Μνήμη Μητροπολίτη Μελέτιου – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Ο Μελέτιος ήρθε μόνος και ξένος σε μια επαρχιακή πόλη η οποία είχε περάσει μια θρησκευτική τρικυμία
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ-ΜΕΛΕΤΙΟΣ-29
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ (All Rights Reserved)
News RoomNews Room5 Ιουλίου, 2021 13:370

Ο Μελέτιος ήρθε μόνος και ξένος σε μια επαρχιακή πόλη η οποία είχε περάσει μια θρησκευτική τρικυμία

Εισαγωγή

Πριν λίγες μέρες στην Πρέβεζα έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος.

Δείχνει τον μακαριστό Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιο, ο οποίος υπηρέτησε στη Μητρόπολη επί 32 χρόνια.

Διαδέχτηκε τον Μητροπολίτη Στυλιανό Κορνάρο  (1912-1999), ο οποίος ήταν Μητροπολίτης από 1952-1980.

Ας κάνουμε ένα μνημόσυνο για τον αγαπητό Μητροπολίτη Μελέτιο, τον οποίο είχα τη χαρά να γνωρίσω και προσωπικά.

 

Ποιοι είμαστε;

Άγνωστο – Ζωή – Άγνωστο…

Σε αυτές τις 3 λέξεις περιέχεται όλη η ύπαρξη, όλων των ανθρώπων.

Πριν τη γέννησή μας ΔΕΝ ξέρουμε τίποτε για το παρελθόν μας.

Ζούμε μερικές δεκαετίες ως ζωντανά πλάσματα (δηλ. επί έναν ασήμαντο ιστορικό χρόνο) και μετά περνάμε και πάλι στο Άγνωστο.

Μετά τη ζωή μας πάνω στη Γη μένει μια ολιγόχρονη υστεροφημία μας, μια κοινή αίσθηση των φίλων μας, αν είχαμε θετική, αρνητική, ουδέτερη παρουσία.

Κι όταν με το καλό χαθούν και οι φίλοι μας, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, οι μαθητές μας κλπ, τότε από εμάς ΔΕΝ μένει τίποτε…

 

Ο Μελέτιος Καλαμαράς

Γεννήθηκε  στην Αλαγονία της Μεσσηνίας το 1933.

Πήρε πτυχία από τη Θεολογική και τη Φιλολογία – Φιλοσοφία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έγινε μοναχός, διάκονος το 1954 και ιερέας το 1959.

Υπήρξε Ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Μεσσηνίας, Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου για τις Διορθόδοξες και Διεκκλησιαστικές σχέσεις, έγραψε αμέτρητα βιβλία, κείμενα, μελέτες, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών γα το έργο του.

Ήξερε άριστα την Ελληνική γλώσσα (νέα και αρχαία) και επίσης Λατινικά, Ρωσικά, Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά.

Λόγω της πολυμάθειάς του έκανε πολύ σημαντικές μεταφράσεις σημαντικών θεολογικών και θρησκευτικών  βιβλίων.

Ως διάκονος υπηρέτησε στη Μεσσηνία, ως ιερέας στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Γκύζη, ως Μητροπολίτης από το 1980 – 2012 στη Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

 

Ο Μητροπολίτης Μελέτιος

Ο Μελέτιος ήρθε μόνος και ξένος σε μια επαρχιακή πόλη η οποία είχε περάσει μια θρησκευτική τρικυμία. Αμέσως όλοι κατάλαβαν ότι ο νέος μητροπολίτης:

-ΔΕΝ ήθελε επιτηδευμένο ευσεβισμό,

-ΔΕΝ ήθελε προσποιητή σεμνότητα,

-ΔΕΝ έκανε άστοχα κηρύγματα,

-ΔΕΝ προέτρεπε σε ανούσιες ηθικολογίες,

Αντίθετα ο νέος Μητροπολίτης

-Ήθελε καθαρό και σαφή λόγο,

-Ήθελε την ελευθερία ως επιλογή των ατόμων,

-Ήθελε ο Παπάς να είναι πατέρας και φροντίζει και όχι υπάλληλος που αρμέγει,

-Ήθελε οι Χριστιανοί να καταλαβαίνουν όλα τα λόγια από τα Ιερά κείμενα, όπως οι αμόρφωτοι ψαράδες καταλάβαιναν το Χριστό, γι αυτό καθιέρωσε τη Δημοτική γλώσσα στο Ευαγγέλιο και στους Αποστόλους.

Αποτέλεσμα; Οι Εκκλησίες γρήγορα γέμισαν από πιστούς κάθε ηλικίας.

Ο Μελέτιος έχτισε νέους ιερούς ναούς, ανακαίνισε μοναστήρια, χειροτόνησε πολλούς μοναχούς και ιερείς, ένας από τους οποίους ήταν και καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας Κώστας Μπέης, ο οποίος λειτουργούσε και στην Αγία Παρασκευή της οδού Πολυτεχνείου (Πρέβεζα).

Επίσης ίδρυσε πνευματικά κέντρα, χριστιανικά βιβλιοπωλεία, για να βοηθήσει τη διάδοση των χριστιανικών αρχών.

Παρά τις πολλές ξένες γλώσσες που ήξερε, παρά τις γνώσεις και τα πτυχία του, παρά τη μεγάλη του  αξία, περπατούσε στο δρόμο ανάμεσα στους ανθρώπους σεμνά και ταπεινά, ήταν φιλικός και προσηνής με όλους, δεν έκανε διαχωρισμούς των πολιτών με βάση κομματικές επιλογές,  δεν ασχολήθηκε ποτέ με οικονομικά θέματα, δεν κατηγορήθηκε από κανέναν για τίποτε.

Ο μητροπολίτης Μελέτιος έχει κάνει και επιστημονικές – ιστορικές ανακοινώσεις σε Διεθνή Συνέδρια σχετικά με την επίσκεψη του αποστόλου Παύλου στη Νικόπολη.

 

Επίλογος

Όλοι οι πολίτες με τους οποίους μίλησα πριν γράψω αυτό το κείμενο είχαν μόνο θετικές γνώμες για το Μελέτιο.

Έτσι το σεμνό άγαλμα που αποκαλύφθηκε πρόσφατα (εξαιρετικά πετυχημένο έργο του γλύπτη Ευάγγελου Ρήνα, που αποδίδει τέλεια τη μορφή του ιεράρχη), είναι ένα έμπρακτο «ευχαριστώ» της χριστιανικής κοινότητας σε ένα σεμνό ιερωμένο που ένωνε και δεν δίχαζε, που ζούσε τον χριστιανισμό και στα λόγια και στα έργα, που ηρέμησε την πόλη η οποία ομόθυμη τον αποχαιρέτησε με την ευχή «Καλό Παράδεισο»…

Είναι πολύ θετικό που ο διάδοχός του Μητροπολίτης Χρυσόστομος,  που τον διαδέχτηκε το 2012, κινείται στον ίδιο δρόμο με τον Μελέτιο.

Είναι ευγενής, φιλικός, προσηνής, ενωτικός, συνεργάσιμος σε προτάσεις και ιδέες και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας φροντίζει για τους ιερείς και του λαϊκούς της Μητρόπολης με τον καλύτερο τρόπο.

Όλα αυτά ας θεωρηθούν σαν ένα μνημόσυνο στη μνήμη του Μελέτιου.

Ας έχουμε όλοι οι χριστιανοί υγεία και ευλογία Θεού.

Υστερόγραφο: Μήπως η μικρή πλατεία όπου είναι το άγαλμα αντί για «Ούλοφ Πάλμε» να ονομαστεί «Πλατεία Πνευματικού Κέντρου Μελέτιου»;

Θα απεικονίζει καλύτερα την πραγματικότητα της πόλης…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

 

Τελευταία ενημέρωση 5 Ιουλίου 2021 13:37:22 από News Room


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group