Το νόημα της Ανάστασης του Χριστού – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Μακάρι το Αναστάσιμο Φως να μπει στις καρδιές όλων των ανθρώπων
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
News Room22 Απριλίου, 2022 16:110
Μακάρι το Αναστάσιμο Φως να μπει στις καρδιές όλων των ανθρώπων

Εισαγωγή

Τον τελευταίο καιρό διάβασα πολλά θρησκευτικά κείμενα σχετικά με τα Άγια Πάθη, την Ανάσταση, τις διαρκείς χριστιανικές παρακαταθήκες για αγάπη, ειρήνη, φιλανθρωπία, κ.ά.

Μου άρεσε πολύ ένα κείμενο διαχρονικής αξίας, το οποίο έγραψε πριν λίγο καιρό ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος. Συγκεκριμένα ο Θεολόγος, τέως Λυκειάρχης, Ακαδημαϊκός, Αρχιμανδρίτης και Ηγούμενος στην Κρήτη Κος Ιγνάτιος Χατζηνικολάου {+ Φεβρουάριος 2021}

Δείτε το κείμενο με ευαισθησία…

Το άρθρο

«… Ο τίτλος του επικαίρου σημερινού γραφτού μας μπορεί να τεθεί και ως ερώτημα και μάλιστα με μια προέκταση: «Ποιό είναι το νόημα της Αναστάσεως του Χριστού και ποιά η σπουδαιότητά του για το σύγχρονο κόσμο;»

Βεβαίως, η απάντηση δεν δίνεται, όσο πρέπει, στον περιορισμένο χώρο ενός άρθρου. Ωστόσο, στα πλαίσια αυτά και με συντομία θα πρέπει να λεχθεί ότι η Ανάσταση του Χριστού αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αλήθειες της Χριστιανικής Πίστεως. Από την  αρχή υπήρξε η βάση του αποστολικού κηρύγματος, ο δε απόστολος Παύλος, διδάσκει κατηγορηματικά: «Ει  δε Χριστός ουκ εγήγερται, κενόν άρα το κήρυγμα ημών, κενή δε και η πίστις ημών» (Α’ Κορινθ. 15, 14).

Γι’ αυτή την πρωταρχική σημασία του, το γεγονός της Ανάστασης έλαβε κεντρική θέση στην λατρεία της Εκκλησίας, όχι μόνο ως απλή Εορτή, η οποία ήδη και από πολύ ενωρίς με έξοχη πράγματι λαμπρότητα Εορταζόταν, αλλά και στον κύκλο των ετήσιων εορτών.

Η Κυριακή

Η Κυριακή ξεχώρισε  από τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας ως η κατ’ εξοχήν ημέρα αναμνήσεως του γεγονότος της Αναστάσεως, και μετατράπηκε  στην  ιερότερη ημέρα της εβδομάδος.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, προπαντός, σε αντίθεση προς τις άλλες χριστιανικές ομολογίες οι οποίες εξαίρουν περισσότερο την σημασία του Σταυρικού θανάτου του Χριστού, η Ανάσταση κατέχει την κεντρικότερη θέση της όλης θρησκευτικής ζωής, ένεκα του οποίου αυτή χαρακτηρίζεται δικαίως ως η Εκκλησία της Αναστάσεως.

Απ’ εδώ εξηγείται και το ότι η Ανάσταση, που μάλιστα τιμάται μέσα στην περίοδο της  Άνοιξης, εορτάζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία με μοναδικό θα έλεγε κανείς, ενθουσιασμό.

Με εξαίρεση και μεγαλοπρέπεια, καθώς και ότι αυτή έχει συνδεθεί με την εν γένει πνευματική, αλλά και την εθνική ακόμη ζωή των διαφόρων Ορθοδόξων λαών, αφού άσκησε έκδηλη επίδραση και στην λογοτεχνία και στα ήθη και έθιμά τους.

Η «Ανάσταση» και οι Έλληνες

Ιδιαιτέρως υπογραμμίζουμε, πόσο για μας τους Έλληνες, οι οποίοι ένεκα ιστορικών λόγων, έχουμε συνυφασμένη τη ζωή μας με την Ορθοδοξία, η Ανάσταση ή η Λαμπρή, όπως αλλιώς την ονομάζουμε, είναι συνδεδεμένη με την εθνική μας ζωή, δεδομένου ότι στα 400 χρόνια της Τούρκικης σκλαβιάς οι Έλληνες έδωσαν στην εορτή και συμβολικό νόημα ως προς την ανάσταση του Έθνους, ευχόμενοι με το «Χριστός Ανέστη» και την Ανάσταση της Ελλάδος.

Το νόημα

Ως προς το νόημα της μεγάλης αυτής Εορτής, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ενδυναμώνει πνευματικά και οδηγεί στην αληθινή ψυχική λύτρωση τον άνθρωπο, είναι συγχρόνως για το σημερινό κόσμο ένα πολύτιμο μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Κουρασμένος ο σημερινός άνθρωπος από τις μάταιες θεωρητικές αναζητήσεις. Πληγωμένος και από πολλά απογοητευμένος, μπορεί από την Ανάσταση του Χριστού, ως η μοναδική διαυγής πηγή χαράς, να αντλήσει αισιοδοξία και ελπίδα και για τον εαυτόν του, αλλά και για την κοινωνία στην οποία ζει.

Ο θάνατος, το άλλοτε τραγικότατο αυτό γεγονός, κατανικηθείς, γίνεται «πύλη ανάγουσα στην ζωή», ο δε πόνος και τα παθήματα εν γένει, θεωρούμενα πλέον υπό το πρίσμα της Αναστάσεως, αποβαίνουν υπέροχος μοχλός όχι μόνο για την ψυχική ανέλιξη και πρόοδο, αλλά και για την εν γένει κοινωνική προκοπή, ώστε, έπειτα από κάθε Γολγοθά να μπορεί κανείς με αισιοδοξία να αναμένει την ανάσταση. Την ανάσταση, την οποίαν στην πληρότητά της, είναι προορισμένος  ο άνθρωπος να γνωρίσει και να απολαύσει την ένδοξη αιωνιότητα.

Αισιοδοξία για το αύριο

Ατύχημα είναι ότι στην υλιστική εποχή μας οι άνθρωποι, κατά μεγάλο ποσοστό, αν δεν αρνήθηκαν την Πίστη, την έχουν πάντως περιορίσει σε μια άγονη τυπικότητα, η οποία αφήνει ανέγγιχτη και ανεπηρέαστη την καρδιά τους. Σ’ αυτό οφείλεται το ότι και το γεγονός της Αναστάσεως δίνει αισιοδοξία σε όλους.

Από την βαριά, καταθλιπτική νύκτα που μας κυκλώνει από όλες τις πλευρές, έρχεται ένα διαφορετικό φως.

Είναι το φως της Ανάστασης ενώ ταυτόχρονα υψώνεται χαρμόσυνη φωνή, φωνή εγερτήρια των ψυχών.

Φωνή αθανασίας και δόξας του ανθρώπου που επίστεψε, αγάπησε κι αφοσιώθηκε στο δοξασμένο Θεό!

Χριστός Ανέστη…»

Επίλογος

Αυτά μας έγραψε ένας φωτισμένος κληρικός και διανοούμενος.

Ο συμβολισμός δείχνει ότι μετά από κάθε «Σταύρωση» – δυσκολία  προσδοκούμε την «Ανάσταση» – βελτίωση…

Εμείς ξέρουμε ότι σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν άνθρωποι με πολλά προβλήματα, όπως οικογενειακά, οικονομικά, υγείας, κλπ.

Επίσης ξέρουμε ότι και ο Μητροπολίτης αλλά και οι ιερείς της μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης είναι δίπλα στους αναξιοπαθούντες, δίπλα στους έχοντες ανάγκη, δίπλα σε κάθε σπίτι συνανθρώπου που δοκιμάζεται.

Εμείς οι λαϊκοί ας θυμόμαστε να βοηθάμε τον κλήρο μας για να βοηθάει κι αυτός με τη σειρά του τους ασθενέστερους αδερφούς μας.

Μακάρι το Αναστάσιμο Φως να μπει στις καρδιές όλων των ανθρώπων.

Δυστυχώς αυτό το Πάσχα κοντά μας υπάρχει σκληρός πόλεμος και μάλιστα μεταξύ Χριστιανών…

Μακάρι το «Επί Γης Ειρήνη», το «Αγαπάτε αλλήλους», και τόσα άλλα αποφθέγματα του Χριστιανισμού, να γίνουν πράξη σε όλο τον κόσμο.

Εύχομαι εγκάρδια στους αναγνώστες μας «Καλή Ανάσταση» και «Χριστός Ανέστη».

Επίσης εύχομαι «Χρόνια Πολλά» σε όσους και όσες εορτάζουν, δηλ. Αναστασία, Αναστάσιος, Τασία, Τάσος, Πασχάλης, Πασχαλιά, Λάμπρος, Λαμπρινή, Αχιλλέας, Ελισάβετ,  κλπ.

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Τελευταία ενημέρωση 22 Απριλίου 2022 16:11:32 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας