Η Μεγάλη Εβδομάδα των Χριστιανών – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς όλης της Γης αρχίζει η Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου
ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ-ΑΓΙΟΣ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ-4
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News Room16 Απριλίου, 2022 09:000

Για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς όλης της Γης αρχίζει η Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου

Εισαγωγή

Για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς όλης της Γης αρχίζει η Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, που οδηγεί στην κορύφωση της Σταύρωσης και στη λύτρωση της Ανάστασης.

Ευκαιρία λοιπόν να ασχοληθούμε κι εμείς με σχετικά θέματα.

Διότι υπάρχουν πολλά βασικά θέματα τα οποία αγνοούμε…

Η Παλαιά Διαθήκη

Αν διαβάσουμε την Παλαιά Διαθήκη θα βρούμε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για να κάνουμε συγκρίσεις και να αποκτήσουμε δική μας κριτική άποψη σε διάφορα θέματα.

Για παράδειγμα στο Λευιτικό (κεφ. 16) βρίσκουμε το εξής:

Οι αρχιερείς των Εβραίων έμπαιναν μόνο μια φορά το χρόνο στα Άγια των Αγίων, δηλ. στο άδυτο του Ναού, για να τελέσουν την Ημέρα των Εξιλασμών.

Τότε προσέφεραν ως θυσία αίμα μόσχων για τους εαυτούς τους (αφού και οι ίδιοι ήταν αμαρτωλοί) ενώ για τις αμαρτίες του απλού λαού πρόσφεραν αίμα τράγων.

Σημειώστε ότι αυτές οι θυσίες ήταν πραγματικές, δηλ. σε παρακείμενο βωμό έσφαζαν τα αντίστοιχα ζώα και τους έπαιρναν το αίμα.

Οι φιλίστορες γνωρίζετε ότι και άλλοι αρχαίοι λαοί θυσίαζαν ζώα στους θεούς τους, ενώ κάποιοι είχαν και ανθρωποθυσίες…

ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Η Καινή Διαθήκη

Μετά την έλευση του Χριστού ο Χριστιανισμός σταμάτησε τις πραγματικές θυσίες ζώων και τις μετέτρεψε σε συμβολικές.

Το κόκκινο κρασί (δηλ. το ανάμα) και το ψωμί (ο άρτος) της Θείας Ευχαριστίας συμβολίζουν το αίμα και το σώμα του Κυρίου που θυσιάστηκε για όλους εμάς ώστε να νικήσει το θάνατο («Θανάτω, θάνατον πατήσας..»)

Επιπλέον με το παράδειγμα και το λόγο Του μας έδειξε ότι ΔΕΝ ήρθε σαν αρχηγός, σαν Δεσπότης, σαν άρχοντας, αλλά σαν υπηρέτης, σαν διάκονος, σαν αρωγός.

Και μας διδάσκει όλοι εμείς να Τον μιμηθούμε.

Να κάνουμε ελεημοσύνες (όλο το χρόνο και ιδιαιτέρως στις εορτές), να προσφέρουμε από το υστέρημά μας (στους ανθρώπους που έχουν αδυναμία πρόσκαιρη ή μόνιμη), να διακονούμε στον ελεύθερο χρόνο μας διάφορες ιδέες, σκοπούς, στόχους με φιλανθρωπικό περιεχόμενο..

Το βιβλιαράκι

Σε κάποιους πρόσφατους χαιρετισμούς βρέθηκα στο νησί Τήνος και φυσικά εκκλησιάστηκα στην Μεγαλόχαρη Παναγία της Τήνου.

Επειδή οι Χαιρετισμοί είναι μοναδικά εκκλησιαστικά ποιήματα και αξίζει τον κόπο να τα παρακολουθείς από το γραπτό κείμενο, προμηθεύτηκα ένα βιβλιαράκι που έχει εκδώσει η Αποστολική Διακονία της Ελλάδας και στο οποίο περιλαμβάνεται το αρχαίο κείμενο και η Νεοελληνική του μετάφραση.

Διαπίστωσα ότι είχα δυο πλάνες.

Η πρώτη αφορούσε το «Ανοίξω το στόμα μου..» στο οποίο κάπου είχα ακούσει το «Βασιλί Δημητρί». Δηλ. νόμιζα ότι αναφέρεται σε κάποιο Βασιλιά Δημήτριο.

Αλλά η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική. Αναφερόταν στη «Βασιλίδι Μητρί», δηλ. στην Μητέρα του βασιλέα, επομένως στην Παναγία…

Η άλλη πλάνη μου ήταν στο «ραντιείς με υσσώπω και καθαρισθήσομαι».

Ποτέ δεν είχα καταλάβει ότι σημαίνει «θα με ραντίσεις με τα κλαδιά του φυτού υσσώπου, που θα είναι βουτηγμένα στον αγιασμό, και έτσι θα καθαριστώ»…

Γιατί σας είπα αυτή την προσωπική μου εμπειρία, αν και συστηματικά αποφεύγω να αναφέρομαι στην ταπεινότητά μου;

Για να σας παροτρύνω, να προμηθευτείτε από το βιβλιοπωλείο της Μητρόπολης, τα σχετικά βιβλιαράκια με την ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας και να παρακολουθείτε την ακολουθία και με τα αφτιά σας και με τα μάτια σας.

Έτσι ίσως αποφύγετε κάποιες πλάνες και θα δείτε βαθύτερα την ουσία και το μεγαλείο των τροπαρίων, των ύμνων, των κειμένων κλπ.

Φιλανθρωπία

Ο Άνθρωπος είναι η κορωνίδα της Δημιουργίας. Λέμε ότι είναι πλασμένος κατ΄ εικόνα και ομοίωση του Θεού.

Μια από τις ερμηνείες αυτής της παρομοίωσης είναι ότι μπορεί να σκέφτεται, να μεταφέρει πολύπλοκους και σύνθετους συλλογισμούς σε άλλους Ανθρώπους και επομένως να επικοινωνεί μαζί τους σε ανώτερο επίπεδο.

Όχι μόνο σε βασικές ζωικές λειτουργίες, όπως «έλα», «φύγε», «βρήκα τροφή», κ.ά., πράγμα που κάνουν μεταξύ τους και πολλά ζώα αρχίζοντας από τα ταπεινά μυρμηγκάκια, τις μέλισσες, κλπ.

Επίσης ο Άνθρωπος, μετά τη δημιουργία της γλώσσας (προφορικής και γραπτής) δημιούργησε πολλά επίθετα, θετικά και αρνητικά.

Στα θετικά βάλτε τα ικανός, άξιος, σεμνός, κ.ά., στα αρνητικά σκεφτείτε τα εγωιστής, υπερφίαλος, φιλοτομαριστής κλπ.

Από όλα τα επίθετα επιτρέψτε μου να θεωρώ ως καλύτερο το «Φιλάνθρωπος».

Η ταπεινότητά μου πιστεύει ότι η ανώτερη εκδήλωση των Ανθρώπων είναι η εκδήλωση της αγάπης, της αλληλεγγύης, της υποστήριξης, προς άλλους Ανθρώπους.

Και αυτό εκδηλώνεται μέσα από την ενεργό φιλανθρωπία.

Που όπως διδάσκει ο Χριστιανισμός πρέπει να γίνεται μυστικά, ταπεινά, ανώνυμα…

Η μεσολάβηση των Ιερέων

Εμείς οι απλοί άνθρωποι με τις καθημερινές ασχολίες μας ενδεχομένως να ΜΗΝ γνωρίζουμε ποιοι συνάνθρωποί μας έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, ποιοι χρειάζονται άμεση βοήθεια, κλπ.

Ούτε είναι λογικό να πιστεύουμε διάφορους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, περιοδικά, εφημερίδες κλπ για να τους εμπιστευθούμε το υστέρημά μας.

Αυτοί που ξέρουν τις ανάγκες των χριστιανών της κάθε ενορίας είναι ασφαλώς οι ιερείς, της Μητροπόλεως και των ενοριών, που γνωρίζουν από κοντά τα προβλήματα κάθε σπιτιού.

Σε αυτούς να εμπιστευθείτε τον οβολό σας.

Σε αυτούς να αποθέσετε χρήματα, φάρμακα, είδη ρουχισμού και ότι άλλο προαιρείστε για να είστε βέβαιοι ότι θα φτάσουν έγκαιρα στα σωστά χέρια, των σωστών αποδεκτών.

Επίλογος

Με όλη μου την καρδιά εύχομαι σε όλους τους χριστιανούς να φτάσουμε με υγεία στην Ανάσταση και να εορτάσουμε με όλο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα την μέγιστη των Εορτών. Την Ανάσταση του Κυρίου.

Φυσικά εύχομαι σε όλους Υγεία, χαρά, Ευτυχία, Αγάπη και Ειρήνη. Τα δυο τελευταία περιλαμβάνονται σε βασικά δόγματα του Χριστιανισμού: «Αγαπάτε Αλλήλους» και «Ειρήνη Υμίν».

Στην ευχή «υγεία» τα πράγματα σήμερα φαίνονται σχετικώς αισιόδοξα…

Μετά από τόσα εκατομμύρια εμβολιασμούς, φαίνεται ότι η πανδημία μειώνεται, τα περιστατικά ελέγχονται, τα αυστηρά μέτρα χαλαρώνουν και αισιοδοξούμε ότι θα πάμε σε ένα ιατρικώς ελεύθερο καλοκαίρι…

Στην ευχή «ειρήνη» τα πράγματα είναι ασαφή…

Στις 24 Φεβρουαρίου που άρχισε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάποιοι μιλούσαν για επιχείρηση «5 ημερών» που θα κατανικούσε τους Ουκρανούς…

Έχουν περάσει ΠΕΝΗΝΤΑ {50} ημέρες και το τέλος της εισβολής ΔΕΝ φαίνεται στον ορίζοντα…

Επομένως μετά την αποπομπή κορυφαίων συμβούλων του Πούτιν, μετά το διώξιμο στρατηγών, μετά την τεράστια χρονική διαφορά μεταξύ των «πλάνων» και της πραγματικότητας, βλέπουμε ότι τα «στρατιωτικά» ΔΕΝ πάνε καλά για τους εισβολείς, άρα οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες…

Και δυστυχώς ακούμε για χρήση «πυρηνικών όπλων»…

Εμείς ευχόμαστε να δούμε κατάπαυση του πυρός και ειρήνη από σήμερα…

Μετά από όλα αυτά ας ευχηθούμε να εορτάσουμε Χριστιανικά και ειρηνικά την Μεγάλη Εβδομάδα και να φτάσουμε με υγεία και ειρήνη στην Ανάσταση…

Και του Χρόνου να είμαστε όλοι καλά και να συνεορτάσουμε…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group