Εξαιρετικά ανθεκτική η αγορά ακινήτων παρά τις νέες προκλήσεις

Ανερχόμενο «αστέρι» των επενδύσεων στη Μεσόγειο η Ελλάδα
ΣΠΙΤΙΑ-ΑΘΗΝΑ
News Room23 Ιουλίου, 2022 12:310

Ανερχόμενο «αστέρι» των επενδύσεων στη Μεσόγειο η Ελλάδα

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εξακολουθεί να βρίσκεται η αγορά ακινήτων στην χώρα μας παρά τις νέες προκλήσεις που έχουν εμφανισθεί σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ποιες όμως είναι οι τάσεις στους επιμέρους κλάδους της αγοράς ακινήτων και πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον;

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Έρευνας και Ανάλυσης της Cerved Property Services που παρακολουθεί στενά την αγορά ακινήτων, διατηρεί επαφή με τις συνθήκες που επικρατούν και εντοπίζει τις νέες τάσεις, η ελληνική αγορά ακινήτων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική και το διεθνές δυσμενές οικονομικό κλίμα δεν φαίνεται να αναστρέφει τις ανοδικές της τάσεις.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Ανδρίτσος, διευθύνων σύμβουλος της Cerved Property Services «στον οικιστικό τομέα παρότι ο πληθωρισμός και η ραγδαία αύξηση του κατασκευαστικού κόστους επηρέασαν δυσμενώς τη ζήτηση τους τελευταίους μήνες, οι ζητούμενες τιμές εξακολουθούν να έχουν αυξητικές τάσεις ενώ οι τιμές των συναλλαγών παραμένουν σταθερές. Η αύξηση των μισθωτικών αξιών σε συνδυασμό με τα χαμηλά τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων ενισχύουν τον επενδυτικό ρόλο της κατοικίας, με αποτέλεσμα η αγορά κατοικίας να λειτουργεί σαν αντισταθμιστής του πληθωριστικού κινδύνου για Έλληνες και ξένους επενδυτές», προσθέτει ο κ.Ανδρίτσος. Όπως επισημαίνει «αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον των ΑΕΕΑΠ και των θεσμικών επενδυτών για την κατοικία που εκδηλώνεται με νέες οικιστικές αναπτύξεις, ενώ αναδιαμορφώνονται τα σχέδια επαγγελματικών αναπτύξεων ώστε να συμπεριλάβουν και κατοικίες».

Ο κ. Ανδρίτσος εκτιμά επίσης ότι «η επιτάχυνση των αυξητικών ρυθμών του ηλεκτρονικού εμπορίου και η παγιοποίηση των ηλεκτρονικών αγορών που καθιερώθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας δημιούργησαν αυξανόμενες ανάγκες των εταιρειών για αποθήκευση, διαχείριση και διανομή των προϊόντων και ισχυρή ζήτηση όχι μόνο για μεγάλης κλίμακας logistics αλλά και για μικρότερα κτίρια αποθηκών κοντά στα κέντρα των μεγάλων πόλεων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του τελευταίου μιλίου και των dark stores ( αποθηκευτικό κέντρο για την εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών). Ως εκ τούτου, όλες οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ και πολλές εμπορικές εταιρείες αναπτύσσουν και αποκτούν νέους σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους, οι τάσεις των τιμών είναι ανοδικές ενώ οι αποδόσεις πέφτουν. Ο τομέας των logistics ευνοήθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα επαγγελματικά ακίνητα, γραφεία και καταστήματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Cerved Property Services (μέλος του European AVM Alliance) αναφέρει ότι «η αγορά κινείται με δύο ταχύτητες. Η τηλεργασία ευνόησε τη νέα γενιά νεόδμητων γραφείων, αύξησε τις ποιοτικές απαιτήσεις των χρηστών και ενέτεινε την ανάγκη για στέγαση σε χώρους ασφαλείς, ευέλικτους, άνετους, βιοκλιματικούς και υψηλών προδιαγραφών. Οι σύγχρονες εταιρείες αναζητούν κυρίως «πράσινα» κτίρια και οι επενδυτές συμμορφώνονται με τα κριτήρια ESG για να αποκτήσουν βιώσιμα χαρτοφυλάκια ακινήτων».

«Οι νέες αυτές τάσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη ποιοτικού αποθέματος στην ελληνική αγορά γραφείων δημιουργούν αυξημένη ζήτηση για χώρους γραφείων τελευταίας τεχνολογίας. Ως εκ τούτου, οι ΑΕΕΑΠ και οι θεσμικοί επενδυτές εξακολουθούν να επενδύουν σε τέτοια γραφεία. Οι τιμές τους ανεβαίνουν, οι αποδόσεις τους συρρικνώνονται, η πληρότητα είναι εξασφαλισμένη και κατά συνέπεια το χάσμα μεταξύ του παλιού αποθέματος και των σύγχρονων γραφείων διευρύνεται. Οι δύο ταχύτητες ισχύουν και για τα καταστήματα όπου ενώ τα καταστήματα των κεντρικών εμπορικών οδών και των καταξιωμένων εμπορικών κέντρων έχουν ανακάμψει πλήρως, τα καταστήματα των δευτερευόντων αγορών συρρικνώνονται. Ωστόσο, με την αναμενόμενη τουριστική άνθηση αυτό το καλοκαίρι, ο κλάδος των καταστημάτων θα ενισχυθεί ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές της χώρας», προσθέτει.

Γ.Γαβριηλίδης (Elxis)- Ανερχόμενο αστέρι των επενδύσεων στη Μεσόγειο η Ελλάδα

«Ισχυρό αναμένεται να παραμείνει το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα, ειδικά από επενδυτές από την Γερμανία», τονίζει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Elxis, εταιρείας παροχής μεσιτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, με ειδίκευση τον τομέα των πολυτελών εξοχικών κατοικιών.

«Με τις υψηλές τιμές ενέργειας να φοβίζουν πολλούς στην Ευρώπη εν όψη του χειμώνα, το θερμό κλίμα σε μέρη, όπως η Κρήτη, και οι χαμηλές τιμές ακινήτων καθιστούν την ελληνικά αγορα ακόμα πιο ελκυστική. Η Ελλάδα προσφέρει εξαιρετική αξία, κάτι που οι επενδυτές βλέπουν όλο και περισσότερο καθώς η χώρα είναι πλέον το ανερχόμενο αστέρι των επενδύσεων στη Μεσόγειο», αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ και στο δημοσιογράφο Αλέκο Λιδωρίκη ο κ.Γαβριηλίδης. «Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα την εντονότερη αγοραστική δραστηριότητα, αφού σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού τα ακίνητα αποτελούν «επενδυτικό καταφύγιο. “Στοιχεία της εταιρείας μας δείχνουν ότι οι πωλήσεις κατοικιών σε Γερμανούς υπηκόους αυξήθηκαν κατά 300% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το 2021. Η αύξηση αυτή τοποθετεί τους Γερμανούς αγοραστές στην πρώτη θέση μεταξύ των αγοραστών εξοχικών κατοικιών στη χώρα, πάνω από επενδυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο,” τονίζει ο ίδιος.

«Επίσης, τα στοιχεία της Elxis, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των ακινήτων για περισσότερα από 30 χρόνια, δείχνουν ότι οι Γερμανοί διαθέτουν τα μεγαλύτερα ποσά, προχωρώντας σε αγορές κατοικιών που αγγίζουν κατά μέσο όρο τις 350.000 ευρώ», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Elxis.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση 23 Ιουλίου 2022 12:31:29 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group