Η Δική μου Θέση – Γράφει ο Ευστάθιος-Άκης Λάζαρης

Είναι σίγουρο ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την έγκριση ψηφίσματος προκειμένου να στηριχθεί η παραμονή του Τμήματος δεν ήταν από τις ευτυχέστερες στιγμές του δημοκρατικού διαλόγου
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ-ΤΕΙ-ΚΤΙΡΙΟ
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News Room3 Μαΐου, 2022 17:060

Είναι σίγουρο ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την έγκριση ψηφίσματος προκειμένου να στηριχθεί η παραμονή του Τμήματος δεν ήταν από τις ευτυχέστερες στιγμές του δημοκρατικού διαλόγου

Αφορμή για το σημείωμα που ακολουθεί απετέλεσε η δημοσίευση άρθρου-δήλωσης του κ. Γιώργου Τρυφωνίδη, πρώην βουλευτή της Ν.Δ που όπως είναι γνωστό υπηρέτησε και σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης σε προηγούμενη κυβέρνηση.

Διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και διεκδίκηση παραμονής Τμήματος

Στην δήλωση του αυτή ο κ. Τρυφωνίδης αφηγείται το ιστορικό της συνάντησης στην Θεοφάνειο αίθουσα σχετικά με την πρωτοβουλία για την στήριξη της παραμονής του Πανεπιστημιακού τμήματος (Τμήματος) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λογιστικής στην Πρέβεζα.

Επίσης αναφέρεται και σε άλλα θέματα για να καταλήξει στην πρόταση δημιουργίας-ίδρυσης ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αναπτυξιακές επιδιώξεις της τοπικής κοινωνίας.

Είναι σίγουρο ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την έγκριση ψηφίσματος προκειμένου να στηριχθεί η παραμονή του Τμήματος δεν ήταν από τις ευτυχέστερες στιγμές του δημοκρατικού διαλόγου. Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι ο ίδιος ο δημοκρατικός διάλογος προϋποθέτει τον διάλογο παρά τις επιδιώξεις που μπορούν να σκιαγραφούνται πίσω από γραμμές, τακτικές, ύφος, και προσωπικές φιλοδοξίες.

Και εδώ θα ήθελα να σταθώ σε αυτό που αποτελεί μόνιμα την δικαιολογία για προσωπικές τακτικές που δεν συμβαδίζουν πάντα με το κοινό συμφέρον. Δηλαδή ότι οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι πάντα θεμιτές και επομένως δικαιολογημένες. Πρόκειται για μια εφεύρεση που αποτελεί το κάθε φορά προβαλλόμενο συγχωροχάρτι για προσωπικές ή κομματικές καμιά φορά ακραίες τακτικές. Τι πάει να πει ότι πάντα οι εκάστοτε προσωπικές φιλοδοξίες στην πολιτική είναι θεμιτές. Μα έτσι και αυτό αποτελέσει μέτρο για όλους και όλα τότε θα γίνουμε ζούγκλα.

Παρελθόν-Παρόν και Μέλλον

Πρόσφατα συζήτησα με έναν φίλο που είχε διατελέσει και στέλεχος σε κυβέρνηση αναλαμβάνοντας κυβερνητικές ευθύνες και βέβαια καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να υποβάλλουμε υποψηφιότητα έστω και για σύνεδροι στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος που δραστηριοποιούμαστε απλά και μόνο γιατί οι ευκαιρίες πρέπει να υπάρχουν και να αυξάνονται για τους νεότερους που έτσι και αλλιώς οφείλουν να διαμορφώσουν και το μέλλον. Αν κρίνουν ότι μας χρειάζονται σε κάτι ας μας ενημερώσουν και ας μας καλέσουν. Επομένως η συμμετοχή σε όργανα ή όχι έχει κύρια να κάνει με την εν γένει κοινωνική διαδικασία και όχι με προσωπικές θέσεις και φιλοδοξίες.

Πρόσφατα επίσης διάβασα την δήλωση του περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη σχετικά με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Άρτας. Ήταν κατηγορηματική και «ηχηρή» και άφηνε υπονοούμενα για την στήριξη της Περιφέρειας. Κάτι ανάλογο δεν φάνηκε να επιδιώχθηκε και δεν ακούστηκε για το Τμήμα Λογιστικής στην Πρέβεζα.

Τμήμα και αναβάθμιση

Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι ο κυρίαρχος στόχος είναι η παραμονή ενός αναβαθμισμένου Πανεπιστημιακού Τμήματος Λογιστικής στην Πρέβεζα και όχι γενικά και αόριστα η πάση θυσία παραμονή του Τμήματος. Αυτό αυτόματα σημαίνει και όλα τα άλλα που αναβαθμίζουν την σχολή και που προτείνονται σε αντίθεση με την μόλις μετά από ένα δίμηνο ανακοίνωση των διδασκόντων ότι θέλουν να μετακινηθούν στα Γιάννενα. Τί άλλαξε στο μεταξύ είναι άγνωστο.

Αυτό συμβαίνει γιατί απλά δεν τηρούνται οι συμβατικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται κάθε φορά από μια προκήρυξη (βλέπε σχετικά τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν οι διδάσκοντες της σχολής). Ξεκινώντας λοιπόν από αυτό μπορούν να υπάρξουν πολλές θέσεις και προτάσεις. Και αντί να επιμείνει η σχολή στο αναμενόμενο και αυτονόητο της ίδρυσης φοιτητικής εστίας και την βελτίωση των υποδομών, κτιριακών και διδακτικών, προτίμησε την εύκολη και μάλλον ανεύθυνη θέση της μετακίνησης της σχολής. Μα αν το κύριο κάθε φορά μέλημα είναι η ικανοποίηση κάποιων, σε αντίθεση με τα ευρύτερα συμφέροντα,  ας μην ανελάμβαναν αυτοί οι κάποιοι να εκπληρώσουν τα προαπαιτούμενα της προκήρυξης των θέσεων που κατέλαβαν.

Συντεχνίες και μέτρα

Σε ότι αφορά την αναφορά στην συντεχνία των ταξί Βόνιτσας(οι συγκεκριμένοι έκαναν αυτό που θεωρούν δουλειά τους), υποτίθεται ότι θέματα κλειστών επαγγελμάτων, και συντεχνιών θα είχαν επιλυθεί. Άρα γιατί δεχόμαστε, έτσι εξ απαλών ονύχων την μη επίλυση τέτοιων θεμάτων. Σε ποιο παρόμοιο ή άλλο θέμα απαιτείται η συνυπογραφή του δικού μας περιφερειάρχη εάν το θέμα αφορά την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ή ξεχνάμε ότι για να πάρεις ταξί Πρεβεζάνικο και να πας Αθήνα πρέπει να παίξεις παιχνίδια με το τούνελ. Και βέβαια δεν είδα καμιά επίσημη κομματική διαμαρτυρία και τοποθέτηση για την έλλειψη δημόσιας συγκοινωνίας με το αεροδρόμιο, ούτε νομοθετική  ρύθμιση για όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά, ενώ διεκδικούνται και νομοθετούνται άλλα για ψύλλου πήδημα. Και στα διόδια θα συμφωνήσω χωρίς να αποφεύγω τα καυτά (δεν μου ταιριάζει κάτι τέτοιο) και θα πρότεινα το ελεύθερο της επιστροφής και διάβασης στο τούνελ να ισχύει για όλη την ημέρα μιας και διάφορες δουλειές στην απέναντι μεριά διαρκούν όχι δύο και τρείς ώρες αλλά μισή και μία ημέρα.

Τακτικές 

Νομίζω ότι είναι βασικό να υπάρχει τεκμηρίωση και οργάνωση των διαφόρων προτάσεων στα διάφορα θέματα και κυρίως σε αυτό που μας ενδιαφέρει (του Πανεπιστημιακού Τμήματος) που θα δίνει την ευκαιρία να παρουσιάζονται προς διάφορες πλευρές χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης ή μη αποδοχής. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στο θέμα της παλιάς συναγωγής, εκεί που βρίσκεται το κτίριο του Ο.Τ.Ε., ,που με παρέμβαση του πολιτιστικού συλλόγου αναδείχθηκε. Μπράβο.

Και για να φτάσω στο δια ταύτα πιστεύω ότι ένας ακόμα θεσμός όπως η ίδρυση Αναπτυξιακού Συνδέσμου που προτείνεται μάλλον θα κάνει τα θέματα περισσότερο πολύπλοκα και θα διασπάσει τις αρμοδιότητες εμπλέκοντας περισσότερους φορείς και δημιουργώντας αντί επιλύοντας προβλήματα και σχέσεων. Ίσως θα πρέπει να την ξαναδεί την πρόταση του ο κ. Τρυφωνίδης αντί να επιμείνει. Και μάλλον να προτείνει τρόπους ενίσχυσης της επίλυσης των προβλημάτων αντί της υποκατάστασης υπαρχόντων θεσμών.  Τα ζητήματα στην τοπική κοινωνία είναι πάρα πολλά και θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η ανά ενότητα επίλυση τους αντί να σηκώνουμε το χαλάκι και να τα σπρώχνουμε από κάτω, σε μια λογική αναβλητικότητας και ωχαδερφισμού.

Τέλος πάντων στο σχέδιο ψηφίσματος είναι μια καλή ευκαιρία για να διατυπώσει ο καθένας τις θέσεις του για όλα όσα αφορούν το Τμήμα, και βέβαια όπως έγραψα, και εγώ, και  έστειλα στον κ. Ηλιόπουλο τον Θανάση που ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο του συντονισμού των φορέων της επιτροπής στήριξης της παραμονής του Τμήματος, θα πρέπει να τονιστεί ότι σε καμιά περίπτωση δεν είναι η επιδίωξη απλά να παραμείνουν οι φοιτητές προκειμένου να νοικιάζονται περισσότερα διαμερίσματα ή να δαπανώνται  στην πόλη περισσότερα χρήματα για την διαβίωση τους.

 

Ευστάθιος-Άκης Λάζαρης
Δημότης Πρέβεζας

 

Τελευταία ενημέρωση 3 Μαΐου 2022 21:37:03 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group