
H επέτειος της ανατίναξης του Ναρκαλιευτικού Πλοίου «Πηνειός», θα τιμηθεί και φέτος στην Πρέβεζα την Κυριακή 24 Οκτωβρίου.
Ένα γεγονός που σημάδεψε τη νεώτερη ιστορία της Πρέβεζας αλλά και ολόκληρης της χώρας και κυρίως τον τόπο καταγωγής των ατόμων που αποτελούσαν το αδικοχαμένο πλήρωμά του.
Ήταν 24 Οκτωβρίου του 1945 όταν κατά την εκκαθάριση ναρκοπεδίου στην είσοδο του Λιμανιού της Πρέβεζας, το Ναρκαλιευτικό Πλοίο “Πηνειός”, προσέκρουσε σε νάρκη.
Το πλοίο βυθίστηκε σε λίγα λεπτά συμπαρασύροντας στον υγρό του τάφο 22 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη, ενώ διεσώθη μόνο ένα μέλος του πληρώματος.
«Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 1945:
Το Ελληνικόν Ναυαρχείον μετά λύπης ανακοινοί ότι το ναρκαλιευτικόν «Πηνειός» εν τη εκτελέσει διατεταγμένης υπηρεσίας εκκαθαρίσεως από ναρκών των ελληνικών θαλασσών προσκρούσαν επί νάρκης, εβυθίσθη την πρωΐαν της σήμερον (χθες) Τετάρτης 24ης Οκτωβρίου. Υπάρχουν θύματα, των οποίων τα ονόματα θα γνωσθώσιν ευθύς ως εξακριβωθώσι».
Σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση στις 12:00 στο μνημείο πεσόντων Ναυτικού, από τον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο.
Θα ακολουθήσει προσφώνηση ονομάτων πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές της πόλης.
Τελευταία ενημέρωση 21 Οκτωβρίου 2021 17:05:33 από News Room




