Δεκάδες θερμοκηπιακές μονάδες χωρίς αποζημιώσεις στην Πρέβεζα

thermokipia
News Room21 Μαΐου, 2024 14:360

Ερώτηση στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα « Δεκάδες θερμοκηπιακές μονάδες χωρίς αποζημιώσεις στην Πρέβεζα » και η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Του Χήτα Κωνσταντίνου, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης
Προς Τον κ. Υπυργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Δεκάδες θερμοκηπιακές μονάδες χωρίς αποζημιώσεις στην

Πρέβεζα»

Κύριε Υπουργέ,

Την τελευταία διετία, όπως ενημερωθήκαμε και σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας, αλλεπάλληλες θεομηνίες (χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλες) προκάλεσαν ζημιές σε δεκάδες θερμοκηπιακές μονάδες της ευρύτερης περιοχής της Πρέβεζας. Οι ζημιές εστιάζονταν τόσο στα υλικά κάλυψης όσο και στον σκελετό των θερμοκηπίων. Σε κάποιες δε των περιπτώσεων διαπιστώθηκε ακόμη και ολοσχερή καταστροφή των εν λόγω εγκαταστάσεων. Οι επιχειρήσεις, ως όφειλαν, αιτήθηκαν τη χορήγηση αποζημιώσεων, μέσω προγράμματος Κρατικής Αρωγής. Ωστόσο και κατόπιν παρέλευσης διετίας, καμιά εκ των επιχειρήσεων των εν λόγω μονάδων δεν αποζημιώθηκε.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε όπως δοθεί λύση στο ζήτημα των αιτηθέντων ιδιοκτητών θερμοκηπιακών μονάδων Πρέβεζας, όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων κι επιπρόσθετα να προβείτε στην αναθεώρηση του νομικού πλαισίου αποζημίωσης θερμοκηπιακών μονάδων «… θεσπίζοντας διαδικασίες που θα αποζημιώνουν ουσιαστικά και σύντομα τους άτυχους δικαιούχους της κρατικής αρωγής»;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Και η απάντηση από το Υπουργείο

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθ. 2890/30-01-2024 Ερώτηση

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Χήτας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Με τη συνεργασία των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε στη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τη στήριξη των πληττομένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων από θεομηνίες και την επιχορήγηση για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής.

Συγκεκριμένα, με την ψήφιση του Ν. 4797/2021 εισήχθη ενιαίο θεσμικό πλαίσιο κρατικής αρωγής και θεσπίστηκαν οι διαδικασίες για την επιχορήγηση στοιχείων ενεργητικού αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα, μέσα παραγωγής, έγγειο κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία καταγράφονται ως κατεστραμμένα εξ’ αιτίας κάποιας φυσικής καταστροφής.

Όπως προκύπτει από τους Κανονισμούς του ΕΛΓΑ, για την καταβολή ενισχύσεων παγίου κεφαλαίου (όπως θερμοκήπια) απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

· Οι άδειες εγκατάστασης, ίδρυσης, λειτουργίας κλπ των εκμεταλλεύσεων κατά περίπτωση

· Η έγκριση τύπου για τα θερμοκήπια. Για τις νέες κατασκευές, η εγγύηση του κατασκευαστή.

·Η ύπαρξη και προσκόμιση ασφαλιστηρίου συμβολαίου με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι η παραγωγή ή κύρια στοιχεία της εκμετάλλευσης είναι ασφαλισμένα, για εκμεταλλεύσεις που δεν υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ..

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, τα εν λόγω τύπου θερμοκήπια δεν είναι ασφαλισμένα και δεν είναι ελεγχόμενου περιβάλλοντος.

Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης μίας ζημιάς σε πρόγραμμα ενισχύσεων είναι η Αναγγελία Ζημιάς, η οποία γίνεται από το εξουσιοδοτημένο όργανο εντός 48 ωρών από την ύπαρξη του ζημιογόνου αιτίου.

Η διαδικασία λαμβάνει χώρα κάθε φορά που συμβαίνει ένα ζημιογόνο αίτιο.

Εν προκειμένω, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, ανεμοθύελλα-ανεμοστρόβιλο είχαμε στη συγκριμένη περιοχή κατά τις ημερομηνίες 31.03.2022, 19.01.2024 και 28/03/2024.

Ωστόσο, αίτημα ζημιάς υποβλήθηκε μόνο ένα (1) για το φαινόμενο της 19ης Ιανουαρίου 2023, οπότε έγινε και αναγγελία.

Ο ΕΛΓΑ προχώρησε στην εκτίμηση της ζημίας, όμως το εν λόγω τύπου θερμοκήπιο δεν δικαιούνταν ενίσχυσης, διότι ήταν ανασφάλιστο. Ο ΕΛΓΑ οφείλει να λειτουργεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, τα συναρμόδια Υπουργεία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και εισακούουν τις εξελίξεις και τις ανάγκες κάθε κλάδου, παρεμβαίνοντας με πρωτοβουλίες και προσαρμογές όποτε απαιτείται , σύμφωνα πάντα με το εθνικό και ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι η συνολική αναμόρφωση του γεωργοασφαλστικού συστήματος και η νομοθέτηση ενός νέου, εκσυγχρονισμένου και βελτιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ αποτελεί εξ αρχής βασικό στόχο της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ και έχει ήδη δρομολογηθεί, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες παραγωγών και κτηνοτρόφων, όπως αυτές διαμορφώνονται και διαφοροποιούνται, με βάση τις νέες κλιματικές συνθήκες.

Προς το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν δύο μελέτες, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της PWC, τις οποίες αξιολογούμε σχεδιάζοντας τα επόμενα μας βήματα, πάντα με γνώμονα την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και τη φερεγγυότητα των υπηρεσιών του.

Οι εν λόγω μελέτες περιλαμβάνουν την αξιολόγηση νέων κινδύνων, νέων μορφών ασφάλισης και της δυνατότητας αξιοποίησης των διαθέσιμων από την νέα ΚΑΠ εργαλείων διαχείρισης κινδύνων (Καν. 2021/2115, άρθρο 76).

Όπως έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντός των επομένων μηνών θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ

 

 

Τελευταία ενημέρωση 21 Μαΐου 2024 14:36:10 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας