Εισαγωγή
Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου με είχε συναρπάσει μια «Ιστορία».
Ήταν η Ιστορία της Δημιουργίας του Κόσμου, όπως αυτή περιγράφεται στην Κοσμογονία της Γένεσης στην Παλαιά Διαθήκη.
Σύμφωνα με την Χριστιανική παράδοση κάποτε υπήρχε ένα «χάος», μια άναρχη ύλη.
Και ο Θεός σκέφτηκε να οργανώσει αυτό το «χάος» κάτω από θεϊκούς ή φυσικούς κανόνες και νόμους.
Αρχικά από το «χάος» δημιούργησε την Ύλη.
Μετά διαχώρισε τον Ουρανό από τη Γη.
Και επειδή μέχρι τότε ΔΕΝ υπήρχε φως για να είναι ορατά όλα αυτά τα δημιουργήματα, ο Θεός είπε: «Γενηθήτω Φως»! Και έγινε Φως!
Μετά δημιουργήθηκε το Στερέωμα του Ουρανού και συγκεντρώθηκαν τα νερά σε κάποιες περιοχές. Έτσι φάνηκαν δυο περιοχές… Η Ξηρά και η Θάλασσα.
Ακολούθως δημιουργήθηκαν όλα τα Φυτά και πρασίνισε η Γη.
Μετά ο θεός δημιούργησε τα ψάρια, τα ερπετά, τα πτηνά, τα θηλαστικά κλπ.
Μετά σκέφτηκε και δημιούργησε το ανώτερο Ον της δημιουργίας. Τον Άνθρωπο. Με τη μορφή ενός αντρόγυνου. Του Αδάμ και της Εύας.
Τότε θεώρησε ότι το έργο της Δημιουργίας ολοκληρώθηκε σε 6 ημέρες και την εβδόμη ημέρα (που ήταν Σάββατο) ο Θεός αναπαύτηκε…
Αυτή η μεγαλειώδης εικόνα, στην οποία κάποιος δημιουργός ξεκινάει από το ΜΗΔΕΝ, από το χάος, από το «τίποτε» και δημιουργεί ένα ολοκληρωμένη έργο, με ακολουθεί από τότε που ήμουν στο Δημοτικό Σχολείο!
Χτες στην Καλαμάτα την ξαναθυμήθηκα, καθώς μαζί με αμέτρητους άλλους τυχερούς θεατές παρακολούθησα την τελευταία ταινία του αγαπητού Μπάμπη Τσόκα, που έχει τίτλο «Βίος και Πολιτεία του αληθινού Γιώργη Ζορμπά».
Ο Ζορμπάς στην πραγματικότητα
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε λάθος καταχωρήσεις στο μυαλό μας για τον Ζορμπά.
Θεωρούμε ότι είναι Κρητικός, ότι το όνομά του ήταν Αλέξης, ότι χόρευε συρτάκι, κλπ γιατί έτσι «μας τον έμαθαν» ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Μιχάλης Κακογιάννης που γύρισαν τη διάσημη ταινία το 1964.
Στην ταινία εκείνη πρωταγωνιστούσαν ο Άντονι Κουίν, ο Άλαν Μπέιτς, η Ειρήνη Παππά (χήρα) η Λίλα Κέντροβα (μαντάμ Ορτάνς) κ.ά.
Στα ατού τις ταινίας ήταν η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη (συρτάκι), και τα τρία βραβεία Όσκαρ που απόσπασε το 1964.
-Όσκαρ φωτογραφίας στον Γουόλτερ Λάσαλι
-Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης στον Βασίλη Φωτόπουλο, και
-Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου στην Λίλα Κέντροβα.
Αυτή όμως η μυθοπλασία ΔΕΝ είχε ακριβή στοιχεία για τον πρωταγωνιστή!
Την αποκατάσταση της αλήθειας ανέλαβε ο αγαπητός και ικανότατος σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας με την τελευταία του ταινία.
Η ταινία
Η ταινία του Κου Τσόκα που βασίζεται σε κείμενα της Ανδρονίκης Ζορμπά, κόρης του Ζορμπά, και σε άλλες πραγματικές πηγές.
Έτσι περιγράφει με ακρίβεια όλη τη ζωή τους.
Από τον Κολινδρό Πιερίας, στην Στούπα, στη Μάνη, στην Καλαμάτα, σε διάφορες περιοχές και χώρες για εξορύξεις μετάλλων, στους πολέμους και στις εντάσεις του περασμένου αιώνα, μέχρι τον θάνατό του.
Φυσικά η ταινία περιγράφει και τις φιλοσοφικές του απόψεις με μεγάλη ακρίβεια:
-Τι είναι ο άνθρωπος μωρέ; Μια φλόγα από ένα κεράκι… Λάμπει για μια στιγμή, και με ένα «Φου» σβήνει αμέσως… Γι αυτό ζήστε τη ζωή ΣΗΜΕΡΑ…
Από την ταινία μαθαίνουμε ότι χόρευε μόνο τον κατ’ εξοχήν αντρικό χορό, το ζεϊμπέκικο, ότι είχε μια ειδική θεωρία για τις γυναίκες που τις θεωρούσε σαν τα λουλούδια της δημιουργίας, για την αγάπη προς την Πατρίδα και τον ανώνυμο Άνθρωπο, για την τιμή και την αξιοπρέπεια, και για πολλά ακόμη.
Η ταινία του Μπάμπη Τσόκα διακρίνεται για αμέτρητα θετικά της στοιχεία.
Υπέροχη σκηνοθεσία, μεθοδική διδασκαλία των 350 ερασιτεχνών ηθοποιών, επιλογή τοπίων που αναδεικνύουν την ομορφιά της Ελλάδας, συμβολισμούς πολλών επιπέδων, μουσική και όργανα που εκπέμπουν ελληνικότητα (σαντούρι, κανονάκι, κλαρίνο, κλπ) αλλά μας συνδέουν και με την αρχαία Ελλάδα και τους χορούς της.
Η ταινία δείχνει ότι στην Μεσσηνία τους συνεργάτες Ζορμπά και Καζαντζάκη είχαν επισκεφθεί σημαντικά πρόσωπα της εποχής, όπως οι: Άγγελος και Εύα Σικελιανού, Μαρίκα Κοτοπούλη, Κυβέλη, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Έλλη Αλεξίου, κ.ά.
Εκτός από αυτά η ταινία σε υποβάλλει για πλείστα ακόμη θετικά της στοιχεία, τα οποία θα χρειαζόμασταν πολύ μεγάλο χώρο για να τα αναπτύξουμε…
Παρακολουθήσαμε την ταινία στο Σινέ Σέντερ Καλαμάτας σε δυο τεράστιες και υπερσύγχρονες αίθουσες, με τέλεια μηχανήματα ήχου, βελούδινα καθίσματα και ασφυκτικά γεμάτες από φίλους του καλού κινηματογράφου…
Στο τέλος της προβολής όλοι οι θεατές χειροκροτούσαν επί πολλή ώρα τον Δημιουργό της ταινίας και τους υπόλοιπους συντελεστές.
Επίσημοι
Την ταινία παρακολούθησαν πολλοί επίσημοι (Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι πολιτιστικών και μορφωτικών συλλόγων, καθηγητές πανεπιστημίων, κ.ά.).
Όλοι εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για τον δημιουργό και την ταινία.
Η ταινία που αναδεικνύει έναν αληθινό Έλληνα με πολύ γνήσια Ελληνικότητα, έχει ήδη προγραμματισμένες προβολές σε όλο τον κόσμο…
Σας την συνιστούμε θερμά…
Επίλογος
Ξεκίνησα να γράφω αναφερόμενος στη Δημιουργία του κόσμου…
Ο Κος Μπάμπης Τσόκας είναι ένας γνήσιος Δημιουργός πολιτισμού.
Ξεκίνησε από ένα «τίποτε», από ένα «χάος».
Πήρε ερασιτέχνες ηθοποιούς, όπως ο Χρήστος Ζερίτης – Ζορμπάς, ο Γιώργος Μαυρέας – Ν. Καζαντζάκης, τους οποίους καθοδήγησε να παίξουν με επαγγελματική επάρκεια.
Βρήκε μουσικούς και τοπία, βρήκε ανθρώπους για όλα τα θέματα (φωτισμοί, λήψεις, ενδυματολόγοι, κλπ) και Δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο, άρτιο και αυτοτελές έργο.
Μια ταινία που υμνεί έναν Έλληνα και την Ελλάδα…
Τον ευχαριστούμε για την πανδαισία που μας πρόσφερε, τον συγχαίρουμε θερμά για το Δημιούργημά του και του ευχόμαστε την ίδια και μεγαλύτερη επιτυχία και στην επόμενη ταινία του…
Όποια και αν είναι αυτή…
Κυτίνος Ευάγγελος
Τελευταία ενημέρωση 24 Φεβρουαρίου 2020 09:59:54 από News Room