Αναφορά στην 25η Μαρτίου – Οι Εύζωνοι – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Μακάρι όλοι να βάζουμε πρώτα το συμφέρον της Ελλάδας, της Πατρίδας, της κοινωνίας και μετά το συμφέρον του κάθε κόμματος και κάθε κομματάρχη

News RoomNews RoomNews Room20 Μαρτίου 20210
Μακάρι όλοι να βάζουμε πρώτα το συμφέρον της Ελλάδας, της Πατρίδας, της κοινωνίας και μετά το συμφέρον του κάθε κόμματος και κάθε κομματάρχη

Εισαγωγή

Πριν καιρό το πρακτορείο Ρόιτερ είχε μια εκτενή αναφορά στους Ευζώνους της Προεδρικής φρουράς. Παρουσίασε μεγάλο ενημερωτικό κείμενο και πάρα πολλές φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή τους.

Πως γίνονται τα ρούχα που φορούν, τα παπούτσια, τα εξαρτήματα της στολής κλπ. Στο αφιέρωμα υπήρχαν και οι πολλές εικόνες.

Επειδή φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την αρχή της Επανάστασης, επειδή τους ευζώνους τους βλέπουμε στα Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στο Προεδρικό Μέγαρο, επειδή σε λίγες μέρες είναι η 25η Μαρτίου, δηλ. η συμβολική έναρξη της Επανάστασης, πιστεύω ότι και πολλοί Έλληνες θα ήθελαν να μάθουν κάτι σχετικό.

Ετοίμασα ένα ενημερωτικό κείμενο που είναι αφιερωμένο στην 25η Μαρτίου, μέσω των ευζώνων.  Καλή ανάγνωση.

Ιστορία

Οι Εύζωνοι είναι παγκοσμίως γνωστοί για την ενδυμασία που φέρουν. Η στολή τους σχεδιάστηκε ως αμφίεση για την πρώην Ανακτορική Φρουρά που σήμερα λέγεται Προεδρική Φρουρά.

Η ιστορία των ευζωνικών μονάδων ξεκινά το 1867, με την ίδρυση τεσσάρων ταγμάτων, καθένα από τα οποία διέθετε οργανωτική δύναμη τεσσάρων λόχων. Κεντρική τους αποστολή ήταν η φύλαξη της μεθορίου. Το 1868 προστέθηκε σε κάθε τάγμα ευζώνων και πέμπτος λόχος. Η αρχική σύνθεση αυτών των ταγμάτων αποτελούνταν από εθελοντές, υπαξιωματικούς ή οπλίτες, οι οποίοι συνήθως κατάγονταν από ορεινές περιοχές.

Η ένδοξη δράση των ευζωνικών ταγμάτων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων υπήρξε καταλυτική με αποτέλεσμα οι εύζωνοι να πάρουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού την εικόνα ηρώων. Έντονη δράση είχαν τα ευζωνικά τάγματα και κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων ένοπλων συγκρούσεων του 20ου αιώνα στις οποίες είχε εμπλακεί ο ελληνικός στρατός (Μικρασιατική Εκστρατεία, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος).

ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Από το 1914, ως ιδιαίτερη μονάδα ευζώνων συγκροτείται η Ανακτορική Φρουρά. Ο τίτλος της έχει μετατραπεί αρκετές φορές από τότε: Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, Βασιλική Φρουρά, Προεδρική Φρουρά. Η σημερινή της ονομασία είναι «Προεδρική Φρουρά», η οποία της αποδόθηκε το 1974, μετά τη κατάρρευση της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Ιδιαίτερα ξεχωριστή θέση στην ιστορία των ευζωνικών ταγμάτων κατέχει το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων, κυρίως λόγω της δράσης του κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Πέρα από την αποτελεσματικότητα του κατά τη διάρκεια των πρώτων στρατιωτικών επιχειρήσεων, το Σύνταγμα αυτό απέκτησε φήμη για τη δράση του μετά την κατάρρευση του ελληνικού μετώπου και την αποσύνθεση του ελληνικού στρατού, τον Αύγουστο του 1922.

Πιο συγκεκριμένα, κάτω από την καθοδήγηση του διοικητή του Νικόλαου Πλαστήρα, το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων έφτασε απολύτως συντεταγμένο στον Τσεσμέ, από όπου και πέρασε στο νησί της Χίου.

Ο Συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός οργάνωσε το 5/42 Σύνταγμα το 1942 για να εναντιωθεί στον φασίστα κατακτητή. Το Σύνταγμα έδωσε πολλές ηρωικές μάχες στα βουνά της Στερεάς Ελλάδος εναντίον του κατακτητή και πολλοί το έχουν υμνήσει.

 

Ενδυμασία

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμβολισμών που αποδίδονται στα χαρακτηριστικά της ευζωνικής στολής. Για παράδειγμα, ο αριθμός από τις δίπλες της φουστανέλας φημολογείται πως είναι ίσος με τη διάρκεια (σε έτη) της περιόδου της Τουρκοκρατίας, δηλαδή 400.

Παρόλα αυτά, οι φουστανέλες που φέρουν στις μέρες μας οι Εύζωνοι, σπάνια έχουν ακριβώς 400 δίπλες, γιατί θα ήταν πολύ βαριές.

Τα υπόλοιπα μέρη που συγκροτούν την ευζωνική στολή είναι:

Το φάριο (ή φάρεο). Είναι το καπέλο του εύζωνα. Το φάριο έχει κόκκινο χρώμα και είναι κατασκευασμένο από τσόχα. Στη θέση του μετώπου φέρει το ελληνικό εθνόσημο. Χαρακτηριστικό κομμάτι του φάριου αποτελεί η μακριά μαύρη φούντα, κατασκευασμένη από μετάξι. Το σχήμα της θεωρείται πως συμβολίζει το δάκρυ του Χριστού στη Σταύρωση.

Το πουκάμισο. Είναι λευκού χρώματος και έχει χαρακτηριστικά μεγάλο άνοιγμα μανικιών. Το λευκό χρώμα, το οποίο κυριαρχεί σε ολόκληρη την ευζωνική στολή, θεωρείται πως συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών αγώνων.

Η φέρμελη. Είναι το γιλέκο του εύζωνα. Αποτελεί το δυσκολότερο, όσον αφορά την κατασκευή του, κομμάτι της ευζωνικής στολής. Διαθέτει λευκά και επίχρυσα νήματα, με τα οποία απεικονίζονται σχέδια λαογραφικής σημασίας. Ένα από αυτά αποτελούν τα αρχικά Χ και Ο, τα οποία θεωρείται ότι αντιστοιχούν στις λέξεις Χριστιανός και Ορθόδοξος.

Οι κάλτσες. Είναι λευκές και κατασκευασμένες από μαλλί. Κάθε εύζωνας φέρει από δύο κάλτσες σε κάθε πόδι. Οι κάλτσες στηρίζονται στη μέση του εύζωνα, κάτω από τη φουστανέλα, με τη βοήθεια μιας δερμάτινης ζώνης που ονομάζεται ανάσπαστος.

Οι καλτσοδέτες. Είναι μαύρου χρώματος και κατασκευασμένες από μετάξι.

Τα τσαρούχια. Είναι τα υποδήματα του εύζωνα. Είναι κόκκινου χρώματος και κατασκευασμένα από δέρμα. Στη σόλα κάθε τσαρουχιού βρίσκονται καρφωμένα περίπου 60 καρφιά, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον επιβλητικό ήχο που ακούγεται κατά το βηματισμό ενός εύζωνα. Κατά μέσο όρο, το κάθε τσαρούχι ζυγίζει τρία κιλά. Χαρακτηριστικό κομμάτι των τσαρουχιών αποτελούν οι μαύρες φούντες στις οποίες καταλήγουν οι μύτες τους. Θεωρείται πως η αρχική τους χρήση ήταν να κρύβονται σε αυτές μικρά κοφτερά αντικείμενα που θα μπορούσαν αιφνιδιαστικά να τραυματίσουν τον εχθρό σε μία «σώμα με σώμα» μάχη. Άλλη άποψη είναι ότι οι φούντες προστάτευαν τα δάχτυλα των ποδιών από το χιόνι και τα κρυοπαγήματα.

Οι  δερμάτινες φυσιγγιοθήκες.
Η ευζωνική στολή που περιγράφεται παραπάνω αποτελεί την επίσημη εκδοχή. Οι εύζωνες που φυλάσσουν το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη φέρουν αυτή τη στολή μόνο τις Κυριακές ή κατά τη διάρκεια εθνικών εορτών. Τις υπόλοιπες μέρες φέρουν την καθημερινή ευζωνική ενδυμασία. Σε αυτήν, το λευκό πουκάμισο, η φέρμελη και η φουστανέλα αντικαθίστανται από τον ντουλαμά, τη χαρακτηριστική στολή των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα, βασισμένη στην παραδοσιακή ενδυμασία του χωριού Άλωνα Φλώρινας. Ο χειμερινός ντουλαμάς είναι σκούρου μπλε χρώματος, ενώ ο θερινός ανοικτού καφέ.

Σε εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της Προεδρικής Φρουράς, ορισμένοι εύζωνες φέρουν τις παραδοσιακές στολές της Κρήτης και του Πόντου, ως αναγνώριση της συμβολής αυτών των περιοχών στους εθνικούς αγώνες.

Επίλογος

Η λέξη εύζωνος έχει πολλές σημασίες. Σημαίνει το στρατιώτη του Ελληνικού στρατού που φέρει φουστανέλα, φέσι, τσαρούχια, σημαίνει ο καλά ζωσμένος, δηλ. ο καλά οπλισμένος, ο καλά αρματωμένος.

Οι σημερινοί εύζωνοι εκτός από τη «συμβολική φύλαξη» του Άγνωστου Στρατιώτη και του Προεδρικού Μεγάρου, εκτελούν και αποστολές επίσημου χαρακτήρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αυτά για τους τιμημένους ευζώνους.

Και κάτι για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Το 1821 οι ήρωες αγωνίστηκαν «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», δηλ. για την Θρησκεία και την Πατρίδα, ενωμένοι…

Όλοι μαζί για τον κοινό Αγώνα. Και έτσι νίκησαν μια τεράστια αυτοκρατορία και την απώθησαν από την Ευρώπη.

Πολύ αργότερα ήρθαν τα κόμματα (το Αγγλικό, το Γαλλικό, το Ρωσικό, κ.ά.) και έσπειραν διχόνοια ανάμεσά μας.

Αν μπορούσαμε να κάνουμε μια ευχή για το 2021 και τον εορτασμό των 200 χρόνων Ελεύθερης Ελλάδας, θα ήταν τούτη.

Μακάρι όλοι να βάζουμε πρώτα το συμφέρον της Ελλάδας, της Πατρίδας, της κοινωνίας και μετά το συμφέρον του κάθε κόμματος και κάθε κομματάρχη…

Είθε να το δούμε στην πράξη…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αναζητήστε με βάση λέξεις-κλειδιά:

Βαθμολογήστε το άρθρο:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 1.00 out of 5)
Loading...

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group