Η Λαϊκή Συσπείρωση για το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου με την Ελληνική εταιρία επενδύσεων και εξωτερικού εμπορίου

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΚΥΡΛΑΣ-ΛΑΙΚΗ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-MAGICFOCUS-ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ-©
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News Room29 Σεπτεμβρίου, 2020 15:420
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την πέμπτη 24/09/20 η δημοτική αρχή έφερε και πέρασε από την Οικονομική επιτροπή και επιχείρησε να φέρει την ίδια μέρα προ ημερήσιας διατάξεως το εξής πολύ σοβαρό θέμα για συνεργασία Δήμου Πρέβεζας με την “Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου  Α.Ε.”.

Περιληπτικά η συγκεκριμένη ΑΕ είναι μια εταιρία συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου η οποία δραστηριοποιείται με δημόσιο χρήμα και χρησιμεύει  κυριολεκτικά ως ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων.

Με λίγα λόγια σκοπός της είναι η αναζήτηση  φιλέτων που ανήκουν στο δημόσιο και τα οποία αφού πρώτα διαπιστώσει πως είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα, αφού τα “καθαρίσει” από πιθανά “γραφειοκρατικά κολλήματα” , αφού καταρτίσει οικονομοτεχνικές μελέτες και αποδείξει ότι πρόκειται για συμφέρουσες επενδύσεις (με λεφτά πάντα του ελληνικού λαού) αναζητά επιχειρηματία προκειμένου να του παραχωρήσει τα εν λόγω φιλέτα για καπιταλιστική εκμετάλλευση.

 Εδώ στην περιοχή της Πρέβεζας η συγκεκριμένη εταιρία έδειξε ενδιαφέρον, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, για μία παραθαλάσσια έκταση-φιλέτο  περίπου 250 στρεμμάτων στην περιοχή ανάμεσα στην παραλία του Μονολιθίου και στο Κανάλι.

Ο Δήμαρχος μαζί με την εταιρία, από κοινού κατά την συνεδρίαση τις 24/09 ζητήσανε  από το δημοτικό συμβούλιο να υπογραφεί ανάμεσα στην εταιρία και το Δημοτικό συμβούλιο ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα δεσμεύει το τελευταίο να παραχωρήσει την εν λόγω περιοχή για τουριστική εκμετάλλευση, χωρίς να διευκρινίζεται  ούτε καν επιγραμματικά για τι είδους επένδυση πρόκειται να γίνει.

Πάνω σε αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη θέλουμε να κάνουμε κατ αρχάς μια σειρά από διαπιστώσεις.

·        Η σημερινή Δημοτική αρχή όπως και η προηγούμενη, ευθυγραμμισμένες πλήρως με την κυβερνητική πολιτική δεν απεμπολούν επ ουδενί τον αρχικό τους σχεδιασμό να παραχωρήσουν περιοχές φιλέτα του Δήμου σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δηλαδή εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση, εντάσσουμε την συγκεκριμένη πολιτική πράξη του Δημάρχου στον ευρύτερο σχεδιασμό που έχουν για παραχώρηση του παραλιακού μετώπου σε  επιχειρηματικά συμφέροντα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και το παραλιακό μέτωπο της  Ηγουμενίτσας και αλλού.

·         Η fast track διαδικασίες με τις οποίες επιχειρήθηκε από την Δημοτική αρχή να αποσπαστεί η υπογραφή του Δημοτικού συμβουλίου, καταδεικνύει πως ο Δήμαρχος φοβάται τον κοινωνικό διάλογο, φοβάται την αντιπαράθεση και δεν διστάζει να αγνοήσει παντελώς το λαό της Πρέβεζας προκειμένου να ικανοποιήσει την πολιτική των αστικών κομμάτων  για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο. 

·        Η συγκεκριμένη επένδυση, όπως παραδέχτηκε άλλωστε εισηγητικά και ο εκπρόσωπος της εταιρίας, πρόκειται να είναι να πολύ μεγάλη επένδυση προφανώς από κάποιον πολύ μεγάλο επενδυτή. Μια τέτοιου τύπου επένδυση σηματοδοτεί  και τις προθέσεις του Δήμου για το ποια είναι τουριστική ανάπτυξη που σχεδιάζει. Όταν προσκαλούν επενδυτές τέτοιου μεγέθους στην ουσία προσκαλούν στην περιοχή μας το πλέον επιθετικό τμήμα του τουριστικού κεφαλαίου. Προσκαλεί το τμήμα εκείνο που θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο, για το δικό του συμφέρον, το φυσικό κάλλος της περιοχής χωρίς να διστάσει και να το αλλοιώσει σοβαρά αν απαιτηθεί, να αποσβέσει πολλαπλάσια την μεγάλη αυτή επένδυση και να ξεζουμίσει κυριολεκτικά τους λίγους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους που θα αντλήσει είτε από την τοπική κοινωνία ή που θα φέρει από αλλού(το έχουμε δει κι αυτό). Αφού λοιπόν δραστηριοποιηθεί κατ αυτόν τον τρόπο και η επένδυση αυτή ολοκληρώσει τον οικονομικό της κύκλο, τότε στο λαό της Πρέβεζας δε θα μείνει τίποτε άλλο παρά ένα άδειο κουφάρι μέσα στην θάλασσα. Εμπειρία από τέτοιου είδους επενδύσεις έχουμε μεγάλη και στην ευρύτερη περιοχή. Από τέτοιου τύπου επενδύσεις ο λαός της περιοχής έχει μόνο να χάσει και από κυβερνήτες που παραχωρούν εν λευκό το ομορφότερο τμήμα της Πρέβεζας, το παραλιακό μέτωπο, μέσα σε μία νύχτα, δεν έχει τίποτα να περιμένει.

·        Το ότι το αστικό κράτος είτε σε κεντρικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο τοπικής διοίκησης υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης το ξέρουμε. Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν να το κάνει και με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο. Να στήσει δηλαδή ένα εργαλείο(την εν λόγω εταιρία) που θα λύνει προβλήματα των επιχειρηματιών με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, θα κάνει μελέτες με κρατικό χρήμα για λογαριασμό των επενδυτών και θα ψάχνει να βρει επενδυτές να τους υποδείξει, με λεφτά πάντα του ελληνικού λαού, το συμφέρον τους.

Η Λαϊκή συσπείρωση εξ αρχής αρνήθηκε να έρθει τόσο βεβιασμένα ένα τέτοιο ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο. Να έρθει χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος στην τοπική κοινωνία, χωρίς να πάρουν θέση οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι δηλαδή οι εργαζόμενοι, τα σωματεία και οι φορείς. Με αυτό το σκεπτικό ζητήθηκε από την παράταξή μας η αναβολή του θέματος μέχρι να ζυμωθεί στην κοινωνία. Παρ όλα αυτά η πρότασή μας μειοψήφησε. Βέβαια μετά την εισήγηση του εκπροσώπου της εταιρίας έγινε αντιληπτό το προφανές, πως είναι σκανδαλώδες να υπογράψεις εν λευκό για ένα τέτοιο ζήτημα και κάπως έτσι την ύστατη στίγμα  ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου υποχρεώθηκε να το αποσύρει προσωρινά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση το δικαίωμα στην ανάπαυση και την αναψυχή το αντιλαμβάνεται ως ανάγκη και όχι ως εμπόρευμα στα χέρια του επιθετικού, του πιο σάπιου τμήματος του κεφαλαίου. Γι αυτό , με υψηλό το αίσθημα ευθύνης απευθύνεται στο κίνημα της περιοχής, απευθύνεται στον λαό της Πρέβεζας να ορθώσει το ανάστημά και να πάρει πρωτοβουλίες, μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Να αναδείξει το πρόβλημα, να  αναδείξει τις αιτίες και τους αίτιους και να επιβάλλει τη δική του θέση καταθέτοντας  το δικό του πλαίσιο αιτημάτων.

 

Δ.Τ.

 

Τελευταία ενημέρωση 29 Σεπτεμβρίου 2020 15:42:09 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας