Σκέψεις για τη ζωή και το θάνατο – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

«Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και στη ζωή και στο θάνατο»
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
News RoomNews Room6 Ιουνίου, 2020 09:000

«Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και στη ζωή και στο θάνατο»

Του Ευάγγελου Κυτίνου

 

Εισαγωγή

Υπάρχει μια πολύ σημαντική φράση του Αποστόλου Παύλου στην προς Γαλάτες επιστολή του που λέει:

«Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ. Πάντες γαρ υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού» (Γαλ. 3, 28).

Με απλά σημερινά ελληνικά αυτή η φράση σημαίνει ότι για το Χριστό και τον Χριστιανισμό, όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι.

Έτσι κάθε διάκριση, είτε ανάμεσα στα δυο φύλα, είτε ανάμεσα στις εθνικότητες, είτε ανάμεσα στα θρησκεύματα, είτε στην κοινωνική και ταξική καταγωγή έχει καταργηθεί.

Ο άνθρωπος δεν γίνεται πολίτης επειδή είναι άνδρας, Ιουδαίος, ελεύθερος, αλλά κατά τη πίστη του.

Δεν είναι η εξουσία και η ισχύς τα κριτήρια της αποδοχής ενός ανθρώπου από το Θεό, αλλά η ιδιότητα του προσώπου, που είναι μοναδική και ανεπανάληπτη.

Πέρασαν περίπου 20 αιώνες από τότε και κάποιοι ΔΕΝ έχουν εμπεδώσει ούτε τη Χριστιανική διδασκαλία, ούτε τα πολιτικά μανιφέστα κάποιων Επαναστάσεων (της Αμερικανικής, της Γαλλικής, της Ελληνικής, της Οκτωβριανής, κλπ).

Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

 

Ας το εξειδικεύσουμε

Αυτή τη στιγμή η αντικειμενική ανάγνωση της παγκόσμιας κοινωνίας έχει δυο περιπτώσεις.

Α) Τον πολιτισμένο κόσμο, στον οποίο η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σχεδόν γενικά και

Β) Τον Ισλαμικό κόσμο στον οποίο η θανατική ποινή επιβάλλεται με πολλούς τρόπους (δημόσιος λιθοβολισμός, δημόσιος αποκεφαλισμός με σπάθα, δημόσιος απαγχονισμός, κλπ)

Η κοινωνική μας ευαισθησία έχει αφομοιώσει το θέσφατο ότι κάθε άνθρωπος έχει ένα προσδόκιμο επιβίωσης (από το Θεό, από τη Φύση, από το «λαδάκι» του ή το «κεράκι» του) και κανένας δεν επιτρέπεται να του σταματήσει βίαια τη ζωή.

Έτσι κάποιες καταδικαστικές αποφάσεις, στο Δυτικό κόσμο, για ειδεχθή εγκλήματα με δικαστικές ποινές δεκάδων ή και εκατοντάδων ετών φυλάκισης, μετατρέπονται σε «ισόβια». Πραγματικά ισόβια όμως.

Εγώ είμαι εναντίον και όλων των άλλων μορφών «θανάτου»…

ΔΕΝ συμφωνώ με τους αμέτρητους θανάτους από τροχαία, γιατί ο νεαρός με τη μοτοσικλέτα μέθυσε και πήγαινε με 200 χιλιόμετρα…

ΔΕΝ συμφωνώ με τις οικογενειακές τραγωδίες που ο μεθυσμένος ηλικιωμένος οδηγός  ΔΕΝ έστριψε και έπεσε σε γκρεμό ή σε ποτάμι…

Ας ευχηθούμε να ΜΗ δούμε τροχαία στο επόμενο τριήμερο…

ΔΕΝ συμφωνώ με τους αδικαιολόγητους θανάτους είτε από «βεντέτα» είτε από μπαλοθιές σε κάποιες περιοχές…

ΔΕΝ συμφωνώ με το βαρκάρη που βγήκε μόνος του στα ανοιχτά με το μπουρίνι, για να πιάσει 3 ψάρια και πνίγηκε…

ΔΕΝ συμφωνώ με τον ορειβάτη που πήγε μόνος τους στον Όλυμπο και σκοτώθηκε…

ΔΕΝ συμφωνώ με το θάνατο αμέτρητων άγριων ζώων από τους κυνηγούς, από φτερωτά (πελεκάνοι, αετοί, γεράκια, πελαργοί, γλάροι, κ.ά.) μέχρι τριχωτά (ελάφια, ζαρκάδια, κ.ά.).

Εδώ να σημειώσουμε ότι η παραγωγική κτηνοτροφία είναι άλλο πράγμα. Επιτρέπει τα θανάτωση και πώληση κοτόπουλων, αρνιών, κατσικιών, μοσχαριών, βουβαλιών, χοίρων, κ.ά. γιατί αυτός είναι ο στόχος της. Είναι είδος διατροφής και ως εκ τούτου εισόδημα για τους κτηνοτρόφους. Το ίδιο και η αλιεία.

Αφού ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε εναντίον όλων των βίαιων και αναίτιων θανάτων, ας δούμε πως και γιατί κάποια μυαλά μπερδεύονται…

 

Τα «άγνωστα» εγκλήματα

Πριν λίγες μέρες ένας βάρβαρος αστυνομικός δολοφόνησε στις ΗΠΑ έναν πολίτη. Τον Τζορτζ Φλόιντ. Ο αστυνομικός αμέσως διώχτηκε από την αστυνομία, η γυναίκα του τον παράτησε και εκκρεμεί η δίκη και η τιμωρία του.

Φυσικά την πράξη του αστυνομικού την αποδοκιμάζουμε όλοι, αφού ήταν ένας άδικος, αδικαιολόγητος, παράλογος θάνατος.

Στην Αμερική που έχουν εκλογές, που έχουν δικά τους εσωτερικά θέματα, έκαναν και θα κάνουν πολλές συγκεντρώσεις, με έκτροπα, με σπασίματα καταστημάτων, με λεηλασίες, κλπ.

Στην Ελλάδα κάποιοι Έλληνες έκαναν συγκέντρωση, πορεία, διαμαρτυρία για το θάνατο του Αμερικανού πολίτη…

Δεν θα σταθώ στο πως αυτοί οι ίδιοι αποκαλούν τους εαυτούς τους («αριστερούς», «προοδευτικούς», «επαναστάτες», κλπ).

Δεν θα σταθώ στο ότι άναψαν φωτιές και κατάστρεψαν καταστήματα Ελλήνων πολιτών, για να «τιμωρήσουν» ένας Αμερικανό αστυνομικό…

Θα σταθώ στη φανατική, στην παρωπιδική, στην μονόπλευρη όρασή τους…

ΔΕΝ έμαθαν ποτέ ότι κάποιοι Έλληνες «επαναστάτες» πήραν πιστόλι και σκότωσαν 3 Αμερικανούς στην Ελλάδα (Γουέλς, Τσάντες, Στιούαρτ)

ΔΕΝ έμαθαν ότι μέσα στην Ελλάδα σκοτώθηκε από «επαναστάτες» και ένας Άγγλος υπήκοος (Σόντερς)

ΔΕΝ άκουσαν ότι οι «επαναστάτες» σκότωσαν ένα αθώο Έλληνα φοιτητή (Θάνος Αξαρλιάν)

ΔΕΝ «πόνεσαν» όταν τα πιστόλια «των επαναστατών» σκότωναν από απλούς πολίτες (π.χ. οδηγούς αυτοκινήτων), από απλούς αστυφύλακες μέχρι βουλευτές και δημοσιογράφους (Παύλος Μπακογιάννης)

ΔΕΝ έδειξαν ευαισθησία όταν οι «επαναστάτες» σκότωσαν 23 συνολικά ανθρώπους χωρίς κανένα λόγο, χωρίς αιτία, χωρίς δίκη, χωρίς πόνο για το θύμα και τις οικογένειες, χωρίς ανθρωπιά για την κοινωνία!

Οι «ευαίσθητοι προοδευτικοί» ΔΕΝ συγκινήθηκαν όταν δυο κτήνη σκότωσαν και πέταξαν από τα βράχια μια φοιτήτρια στη Ρόδο, για να κάνουν μια συγκέντρωση συμπαράστασης…

Ούτε συγκινήθηκαν όταν δυο αλλοδαποί σκότωσαν ένα νεαρό Έλληνα στο λόφο του Φιλοπάππου…

Ούτε έκαναν ποτέ «μνημόσυνο» ή διαμαρτυρία για στους αδικοσκοτωμένους στη Μαρφίν…

Ούτε έμαθαν ότι στην Τουρκία το σημερινό καθεστώς σκοτώνει άντρες και γυναίκες, για να κάνουν έστω ένα μποϊκοτάζ στα Τουρκικά προϊόντα.

Ούτε τους «ενόχλησαν» οι χιλιάδες θάνατοι στην Αφρική από την πείνα, τη δίψα, τις ασθένειες, κ.ά.

Κάποιοι Έλληνες «προοδευτικοί» είναι τυφλοί, μονομερείς, εμπαθείς, και φυσικά αναξιόπιστοι.

Γιατί ξεχωρίζουν τους «θανάτους» σε καλούς και κακούς, ενώ όλοι εμείς θεωρούμε ότι κάθε βίαιος θάνατος είναι απαράδεκτος και αποδοκιμαστέος.

 

Επίλογος

Όταν στα σπίτια μας χρησιμοποιήσουμε κάτι και δεν μας αρέσει, δεν έχει αξία, το πετάμε στα σκουπίδια. Σαν άχρηστο…

Η ανθρώπινη ιστορία γνώρισε, χρησιμοποίησε, αλλά και εγκατέλειψε πολλά κοινωνικά συστήματα ή τρόπους διακυβέρνησης. Αναφέρω μερικά:

Βασιλεία, Δικτατορία των Στρατιωτικών, Δικτατορία του Προλεταριάτου, Εμιράτα,

Θεοκρατία, Κομμουνισμός, Μονοκομματικό κράτος, Οχλοκρατία, Πολυκομματική Δημοκρατία, Σεϊχάτα, Σοσιαλισμός, Σουλτανάτα, Στρατοκρατία, Φεουδαρχία, κ.ά.

Κάποια από αυτά τα συστήματα δοκιμάστηκαν από λαούς, επί πολλές δεκαετίες, απέτυχαν και «πετάχτηκαν στα σκουπίδια» της παγκόσμιας πολιτικής Ιστορίας.

Κάποιοι από αυτούς που νομίζουν ότι είναι «προοδευτικοί» μας δείχνουν ότι έχουν μείνει πολύ πίσω. Μας προτείνουν αποτυχημένα μοντέλα…

Γι αυτό η κοινωνία ΔΕΝ τους ακολουθεί.

Γι αυτό οι πολίτες τους γυρίζουν την πλάτη…

Γι αυτό και οι ίδιοι μόλις ωριμάσουν και ξεπεράσουν τη νοοτροπία του «ανώριμου φοιτητή» εγκαταλείπουν αυτό τον πολιτικό χώρο..

Η κοινωνία για να προοδεύσει ΔΕΝ μπορεί να στηριχτεί σε αποτυχημένα σχήματα του παρελθόντος.

Θέλει νέες ιδέες…

Κυρίως θέλει όραμα βασιζόμενο σε αρχές, μια από τις οποίες είναι και τούτη:

«Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και στη ζωή και στο θάνατο»…

Δεν επιτρέπεται να επιλέγουμε κατά περίπτωση…

 

 

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr και PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group