Τιμή στην Γυναίκα, το μισό του Σύμπαντος – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Η Υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, η ευημερία βελτιώνονται μόνο σε συνθήκες ειρήνης
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
News Room8 Μαρτίου, 2022 11:550

Η Υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, η ευημερία βελτιώνονται μόνο σε συνθήκες ειρήνης

Εισαγωγή

Σήμερα, όπως πάντα στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, είναι η «Γιορτή της γυναίκας». Ο θεσμός καθιερώθηκε το 1910 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1911.

Την ίδια απόφαση θεσμοθέτησε ο ΟΗΕ το 1977, που κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών (ίδια αμοιβή για ίδια εργασία, ίδια πολιτικά δικαιώματα, κ.ά.).

Εμείς στην Ελλάδα έχουμε σημειώσει σημαντική βελτίωση. Οι γιαγιάδες μας, ακόμη και οι μανάδες μας έζησαν πολύ δυσκολότερα χρόνια από τις σημερινές γυναίκες.

Κουβάλημα του νερού από τα πηγάδια με κουβάδες, πλύσιμο στα ποτάμια και στις νεροτριβές ή στη σκάφη, ρούχα πολύ «σκληρά» και δύσκολα, χωρίς πλυντήρια ρούχων και πιάτων, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεόραση, χωρίς ωράριο εργασίας, καθώς είχαν αρμοδιότητα σε όλα. Στο σπίτι, στο μαγείρεμα, στα ζωντανά, στα χωράφια κλπ.

Οι σημερινές γυναίκες, απόκτησαν οικιακό εξοπλισμό, εργασιακά δικαιώματα, μισθούς και ατομικές συντάξεις, αδιανόητες πριν το 1960.

Στις κόρες, στις νύφες, στις εγγονές μας ευχόμαστε να ζήσουν ακόμη καλύτερα.

Σκεφτείτε ότι σήμερα υπάρχουν γυναίκες που φοράνε μπούργκα, δεν έχουν δικαιώματα και ο κάθε άντρας μπορεί να πάρει ένα ματσούκι και να τις δείρει, ακόμη και να τις σκοτώσει, χωρίς λόγο.

Δυστυχώς η γυναίκα στο Ισλάμ είναι «πράγμα».

Σημαντικές γυναίκες

Ασφαλώς ΟΛΗ η κοινωνία πρέπει να πει πολλά ευχαριστώ σε κάποιες γυναίκες που συνεισέφεραν στην πρόοδο του ανθρώπου.

Θα σας αναφέρω λίγες, από τις πάμπολλες που υπάρχουν, χωρίς αξιολογική σειρά. Έτσι απλά για να τις θυμηθούμε..

Άννα Φρανκ

Η Άννα Φρανκ (1929-1945) ήταν Γερμανίδα Εβραία. Έγραψε ένα ημερολόγιο ενώ κρυβόταν με την οικογένειά της στη σοφίτα από ένα σπίτι στο Άμστερνταμ, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Η ίδια συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το «Ημερολόγιο της  Άννας Φρανκ» όμως έμεινε σε εκείνη τη σοφίτα και έτσι διασώθηκε. Γραμμένο στα Ολλανδικά, είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο.

Ο πατέρας της, μόνος επιζών της οικογένειας, το βρήκε τυχαία, όταν επέστρεψε στη σοφίτα. Το έδωσε ως μοναδική μαρτυρία των γεγονότων για δημοσίευση, με τον τίτλο «Το πίσω σπίτι».

«Παρόλα όσα συμβαίνουν, ακόμα πιστεύω ότι όλοι έχουν μέσα τους καλή καρδιά», έγραψε η Άννα σε μια σελίδα.

Αυτή που υπήρξε ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.

Η Έλεν Κέλερ

Η Έλεν Κέλερ (1880-1968) ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας, λέκτορας και ακτιβίστρια. Σε ηλικία 19 μηνών έχασε την όραση και την ακοή της.

Έγινε γνωστή από το θεατρικό έργο, που αναπαριστούσε τις προσπάθειες της παιδαγωγού της, να αναπτύξει μαζί της έναν κώδικα επικοινωνίας.

Έμαθε τη νοηματική γλώσσα και θεωρήθηκε παιδί θαύμα.

Έμαθε γερμανικά, ελληνικά και λατινικά.

Ήταν το πρώτο άτομο με κώφωση και τύφλωση που αποφοίτησε από πανεπιστήμιο, το 1914. Στη Σκωτία ανακηρύχτηκε επίτιμη διδάκτορας.

Είχε δηλώσει την αντίθεσή της στον πόλεμο, υπήρξε υπέρμαχος του δικαιώματος της γυναικείας ψήφου και των εργατικών δικαιωμάτων.

Έγραψε πολλά βιβλία, τα γνωστότερα έργα της είναι: «Το ημερολόγιο της Έλεν Κέλερ», «Η ιστορία της ζωής μου», «Απαισιοδοξία», «Η θρησκεία μου», «Ειρηνικό βραδινό».

Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ

Έζησε από 1820-1910. Ήταν Βρετανίδα κοινωνική αναμορφώτρια, που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης νοσηλευτικής και βελτίωσε τα ποσοστά ίασης των νοσοκομείων.  Έγινε γνωστή για το ανθρωπιστικό, πρωτοποριακό της έργο στον τομέα της νοσηλείας.

Πρώτη αυτή εισήγαγε, κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου (1853-1856), το επάγγελμα της ειδικά εκπαιδευμένης νοσοκόμας, καθώς και πλήθος μέτρων για την ορθολογική λειτουργία των νοσοκομείων (ιδίως των στρατιωτικών).

Σήμερα τι κάνουμε;

Το μυαλό μας σκέφτεται περίεργα κάποιες φορές.

Αφού έγραψα τα προηγούμενα είδα ότι όλες οι γυναίκες που αναφέρω είναι του παρελθόντος. Άρα δεν μπορούν να ακούσουν τον καλό μας λόγο. Σήμερα τι κάνουμε;

Δεν έχουμε σημερινές γυναίκες, που ζουν κοντά μας, που μοχθούν με επιτυχία σε πολλούς τομείς για να τις τιμήσουμε; Ασφαλώς και έχουμε!

Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, τα Νομικά Πρόσωπα, οι ΔΕΚΟ, οι τράπεζες, το εμπόριο, ο τύπος (εφημερίδες, περιοδικά κλπ), το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, το θέατρο, η εκπαίδευση (από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο), οι μεταφορές (στην ξηρά, τις θάλασσες και στον αέρα), η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ιατρικός χώρος (νοσηλεύτριες, διοικητικό προσωπικό, γιατρίνες, φαρμακεία κ.ά), τα πολυκαταστήματα αλλά και τα μικρότερα εμπορικά καταστήματα (ένδυσης, υπόδησης, κλπ), οι καφετέριες, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και ο τουριστικός κλάδος, ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας και γενικά κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αμέτρητες γυναίκες άξιες, ικανές, που μοχθούν και προσφέρουν με επιτυχία.

Όλες αυτές αξίζουν την τιμή, το σεβασμό και την αγάπη μας…

Επίλογος

Όλες αυτές οι γυναίκες πρέπει να ακούνε πολλές καλές κουβέντες  από τους γονείς και τα παιδιά τους, από συζύγους και φίλους, από συναδέλφους και συνεργάτες, από προϊσταμένους και υφισταμένους.

Κλείνω με μια προτροπή.

Τη Γυναίκα ΔΕΝ πρέπει να την τιμούμε μόνο στις 8 του Μάρτη, αλλά κάθε μέρα του χρόνου….

Χωρίς εξαίρεση. Από γιαγιά, μητέρα, σύζυγο, κόρη, εγγονή, μέχρι συνάδελφο, φίλη, συγγενή, γειτόνισσα, κλπ.

Και κάτι ακόμη εμείς σήμερα βιώνουμε μια ειρηνική κοινωνία…

Η γυναίκα της Ουκρανίας ΔΕΝ μπορεί να «γιορτάσει» σήμερα…

Αγωνίζεται να σώσει, να προστατεύσει, να ταΐσει τα παιδιά της, μακριά από τον άντρα της που πολεμάει εναντίον των εισβολέων, μακριά από τους γονείς της που βρίσκονται αποκλεισμένοι σε μακρινά χωριά…

Ας σκεφτούμε τη Γυναίκα της Ουκρανίας για να ζητήσουμε αποχώρηση των εισβολέων, για να ζητήσουμε ειρήνη σε όλο τον κόσμο…

Η Υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, η ευημερία βελτιώνονται  μόνο σε συνθήκες ειρήνης…

Ας ευχηθούμε η ειρήνη να επικρατήσει σε όλο τον κόσμο..

Και σήμερα  ας χαρίσουμε κάτι, έστω ένα λουλούδι, μια καλή κουβέντα, ένα χάδι στις γυναίκες της καρδιάς μας…

 

Κυτίνος Ευάγγελος 

 

 

Τελευταία ενημέρωση 8 Μαρτίου 2022 11:55:27 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group