκοποι και μαθητές στρατιωτικών σχολών.

Το 1932 τα σχολεία της Αθήνας παρέλασαν μπροστά από επισήμους στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μαζί με τους προσκόπους, τη «φρουρά της πόλης» και τις «άλλες οργανώσεις».

Επίλογος

Ασφαλώς οι ιστορικές επέτειοι δίνουν αφορμή για σκέψεις.

Μπορούμε να δούμε ότι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, σε ένα σκοπό, με ομόνοια και ομοφροσύνη, και κάτω από άξια ηγεσία, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Τότε, μέσα στην πανίσχυρη Οθωμανική αυτοκρατορία πολεμήσαμε και αποκτήσαμε δική μας εθνική υπόσταση, οντότητα, ανεξαρτησία.

Σήμερα μέσα στην τρικυμισμένη Ευρώπη, και σε ένα κόσμο σε κρίσιμες στιγμές, πρέπει να συμπαρασταθούμε σε λαούς που κινδυνεύουν να χάσουν την ελευθερία τους και να γίνουν σκλάβοι σε επιθετικούς γείτονες…

Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στην ελευθερία και την ανεξαρτησία όλων των Λαών, καθώς και στην εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης…

Η Ελλάδα, που πρόσφατα εόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και την ελευθερία της, είναι με όλους τους Λαούς που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι…

Δημοκρατία, ισονομία, ελευθερία, ειρήνη, υγεία, εκπαίδευση, εργασία, ευημερία, πολιτισμός είναι στόχοι και ιδανικά που μας αγγίζουν…

Μακάρι να εφαρμοστούν σε όλη τη Γη…

Μακάρι του χρόνου η Ελλάδα, οι Έλληνες, ο κόσμος να είναι καλύτερα…

Χωρίς πανδημία, χωρίς πόλεμο, χωρίς νεκρούς και τραυματίες, χωρίς πρόσφυγες…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr και PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group