Κάνουμε αξιοκρατικές κρίσεις; – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Μακάρι σε όλες τις κρίσεις μας να είμαστε αξιοκρατικοί και σωστοί
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
News RoomNews Room13 Νοεμβρίου, 2021 18:060

Μακάρι σε όλες τις κρίσεις μας να είμαστε αξιοκρατικοί και σωστοί

Εισαγωγή

Αν αναπολήσουμε στο παρελθόν, αν σκεφτούμε διάφορα πολιτικά συστήματα που λειτούργησαν στην ιστορία του κόσμου, θα βρούμε ενδιαφέροντα αλλά ξεπερασμένα πλέον καθεστώτα:

Αναρχισμός, απολυταρχία, αυταρχισμός, αυτοκρατορία, βασιλεία, δικτατορία, θεοκρατία, κομμουνισμός, λαϊκή δημοκρατία, σουλτανάτο, φεουδαρχία, κ.ά.

Ανώτερο από όλα τα συστήματα θεωρείται η πολυκομματική δημοκρατία, που έχουμε σήμερα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, γιατί ο πολίτης επιλέγει και εκλέγει ελεύθερα όποιους κρίνει ικανότερους.

Έτσι επιλέγονται οι πολιτικοί, τα κόμματα, όχι από ένα άτομο αλλά από το σύνολο της κοινωνίας.

Και οι πολίτες όπως τα ανεξάρτητα λιθάρια «συνεργάζονται» όλα μαζί για να αποτελέσουν μια τοξωτή γέφυρα, ένα πέτρινο σχολείο, ένα χρήσιμο κτίσμα.

Αν κάποιος θέλει να βρει την κοινή συνισταμένη πολλών ανθρώπων, πρέπει να σκεφτεί ολιστικά. Όχι ατομικά.

Έτσι θα βρει πολλά κοινά στοιχεία με άλλους ανθρώπους.

Όλοι εμείς οι φυσιολογικοί, οι κανονικοί, οι κοινωνικοί άνθρωποι κάναμε πολλά ίδια πράγματα: Σπουδάσαμε, μορφωθήκαμε, υπηρετήσαμε στο στρατό, ψάξαμε για δουλειά, εργαστήκαμε για πολλά χρόνια, συνταξιοδοτηθήκαμε.

Η κάθε λέξη από αυτές κρύβει τεράστιο περιεχόμενο.

Ας το αναλύσουμε…

 

Σπουδές

Το «σπουδάσαμε» σημαίνει ότι τα εκπαιδευτήρια ιδρύθηκαν, χτίστηκαν.

Και όταν πήγαμε εμείς στα λύκεια και στα πανεπιστήμια όλα λειτουργούσαν «ρολόι».

Οι αίθουσες ήταν ανοιχτές για τους καθηγητές και τους μαθητές – φοιτητές, και λειτουργούσαν συνεχώς, για να γίνονται μαθήματα,

Οι βιβλιοθήκες ήταν ανοιχτές για διάβασμα, μέρα και νύχτα,

Τα εργαστήρια ήταν διαθέσιμα στα προβλεπόμενα ωράρια, με τους βοηθούς παρόντες,

Οι φοιτητές έκαναν και εργασίες θεωρητικές αλλά και εργασίες πάνω στα πειράματα των εργαστηρίων,

Οι φοιτητές διάβαζαν εξαντλητικά και έδιναν εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα,

Οι φοιτητές μάθαιναν ξένες γλώσσες,  παρακολουθούσαν θέατρο, κινηματογράφο, διαλέξεις, ομιλίες και πολλά ακόμη πολιτιστικά γεγονότα.

Τελικά το πτυχίο που πήραμε είχε αντίκρισμα σε πολλές γνώσεις ειδικές και γενικές.

Ήταν πολύ συνηθισμένο μέχρι τα 24 -25 χρόνια τους οι νέοι να σπουδάζουν, μετά να υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους, και πριν τα 30 να αρχίζουν να εργάζονται…

 

Εργασία   

Το εργαστήκαμε σημαίνει ότι μάθαμε να ακούμε τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους, σε όλες τις δουλειές (δημόσιες και ιδιωτικές).

Έτσι αποκτήσαμε εμπειρίες, ανεβήκαμε στην ιεραρχία, κάναμε βελτιωτικές προτάσεις, είχαμε επιτυχείς συνεργασίες αλλά και κόντρες με άλλους συναδέλφους…

Μάθαμε μέσα και από τις αντιθέσεις να συνθέτουμε και να προχωρούμε…

Και πολλά ακόμη.

Μετά από πολλές δεκαετίες στην εργασία, βγήκαμε στη σύνταξη εκτιμώντας όλους τους άλλους – άντρες και γυναίκες – που εργάστηκαν και πρόσφεραν και στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα.

Υπάρχουν άνθρωποι που ΔΕΝ δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους, που δεν έκαναν καμιά δουλειά, που δεν έβαλαν ούτε ένα ένσημο.

Εκτός από τα αργόσχολος, ακαμάτης, τεμπέλης, παράσιτο, έχουμε πολλούς ακόμη χαρακτηρισμούς γι αυτούς, αλλά ΔΕΝ θα τους χρησιμοποιήσω εδώ.

Απλά θέλω να αναφέρω δυο θεωρητικά παραδείγματα, για να κάνουμε σύγκριση. Θα μπορούσαν να είναι σε κάθε χώρα, όχι υποχρεωτικά στην Ελλάδα.

 

Πολίτης Α:

Έκανε πολλές και καλές σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ξέρει πολλές ξένες γλώσσες, αναδείχτηκε μόνο με την αξία του, έγινε δημόσιος υπάλληλος, π.χ.εκπαιδευτικός.

Με τη διδασκαλία του, με τα βιβλία του, με επιστημονικές ανακοινώσεις προσπάθησε να μορφώσει και τους άμεσους φοιτητές του, αλλά και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.

Είναι Ελληνιστής και Ευρωπαϊστής, θέλει την ειρήνη στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, επικροτεί τις ειρηνικές συνεργασίες με Γαλλία, ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ισραήλ, θέλει ελεγχόμενα σύνορα, για να είμαστε κύριοι στην Πατρίδα μας.

ΔΕΝ θέλει «ανοιχτά σύνορα» για να μπαίνει στην Ελλάδα κάθε ακάλεστος επισκέπτης που στέλνει ο σουλτάνος, κλπ, κλπ.

Έχει δικές του πολιτικές απόψεις και θέσεις, που είναι σταθερές και πάγιες.

Σέβεται την υγεία των πολιτών, συμφωνεί για μεγάλες επενδύσεις, εξωτερική πολιτική, Εθνική Άμυνα, Εκπαίδευση, Δικαιοσύνη με την κυβέρνηση…

Είναι συναινετικός και όχι εριστικός, είναι φίλος του ήρεμου διαλόγου, δηλ. είναι πολίτης υψηλού επιπέδου. …

 

Πολίτης Χ:

Πήρε ένα «πτυχίο» αλλά ΔΕΝ εργάστηκε ποτέ, σε καμιά δουλειά.

Απλά «παραχώρησε» ή «νοίκιασε» το πτυχίο του σε μια εταιρεία, και του έδιναν κάποια αμοιβή.

ΔΕΝ υπόγραψε καμιά μελέτη, κατασκευή, έργο, γιατί απλά ΔΕΝ έκανε καμία.

Απόκτησε «φήμη» γιατί πρωτοστατούσε σε «καταλήψεις», δηλ. σε κλείσιμο σχολείων, γυμνασίων, λυκείων, πανεπιστημίων, του Δημοσίου.

Δηλ. όχι μόνο ΔΕΝ σπούδαζε ο ίδιος, αλλά εμπόδιζε και όλους τους άλλους {μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, πρυτάνεις, κλπ} από το να κάνουν τη δουλειά τους.

Έχει αποδείξει ότι δεν ξέρει Ιστορία, ότι προτιμάει τη δραχμή από το ευρώ, ότι θέλει «ανοιχτά σύνορα» για να μπαίνουν στην Ελλάδα ανεξέλεγκτοι μετανάστες.

Αγνοεί ότι υπάρχουν σύνορα και στις θάλασσες, δεν θέλει φράχτη – σύνορα των κρατών, δεν θέλει τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων για την προστασία των πολιτών, δεν θέλει συμφωνίες με άλλες συμμαχικές χώρες,  δεν ξέρει αν τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.

Δεν έχει σταθερές απόψεις και θέσεις, αλλά αλλάζει απόψεις τακτικά.

Δεν έδειξε υπευθυνότητα ούτε στα ιατρικά μέτρα, ούτε σε θέματα καθημερινότητας.

Δυστυχώς έχει λανθασμένες αντιλήψεις για τι είναι Δίκαιο, για το αν πρέπει να είμαστε με το θύτη ή με το θύμα, κ.ά.

Δεν συνεχίζω για να σας ρωτήσω…

Σκεφτείτε και απαντήσετε στον εαυτό σας:

Ποιόν θα προτιμούσατε ως ηγέτη ενός κόμματος ή ως αρχηγό της αντιπολίτευσης. Τον Α ή τον Χ.

Από την επιλογή σας ΔΕΝ επηρεάζεται μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο… Το μέλλον των παιδιών σας και της χώρας. Η σωστή επιλογή είναι πολύ σημαντικό θέμα…

 

Επίλογος

Όταν περπατάμε ή όταν οδηγούμε  και θέλουμε να αποφασίσουμε για την πορεία μας ο ένας λέει «πάμε δεξιά», ο άλλος «πάμε αριστερά», ο άλλος «πάμε ίσια» και ο τελευταίος «πάμε πίσω» γιατί κάτι ξέχασα !!!

Εκεί δεν είναι σημαντικό πράγμα η σωστή επιλογή.

Αλλά στην πορεία ενός κράτους, σε αποφάσεις που δεσμεύουν και τους νεότερους, δηλ. τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, οφείλουμε να κάνουμε άριστες επιλογές.

Όταν πρόκειται για την υγεία μας επιλέγουμε τον καλύτερο γιατρό να μας χειρουργήσει, όταν έχουμε νομικό πρόβλημα επιλέγουμε τον καλύτερο δικηγόρο, όταν θέλουμε να χτίσουμε κάτι επιλέγουμε τον καλύτερο μηχανικό…

Οφείλουμε και στην πολιτική να σκεφτόμαστε λογικά και συνολικά και να επιλέγουμε τους καλύτερους πολιτικούς.

Ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας το είχαν ονομάσει «αριστοκρατία». Δηλ. να κρατούν {=επικρατούν} οι άριστοι. Η λέξη από κάποιους παρερμηνεύτηκε…

Η καλύτερη λέξη σήμερα είναι η «αξιοκρατία»…

Επιλέγουμε να επικρατούν παντού οι πιο άξιοι.

Μακάρι σε όλες τις κρίσεις μας να είμαστε αξιοκρατικοί και σωστοί…

Θα κάνουμε καλό ΚΑΙ στις επόμενες γενιές…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Τελευταία ενημέρωση 13 Νοεμβρίου 2021 18:06:41 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr και PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group