Ο Λέανδρος Σπαρτιώτης και η Όπερα – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Θα κάνουμε κάτι ΤΩΡΑ για τον πολιτισμό, όσο έχουμε τον έφηβο Λέανδρο κοντά μας?
News Room30 Απριλίου, 2022 10:490
ΟΠΕΡΑ-ΝΕΡΟΥ-ΣΠΑΡΤΙΩΤΗΣ
Θα κάνουμε κάτι ΤΩΡΑ για τον πολιτισμό, όσο έχουμε τον έφηβο Λέανδρο κοντά μας?

Εισαγωγικά

Ο Δήμαρχος είναι ένα φυσικό πρόσωπο που επιλέγουμε κάθε 4 χρόνια.

Ο Δήμαρχος είναι ο διαχειριστής του κοινού οίκου μας, δηλ. όλης της πόλης.

Όπως όλοι φροντίζουμε τα σπίτια μας να είναι σε άριστη κατάσταση, έτσι πρέπει να διασφαλίζουμε και στην πόλη μας ένα καλό παρόν και ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Δήμος είναι το σύνολο όλων των πολιτών, δηλ. όλοι οι άντρες, γυναίκες και παιδιά μιας περιοχής.

Έτσι ενώ οι Δήμαρχοι έχουν θητεία ορισμένου χρόνου, οι Δημότες έχουν για πάντα αυτή την ιδιότητα, επομένως τους ενδιαφέρει η εξέλιξη, τα καλά, τα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στην πόλη τους.

Ας σημειώσουμε κάτι. Οι παλιοί Πρεβεζάνοι όταν ελευθερώθηκαν πριν 110 χρόνια μας χάρισαν την ελευθερία μας και μερικά κάστρα.

Σε άλλες πόλεις τα κάστρα είναι στολίδια, είναι αξιοποιημένα και επισκέψιμα, είναι σημεία πολιτισμού και ιστορίας.

Στην πόλη μας όλα αυτά τα χρόνια  οι «αρμόδιοι» τα έχουν εγκαταλείψει  και έτσι έχουν μετατραπεί σε ρημάδια και σκουπιδότοπους…

Μια παλιά Ιστορία

Σε ένα Δήμο ζούσε ένας πολίτης που είχε πάντα όμορφες, χρήσιμες, ιδέες.

Ο πολίτης είχε δημιουργήσει αμέτρητα σπίτια, βίλες, καταστήματα, θέατρα, μνημεία σε πολλές πόλεις και χώρες του κόσμου, είχε κερδίσει το γενικό θαυμασμό και εκτίμηση, αλλά κάποια στιγμή σκέφτηκε να επιστρέψει στην πατρίδα του για να προσφέρει εκεί αφιλοκερδώς τις ιδέες του.

Εκεί δημιούργησε το πρωτοποριακό κέντρο αναψυχής, μουσικής, αθλητισμού με το όνομα «Νικόπολη», διαμόρφωσε το χώρο γύρω από τη Γοργόνα, κ.ά.

Σημειώνω κάτι χαρακτηριστικό. Στα εγκαίνια του Φάρου της Πρέβεζας – μπροστά στην Εθνική Τράπεζα – ο τότε χορηγός του έργου Σπύρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε το σχεδιαστή του έργου Λέανδρο Σπαρτιώτη ως «Ο Λέανδρος της Πρέβεζας».

Αυτό τον χαρακτηρισμό ο Λέανδρος τον θεωρεί ως τίτλο τιμής, και από  τότε η αγάπη του για την Πρέβεζα περιγράφεται από τους στίχους του τραγουδιού:

«Σ΄ αγαπώ γιατί είσαι ωραία, σ΄ αγαπώ γιατί είσαι εσύ.

Κι αγαπώ όλο τον κόσμο, γιατί ζεις κι εσύ μαζί…»

Κάποια στιγμή μόνος του συγκέντρωσε αμέτρητα κουτάκια αναψυκτικών και δημιούργησε ένα ακόμη πρωτότυπο έργο.

Την «Όπερα του νερού και του ονείρου» στην οποία:

-Έγινε καλλιτεχνική αξιοποίηση ενός ανακυκλώσιμου υλικού (του αλουμινίου των κουτιών)

-Αξιοποιήθηκε πολιτιστικά μια «γωνιά» της περιοχής στην οποία ΔΕΝ πατούσε άνθρωπος

-Έγιναν αμέτρητες παραστάσεις με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες

-Η «εικόνα» της  Όπερας ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και πήρε μόνο θετικά, μόνο κολακευτικά σχόλια

-Πολλοί δήμοι ζήτησαν να την αγοράσουν για να την εγκαταστήσουν σε δικούς τους χώρους. Ο δημιουργός της όμως, ο πάντα έφηβος και ονειροπόλος Λέανδρος Σπαρτιώτης, ΔΕΝ την πούλησε  σε κανέναν επίδοξο αγοραστή, γιατί ήθελε να την αφήσει στον τόπο του.

-Ο τοπικός Δήμος ποτέ ΔΕΝ εξόφλησε στο Λέανδρο το κόστος κατασκευής, τους εργάτες, τα υλικά, και ΔΕΝ έδωσε στον ίδιο το δημιουργό ούτε ένα ευρώ. Έτσι όλο το κόστος κατασκευής το πλήρωσε ο δημιουργός με δικά του χρήματα και τη βοήθεια κάποιων χορηγών.

Το νέο όραμα

Ο Βαγγέλης Κυτίνος συναντά τον Λέανδρο Σπαρτιώτη στην συγκέντρωση των Επιταφίων στην Πλατεία (2022)

Όσο φτιαχνόταν η Όπερα ο Λέανδρος ονειρευόταν όλος ο χώρος από το Λούνα Παρκ μέχρι τα Πευκάκια να γίνει ένας ενιαίος χώρος πολιτισμού {περίπου 10 στρέμματα} τον οποίο θα απολαμβάνουν αμέτρητοι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες…

Ονειρευόταν ότι παρόμοιο χώρο πολιτισμού θα τον ζήλευαν πολλές ακόμη πόλεις της Ελλάδας.

Και από τη χαρά του για το γεγονός εμπνεύστηκε και τον τίτλο της περιοχής. Θα είναι «Ο Κήπος της Χαράς».

Ο ενθουσιασμός του για τη δημιουργία του έργου το 2016 ήταν τέτοιος που ο Λέανδρος ΔΕΝ υπολόγισε κόπο, κόστος, χρήματα, χορηγούς, κλπ.

Μάλιστα τα πρώτα κουτάκια τα μάζεψε με τη σύζυγό του στη Σκύρο, η οποία σύζυγος δεν έζησε για να δει ολοκληρωμένο το έργο του Λέανδρου.

Στα εγκαίνια της Όπερας το 2016 όταν αμέτρητοι πολίτες τον χειροκροτούσαν, ο Λέανδρος τους είπε:

-Αυτό το έργο το έφτιαξα για όλους εσάς και την Πόλη μας. Είναι έργο δικό σας…

Άνθρωποι που βοήθησαν

Ευτυχώς κοντά στο Λέανδρο βρέθηκαν κάποιοι σημαντικοί άνθρωποι που πίστεψαν το όραμά του και τον βοήθησαν.

Ο ίδιος τους αναφέρει με ιδιαίτερη συγκίνηση λέγοντας ότι αν δεν ήταν αυτοί το έργο δεν θα είχε γίνει ποτέ.

Οι φίλοι στους οποίους χρωστάει ευγνωμοσύνη είναι πολλοί αλλά ιδιαίτερα αναφέρει τους εξής.

Οι κυρίες Αλεξία Μπουκουβάλα και Σίσυ Τσαούση όχι μόνο βοήθησαν στα οργανωτικά, γραφειοκρατικά, επικοινωνιακά, αλλά έγιναν και οι οργανώτριες και οι οικοδέσποινες σε όλες τις παραστάσεις της Όπερας.

Χωρίς τη βοήθειά τους το έργο ΔΕΝ θα είχε γίνει.

Ο Λέανδρος αναφέρει θετικά την μακαρίτισσα Παρθενία Καζάκου που το 2016 ενέκρινε την παραχώρηση του χώρου από το Λιμενικό Ταμείο προς την Όπερα.

Επίσης λέει τα καλύτερα λόγια για τον Κο Ευάγγελο Συγκούνα που το 2017 όχι μόνο ενέκρινε τη χρήση του χώρου, αλλά έδωσε και μηχανήματα για να διαμορφωθεί ο χώρος όπως ήθελε ο Λέανδρος.

Επίσης ο Κος Συγκούνας συμφώνησε σε κάποια έξοδα που έγιναν στο νέο στήσιμο της Όπερας και με τα οποία αναβαθμίστηκε η περιοχή.

Ο Κώστας Λογοθέτης –πρόεδρος του Πολιτιστικού – είναι ένας Άνθρωπος που πίστεψε στο Λέανδρο και μαζί έκαναν πολλά πράγματα όπως:

-Το κιόσκι στην Πλατεία Ανδρούτσου

-Το Φάρο στην παραλία

-Την αναμνηστική πλάκα με τους πεσόντες σε πολέμους Πρεβεζάνους, στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα

-Το μνημείο των Πρεβεζάνων που έπεσαν από τους βομβαρδισμούς στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο {στα παλιά ΚΤΕΛ}, κ.ά.

Επίσης έχουν κάνει μακέτες για την ΟΑΣΗ, γραπτές προτάσεις για την αξιοποίηση όλων των κτηρίων στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα, κ.ά. αλλά αυτές ή πετάχτηκαν ή δεν ελήφθησαν υπόψη από τους «αρμόδιους».

Αντιδράσεις του κόσμου

Μόλις έγινε η αποκάλυψη της Όπερας και κυκλοφόρησαν οι εικόνες της στο διαδίκτυο προκλήθηκε μεγάλη εντύπωση.

–Έλληνες φοιτητές που σπούδαζαν στο Μόναχο έστειλαν επιστολές της μορφής «Μας κάνατε περήφανους για το μοναδικό έργο σας και για την καλλιτεχνική και για την περιβαλλοντική διάσταση… Θα έρθουμε με το Πανεπιστήμιο να το δούμε σε μέρα παράστασης…»

–Το 2016 μάνατζερ της Όπερας της Βιέννης ήταν η Ελληνίδα κα Χατζή. Μόλις είδε τις φωτογραφίες της Όπερας στο διαδίκτυο πήρε το αεροπλάνο, ήρθε στην Πρέβεζα, γνώρισε το Λέανδρο και του είπε.

-Στην Αυστρία έχουμε αμέτρητες λίμνες. Θέλουμε να αγοράσουμε το έργο σας για να στολίσουμε κάποια από τις λίμνες μας.

Ο Λέανδρος της απάντησε:

-Δυστυχώς το έργο ΔΕΝ πωλείται γιατί δημιουργήθηκε για να στολίζει τον Αμβρακικό… Που είναι η δική μας αγαπημένη Λίμνη!!! Και όλες μαζί οι λίμνες της Αυστρίας ΔΕΝ κάνουν έναν Αμβρακικό…

–Δήμαρχοι από πολλές πόλεις ζήτησαν να αγοράσουν το έργο… Ο Λέανδρος είπε σε όλους ΟΧΙ…

Τελικά μια φθινοπωρινή καταιγίδα – ανεμοστρόβιλος, ακριβώς την προηγούμενη ημέρα από την προγραμματισμένη αποσυναρμολόγηση κατέστρεψε, διέλυσε, κομμάτιασε την Όπερα και το έργο χάθηκε…

Πρόλαβε όμως να προσφέρει στους τυχερούς θεατές – ακροατές μοναδικές στιγμές πολιτιστικής αγαλλίασης.

Το μέλλον

Ο αιώνιος έφηβος {91 ετών} δεν έμεινε «να κλαίει» πάνω από τα χαλάσματα.

Δημιούργησε νέα, ευρύτερα σχέδια, όχι μόνο για ένα θέατρο, αλλά για την ολική ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής.

Σκέφτεται προσεχώς να δημιουργήσει μια μακέτα που θα δείχνει όλο το έργο ανάπλασης της περιοχής, έτσι ώστε το έργο να γίνει κατανοητό και από τον τελευταίο πολίτη. Περιλαμβάνει όλη την περιοχή από το Λούνα Παρκ μέχρι τον Προμαχώνα, για την οποία κανένας μέχρι τώρα δεν έχει ενδιαφερθεί, κανένας δεν πρότεινε κάποιο σχέδιο αναβάθμισης, κανένας δεν έκανε τίποτε. Ο Λέανδρος οραματίζεται την ολική αναβάθμιση της περιοχής

Σχεδίασε ένα σύνθετο, πολλαπλό πολιτιστικό κέντρο που θα έχει:

-Φυτική αναδημιουργία με πολλά δέντρα, λουλούδια, φυτά, πράσινο, που θα δώσουν ομορφιά στο περιβάλλον, σε συνεργασία με ειδικούς για τα φυτά.

-Πλήρες θέατρο, με βοηθητικούς χώρους, παρασκήνια, και πολλές δυνατότητες για θεατρικά, μουσικά, κοινωνικά και άλλα δρώμενα όπως παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, κ.ά.

Όλα αυτά θα αναβαθμίσουν πολιτιστικά την περιοχή της Βρυσούλας, θα την κάνουν προσβάσιμη και επισκέψιμη, θα φέρουν πολιτιστικούς επισκέπτες όλο το καλοκαίρι..

Όμως ο δημιουργός ΔΕΝ έχει άλλα δικά του χρήματα να ξοδέψει…

Έτσι τίθενται μια σειρά από ερωτήματα για τους Δημότες.

Ερωτήματα

-Θέλουμε μια νέα καλύτερη «Όπερα» που θα μείνει για πάντα ???

-Θέλουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, όλο το καλοκαίρι ή θα μείνουμε για πάντα «στη γιορτή της σαρδέλας» ???

-Θέλουμε στην πόλη μας ένα χώρο στον οποίο θα χειροκροτούμε Ηπειρώτες, Έλληνες, αλλά και ξένους καλλιτέχνες ???

-Θέλουμε ένα «Πάρκο πολιτισμού και απόλαυσης»  στο οποίο θα υπάρχει συνεχής ανθρώπινη παρουσία, ενώ τώρα είναι έρημος σκουπιδότοπος ???

-Θέλουμε να αναδειχθεί και το κάστρο της Βρυσούλας και την ημέρα και τη νύχτα με σωστό φωτισμό ???

-Θέλουμε η δική μας η γενιά να δημιουργήσει ένα έργα που θα το απολαύσουν και οι επόμενες ???

Επιπροσθέτως

Πρέπει να προσθέσω και τα εξής

** Αυτό τον καιρό πολλοί φίλοι με έχουν ρωτήσει: «Ξέρεις κάτι για την Όπερα ?? Θα ξαναγίνει ??? Θα απολαύσουμε πάλι παραστάσεις σε αυτό το περιβάλλον ???

** Φίλος που ζει στην Αυστρία και είχε δει την Όπερα μου τηλεφώνησε να του πως το «καλοκαιρινό πρόγραμμα παραστάσεων» για να έρθει για διακοπές και να δει κάποιες παραστάσεις

** Ο Λέανδρος Σπαρτιώτης αυτό τον καιρό ετοιμάζει πίνακες μεγάλων διαστάσεων που δείχνουν τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Οι πίνακες αυτοί θα αναρτηθούν στις αίθουσες αφίξεων του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, έτσι εκατομμύρια εισερχομένων στην Ελλάδα θα βλέπουν τα έργα του Λέανδρου και θα ενημερώνονται για τον πολιτισμό που δημιούργησαν οι αρχαίοι Έλληνες. Φυσικά ο κάθε πίνακας θα αναγράφει «Θέατρο Κασσώπης», «Θέατρο Δωδώνης», «Θέατρο Νικόπολης», κλπ.

** Δηλ. ο σημερινός επισκέπτης θα βλέπει έργα των αρχαίων Ελλήνων που έγιναν πριν χιλιάδες χρόνια…. Εμείς στην Πρέβεζα μετά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο δημιουργήσαμε μόνο το Κηποθέατρο Γιάννης Ρίτσος που είναι μια σιδερένια σκαλωσιά. Άβολο, άχαρο, χωρίς αξιοπρεπή καμαρίνια…

** Άλλες πόλεις βρίσκουν κοινοτικά κονδύλια και κάνουν απίθανα έργα. Π.χ. ξέρετε ότι στα Τρίκαλα από το κινητό σου τηλέφωνο σε καθοδηγούν που υπάρχει κενή θέση για να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου ???

Δηλ. υπάρχει υπηρεσία επίβλεψης των πάρκιν όλο το 24-ωρο, πράγμα πολύ βολικό για τους επισκέπτες οδηγούς.

Τελικά ερωτήματα

-Θα κάνουμε κάτι ΤΩΡΑ για τον πολιτισμό, όσο έχουμε τον έφηβο Λέανδρο κοντά μας???

-Θα πάρουν κάποια πρωτοβουλία ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι πολίτες για ένα σύνθετο έργο πολιτισμού ???

-Θα κάνουμε κάτι για ένα διαρκές πολιτιστικό καλοκαίρι που θα φέρει επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε ένα πανέμορφο σημείο της παραλίας μας ???

-Θα αξιοποιήσουμε το Λέανδρο για να κάνουμε κάτι ΥΠΕΡ της πόλης και των πολιτών ή θα χάσουμε μια ακόμη ευκαιρία ???

Ας θυμηθούμε ότι όσο είχαμε κοντά μας τα ΤΕΙ κανένας δεν ασχολήθηκε με αυτά…

Μόλις όμως «έφυγαν» για τα Γιάννενα, αμέσως κάποιοι «ξύπνησαν»… Πολύ καθυστερημένα…

Θα την ξαναπάθουμε με το Λέανδρο ???

Θα δείξει…

Επίλογος

Το παραπάνω κείμενο είναι απόσταγμα από πολύωρες συζητήσεις που είχα με το Λέανδρο, για να δω τις προθέσεις του σχετικά με τη Νέα Όπερα…

Ο Λέανδρος θέλει να δημιουργήσει κάτι πολύ καλύτερο, ανώτερο, διαρκέστερο.

Δια λόγους δικαιοσύνης ζήτησα από τη γραμματεία του Δημάρχου ένα ραντεβού για να μάθω και την άποψη του Δημάρχου για το θέμα της Όπερας και της πολιτιστικής προοπτικής γενικότερα.

Μόλις με το καλό μπορέσει να βρει λίγο χρόνο για να με δει ο Δήμαρχος, θα σας ενημερώσω κι εσάς…

Αν θέλετε τη δική μου άποψη σας λέω ότι θα ευχόμουν να γίνουν άμεσα ΟΛΑ όσα οραματίζεται ο Λέανδρος.. Θα αναβαθμίσουν την πόλη για πάντα…

Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά σε όλους…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Τελευταία ενημέρωση 30 Απριλίου 2022 10:50:04 από News Room

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας


    PinPrintShares