Αναμένονται αυξήσεις “φωτιά” σε πολλά προϊόντα

Από το «καλάθι της νοικοκυράς» ως τις «λευκές συσκευές» και τα αυτοκίνητα - Μέτρα αναχαίτισης των ανατιμήσεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση
ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ-MAGICFOCUS-3003
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News Room6 Σεπτεμβρίου, 2021 23:100

Από το «καλάθι της νοικοκυράς» ως τις «λευκές συσκευές» και τα αυτοκίνητα - Μέτρα αναχαίτισης των ανατιμήσεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Σε κλοιό ανατιμήσεων έχει εισέλθει πλέον το σύνολο της οικονομίας καθώς, μετά την πίεση στα κόστη κατασκευών και μεταποίησης, πλέον άρχισαν να γίνονται περισσότερο εμφανείς και οι αυξήσεις στο λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς. Σε συνδυασμό μάλιστα με την εκρηκτική αύξηση των τιμών ενέργειας, που αποτυπώνονται ήδη στις τιμές των καυσίμων αλλά και των τιμολογίων ρεύματος, που θα στείλουν αυτό το μήνα οι εταιρείες στους καταναλωτές, αναμένεται να δημιουργήσουν πιεστικές συνθήκες για κάθε δραστηριότητα αλλά και τον κίνδυνο ενός ανατροφοδοτούμενου κύκλου αυξήσεων μιας και το κόστος ενέργειας παραμένει βασική παράμετρος στο κόστος παραγωγής των προϊόντων. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως στο επίκεντρο της κυβερνητικής προσπάθειας δημιουργίας «αναχωμάτων» στο επερχόμενο κύμα ακρίβειας έχει τεθεί το κόστος του ρεύματος.

«Ηλεκτροσόκ» μέσα στο Σεπτέμβριο

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενοι μήνες θα αποδειχθούν πολύ δύσκολοι για τα νοικοκυριά. Το μεγαλύτερο «ηλεκτροσοκ» θα το πάθουν με τα επόμενα τιμολόγια του ρεύματος, τα οποία ήδη τους τελευταίους μήνες έχουν επιβαρυνθεί με αυξήσεις της τάξεως του 30%. Μάλιστα παράγοντες της αγοράς αλλά και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών στα τιμολόγια θα φθάσει τελικά το 50%. Το γεγονός αυτό, μαζί με την ετήσια αύξηση 72%, που είχαν τα τιμολόγια του φυσικού αερίου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, αναμένεται να τινάξουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ο οποίος παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και το αυξημένο κόστος στα καύσιμα με τη μέση τιμή της βενζίνης να εμφανίζει αύξηση από πέρυσι της τάξεως του 16,8% και του πετρελαίου κίνησης 20,25%.

85% αύξηση στο φυσικό αέριο

Συγκεκριμένα, η αύξηση του φυσικού αερίου υπολογίζεται στο 85%, κάτι που πιέζει τις τιμές στην χονδρική τιμή των προϊόντων, με την αγορά να προειδοποιεί πως χωρίς στοχευμένες παρεμβάσεις οι αυξήσεις αυτές θα περάσουν και στα τιμολόγια λιανικής.

«Πέρυσι τέτοια εποχή, το κυβικό μέτρο είχε 9 δολάρια, τώρα έχει 33 δολάρια. Οσον αφορά στους ρύπους, η αξία του διοξειδίου του άνθρακα έχει ανέβει από τα 22 ευρώ στα 63 ευρώ. Κάποιοι ρωτάνε γιατί δεν ανοίγουμε τον λιγνίτη» δήλωσε το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης που ωστόσο έσπευσε να τονίσει πως «αν τώρα η ΔΕΗ παρήγαγε ρεύμα από λιγνίτη, θα έχανε μισό δισ. ευρώ και θα χρεοκοπούσε».

Αυξήσεις φωτιά σε δημητριακά, ζάχαρη και λάδι

Η διεθνής τιμή των δημητριακών είναι αυξημένη κατά 31% σε σχέση με πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεθνής Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), της ζάχαρης κατά 39% και των φυτικών ελαίων κατά 67%.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση των παραγωγών από την τιμή του πετρελαίου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα μεταφορικά, καθώς και τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο με τις όποιες συνέπειες για την παραγωγή, εξηγεί πόσο πιεστική είναι η κατάσταση.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ αναμένεται να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 15% σε λάδια, μπισκότα, κατεψυγμένα και συσκευασμένα τρόφιμα και γαλακτοκομικά. Ήδη από τον Ιούλιο, έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις κατά 8% στα οπωροκηπευτικά και 5% στα φρούτα, που αποδίδονται τόσο στις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας, όσο όμως και στις καταστροφές στην παραγωγή από την έντονη ζέστη και (κατά τόπους) από τις πυρκαγιές.

Από τις ανατιμήσεις δεν θα ξεφύγει ούτε ο καφές, καθώς, πλην των παραπάνω, η παραγωγή του υπέστη σοβαρές ζημιές. Οι καταστροφές στις φυτείες της Βραζιλίας προκάλεσαν σοκ στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα η τιμή του να έχει αυξηθεί κατά 49%, χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται προοπτική μείωσης του, καθώς η ζημιά στον κύκλο της παραγωγής δεν αποκαθίσταται από τη μια ημέρα στην άλλη.

Αυξήσεις σε λευκές συσκευές, είδη τεχνολογίας, αυτοκίνητα

Πέραν όμως των βασικών αγαθών, το κύμα των ανατιμήσεων επηρεάζει και τα λεγόμενα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, από τον οικιακό εξοπλισμό και τα έπιπλα ως τις λευκές συσκευές, τα είδη τεχνολογίας και τα αυτοκίνητα.

Κι αυτό καθώς η διαταραχή που υπάρχει στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα με τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται έναντι της πανδημίας έχει δημιουργήσει μεγάλα κενά είτε στην παραγωγή, είτε στη διακίνηση. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παγκόσμια έλλειψη μικροπεξεργαστών, που πλέον έχει φέρει ελλείψεις αλλά και ανατιμήσεις σε προϊόντα τεχνολογίας και στην ελληνική αγορά.

Ορισμένου τύπου τηλεοράσεις και παιχνιδομηχανές βρίσκονται σε έλλειψη. Το ίδιο και στις γκάμες των φθηνότερων προϊόντων, είτε τεχνολογίας είτε λευκών συσκευών, λόγω και της αύξησης του μεταφορικού κόστους που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος του κοστολογίου τους. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αρκετοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν τα μικροτσίπ για την κατασκευή λάπτοπ μεσαίας πλέον κατηγορίας προκειμένου να μη συμπιέζεται το περιθώριο κέρδους τους, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές «θα αρχίσουν να κινούνται σε άλλες κατηγορίες προϊόντων

Ως εκ τούτου οι τιμοκατάλογοι που εμφανίζουν γνωστές αλυσίδες είτε σε λευκές συσκευές είτε σε είδη τεχνολογίας είναι αισθητά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Κάτι που ήδη φαίνεται στα φοιτητικά πακέτα που αυτή την εποχή προωθούνται και τα οποία εμφανίζουν μία μέση αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι.

Μέτρα αναχαίτισης των ανατιμήσεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Σε αυτό το πλαίδιο, η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει μέτρα προκειμένου να ανακόψει, όσο αυτό είναι δυνατό, την αύξηση των τιμών. Τα σχετικά μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει, εκτός των άλλων και ένα πλέγμα μέτρων προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών από τις αυξήσεις που έρχονται ή ήρθαν στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο), λόγω των διεθνών ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών.

 

 

Πηγές: protothema.gr και iefimerida.gr

 

Τελευταία ενημέρωση 6 Σεπτεμβρίου 2021 23:10:42 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group