Αν. Θεοφάνης: Ο μεγάλος δωρητής της Πρέβεζας – Η σχολή που έκανε δώρο στους άπορους μαθητές παπούτσια τα Χριστούγεννα και στους επιμελείς βιβλία!

Ο Δήμος Πρέβεζας τίμησε τη μνήμη του μεγάλου Δωρητή
News Room2 Δεκεμβρίου, 2019 20:170

Ο Δήμος Πρέβεζας τίμησε τη μνήμη του μεγάλου Δωρητή

Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ©

 

Τη μνήμη του μεγάλου Δωρητή Αναστασίου Θεοφάνη τίμησε ο Δήμος Πρέβεζας το απόγευμα της Κυριακής σε εκδήλωση στην Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν μαθητές που αρίστευσαν την σχολική χρονιά 2017-2018 και που απέκτησαν πτυχία.

«Όταν θέλουν οι Έλληνες να καυχηθούν», γράφει σε ένα ποίημά του ο Κωνσταντίνος Καβάφης, «τέτοιους βγάζει το Έθνος μας θα λένε για σας. Έτσι θαυμάσιος θα είναι ο έπαινός σας».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος ο οποίος συνεχάρη τους μαθητές για τις επιδόσεις τους ενώ με επίκεντρο το βίο και την προσφορά του Αναστασίου Θεοφάνη αναφέρθηκε γενικότερα στις έννοιες της ευεργεσίας και της δωρεάς.


Όπως είπε «Η ιστορία των εθνικών μας Ευεργετών, ένας τέτοιος ήταν και ο Αναστάσιος Θεοφάνης, είναι στ’ αλήθεια πραγματικά συγκλονιστική, ταυτισμένη με τη διασπορά μας, με τη νοσταλγία της μητέρας πατρίδας, με το μεγαλείο της ανιδιοτελούς προσφοράς και τη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους, που αν δεν υπήρχαν αυτοί, σίγουρα δεν θα είχε σταθεί στα πόδια του στα πρώτα βήματά του. Οι Ευεργέτες, αποτελούν για το Έθνος μας ένα μεγάλο ηθικό κεφάλαιο και δικαιούνται σίγουρα μαζί με τους πολεμικούς ήρωες και τους πνευματικούς μας ανθρώπους, της τιμής και της ευγνωμοσύνης όλων μας. Δείχνουν και πάλι το δρόμο για τη δημιουργία και την εθνική ανάταση!»

Ο κ. Γεωργάκος συνέχισε με μια αναφορά στη ζωή του Αναστάσιου Θεοφάνη. Γεννήθηκε στην Πρέβεζα και μεγαλούργησε ως έμπορος στη Ρωσία, ίδρυσε την ομώνυμη ΘΕΟΦΑΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ. Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, ήθελε να λάβουν την ελληνική παιδεία οι νέοι της γενέτειράς του πόλης και με τη διαθήκη του, στις 11 Νοεμβρίου 1814, κληροδότησε τα έσοδα της περιουσίας του για την αγορά του οικοπέδου, την ανέγερση του Διδακτηρίου και τη λειτουργία της Σχολής.

Στη Θεοφάνειο Σχολή, που απέκτησε άδεια νόμιμης λειτουργίας τον Απρίλιο του 1834, δίδαξαν φωτισμένοι δάσκαλοι του Γένους όπως ο Ζαγορίσιος Αναστάσιος Σακελάριος και ο Ιωάννης Παχούμης. Η Σχολή λειτούργησε ανελλιπώς από τον Απρίλη του 1834 μέχρι και τον Αύγουστο του 1914, οπότε τα τμήματά της αποτέλεσαν το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο, το Ελληνικό και το Ημιγυμνάσιο.

Η βοήθεια που πρόσφερε αρχικά η Σχολή στους άπορους μαθητές, στις παραμονές των μεγάλων Χριστιανικών εορτών, ήταν ένα ζευγάρι παπούτσια, που κατασκεύαζαν Πρεβεζάνοι τσαγκάρηδες. Στους επιμελείς και με καλή συμπεριφορά και απόδοση άπορους μαθητές προσφέρονταν επιπλέον βιβλία και γραφική ύλη.

Με τη σύνταξη του Κανονισμού για τη λειτουργία της στα 1844, ο καλύτερος της σχολικής χρονιάς αποστέλλονταν με έξοδα του ταμείου της Σχολής στην Αθήνα ή στην Κέρκυρα για να τελειώσει τις σπουδές του, με τον όρο να επιστρέψει και να εργασθεί στην Πρέβεζα, για να ωφεληθούν οι κάτοικοί της.

Τα χρόνια, βέβαια, έχουν περάσει και οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει. Η διαχείριση του κληροδοτήματος Αναστάσιου Θεοφάνη, από το 1990 περιήλθε στο Δήμο Πρέβεζας και τα έσοδα διατίθενται για την οικονομική ενίσχυση των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας απευθυνόμενος στους μαθητές που αρίστευσαν τους χαρακτήρισε πρωταγωνιστές της εκδήλωσης κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό βραβείο.

«Εσείς που ανοίγετε τώρα τα φτερά σας, να γνωρίζετε ότι η εφήμερη δόξα και τα εύκολα χρήματα, όσο γρήγορα έρχονται, τόσο γρήγορα μπορεί να χαθούν. Εκείνα, όμως, που αποκτούμε με κόπο, όπως είναι οι γνώσεις και η μόρφωσή μας, είναι δικά μας και δε μπορεί να μας τα στερήσει κανείς. Αξίζει λοιπόν να επενδύσουμε σε αυτά. Ατομικά ο καθένας μας και συνολικά η Πολιτεία, επιβραβεύοντας την αριστεία και ενθαρρύνοντας την προσπάθεια. Η αποφοίτηση από το Λύκειο είναι το πρώτο βήμα. Για την κατάκτηση των στόχων σας έχετε πολύ ακόμη να κοπιάσετε. Ο αγώνας είναι δύσκολος, συνάμα όμως είναι και όμορφος. Να τον ζήσετε στο έπακρο. Να αγωνιστείτε για τις αξίες, τα ιδανικά σας και πάνω απ όλα για τα όνειρά σας» είπε ο Νίκος Γεωργάκος.

Η φιλόλογος Σπυριδούλα Γεωργοκίτσου παρουσίασε στοιχεία για την έκθεση που θα φιλοξενείται έως και την Τρίτη στο ισόγειο της (K.I.K.Π.Ε) «Θεοφανείου» και περιλαμβάνει τα 464 βιβλία που προσέφερε το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας για τη Θεοφάνειο Σχολή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρέβεζα».


Για λιγότερο γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές της ζωής του μεγάλου Δωρητή μίλησε ο Σπύρος Σουμαλεύρης ενώ η εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου αρχαιολόγος Αθηνά Κωνσταντάκη παρουσίασε λεπτομέρειες για τη φιλοτεχνημένη στα 1836 θρησκευτική εικόνα του «Παντοκράτορα» που κοσμούσε για χρόνια την αίθουσα της «Θεοφανείου» και βρίσκεται πλέον στο γραφείο του Δημάρχου.


Μετά το τέλος των ομιλιών έγινε η απονομή των επαίνων «Αναστασίου Θεοφάνη» στους πρωτεύσαντες μαθητές οι οποίοι είναι:

• 1ο ΓΕΛ Πρέβεζας: Βάρλα Πολυξένη του Σπυρίδωνος

• 2ο ΓΕΛ Πρέβεζας: Παλαμαρίδη Ουρανία του Ιωάννη

• Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας: Βερύκιος Απόστολος του Νικολάου

• Εσπερινό ΓΕΛ Πρέβεζας: Καραντζένη Πελαγία του Ευθυμίου

• 1ο ΕΠΑΛ Πρέβεζας: Κακιούζης Θεόδωρος του Χαραλάμπους.

• Εσπερινό ΕΠΑΛ Πρέβεζας:

• Από τους μαθητές που απέκτησαν απολυτήριο: Ελευθεριάδου Μαρούλα του Γεωργίου .

• Από τους μαθητές που ήταν κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου και απέκτησαν πτυχίο ειδικότητας: Παπουτσή Αθηνά του Ηλία και

• Γ.Ε.Λ. Λούρου: Ιωάννου Λυδία του Νικολάου.

Τελευταία ενημέρωση 12 Φεβρουαρίου 2020 18:33:46 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group