H συμβολή των αιολικών πάρκων στη πυροπροστασία των δασών

Άρθρο του Κων/νου Χ. Γκαράκη
PREVEZANEWS-E928
Aγ. Αθανάσιος, Πύλος Μεσσηνίας
News Room6 Μαΐου, 2021 14:552
Άρθρο του Κων/νου Χ. Γκαράκη

Ένα από τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης αιολικών πάρκων, το οποίο ενδεχομένως να μην έχει αναδειχθεί όσο πρέπει, είναι αυτό της συμβολής τους στην αντιπυρική προστασία των δασικών εκτάσεων της περιοχής εγκατάστασής τους. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην Ελλάδα έχουν σωθεί από την παρουσία σχετικών έργων καθώς συνοδό έργο ενός αιολικού σταθμού αποτελεί η διάνοιξη νέων οδών πρόσβασης για την προσπέλαση των ανεμογεννητριών καθώς επίσης και η βελτίωση υφιστάμενων οδών για τον ίδιο λόγο.

Έτσι σε δύσβατες γενικά περιοχές όπου προ της υλοποίησης ενός έργου αιολικής ενέργειας, η πρόσβαση για την πυρόσβεση δεν ήταν εφικτή παρά μόνο με εναέρια μέσα (π.χ. ελικόπτερο), η διάνοιξη της νέας οδοποιίας παρέχει τη δυνατότητα πυρόσβεσης, όταν αυτό απαιτηθεί, με συνέπεια την εξασφάλιση της προστασίας της δασικής βλάστησης.

Παράλληλα, η καθημερινή παρουσία εργαζομένων που απασχολούνται στη λειτουργία και συντήρηση των αιολικών πάρκων παρέχει τη δυνατότητα εποπτείας σε 24ωρη βάση και άμεσης ενημέρωσης σε περίπτωση περιστατικού πυρκαγιάς προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το φαινόμενο εξάπλωσης της.

Τα παραπάνω συχνά -τεχνηέντως- αμελούνται από περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλόγους αλλά και φορείς περιοχών εγκατάστασης αιολικών πάρκων οι οποίοι άλλοτε από υπερβάλλοντα ζήλο, άλλοτε λόγω ελλιπούς ή εσφαλμένης ενημέρωσης κι άλλοτε εξυπηρετώντας τοπικά μικροσυμφέροντα «βάλλουν» εναντίον των συγκεκριμένων έργων, θέτοντας εμπόδια στην ανάπτυξη επενδύσεων «καθαρής ενέργειας» και παρεμποδίζοντας κατά συνέπεια και την διάνοιξη αντιπυρικών οδών η αναγκαιότητα των οποίων είναι πλέον αδιαμφισβήτητη.

Στα πολλά σχετικά παραδείγματα το πιο πρόσφατο αποτελεί ότι οι δρόμοι για τα αιολικά πάρκα προστάτευσαν τον Ελικώνα από την πυρκαγιά. Με ενημέρωσή του, ο Δήμος Θηβαίων ενημέρωσε τους δημότες του και τα τοπικά μέσα για την επιτυχή αντιμετώπιση της φωτιάς που ξέσπασε την 11η Ιουνίου, στον Ελικώνα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: «Αξίζει να σημειωθεί ότι διευκολύνθηκε η διέλευση των οχημάτων της πυροσβεστικής μέσω του δικτύου οδών που είχαν διανοιχτεί για την πρόσβαση στις ανεμογεννήτριες, οι οποίες οδοί λειτουργούν και ως αντιπυρικές ζώνες για το βουνό».

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής:

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της 11ης Ιουνίου στην περιοχή Πέντε Πηγάδια της Κοινότητας Δομβραίνας Δήμου Θηβαίων, ψηλά στον Ελικώνα.

Η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση και αποτελεσματική.

Στο σημείο έσπευσαν περίπου 8 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες, 1 καναντέρ και 1 ελικόπτερο erickson, που πραγματοποιούσαν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη και 2 πεζοπόρα τμήματα της 7ης ΕΜΑΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι διευκολύνθηκε  η διέλευση των οχημάτων της πυροσβεστικής μέσω του δικτύου οδών που είχαν διανοιχτεί για την πρόσβαση στις ανεμογεννήτριες, οι οποίες οδοί λειτουργούν και ως αντιπυρικές ζώνες για το βουνό.  

Άμεσα, επίσης, ενεργοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία του Δήμου Θηβαίων με μία μεγάλη υδροφόρα και 1 σκαπτικό μηχάνημα καθώς και η Πολιτική Προστασία Π. Ε. Βοιωτίας Στ. Ελλάδας με 2 καταβρεχτήρες και 3 unimog, τα οποία ωστόσο δεν χρειάστηκε να επιχειρήσουν.

Η φωτιά που έκαιγε χαμηλή βλάστηση, παρά τους ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, περιορίστηκε και δεν επεκτάθηκε σε παρακείμενο δάσος. Αξίζει να σημειωθεί ότι την επιχείρηση της ΠΥ παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου, ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Θίσβης Αναστάσιος Καμούτσης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δομβραίνας Κώστας Μπούγιας, ο Αντιπρόεδρος Μπάμπης Αγγελίνας, το μέλος του συμβουλίου Γιώργος Κορογιάννος και ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου.

Για τον λόγο αυτό τεχνολογίες «καθαρής ενέργειας» όπως τα αιολικά πάρκα θα πρέπει να στηρίζονται από το κράτος αλλά και την κοινωνία έτσι ώστε να αποδίδουν τα οφέλη που φέρουν, όπως αυτό της συμβολή τους στην αντιπυρική προστασία.

 

Κων/νος Χ. Γκαράκης
Ενεργειακός Μηχανικός, MSc, MA, MBA
Eπισκέπτης Καθηγητής Τμήματος Μηχ/γων Μηχανικών Παν. Δυτ. Αττικής

 

Τελευταία ενημέρωση 6 Μαΐου 2021 14:56:22 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


2 σχόλια

  • Ανδρέας

    10 Μαΐου 2021 at 10:49

    Πολύ σωστά τα λέτε, τα αιολικά προλαμβάνουν τις φωτιές, κόβουν τα δέντρα πριν αυτά καούν, ασφαλτοστρώνουν και τσιμεντώνουν τα δάση, οπότε δεν υπάρχουν δάση και δένδρα για να καούν, οπότε γλυτώνουμε τις φωτιές! Ευχαριστούμε αιολική βιομηχανία που κόβεις τα δένδρα και μας γλιτώνεις από τις φωτιές! Ευχαριστούμε κύριε Γκαράκη για τη σειρά πληρωμένων καταχωρήσεων υπέρ της λεηλασίας των βουνών μας αλλά δεν θα πάρουμε. Ο τρόπος που χωροθετούνται τα αιολικά ανεξέλεγκτα και με μόνο κριτήριο το κέρδος και τις επιδοτήσεις είναι καταστροφικός για το φυσικό περιβάλλον της χώρας και πρέπει να σταματήσει!

    Απάντηση

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Χ. ΓΚΑΡΑΚΗΣ

    11 Μαΐου 2021 at 15:37

    Σας ευχαριστώ, για τα τεκμηριωμένα σχόλια σας.
    Αρχικά αν θέλετε να σχολιάζετε αυτό να το κάνετε επώνυμα και όχι κρυμμένος πίσω απο ένα “Ανδρέας”. Αυτά που αναφέρεστε είναι παντελώς ψέμματα, συκοφαντίες, θεωρίες συνωμοσίες.
    Μάθετε ότι τα αιολικά πάρκα δεν παίρνουν καμία επιδότηση., δεν χωροθετούνται ανεξέλεγκτα (υπάρχει χωροταξικός των ΑΠΕ απο το 2008 και περιφερειακά και δημοτικά χωροταξικά σχέδια), ούτε φυσικά κόβουνται δάση, ούτε τσιμεντώνονται.
    Κάνετε μια αρχή να διαβάσετε για όλους τους μύθους της αιολικής ενέργειας στο http://www.ask4wind.gr, για να ενημερωθείτε έγκυρα μέσα απο επιστημονική βιβλιογραφία, ενώ μπορείτε να ενημερώνεστε και απο αυτό το site με τη σειρά δημοσιευμάτων που θα ακολουθήσουν. Τέλος, σας συνιστώ να επισκεφθείτε ένα αιολικό πάρκο για να δείτε τι πραγματικά είναι.
    Τα οφέλη της αιολικής ενέργειας είναι:
    • Ο άνεμος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, η οποία μάλιστα παρέχεται δωρεάν.
    • Η αιολική ενέργεια είναι μια τεχνολογικά ώριμη, οικονομικά ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή επιλογή.
    • Προστατεύει τη Γη καθώς κάθε μία κιλοβατώρα που παράγεται από τον άνεμο αντικαθιστά μία κιλοβατώρα που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς και ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου.
    • O εκπεμπόμενος θόρυβος απο ένα αιολικό πάρκο είναι πολύ μικρός (45db(A)) σε απόσταση 200m (όσο έχει και ένα ήσυχο γραφείο ή ένα σπίτι). Δεν εκπέμπει υποήχους ή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
    • Δεν επιβαρύνει το τοπικό περιβάλλον με επικίνδυνους αέριους ρύπους, διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, καρκινογόνα μικροσωματίδια κ.α., όπως γίνεται με τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
    • Εξοικονομεί πολύτιμους υδάτινους πόρους που καταναλώνονται σε απαράδεκτο βαθμό (πχ. νερό), ειδικά στην περίπτωση της ψύξης των θερμοηλεκτρικών μονάδων.
    • Ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα.
    • Ελκύει επενδύσεις και ενισχύει τη διεθνή εικόνα και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.
    • Βοηθά στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς ενέργειας.
    • Υπάρχει εισροή εσόδων στην τοπική αγορά με διάφορες μορφές, όπως για εργασίες και εργολαβίες κατά την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων, για αγορά προμηθειών και υπηρεσιών, για αντισταθμιστικά έργα, καθώς και με χορηγίες, ενισχύσεις τοπικών συλλόγων, σχολείων και κοινωνικών υποδομών κ.λπ.
    • Αποδίδεται το ειδικό τέλος (3%) που παρακρατείται από τα ακαθάριστα έσοδα (τζίρος) των αιολικών πάρκων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για εκτέλεση τοπικών αναπτυξιακών έργων και στους οικιακούς καταναλωτές για μείωση των λογαριασμών ρεύματος.
    • Δημιουργούνται θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και λειτουργία των αιολικών πάρκων. Οι έρευνες καταλήγουν στην Ελλάδα για 0,3 τοπικές μόνιμες θέσεις εργασίας ανα εγκατεστημένο ΜW.
    • Αντισταθμιστικά οφέλη με αναπτυξιακά έργα στις περιοχές εγκατάστασης τους.
    • Συμβάλλουν στην βελτίωση των τεχνικών υποδομών της περιοχής με τις οδούς πρόσβασης και την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου.
    • Δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης οικοτουρισμού, αύξησης τουρισμού μέσω επισκέψεων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σχολείων, εναλλακτικού αθλητισμού (αγώνες ορεινού δρόμου, πεζοπορίες).
    • Τα υλικά μιας ανεμογεννήτριας ανακυκλώνονται κατά 85-90% ενώ μπορούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.
    • Δημιουργεί σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα (έως και 35% του κόστους επένδυσης κατά τη φάση της κατασκευής ξοδεύεται στην εγχώρια αγορά, όπως σε έργα υποδομής (οδοποιία, θεμελιώσεις, διαπλατύνσεις), ηλεκτρολογικά έργα, εξοπλισμούς, υπηρεσίες και πυλώνες. Πάνω από το 80% του κόστους λειτουργίας των αιολικών πάρκων ξοδεύεται στην Ελλάδα.
    Όλα τα παραπάνω είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα μέσα απο πλήθος μελετών αλλά και απο τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στην Ελλάδα (4114MW στην Ελλάδα, 744.000 MW στον κόσμο).
    Τα πρώτα αιολικά πάρκα υλοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1980 απο τη ΔΕΗ και απο το 1999 ως σήμερα η συνολική ισχύς τους αυξήθηκε κατά 385%. Σήμερα καλύπτουν το 15,2% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και προβλέπεται σύμφωνα με το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή) η ισχύς του να ξεπεράσει τα 7.000MW απο τα 4.114MW που είναι σήμερα.
    Εκεί που δεν υπάρχει επιστημονική γνώση και διάθεση για πληροφόρηση, βασιλεύει ο σκοταδισμός.

    Απάντηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter

    [recaptcha size:compact theme:dark]


    Επικοινωνήστε μαζί μας