Οι Ολυμπιακοί αγώνες άλλοτε και τώρα – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Φυσικά ευχόμαστε πολλές επιτυχίες στους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες στο Τόκιο και σε όλους τους αγώνες
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ-ΑΓΩΝΕΣ-2021
News Room31 Ιουλίου, 2021 09:000

Φυσικά ευχόμαστε πολλές επιτυχίες στους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες στο Τόκιο και σε όλους τους αγώνες

Εισαγωγή

Το 2020 ήταν έτος Ολυμπιακών Αγώνων. Λόγω  της πανδημίας οι περσινοί  αγώνες αναβλήθηκαν για την ασφάλεια των αθλητών όλου του κόσμου.

Έτσι βλέπουμε τους Ολυμπιακούς του «Τόκιο 2020» να τελούνται το 2021, και μάλιστα χωρίς θεατές.

Επειδή η ιδέα του αθλητισμού, της ευγενούς άμιλλας, της φιλοπρωτίας, της επικράτησης των αρίστων, κ.ά. ήταν από τις μεγαλύτερες προσφορές των αρχαίων Ελλήνων στον παγκόσμιο πολιτισμό, γι αυτό κρίναμε ότι είναι καλό να αφιερώσουμε κάποιες σκέψεις στο θέμα αυτό.

Και επειδή εορτάζουμε τα 200 χρόνια Ελεύθερης Ελλάδας, ας το δούμε κυρίως από την ιστορική του διάσταση.

 

Διαφορές και ομοιότητες

Σήμερα υπάρχει επαγγελματικός αθλητισμός, ακριβά συμβόλαια, μπόνους, χορηγοί, εταιρείες που πληρώνουν και διαφημίζουν, κ.ά.

Μια μεγάλη διαφορά από τις αρχαίες Ολυμπιάδες είναι ότι τότε ο στόχος ήταν το «ευ αγωνίζεσθαι», ενώ σήμερα είναι το «ευ αμείβεσθαι».

Η έννοια αλλά και η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 776 π.Χ. στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο θεσμός αυτός – από τους μακροβιότερους στην παγκόσμια ιστορία – έζησε  συνεχώς για 1.170 χρόνια. Καταργήθηκε το 393 μ.Χ. γιατί ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Θεοδόσιος 1ος τους χαρακτήρισε ως ειδωλολατρική τελετή, αντίθετη με το Χριστιανισμό.

Φυσικά συνεχίζεται μετά την αναβίωση των αγώνων, από το 1896 μέχρι σήμερα.

Αρχικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορούσαν να συμμετάσχουν μόνο Έλληνες ελεύθεροι πολίτες. Αργότερα, στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, αυτό άλλαξε κι είχαν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι πολίτες της αυτοκρατορίας. «Αγωνίστηκε» και ο παρανοϊκός αυτοκράτορας Νέρωνας, ο οποίος απαιτούσε να αγωνίζεται μόνος του για να νικάει! Πρώτος Ολυμπιονίκης ήταν ο δρομέας Κόροιβος από την Ηλεία.

Οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα να παρακολουθήσουν τους αγώνες που διεξάγονταν στο Στάδιο. Η μόνη γυναίκα για την οποία έγινε εξαίρεση ήταν η Καλλιπάτειρα, γιατί ήταν κόρη, μητέρα και σύζυγος Ολυμπιονικών.

Σήμερα οι γυναίκες συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες με πολλές ιδιότητες: Ως θεατές, αθλήτριες, προπονήτριες, κριτές, δημοσιογράφοι, κ.ά.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια. Και μάλιστα στην πρώτη πανσέληνο μετά το θερινό ηλιοστάσιο. Αρχικά διαρκούσαν μόνο 1 ημέρα, αλλά καθώς προσέθεταν αγωνίσματα έφτασαν και σε διάρκεια των 5 ημερών. Το διάστημα που μεσολαβούσε μεταξύ δύο διαδοχικών τελέσεων των Αγώνων, λεγόταν Ολυμπιάδα.

Οι αρχαίοι Έλληνες πραγματοποιούσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προς τιμήν του Ολύμπιου Δία. Έτσι έδειχναν την αγάπη και την αφοσίωσή τους στο Θεό.

Πριν από την τέλεση των αγώνων, οι αθλητές έδιναν «όρκο» στο Δία. Αναπτύχθηκε δηλ. ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την αρχαία θρησκεία.

 

Αγωνίσματα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

Πρέπει να τονιστεί ότι σε όλες τις Ολυμπιάδες δεν έγινε ο ίδιος αριθμός αγωνισμάτων. Αρχικά ξεκίνησαν μόνο με τους «δρόμους», όπου οι αθλητές έτρεχαν ξυπόλητοι, αργότερα μπήκαν αγωνίσματα όπως το ακόντιο, το άλμα, η πάλη, η πυγμαχία, το πένταθλο, το τρίαθλο, οι ιπποδρομίες, οι αρματοδρομίες κλπ.

Σε κάποιες εποχές κάποια αγωνίσματα «έβγαιναν» από το πρόγραμμα, όπως π.χ. η πυγμαχία παίδων.

Σημειώστε ότι όλοι οι αθλητές αγωνίζονταν γυμνοί. Σημειώνουμε ότι γυμνοί ήταν και οι αθλητές σε άλλους αγώνες, προπονήσεις, όπως μας δηλώνουν οι λέξεις: γυμναστήρια,  γυμναστική, γυμναστές.

Για τη γυμνότητα στους Ολυμπιακούς Αγώνες ξέρουμε το εξής περιστατικό.

Στη 15η Ολυμπιάδα, το 720 π.Χ. ο αθλητής – δρομέας Όρσιππος από τα Μέγαρα, καθώς έτρεχε του έπεσε το «περίζωμα», δηλαδή το «παντελονάκι». Συνέχισε να τρέχει γυμνός και μάλιστα νίκησε. Από τότε όλοι οι αθλητές έτρεχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες τελείως γυμνοί.

Επίσης γυμνοί έκαναν και τα άλλα αγωνίσματα, όπως πυγμαχία, ιπποδρομία, πένταθλο κλπ.

Και αυτό για να αγωνίζονται όλοι με ίσους όρους.

 

Οι δρόμοι

Το σημαντικότερο άθλημα ήταν ο «δρόμος». Ο νικητής στο «δρόμο», ήταν και εκείνος ο οποίος έδινε το όνομά του στην Ολυμπιάδα.

Βαθμιαία διαμορφώθηκαν πολλά αγωνίσματα δρόμων:

1) Το Στάδιο: Ήταν αγώνας ταχύτητας σε ευθεία γραμμή, που άρχιζε από τη μία άκρη του σταδίου και τελείωνε στην άλλη. Το μήκος του ήταν από 190-200 μέτρα, γιατί όλα τα στάδια δεν είχαν τις ίδιες διαστάσεις. Ο νικητής λεγόταν «σταδιονίκης» και η διαδικασία «σταδιοδρομία». Η ευχή «Καλή σταδιοδρομία» λέγεται ακόμη.

2) Ο δίαυλος: Ήταν διπλή διαδρομή μέσα στο στάδιο. Δηλ. οι αθλητές τερμάτιζαν στην αφετηρία, αφού είχαν κάνει δυο φορές το μήκος της διαδρομής. Συνολικό μήκος 350-400 μέτρα.

3) Ο δόλιχος: Δεν ήταν αγώνας ταχύτητας, αλλά αγώνας αντοχής, αφού οι αθλητές έπρεπε να κάνουν 20-24  φορές τη διαδρομή του σταδίου. Δηλ. έτρεχαν από 3.500 ως 4.800 μέτρα.

4) Ο οπλίτης: Σε αυτόν οι δρομείς φορούσαν και τη χάλκινη αμυντική πανοπλία, δηλ. είχαν πλήρη στρατιωτική εξάρτηση. Ήταν «δίαυλος» δηλ. περίπου 400 μέτρα.

 

Η πάλη

Σταδιακά διαμορφώθηκαν τρία είδη πάλης

1) Η απλή πάλη, που είχε δυο κατηγορίες.

Α) Η ορθή ή σταδιαία, που έμοιαζε πολύ με τη σημερινή Ελληνορωμαϊκή. Δηλ. δεν είχε χτυπήματα, αλλά ο νικητής έπρεπε να βάλει στο πάτωμα την «πλάτη» του αντιπάλου.

Β) Η κύλιση, που τελείωνε μόνο όταν ο ένας από τους δυο αθλητές παραδεχόταν ότι έχασε. Αυτό γινόταν με το «αίρειν τον δάκτυλον», δηλ. είχε το δεξί χέρι σε γροθιά και ξεχώριζε μόνο το δείκτη. Την ίδια κίνηση κάναμε όλοι στο δημοτικό όταν «σηκώναμε χέρι», για να απαντήσουμε σε ερώτηση του δασκάλου μας.

2) Η πυγμαχία. Εδώ είχαμε ελεύθερα χτυπήματα, όπως περίπου έχει και η σημερινή πυγμαχία.

3) Το παγκράτιο. Ήταν συνδυασμός πάλης και πυγμαχίας, δηλ. επέτρεπε τις λαβές, τις γροθιές, τις κλωτσιές, τις αγκωνιές κλπ. Απαγορευόταν το δάγκωμα και το βγάλσιμο ματιών! Οι παγκρατιστές δεν φορούσαν ιμάντες ή γάντια, όπως οι πυγμάχοι, άρα τα χτυπήματα ήταν οδυνηρά.

 

Οι ρίψεις

Στις ρίψεις ήταν δυο διαφορετικά αγωνίσματα

1) Ο δίσκος (δισκοβολία) που ήταν από πέτρα ή από μέταλλο και ζύγιζε από 1.700–6.600 γραμμάρια και

2) Το ακόντιο (ακοντισμός) που είχε δυο διαφορετικές κατηγορίες.

Α) Ο εκηβόλος, στον οποίο νικούσε όποιος πετούσε το ακόντιο πιο μακριά και

Β) Ο στοχαστικός, στον οποίο νικούσε όποιος πετύχαινε το στόχο.

 

Το πένταθλο

Το πένταθλο αποτελούνταν από 5 αγωνίσματα που ήταν: Το ακόντιο, το άλμα απλούν, ο δίσκος, η πάλη και ο δρόμος. Τα τρία πρώτα δεν έδιναν μετάλλια στους νικητές, γιατί δεν ήταν αυτοτελή, αλλά υπάγονταν στο πένταθλο. Για την πάλη και το δρόμο οι νικητές έπαιρναν τον κότινο.

Σήμερα υπάρχουν διάφορες μορφές «τριάθλου» (με ποδηλασία, κολύμβηση, κ.ά.) και φυσικά το επίπονο «Δέκαθλο».

 

Ιππικά αγωνίσματα

Ο ιππόδρομος ήταν ανοιχτός χώρος μήκους περίπου 600 μέτρων, με δυο κολόνες, τις νύσσες. Η μία καθόριζε την αφετηρία – τέρμα, και η άλλη το σημείο στροφής. Εδώ είχαμε δυο κατηγορίες.

1) Ιπποδρομία στην οποία ο γυμνός αναβάτης ίππευε άλογο χωρίς σέλα και χωρίς αναβατήρες. Κρατούσε μόνο τα ηνία. Υπήρχε:

Α) Η ιπποδρομία κελήτων, δηλ. το άλογο να είναι άνω του ενός έτους. Έτρεχαν 6 γύρους.

Β) Η κάλπη, δηλ. αγώνας φοράδων. Έτρεχαν 5 γύρους.

Γ) Η ιπποδρομία πώλων. Αναβάτης και νεαρό άλογο, μικρότερο του έτους. Έτρεχαν 4 γύρους.

2) Αρματοδρομία, στην οποία συμμετείχε και άρμα. Σημειώστε ότι στις αρματοδρομίες το στεφάνι δηλ. τον κότινο έπαιρνε ο ιδιοκτήτης των αλόγων και όχι ο δούλος που τα έτρεχε.

Έτσι μπορούσε να νικήσει και μια γυναίκα, αν ήταν ιδιοκτήτρια άρματος. Αυτό συνέβη με την Κυνίσκα, μια πριγκίπισσα από τη Σπάρτη, που πήρε Ολυμπιακό κότινο, χωρίς να αγωνιστεί.

Οι αρματοδρομίες ήταν:

Α) Η απήνη, άρμα που έσερναν δυο ημίονοι, δηλ. μουλάρια.

Β) Η συνωρίδα, δηλ. άρμα που έσερναν δυο ώριμα άλογα. Έτρεχαν 8 γύρους.

Γ) Το τέθριππο, δηλ. άρμα που έσερναν 4 ώριμα άλογα. Έτρεχαν 12 γύρους.

Δ) Η συνωρίδα πώλων, δηλ. άρμα με δυο νεαρά άλογα. Έτρεχαν 3 γύρους.

Ε) Το τέθριππο πώλων, δηλ. 4 μικρά άλογα. Έτρεχαν 3 γύρους.

Από την 96η Ολυμπιάδα γίνονταν και αγώνες κηρύκων και σαλπιγκτών, έτσι ώστε να επιλέγονται οι καλύτεροι που θα σαλπίζουν και θα ανακοινώνουν τους αθλητές.

 

Τιμές Ολυμπιονικών

Τότε τα χρήματα ή άλλα υλικά δώρα για τους νικητές ήταν αδιανόητα.

Μοναδική αμοιβή ή έπαθλο ήταν ο κότινος, δηλ. κλαδί αγριελιάς από την Ολυμπία.

Φυσικά και η ηθική αμοιβή, δηλ. η τεράστια εκτίμηση που απολάμβαναν οι Ολυμπιονίκες από τους συμπολίτες τους.

 

Επίλογος

Σήμερα οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν εμπλουτιστεί με πολλά ακόμη αγωνίσματα που δεν υπήρχαν στην αρχαιότητα.

Έτσι βλέπουμε ότι εκτός από το σώμα του αθλητή να αξιοποιούνται και κάποια αντικείμενα {γυμναστική με κρίκους, γυμναστική σε δοκό, γυμναστική σε ίππο}, να χρησιμοποιούνται τα ποδήλατα, αλλά και τα κουπιά στις κωπηλασίες, τα πανιά στις ιστιοπλοΐες, οι μπάλες {σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις}, τα πιστόλια και όπλα στη σκοποβολή,  τα βάρη στην άρση βαρών, τα σκι {στις χειμερινές Ολυμπιάδες} και πολλά ακόμη.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ευτύχησε να οργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με απόλυτη οργανωτική επιτυχία, ευτύχησε να δει πολλούς άντρες και γυναίκες Ολυμπιονίκες σε πολλά αγωνίσματα, ευτύχησε να έχει στελέχη που ξέρουν από διοργάνωση σημαντικών αθλητικών γεγονότων π.χ. Διεθνής Μαραθώνιος της Αθήνας.

Φυσικά ευχόμαστε πολλές επιτυχίες στους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες στο Τόκιο και σε όλους τους αγώνες.

Καλό μήνα Αύγουστο, με υγεία για όλους τους Έλληνες

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group