Πολιτική ή πολιτισμός – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Μπάμπης Τσόκας: Ένας σεμνός, δημιουργικός, αγαπητός Άνθρωπος, που πάντα μας κερνάει το μέλι του
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
News RoomNews Room18 Δεκεμβρίου, 2021 14:190

Μπάμπης Τσόκας: Ένας σεμνός, δημιουργικός, αγαπητός Άνθρωπος, που πάντα μας κερνάει το μέλι του

Εισαγωγή

Τον τελευταίο καιρό είδαμε από δημοσιογράφους και άλλους να γίνονται χοντρά ατοπήματα…

Είδαμε δημοσιογράφους να εκθέτουν κοπέλες με ερωτικές αναρτήσεις, είδαμε δημοσιογράφους να μιλάνε και να γράφουν εναντίον του εμβολίου και τελικά να πεθαίνουν από τον κορωνοϊό, είδαμε ιερωμένους να «αφορίζουν» το εμβόλιο σαν κάτι το σατανικό, ενώ στην πραγματικότητα είναι «Δώρο Θεού», αφού σώζει Ανθρώπους.

Στη Δημοκρατική Ελλάδα με τις πολλές εκλογές {για βουλευτές, για δημάρχους, για περιφερειάρχες, για προέδρους κομμάτων, για συνδικαλιστικά σωματεία, κλπ} γελάσαμε που ο ισόβιος αρχηγός της Βόρειας Κορέας διέταξε «γενικό πένθος 11 ημερών» για κάποιον που πέθανε πριν 10 χρόνια !!!

Στη Δημοκρατική Ελλάδα όπου ο καθένας λέει τη γνώμη του ελεύθερα, βλέπουμε αντιθέσεις κομμάτων, αντιθέσεις εφημερίδων, αντιθέσεις καναλιών, αντιθέσεις ποδοσφαιρικών ομάδων…

Εμείς όμως επιζητούμε, θέλουμε, επιδιώκουμε ένα ελάχιστο εθνικής συνεννόησης, ένα ελάχιστο εθνικής ομοφωνίας, ένα ελάχιστο  κοινωνικής ομόνοιας.

Πρέπει λοιπόν να προβληματιστούμε για κάποια πράγματα.

Και κυρίως για τη σχέση της πολιτικής με τον πολιτισμό…

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά, που την κατάλαβα μόλις έγινα φοιτητής:

Η πολιτική μας χωρίζει, ο πολιτισμός μας ενώνει…

Γι αυτό σήμερα θα ασχοληθούμε με τον πολιτισμό.

Μαθήματα πολιτισμού

Τον τελευταίο καιρό είδαμε στην πόλη κάποια γεγονότα…

Πολλά από αυτά, όπως ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός, είναι παλιά και τα έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν…

Ένα γεγονός ήταν απρόσμενο, ωραίο, πρωτόγνωρο και ενθουσίασε όλους όσους είχαν συμμετοχή.

Ας το πάρουμε από την αρχή…

Ο αγαπητός Μπάμπης Τσόκας μόλις τελείωσε το Λύκειο έφυγε για τη Σουηδία.

Εκεί έμαθε Σουηδικά και αποφάσισε να σπουδάσει στην Κρατική Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου της Σουηδίας στην οποία είχε καθηγητή τον διάσημο Σουηδό Σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν {1918-2007}.

Τελείωσε τη Σχολή και αργότερα έγινε και καθηγητής, αλλά και διευθυντής σε αυτή τη σχολή… Έτσι δίδαξε κινηματογράφο σε αμέτρητους Σουηδούς και ξένους…

Παράλληλα είχε μια συναρπαστική εξέλιξη αφού σκηνοθέτησε αμέτρητες ταινίες και θεατρικά έργα, αφού γύρισε ντοκιμαντέρ και ιστορικές ταινίες για τη Σουηδική τηλεόραση, αφού οι ταινίες του προβλήθηκαν και επαινέθηκαν σε όλο τον κόσμο. Από ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Ρωσία μέχρι και την Αυστραλία.

Τα τελευταία χρόνια έχει γυρίσει πολλές ταινίες στην Ελλάδα, και μας έχει δώσει μέσα από τη δική του οπτική γωνία βιογραφίες σημαντικών προσώπων, όπως της Μαρίας Κάλλας, του Αλέξη Ζορμπά, αλλά και άξιων καθηγητών – ανασκαφέων, όπως του Πέτρου Θέμελη {ανασκαφέα της Μεσσήνης} κ.ά.

Σκέφτηκε να γυρίσει και μια ταινία για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πρέβεζα. Έτσι  αυτό τον καιρό ασχολείται με το γύρισμα της ταινίας «Θυσία», για την οποία πρέπει να πούμε μερικά λόγια.

Η Θυσία

Η Ιστορική πραγματικότητα είναι η εξής:

Στην Πρέβεζα από το 1910 μέχρι το 1940 συνέβησαν τα εξής:

Απελευθέρωση από τους Τούρκους και ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το 1912, –  Βαλκανικοί πόλεμοι – Μικρασιατική Καταστροφή και άφιξη προσφύγων, το 1922-23 – Μεσοπόλεμος με διαμάχες Βενιζελικών και αντί-Βενιζελικών – Νέο Λιμάνι, ανάπτυξη πόλης – Δικτατορία Μεταξά, το 1936 – Επίθεση Ιταλών και Γερμανών στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, βομβαρδισμοί, Κατοχή.

Με όλα αυτά τα γενικά ιστορικά στοιχεία αλλά και μέσα από ιστορίες πραγματικών ανθρώπων που τα έζησαν, ο Μπάμπης Τσόκας  δημιουργεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία.

Είναι μια ιστορία των Ανθρώπων και της πόλης, που βιώνουν σε ατομικό επίπεδο τις γενικότερες, τις παγκόσμιες αλλαγές.

Όλα αυτά τα συνέλαβε ο Μπάμπης Τσόκας σαν αρχική ιδέα, σαν σενάριο για την ταινία.

Κι εδώ μπαίνουν οι σημερινοί άνθρωποι της πόλης.

Αμέτρητοι μαθητές και καθηγητές του Μουσικού και άλλων Σχολείων, αμέτρητοι άντρες γυναίκες και παιδιά, αμέτρητοι ειδικοί {οπερατέρ, φωτογράφοι, φωτιστές, ηχολήπτες, μακιγιέρ, κλπ} πλαισίωσαν τον Μπάμπη Τσόκα  και ακολούθησαν τις οδηγίες και εντολές του στα γυρίσματα.

Είδαν, έζησαν από κοντά, έμαθαν πόσος κόπος απαιτείται για να «γραφτούν» σκηνές που τελικά θα είναι  μερικά λεπτά ή δευτερόλεπτα στο φιλμ, είδαν  ένα κινηματογραφικό συνεργείο στην ώρα της δημιουργικής εργασίας, στις ώρες που γεννάει πολιτισμό.

Ασφαλώς η συμμετοχή στις μέχρι τώρα λήψεις, αλλά και στις επόμενες τον προσεχή Μάρτιο, αποτέλεσε ένα πολύτιμο μάθημα για όλους.

Γιατί είδαν ότι ο σκηνοθέτης έχει σκεφτεί και έχει φροντίσει για τις πιο ασήμαντες λεπτομέρειες, όπως η χρήση ιστορικών αντικειμένων από το Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου του Χαρ. Γκούβα, τη χρήση ενδυμασιών της εποχής, και πολλά ακόμη.

Αυτά τα πολλά μαθήματα κινηματογράφου που μας πρόσφερε δωρεάν ο Μπάμπης Τσόκας, θα μείνουν αξέχαστα σε όλους μας.

Τον ευχαριστούμε θερμά, του ευχόμαστε Καλές Γιορτές και τον περιμένουμε την άνοιξη για τα επόμενα γυρίσματα.

Επίλογος

Αυτές τις μέρες έχουν γραφεί και έχουν διαβαστεί αμέτρητα κείμενα για ένα αχαρακτήριστο  άτομο από την τετράδα της «αρβύλας».

Εμείς ΔΕΝ ακολουθούμε την «πεπατημένη».

Εμείς θέλουμε να ασχολούμαστε με Ανθρώπους του Πολιτισμού, της Δημιουργίας, των Καλών Τεχνών, που αναβαθμίζουν τους ανθρώπους, που δίνουν καλά παραδείγματα για τους νέους, που αποτελούν πρότυπο για μίμηση.

Γι αυτό αναφερθήκαμε στον Μπάμπη Τσόκα, που αυτό τον καιρό στη Στοκχόλμη κάνει το μοντάζ των πλάνων που έχουν γυριστεί.

Ένα σεμνό, δημιουργικό, αγαπητό Άνθρωπο, που πάντα μας κερνάει το μέλι του.

Σε όλη του τη ζωή είναι μια δημιουργική μέλισσα…

Καλές Γιορτές αγαπητέ Μπάμπη για σένα και όλους τους δικούς σου…

Καλές γιορτές αγαπητοί αναγνώστες του PrevezaNews σε όλο τον κόσμο…

Θερμές ευχές για Υγεία, χαρά, ευτυχία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο…

Καλά Χριστούγεννα Χριστιανοί…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Τελευταία ενημέρωση 18 Δεκεμβρίου 2021 14:19:17 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr και PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group