Χριστουγεννιάτικες σκέψεις – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Να περάσουμε ειρηνικά, ευτυχισμένα Χριστούγεννα με ότι καλύτερο για τα άτομα, τις οικογένειες, και τους Έλληνες
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΔΕΝΤΡΟ-9
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News RoomNews Room24 Δεκεμβρίου, 2021 12:330

Να περάσουμε ειρηνικά, ευτυχισμένα Χριστούγεννα με ότι καλύτερο για τα άτομα, τις οικογένειες, και τους Έλληνες

Εισαγωγή

Να λοιπόν που παρά τα τεράστια ιατρικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο λόγω του κορωνοϊού, φτάσαμε και πάλι υγιείς και ζωντανοί στο Χριστιανικό Δωδεκαήμερο. Δηλ. στις ημέρες που εορτάζουμε από τη Γέννηση του Χριστού μέχρι τον Αγιασμό των υδάτων.

Επειδή το γεγονός είναι πολυσήμαντο, ας αφήσουμε στην άκρη όλα τα άλλα μικρά γεγονότα, όπως τα τρέχοντα πολιτικά, ιατρικά, μεγάλης Χριστιανικής εορτής.

Ας σκεφτούμε κάτι απλό.

Ποιο είναι το λαμπρότερο δημιούργημα των αρχαίων Ελλήνων, το οποίο έρχονται και θαυμάζουν εκατομμύρια επισκεπτών από όλο τον κόσμο; Ο Παρθενώνας… Ένας ναός αφιερωμένος στη Θεά Αθηνά…

Ποια είναι τα καλύτερα αρχιτεκτονήματα στην Ανατολή; Είναι ναοί του Βούδα, είναι παγόδες,  δηλ. κτίσματα θρησκευτικά…

Ποια είναι τα αξιοθέατα στη Δύση; Είναι ναοί του Θεού Ήλιου τον οποίο λάτρευαν οι Ίνκας.

Επομένως σε όλους τους λαούς του κόσμου η Θρησκεία ήταν σημαντικό στοιχείο της ύπαρξης, του πολιτισμού, της ζωής.

Αντίθετα οι άθεοι ΔΕΝ άφησαν κανένα ίχνος της παρουσίας τους…

Η Θρησκευτική πλευρά

Σε κάθε θρησκεία η γέννηση του Ιδρυτή της είναι σημαντικό γεγονός. Για την έλευση του Χριστού είχαν υπάρξει πολλές προφητείες, είχαν γραφτεί κείμενα, κάποιοι περίμεναν το Μεσσία.

Οι Ευαγγελιστές Λουκάς και Ματθαίος αρχίζουν τα Ευαγγέλια τους με πολλές πληροφορίες για τις συνθήκες γέννησης του Χριστού, για την εποχή που συνέβη (επί αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου), για τη σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη, για την μετάβαση από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ, κλπ.

Αφού ο Χριστιανισμός διαδόθηκε σε Δύση και Ανατολή, περίπου από τον 2ο αιώνα μ.Χ. άρχισαν να εορτάζονται τα Χριστούγεννα.

Αρχικά σε διάφορες ημερομηνίες, αλλά τελικά όλοι οι Χριστιανοί συμφώνησαν να εορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου.

Έχουν υπάρξει πολλά άσματα, κατεβασίες, μεγαλυνάρια, ιδιόμελα, κοντάκια και ύμνοι για την ημέρα αυτή από τους διασημότερους υμνογράφους της Εκκλησίας όπως του Ρωμανού του μελωδού, του Ιωάννου Δαμασκηνού, κ. ά.

Επίσης έχουν υπάρξει διαχρονικά πολλά κάλαντα, διανθισμένα από τοπικές παραδόσεις, που έψαλαν μικροί και μεγάλοι την παραμονή της εορτής.

Το Χριστιανικό ημερολόγιο

Είναι σημαντικό να θυμίσουμε ότι ο σοφός Σωκράτης, με τη μοναδική προσφορά του στην παγκόσμια φιλοσοφία την χώρισε σε δυο περιόδους: Την προ-Σωκρατική και την μετά-Σωκρατική.

Ο Χριστός – ακόμη σημαντικότερο – με τη γέννησή του χώρισε την παγκόσμια ιστορία σε δυο τεράστια τμήματα: Προ Χριστού και Μετά Χριστόν.

Ο πρώτος που έβαλε τα γεγονότα με χρονολογική σειρά, βάσει της γέννησης του Χριστού, ήταν ο μοναχός και αστρονόμος Διονύσιος ο Μικρός κατά τον 4ο αιώνα. Αυτός έκανε ένα μικρό λάθος από κτίσεως Ρώμης, έτσι σήμερα ξέρουμε ότι ο Χριστός γεννήθηκε από το 4 ως το 1 π. Χ. Αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Η ουσία είναι ο λόγος του Χριστού, η διδασκαλία του, κλπ.

Και ότι οι πιο πολιτισμένοι λαοί του κόσμου μετρούν «Σωτήρια έτη» δηλ. με αναφορά στο Σωτήρα Χριστό…

Η λαογραφία

Σε όλες τις Χριστιανικές χώρες Ευρώπης, Αμερικής, Αυστραλίας, κλπ, τα Χριστούγεννα είναι Εθνικές Αργίες.

Έχουν δημιουργηθεί αμέτρητα έθιμα που διαφοροποιούν τις μέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και τις κάνουν μοναδικές μέσα στη διάρκεια του Χρόνου.

Ανταλλαγή δώρων, Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα, Άγιος Βασίλης ή Σάντα Κλάους, στολισμός των Χριστουγεννιάτικων δέντρων (έλατα και άλλα), έλκηθρα, τάρανδοι, φάτνες, αστέρια της Βηθλεέμ, χριστουγεννιάτικα καραβάκια, κλπ.

Μετά τη μακρά νηστεία για τους πιστούς, ακολουθούν ειδικά φαγητά (όπως γαλοπούλα, χοιρινά), πολλά γλυκά (βασιλόπιτα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, κλπ), που επιτείνουν την δημιουργία καλής διάθεσης.

Επειδή η γιορτή είναι στην καρδιά του χειμώνα, κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλ. στη μεγαλύτερη νύχτα του έτους, το έθιμο προβλέπει πολλές φωταψίες γενικά σε σπίτια, καταστήματα, πλατείες, κλπ.

Αυτό βελτιώνει τη διάθεση των ανθρώπων, καθώς σταδιακά μετά τα Χριστούγεννα, το σκοτάδι και η νύχτα μικραίνουν, η μέρα μεγαλώνει και αρχίζουμε να μπαίνουμε στην άνοιξη, στην αναγέννηση της φύσης κλπ.

Η οικονομική διάσταση

Μια πτυχή των Χριστουγέννων είναι και ο μεγάλος οικονομικός τζίρος.

Παλιότερα με «το δώρο» των εργαζομένων, δηλ. τον 13ο μισθό, ο τζίρος ήταν μεγαλύτερος.

Δυστυχώς τα Μνημόνια μας «πήραν» και «τα δώρα», αλλά και σήμερα ο τζίρος είναι σημαντικός. Κάποιοι έμποροι λένε ότι οι Χριστουγεννιάτικες πωλήσεις είναι σχεδόν το 50% των ετήσιων πωλήσεων…

Ας ευχηθούμε γρήγορα όλοι να εμβολιαστούν, να αποκτήσουμε ανοσία στον Ιό και να επανέλθουμε και στις παλιές εμπορικές δραστηριότητες χωρίς ιατρικούς περιορισμούς.

Όπως καταλαβαίνουμε και αυτή η πτυχή δεν είναι αμελητέα…

Συμβολισμοί

Ας δούμε μερικούς συμβολισμούς που υπάρχουν γύρω από τη γέννηση στου Χριστού.

-Γέννηση στη φάτνη: Δεν γεννήθηκε σε παλάτια, σε πολυτελείς κατοικίες κλπ αλλά σε φάτνη, για τους φτωχούς, τους άπορους, τους απλούς ανθρώπους.

-Οι βοσκοί: Οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι πήγαν κοντά του πρώτοι… Όχι οι ηγεμόνες, οι ηγέτες, οι ταγοί…

-Οι Τρεις Μάγοι: Ήρθαν από μακριά για να τον δούνε, να τον αναγνωρίσουν, να του δώσουν τα δώρα τους. Έτσι και ο η δική του διδασκαλία θα φύγει από τα στενά όρια της περιοχής και θα απλωθεί σε όλο τον κόσμο.

-Η σφαγή των νηπίων: Τα παλιό αρνείται να δεχτεί το νέο. Το νέο θα αποφύγει τη σφαγή, θα πάει στην έρημο, θα δυναμώσει κα θα επιστρέψει για να εδραιωθεί…

-Η εποχή: Μέσα στην καρδιά του χειμώνα η κάθε γέννηση είναι ευλογία. Και ανθρώπων, και ζώων και η αναγέννηση της Γης. Με τα Χριστούγεννα αρχίζει το φως να δυναμώνει, η μέρα να μεγαλώνει, η άνοιξη να έρχεται κοντά μας.

Τα Χριστούγεννα είναι η ελπίδα του νέου, του χαρούμενου, του φωτεινού, κλπ.

Φυσικά υπάρχουν αμέτρητοι ακόμη συμβολισμοί, αλλά ας μείνουμε μέχρι εδώ.

Επίλογος

Η θρησκεία μας είναι από τις πιο ελεύθερες που υπάρχουν.

Δεν μας υποχρεώνει να προσευχόμαστε τόσες φορές την ημέρα, δεν μας υποχρεώνει να φοράμε αυτά ή άλλα ρούχα, δεν μας υποχρεώνει καν να πηγαίνουμε στην εκκλησία κάθε μέρα που υπάρχει Θεία Ακολουθία.

Εμείς όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι η θρησκεία μας μιλάει για αγάπη («αγαπάτε αλλήλους»), μιλάει για ειρήνη («ειρήνη ημίν»), μιλάει για βοήθεια στους πάσχοντες και στους αδύναμους («ελεημοσύνη»), μιλάει για χαρά {«χαίρετε και αγαλλιάσθε (Ματθ.5,12)} και για πολλά ακόμη.

Αν τα θυμόμαστε και τα εφαρμόζουμε, τότε είμαστε σωστοί Άνθρωποι, σωστοί Χριστιανοί, σωστοί Πολίτες….

Α; κλείσουμε με ευχές:

Θερμές ευχές σε όλους…

Πρώτα Υγεία για όλο τον κόσμο… Να προσέχουμε, να τηρούμε τα ιατρικά μέτρα, να μην εκτιθέμεθα σε επαφές, γιατί το ΕΣΥ βρίσκεται σε ασφυξία…

Να περάσουμε ειρηνικά, ευτυχισμένα Χριστούγεννα με ότι καλύτερο για τα άτομα, τις οικογένειες, και τους Έλληνες…

Είτε ζουν στην Ελλάδα, είτε βρίσκονται σε άλλες χώρες και Ηπείρους του πλανήτη μας…

Καλά Χριστούγεννα, Καλές Γιορτές, Καλή χρονιά, και του χρόνου με υγεία…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Τελευταία ενημέρωση 24 Δεκεμβρίου 2021 12:33:38 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr και PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group