Συνέντευξη – Ν. Γεωργάκος: Να μην στοχοποιούμε συνανθρώπους μας – Να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση όπως άλλοι δήμοι

Τι είπε ο Δήμαρχος Πρέβεζας για τις απολυμάνσεις, για το πλύσιμο των κάδων, για τις επιθέσεις από τα αδέσποτα αλλά και τις πρωτοβουλίες για ελάφρυνση των επιχειρήσεων

News RoomNews RoomNews Room5 Απριλίου 20200
Τι είπε ο Δήμαρχος Πρέβεζας για τις απολυμάνσεις, για το πλύσιμο των κάδων, για τις επιθέσεις από τα αδέσποτα αλλά και τις πρωτοβουλίες για ελάφρυνση των επιχειρήσεων
ΓΕΩΡΓΑΚΟΣ-ΝΙΚΟΣ-MAGICFOCUS-230320
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

 

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στο PrevezaNews.gr ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος.

Ο κ. Γεωργάκος αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει προγραμματίσει ο Δήμος για απολυμάνσεις σε δημόσιους χώρους, στο πλύσιμο των κάδων και στις απολυμάνσεις των χώρων γύρω από αυτούς, ενόψει των μέτρων πρόληψης εξάπλωσης για τον κορονοϊό.

Μεταξύ άλλων σχολίασε το φαινόμενο της «στοχοποίησης» συμπολιτών μας που νοσούν ενώ αναφέρθηκε και στο φαινόμενο του συνωστισμού κόσμου για περίπατο σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ρωτήθηκε  για τις καταγγελίες σωματείου περί ανοιχτών επιχειρήσεων, αλλά και για τις επιθέσεις αδέσποτων στην Κυανή Ακτή.

Είπε για τα μέτρα που θα λάβει ο Δήμος Πρέβεζας αναφορικά με την ελάφρυνση των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή αλλά και όσες πλήττονται.

Αναφέρθηκε στη δομή Βοήθεια στο Σπίτι και έστειλε το δικό του μήνυμα για το επόμενο διάστημα των γιορτών που έρχονται.

 

Αναλυτικά:

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον νομό Πρέβεζας, μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσιαστεί πολλά κρούσματα. Ωστόσο, τόνισε, πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» προσθέτοντας πως οι δημότες έχουν συμμορφωθεί, τουλάχιστον σε ένα μεγάλο ποσοστό.

«Έχουν πάρει το μήνυμα Μένουμε Σπίτι. Οπότε πραγματικά βλέπουμε πως τόσο ή πόλη όσο και τα χωριά είναι έρημα, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που θεωρώ και εκεί στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει συνωστισμός» είπε ο κ. Γεωργάκος και αναφέρθηκε στις περιοχές όπως στην Κυανή Ακτή και στον Παντοκράτορα όπου επιλέγονται για περιπάτους και παρατηρείται συνωστισμός.

«Η περιοχή μας έχει μέρη που μπορούμε να περπατήσουμε. Ακόμα και στη γειτονιά μας και σίγουρα όχι όλοι μαζί και να επιστρέφουμε στο σπίτι» τόνισε.

Επίσης αναφέρθηκε στο φαινόμενο που παρατηρείται και στις τράπεζες κυρίως προς το τέλος του μήνα. «Δεν έπρεπε να γίνει έτσι όπως έχει γίνει. Θα έπρεπε και από τις τράπεζες να υπήρχε μια καλύτερη ενημέρωση των πολιτών ώστε να μην συνωστίζονται. Πιστεύω πως αυτό θα μειωθεί το επόμενο διάστημα».

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην παροχή βοήθειας από το «Βοήθεια στο Σπίτι» σε άτομα ηλικιωμένα και σε όσους έχουν ανάγκη έτσι ώστε να αποτρέπεται η κυκλοφορία των ηλικιωμένων. «Με ένα τηλέφωνο μπορούμε εμείς να φέρνουμε συνταγογραφήσεις και φάρμακα από το ΠΕΔΥ Πρέβεζας» είπε.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας, η Βοήθεια στο Σπίτι προχωρά σε ικανοποιητικό βαθμό. Τα αιτήματα αξιολογούνται κάθε μεσημέρι τόσο από Πρέβεζα όσο και από τις Δ.Ε. Ζαλόγγου και Λούρου. «Γίνεται η προετοιμασία με προμήθειες τροφών από το κοινωνικό παντοπωλείο και το ΤΕΒΑ» και πρόσθεσε πως «τα τροφεία δεν έχουν επιστραφεί και θα μοιραστούν και αυτά».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1000 άτομα. «Γνωρίζουμε που είναι και διακριτικά και χωρίς φωτογραφίες πηγαίνουμε στα σπίτια και δίνουμε τα τρόφιμα. Καθώς και οτιδήποτε ζητήσει κάποιος. Ακόμα και χωρίς να είναι εγγεγραμμένος. Αρκεί να πάρει ένα τηλέφωνο, να είναι σε ευπαθείς ομάδες ή να έχει κάποιο πρόβλημα και δεν μπορεί να βγει έξω, όπως οι ηλικιωμένοι» είπε συγκεκριμένα.

Τόνισε επίσης πως από τη Δευτέρα η δομή στο Κανάλι αλλά και στον Λούρο στελεχώνεται με νοσηλευτές και στην Πρέβεζα στο ΚΑΠΗ όπου υπάρχει και κοινωνική λειτουργός και με τη βοήθεια του νέου οχήματος που παραχωρήθηκε στη Βοήθεια στο Σπίτι «θα κάνουμε τη δομή πολύ πιο ισχυρή ως ομάδα» είπε συγκεκριμένα.

Δράσεις απολύμανσης

Ο κ. Γεωργάκος είπε ακόμα πως ολοκληρώθηκαν οι απολυμάνσεις και σε παιδικούς σταθμούς, ενώ ο Δήμος βοήθησε  να γίνουν απολυμάνσεις σε υπηρεσίες όπως Πυροσβεστική, Αστυνομία, Νοσοκομείο, ΕΚΑΒ, Λιμεναρχείο.

Τόνισε πως από αύριο Δευτέρα ξεκινούν οι απολυμάνσεις σε δημόσιους χώρους. Σε δρόμους, πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, σε πεζοδρόμια, πλακόστρωτα ακόμα και σε χώρους όπου παρατηρείται συνεχής κίνηση κόσμου, όπως έξω από τράπεζες, αρτοποιεία και άλλες επιχειρήσεις που εξακολουθούν και λειτουργούν.

Απολυμάνσεις κάδων και με τη συνδρομή της ΛΕΚ

Από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως είπε ο Δήμαρχος Πρέβεζας ξεκινούν και οι απολυμάνσεις και των κάδων απορριμμάτων καθώς και των χώρων γύρω από αυτούς.

Σε αυτή την προσπάθεια θα συνδράμει και η ΛΕΚ Πρέβεζας συμμετέχοντας με το όχημά της που θα χρησιμοποιηθεί για απολυμάνσεις χώρων που φιλοξενούν κάδους απορριμμάτων.

«Επικεντρωνόμαστε σε σημεία όπου παρατηρείται να υπάρχει προσέλευση κόσμου. Και θα προσπαθήσουμε να περάσουμε σιγά σιγά όλους τους κάδους απορριμμάτων» είπε ο Δήμαρχος.

Σε λίγες μέρες βγαίνει στους δρόμους το πλυντήριο κάδων

Ο κ. Γεωργάκος είπε ακόμα πως σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η επισκευή του οχήματος που πλένει τους κάδους απορριμμάτων και το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονταν εκτός λειτουργίας.

Έτσι, λογικά την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και το πλύσιμο των κάδων.

Πρόσθεσε επίσης πως έχουν υποβληθεί οι μελέτες για νέα οχήματα νέας τεχνολογίας για την καθαριότητα. Έτσι πολύ σύντομα ένα νέο  απορριμματοφόρο και ένα σύγχρονο όχημα για πλύσιμο κάδων θα φτάσουν στην Πρέβεζα.

Για τους Ρομά

Για τους Ρομά ο κ. Γεωργάκος είπε πως έγινε η αποδοχή του ποσού των 10000 ευρώ που χορηγήθηκε, οπότε θα πάρουμε είδη πρώτης ανάγκης και θα δοθούν σε κάθε οικογένεια τα υλικά που απαιτούνται, ατομικής καθαριότητας ή τρόφιμα» ενώ ήδη έχει γίνει σχετική ενημέρωση από κλιμάκιο του Δήμου στους οικισμούς των Ρομά, για το τι πρέπει να προσέχουν και να μην κινούνται ανεξέλεγκτα.

Σε αναμονή φορμών

Επίσης, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πρέβεζας, έχει γίνει και η αποδοχή της ενίσχυσης από το υπουργείο των 40000 ευρώ. «Αυτό που περιμένουμε είναι οι φόρμες και οι μάσκες. Έχουμε κάποιες αλλά χρειάζονται περισσότερες. Βέβαια είναι πολύ δύσκολο, ειδικά με τις φόρμες. Προτεραιότητα έχουν βέβαια τα νοσοκομεία αναφοράς και μετά θα μοιραστούν στα άλλα νοσοκομεία και στους δήμους. Γενικά περιμένουμε αυτή την εβδομάδα τις επιπλέον προμήθειες. Για τους υπαλλήλους στο βοήθεια στο σπίτι και στην καθαριότητα» είπε.

Για τις περιοχές που συνωστίζεται κόσμος: Να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση, όπως άλλοι δήμοι

Ο Νίκος Γεωργάκος σε ερώτηση αναφορικά με τα σημεία της Πρέβεζας όπου το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μεγάλη κίνηση πολιτών για περπάτημα, για το εάν πρόκειται να απαγορευτεί η κυκλοφορία εκεί είπε πως στις περιοχές «Του Παντοκράτορα, της Τάπιας και της Κυανής Ακτής, στα τρία αυτά σημεία, την προηγούμενη εβδομάδα, πριν χαλάσει ο καιρός, υπήρχε ένα θέμα, ειδικά στην τάπια και στον Παντοκράτορα. Γίνονται  πόλος έλξης για πολλούς για περπάτημα. Αυτό δεν το θέλουμε. Πρέπει να καταλάβουμε οι ίδιοι, όταν βλέπουμε πολύ κόσμο πρέπει να αλλάζουμε δρόμο» είπε και πρόσθεσε «Εάν δεν το καταλάβουμε τότε ίσως βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση, όπως έχουν κάνει κάποιοι μεγάλοι δήμοι».

Ο κ. Γεωργάκος συνεχίζοντας τόνισε «Δεν το κάνουμε για να αποτρέψουμε τον κόσμο να βγει να περπατήσει. Αλλά να περπατούν εκεί που δεν υπάρχει πολύς κόσμος. Και εδώ στην Πρέβεζα έχουμε πολλά σημεία. Δεν χρειάζεται να συνωστιζόμαστε σε δυο, τρεις περιοχές».

“Να μην στοχοποιούμε”

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας αναφέρθηκε επίσης στο φαινόμενο της στοχοποίησης των ατόμων που νοσούν από τον ιό.

«Και ένα πολύ βασικό που με στεναχωρεί τελευταία. Είχαμε κάποια κρούσματα, δυο κρούσματα. Είναι κακό να φτάνουμε σε παραφιλολογίες και να στοχοποιούμε ανθρώπους που έχουν νοσήσει ή να στιγματίζονται άσχημα. Ακόμα και άνθρωποι του περιβάλλοντός τους. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να κολλήσει από οπουδήποτε. Δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο, προκειμένου να αποφύγουμε να μας στιγματίσει η κοινωνία, να μην επικοινωνήσουμε με τον γιατρό και να πούμε ότι έχουμε συμπτώματα. Προς θεού. Έναι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει νοσήσει.» τόνισε και πρόσθεσε πως σε τοπικό επίπεδο η κοινωνία μας είναι μικρή και «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» ενώ πρέπει να φροντίσουμε όλοι μας να μην επικρατεί η ιδέα πως εάν νοσήσουμε την επόμενη μέρα θα πούνε, ο τάδε έχει κολλήσει.

Για τις “υποτιθέμενες” κλειστές επιχειρήσεις

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας ρωτήθηκε για τα όσα αναφέρονται σε καταγγελία σωματείου εργαζομένων που κάνει λόγο για επιχειρήσεις που λειτουργούν παρά την απαγόρευση.

«Δεν έχω κάτι επίσημο. Εάν υπάρξει σίγουρα θα προβούμε σε ελέγχους από την δημοτική αστυνομία. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να καταγγέλλεται» είπε ο Δήμαρχος.

Για τα αδέσποτα και τις επιθέσεις στην Κυανή Ακτή

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο που χειρίζεται ο Δήμος αυτή την εποχή τα αδέσποτα αλλά και για τα φαινόμενα που επαναλαμβάνονται και πάλι τις τελευταίες μέρες, κυρίως στην Κυανή Ακτή, με επιθέσεις σε περιπατητές είπε:

«Και με τα αδέσποτα υπάρχει ένα θέμα. Θέλει μια ιδιαίτερη προσοχή. Κάνουμε ότι μπορούμε σε συνεννόηση και με τις φιλοζωικές οργανώσεις. Και τροφεία δίνουμε πέρα από τον χώρο που έχουμε στο καταφύγιο.

Την Τρίτη ή Τετάρτη θα έρθουν για πρώτη φορά και οι ταΐστρες. Κανείς δεν θέλει να ταλαιπωρούνται τα ζώα. Αλλά θα πρέπει να είναι και σε ορισμένα σημεία, μιας και πολλοί δεν γνωρίζουν πώς να τα αντιμετωπίζουν κάθε φορά. Περιμένουμε και την έγκριση των χρημάτων για να προχωρήσουμε και με το καταφύγιο. Με το θέμα των εμβολίων έχουμε κλείσει, έχει γίνει ο εμβολιασμός σε μεγάλο πληθυσμό αδέσποτων.

Η δημοτική αστυνομία, έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες ελέγχους με το ειδικό μηχάνημα σε ζώα για το εάν είναι τσιπαρισμένα, είτε δεσποζόμενα είτε αδέσποτα».

Όσο για τις επιθέσεις τις προηγούμενες μέρες στην Κυανή Ακτή ο Δήμαρχος είπε πως υπάρχουν κάποια κρούσματα.

«Για τα περιστατικά που φτάνουν στο νοσοκομείο ενημερώνεται ο δήμος προκειμένου να ελεγχθεί το ζώο εάν είναι εμβολιασμένο και αν πρέπει να μεταφερθεί στο καταφύγιο για έλεγχο. Θέλει λίγο προσοχή. Είναι χρόνιο το θέμα με τις επιθέσεις. Νομίζω ότι τώρα που θα τοποθετηθούν οι ταΐστρες σε συγκεκριμένους χώρους και θα ταΐζονται τα ζώα δεν θα υπάρχουν τέτοια φαινόμενα» είπε ο κ. Γεωργάκος και πρόσθεσε «να μην ξεχνάμε πως ο τρόπος διαχείρισης ενός αδέσποτου είναι διαφορετικός από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Μέτρα ελάφρυνσης και απαλλαγή από τέλη για επιχειρήσεις

Για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει ο Δήμος προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις  των οποίων η λειτουργία τους βρίσκεται σε αναστολή αλλά και όσες πλήττονται, όπως είπε ο κ. Γεωργάκος, την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα των ελαφρύνσεων των επιχειρήσεων. Η οικονομική επιτροπή επεξεργάζεται ήδη όλα τα δεδομένα.

Όπως είπε ο Δήμαρχος θα υπάρχει απαλλαγή των επιχειρήσεων, για το διάστημα αυτό, στην πληρωμή των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα, ενοίκια, δημοτικά τέλη και τέλη καθαριότητας αλλά και για τα τροφεία των παιδικών σταθμών.

«Θα έχουμε την απαλλαγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, είτε είναι στην παραλία, μέσω λιμενικού ταμείου, είτε στις άλλες περιοχές» είπε και πρόσθεσε «Θα δούμε λίγο και τις κοινωνικές ομάδες, πέρα από τις επιχειρήσεις» ενώ δεν απέκλεισε και κάποιες ελαφρύνσεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Απρίλιο και Μάιο η περιοχή δεν έχει καμία κίνηση

Για το θέμα του τουρισμού και τι εκτιμά πως θα γίνει το επόμενο διάστημα ο Δήμαρχος Πρέβεζα φάνηκε συγκρατημένος, αν και όπως είπε είναι πολύ νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις για την περίοδο του καλοκαιριού, συμπληρώνοντας πως για τον Μάιο έχουν ακυρωθεί πολλές κρατήσεις.

Για να περάσουμε ένα ευχάριστο καλοκαίρι Μένουμε Σπίτι

Τέλος ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος, στέλνει το δικό του μήνυμα:

«Να μένουμε στο σπίτι για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό τον μήνα. Έρχονται οι γιορτές. Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα. Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας είναι κάτι πρωτόγνωρο. Η σκέψη μας είναι, για να κάνουμε ένα ευχάριστο καλοκαίρι πρέπει να μείνουμε όλοι στο σπίτι. Και να έχουμε την υγεία μας. Να προσέχουμε, έτσι ώστε τον επόμενο μήνα να βγούμε νικητές. Πάμε βέβαια πολύ καλά. Αυτός όμως δεν είναι εφησυχασμός, Μένουμε σπίτι για να μπορέσουμε τον επόμενο μήνα να βγούμε όλοι έξω».

 

 

 


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Βαθμολογήστε το άρθρο:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group