Κώστας Μπάρκας: Διακυβεύεται η υλοποίηση του έργου ύδρευσης Πρέβεζας, Άρτας, Λευκάδας ύστερα από την απένταξη του από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΑΓΩΓΟΣ-ΦΩΤΟ-ΔΕΣΦΑ
News Room10 Νοεμβρίου, 2023 14:010

Την έμπρακτη διαβεβαίωση ότι το έργο ύδρευσης Πρέβεζας, Άρτας, Λευκάδας (και μέρους της Αιτωλοακαρνανίας), ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, θα υλοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί στο χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί, ζητούν με Ερώτηση τους στον Υπουργό Υποδομών δεκατέσσερις (14) βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή Νομού Πρέβεζας, Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Κώστα Μπάρκα.
Ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται και από τον Τομεάρχη Υποδομών του κόμματος, βουλευτή Νομού Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη.

Ειδικότερα, εκφράζεται έντονη ανησυχία για την πορεία υλοποίησης του έργου και τον ορίζοντα ολοκλήρωσής του. Ο Υπουργός Υποδομών, κατά τη συνάντηση με τον κυβερνητικό βουλευτή Νομού Λευκάδας, ανέφερε ότι το έργο ύδρευσης θα απενταχτεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι πόροι θα διοχετευθούν σε έργα στη Θεσσαλία. Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού, ότι το έργο ύδρευσης θα συνεχιστεί μέσα από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν υπάρχει καμία αναφορά του στο ποια θα είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μεγαλώνοντας την ανησυχία για το αν το έργο θα εκτελεστεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα και χωρίς υπερκοστολογήσεις.

Αφού υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι, όπως αναφέρει ο αρμόδιος Υπουργός, γιατί δεν διοχετεύονται αυτοί για τη χρηματοδότηση των αναγκών που προέκυψαν από την κακοκαιρία «Daniel» και χρειάζεται η απένταξη ενός έργου και η εκ νέου ένταξή του σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, πόσο μάλιστα όταν αφενός αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν προσδιορίζονται και αφετέρου εγείρονται εύλογες ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου υποδομής για την ευρύτερη περιοχή.

Το έργο ύδρευσης Πρέβεζας, Άρτας, Λευκάδας και μέρους της Αιτωλοακαρνανίας, είναι μεγάλης υπερτοπικής σπουδαιότητας, μεγεθύνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές, καθώς αφορά περιοχές από τέσσερις Νομούς, που έχουν πληθυσμό πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) κατοίκους, που τους καλοκαιρινούς μήνες υπερδιπλασιάζονται. Δυστυχώς, η μόνη πρακτική συνέπεια από την ένταξη, απένταξη και εκ νέου ένταξη ενός έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων η χρονική καθυστέρηση εκτέλεσης του.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον Υπουργό Υποδομών, πρώτον, πώς εξασφαλίζεται ότι οι ενέργειες που πρόκειται να ακολουθηθούν, ακυρώνοντας ήδη υπάρχουσες, διασφαλίζουν την ολοκλήρωση σε εύλογο χρονικό διάστημα του έργου ύδρευσης των Νομών Πρέβεζας, Άρτας, Λευκάδας και μέρους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Δεύτερον, αν θα υπάρξει ανατροπή ως προς το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και ολοκλήρωσης του έργου. Τρίτον, από ποια χρηματοδοτικά εργαλεία είναι εξασφαλισμένη η υλοποίηση του έργου και αν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ένταξης στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και δέσμευσης κονδυλίων για την υλοποίησή του.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Σοβαρά ερωτηματικά για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου ύδρευσης Πρέβεζας- Άρτας- Λευκάδας ύστερα από την απένταξή του από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Δυσάρεστη έκπληξη και ανησυχία προκάλεσε η είδηση, η οποία προέκυψε από Δελτίο Τύπου βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για την απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης του έργου ύδρευσης των Νομών Πρέβεζας, Άρτας και Λευκάδας, καθώς και μέρους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ύψους περίπου εκατόν σαράντα εκατομμυρίων ευρώ (140.000.000€).

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της 26ης Οκτωβρίου του Βουλευτή Νομού Λευκάδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Καββαδά, ύστερα από τη συνάντησή του με Εσάς, υπάρχει η διαβεβαίωση εκ μέρους Σας ότι το έργο θα υλοποιηθεί κανονικά μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται ποια είναι αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ένα έργο που ύστερα από 14/06/2022 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΑΔΑ: 6Υ7ΡΗ-ΙΨΗ) εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ακολούθησε η δημοπράτηση του και έχει υπάρξει ανακήρυξη προσωρινού ανάδοχου.

Ύστερα από τις παραπάνω ενέργειες και ενώ εκτιμάται ότι το έργο έχει ορίζοντα υλοποίησης σαράντα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με αναπάντεχο ουσιαστικά τρόπο, η απένταξη του από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την επίκληση των αναγκών που προέκυψαν στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία «Daniel» και την ταυτόχρονη διαβεβαίωση της χρηματοδότησής του από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι ότι αφού το συγκεκριμένο έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από άλλους πόρους, γιατί να απενταχθεί. Αφού υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι, γιατί δεν διοχετεύονται αυτοί για τη χρηματοδότηση των αναγκών που προέκυψαν από την κακοκαιρία «Daniel» και χρειάζεται η απένταξη ενός έργου και η εκ νέου ένταξή του σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, πόσο μάλιστα όταν αφενός αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν προσδιορίζονται και αφετέρου εγείρονται εύλογες ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου υποδομής για την ευρύτερη περιοχή.

Επειδή, το έργο ύδρευσης Πρέβεζας, Άρτας, Λευκάδας και μέρους της Αιτωλοακαρνανίας, είναι μεγάλης υπερτοπικής σπουδαιότητας, μεγεθύνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές, καθώς αφορά περιοχές από τέσσερις Νομούς, που έχουν πληθυσμό πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) κατοίκους, που τους καλοκαιρινούς μήνες υπερδιπλασιάζονται,

Επειδή, η μόνη πρακτική συνέπεια από την ένταξη, απένταξη και εκ νέου ένταξη ενός έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων η χρονική καθυστέρηση εκτέλεσης του,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς εξασφαλίζεται ότι οι ενέργειες που πρόκειται να ακολουθηθούν, ακυρώνοντας ήδη υπάρχουσες, διασφαλίζουν την ολοκλήρωση σε εύλογο χρονικό διάστημα του έργου ύδρευσης των Νομών Πρέβεζας, Άρτας, Λευκάδας και μέρους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας;

2. Θα υπάρξει ανατροπή ως προς το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και ολοκλήρωσης του έργου;

3. Από ποια χρηματοδοτικά εργαλεία είναι εξασφαλισμένη η υλοποίηση του έργου; Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ένταξης του έργου στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και δέσμευσης κονδυλίων για την υλοποίησή του;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος

Γεροβασίλη Όλγα

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κόκκαλης Βασίλειος

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Τζούφη Μερόπη

Φωτίου Θεανώ

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση 10 Νοεμβρίου 2023 14:01:48 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

    [recaptcha size:compact theme:dark]


    Επικοινωνήστε μαζί μας