Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Κώστας Μπάρκας για την καθυστέρηση στις αποζημιώσεις των θερμοκηπιακών μονάδων του Ν. Πρέβεζας

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
News Room11 Ιανουαρίου, 2024 12:550

Στη Βουλή με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, φέρνει ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, το ζήτημα που ανέδειξε με Ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας, για την πάνω από δύο χρόνια καθυστέρηση στις αποζημιώσεις των θερμοκηπιακών μονάδων του Νομού Πρέβεζας, που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Τα φαινόμενα αυτά προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε δεκάδες θερμοκηπιακές μονάδες, υπολογίζονται πάνω από εκατό, της ευρύτερης περιοχής της Πρέβεζας. Οι ζημιές αφορούσαν όχι μόνο τα υλικά κάλυψης αλλά και τον σκελετό των θερμοκηπίων και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα σοβαρές και έφταναν μέχρι την ολοσχερή καταστροφή της εγκατάστασης. Παράλληλα και άλλες μη γεωργικές επιχειρήσεις έπαθαν ζημιές από τα ίδια καιρικά φαινόμενα.

Οι συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες αιτήθηκαν την αποζημίωσή τους μέσω του προγράμματος Κρατικής Αρωγής, με βάση τον Νόμο 4797/2021 για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και ζημιών από θεομηνίες.

Όμως το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο με το βάρος των διοικητικών διαδικασιών που συνοδεύεται για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων, έχει ως αποτέλεσμα δύο χρόνια μετά τις πρώτες ζημιές καμιά επιχείρηση να μην έχει αποζημιωθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Ο κ. Μπάρκας ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να ολοκληρωθεί η από τουλάχιστον διετίας ταλαιπωρία δεκάδων θερμοκηπιακών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και οι δικαιούχοι να λάβουν επιτέλους τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Ακολουθεί αναλυτική η κατατεθείσα Ερώτηση:

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Άνω της διετίας η καθυστέρηση στις αποζημιώσεις από φυσικά φαινόμενα θερμοκηπιακών μονάδων στον Νομό Πρέβεζας»

Την τελευταία διετία στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας σημειώθηκαν τρία αλλεπάλληλα έντονα καιρικά φαινόμενα, που χαρακτηρίστηκαν από πολύ μεγάλη ένταση ανέμων και χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα αυτά προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε δεκάδες θερμοκηπιακές μονάδες, υπολογίζονται πάνω από εκατό, της ευρύτερης περιοχής της Πρέβεζας. Οι ζημιές αφορούσαν όχι μόνο τα υλικά κάλυψης αλλά και τον σκελετό των θερμοκηπίων και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα σοβαρές και έφταναν μέχρι την ολοσχερή καταστροφή της εγκατάστασης. Παράλληλα και άλλες μη γεωργικές επιχειρήσεις έπαθαν ζημιές από τα ίδια καιρικά φαινόμενα.

Οι συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες αιτήθηκαν την αποζημίωσή τους μέσω του προγράμματος Κρατικής Αρωγής, με βάση τον Νόμο 4797/2021 για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και ζημιών από θεομηνίες.

Όμως το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο με το βάρος των διοικητικών διαδικασιών που συνοδεύεται για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων, έχει ως αποτέλεσμα δύο χρόνια μετά τις πρώτες ζημιές καμιά επιχείρηση να μην έχει αποζημιωθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Ειδικότερα, ο Νόμος προβλέπει την αποζημίωση των επιχειρήσεων για το μέρος της ζημιάς που δεν έχει ασφαλιστεί σε ιδιωτικές εταιρείες.

Για τις αγροτικές επιχειρήσεις προβλέπεται να αποζημιώνονται τα μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, με την προϋπόθεση να οριοθετήσει την πληγείσα περιοχή ο ΕΛΓΑ. Επίσης, απαιτείται να έχει δηλωθεί η αντίστοιχη καλλιέργεια ή εκτροφή και να έχει πληρωθεί το υποχρεωτικό ασφάλιστρο που αφορά τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ. Από την υποχρέωση καταβολής ασφαλίστρου ο νόμος εξαιρεί τις πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές επιχειρήσεις γιατί ασφαλίζονται προαιρετικά, όπως και τις εκμεταλλεύσεις ανθοκομικών, καλλωπιστικών προϊόντων και φυτωρίων. Όμως, ο ίδιος νόμος δεν εξαιρεί τις θερμοκηπιακές επιχειρήσεις παραγωγής κηπευτικών, παρόλο που επίσης ασφαλίζονται προαιρετικά. Δημιουργείται, έτσι, ένα επιπλέον πρόσκομμα στη διαδικασία, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν εισηγείται θετικά για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών όταν αφορά θερμοκήπια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποζημιωθούν ακόμα και οι μονάδες για τις οποίες είναι ξεκάθαρο το θεσμικό πλαίσιο.

Επειδή, όπως αναφέρεται στο πρώτο άρθρο του συγκεκριμένου Νόμου, σκοπός του είναι η αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση δράσεων κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και ζημιών από θεομηνίες, που όμως μόνο αυτό δεν γίνεται τουλάχιστον στην περίπτωση των θερμοκηπιακών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας,

Επειδή, είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους η αποζημίωση των εν λόγω παραγωγικών μονάδων, όπως άλλωστε τη δικαιούνται,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να ολοκληρωθεί η από τουλάχιστον διετίας ταλαιπωρία δεκάδων θερμοκηπιακών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και οι δικαιούχοι λάβουν επιτέλους τις αποζημιώσεις που δικαιούνται;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

 

Τελευταία ενημέρωση 11 Ιανουαρίου 2024 12:55:31 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

    [recaptcha size:compact theme:dark]


    Επικοινωνήστε μαζί μας