Δυο ζώα άλλαξαν την ιστορία της Ελλάδας – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Κάποια ζώα μπορούν να κάνουν μεγάλες ζημιές…
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
News RoomNews Room24 Οκτωβρίου, 2021 19:110

Κάποια ζώα μπορούν να κάνουν μεγάλες ζημιές…

Εισαγωγή

Πολλές φορές οι ζωές των ανθρώπων επηρεάζονται από τυχαία συμβάντα. Ένα σεισμό, ένα ναυάγιο πλοίου, ένα τροχαίο, κ.ά.

Κάποια στιγμή ένα ζώο μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο στη ζούγκλα, στο κυνήγι, στο τσίρκο.

Έχετε ακούσει κάποια ζώα που να επηρέασαν την Ιστορία ενός τόπου; Και όμως συνέβη στην Ελλάδα.

Στις 25 Οκτωβρίου έχουμε μια επέτειο που δεν την θυμόμαστε σχεδόν ποτέ.

Ο νεαρός βασιλιάς Αλέξανδρος πέθανε στις 25 Οκτωβρίου 1920, σε ηλικία μόλις 27 ετών. Ο θάνατός του είχε τραγικές συνέπειες στην εξέλιξη της Ελλάδας, τις οποίες οι περισσότεροι αγνοούμε.

Δυο ζώα, ένας σκύλος και ένας πίθηκος ήταν οι αίτιοι αυτού του θανάτου.

Ας ξετυλίξουμε την ιστορία μας με αρχή, μέση και τέλος για να την μάθουν και οι νεότεροι.

Το κλίμα της εποχής

Από 1914-1917 στην Ελλάδα υπάρχει ο «Εθνικός Διχασμός». Αντίπαλοι ήταν ο Ελ. Βενιζέλος {που ήθελε να συμπολεμήσουμε με την Αντάντ} και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος {που ΔΕΝ ήθελε να βγούμε στον πόλεμο, για να ΜΗΝ δυσκολευτούν οι Γερμανοί}.

Τότε συνέβησαν η παραίτηση του Βενιζέλου, ο αφορισμός του και το «Ανάθεμα» από την Ιερά Σύνοδο, η δημιουργία της Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη {Βενιζέλος, Κουντουριώτης, Δαγκλής}, η επέμβαση της Αντάντ και η εκδίωξη του Κωνσταντίνου από το θρόνο της Ελλάδας {15 Ιουνίου 1917}. Τη θέση του πήρε ο γιός του Αλέξανδρος {1893-1920} τον οποίο εμπιστευόταν ο Βενιζέλος και η Αντάντ.

Ο Αλέξανδρος είχε παντρευτεί την Ασπασία Μάνου. Ο γάμος βασιλιά με απλή πολίτη λέγεται μοργανατικός, δηλ. τα παιδιά τους ΔΕΝ έχουν δικαίωμα διαδοχής στο θρόνο.

Εκείνη την εποχή ο Βενιζέλος «μεγάλωσε» την Ελλάδα, την έκανε των 2 Ηπείρων και των 5 θαλασσών, υπέγραψε τη Συνθήκη των Σεβρών {Αύγουστος 1920}, δέχτηκε την απόπειρα δολοφονίας στο σταθμό της Λυών και προκήρυξε εκλογές για το τέλος Νοέμβρη του 1920.

Ο Αλέξανδρος είχε αρμονική συνεργασία με τον Βενιζέλο, η γυναίκα του ήταν έγκυος 4 μηνών, όλα ήταν ιδανικά, μέχρι να συμβούν τα απίστευτα…

Τα απίστευτα περιστατικά

Ο Αλέξανδρος  είχε ένα τεράστιο Αλσατικό λυκόσκυλο, τον Φριτς, το οποίο υπεραγαπούσε.

Το πρωί της 30 Σεπτέμβρη 1920, ο βασιλιά πήρε τον Φριτς στην ανοιχτή λιμουζίνα Πακάρ, για να κάνουν μια βόλτα στα ανάκτορα του Τατοΐου.

Κάποια στιγμή σταμάτησαν στο σπιτάκι του κηπουρού των ανακτόρων, του Γερμανού Στουρμ και κατέβηκαν…

Ο Στουρμ είχε στην αυλή του ένα ζευγάρι πιθήκων.

Ο σκύλος αρπάζει με τα δόντια του το θηλυκό πίθηκο και ο Αλέξανδρος πάει κοντά για να αποσπάσει την πιθηκίνα από τα δόντια του σκύλου.

Τότε ο αρσενικός πίθηκος ορμάει στον βασιλιά και αρχίζει να τον δαγκώνει με μανία στο αριστερό πόδι {γαστροκνήμιος μυς}.

Μέχρι να έρθει ο Στούρμ και να χωρίσει τον άνθρωπο από τα ζώα η ζημιά είχε γίνει…

Οι γιατροί

Οι γιατροί που αμέσως ανέβηκαν στο Τατόι διαπιστώνουν ότι το τραύμα στο πόδι ήταν βαθύ και πολύ επικίνδυνο, γιατί ο πίθηκος είχε «μασήσει» τη σάρκα του βασιλιά και τα μολυσμένα δόντια του είχαν αφήσει αμέτρητα μικρόβια, με αποτέλεσμα το τραύμα να αιμορραγεί ακατάσχετα.

Οι αυλικοί κρύβουν το γεγονός ότι τον βασιλιά τον δάγκωσε πίθηκος, αλλά η κοινή γνώμη μαθαίνει ότι ο βασιλιάς «τραυματίστηκε»…

Και φυσικά αρχίζουν να κυκλοφορούν «τρελές διαδόσεις» ότι το βασιλιά τον τραυμάτισε ο Βενιζέλος και άλλα παρόμοια…

Ο Βενιζέλος ΔΕΝ αρκείται στους καλύτερους Έλληνες γιατρούς, αλλά φέρνει 8 διάσημους γιατρούς από Γαλλία και Γερμανία που διαπιστώνουν ότι ο ασθενής έχει σηψαιμία και πρέπει να του κόψουν το πόδι… Η Ασπασία αρνείται ακόμη και να το συζητήσει…

Ο Βενιζέλος φέρνει από το Παρίσι και τον Γάλλο καθηγητή Φερδινάνδο Βιντάλ, που είναι ειδικός στις λοιμώξεις και τον Ελβετό χειρουργό Πιέρ Ντελμπέ που έχει τεράστια πείρα ως χειρουργός.

Οι καθηγητές είναι κατηγορηματικοί…

Ο βασιλιάς ΔΕΝ θα ζήσει περισσότερο από 4 ημέρες…

Πράγματι τη νύχτα από 24 προς 25 Οκτωβρίου ο βασιλιάς πέφτει σε κώμα και την επόμενη μέρα, στις 16.10 πεθαίνει.

Η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δημοσιεύει το διάγγελμα θανάτου του βασιλιά: «Μετά βαθυτάτης οδύνης αγγέλλουμε τον θάνατο του βασιλέως. Την οδύνην καθιστά οξυτέραν όχι μόνο το νεαρόν την ηλικίας του {27 ετών}, αλλά και το ότι δεν έζησε να βασιλεύσει επί της Ελλάδος η οποία εμεγαλύνθη επί των ημερών του».

Η βουλή επιλέγει ως Αντιβασιλέα τον δαφνοστεφή ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη.

Η Αντιπολίτευση

Ξέρουμε ότι και σήμερα κάποιοι πολιτικοί λένε ψέματα δημόσια. Αλλά και τότε κάποιοι δημοσιογράφοι και κάποιοι πολιτικοί είπαν πολλά μυθεύματα.

-Ο βασιλιάς ΔΕΝ πέθανε από το δάγκωμα, αλλά από δολοφονία…

-Ο Βενιζέλος είχε πει να εμβολιάσουν τον πίθηκο με μικρόβια λύσσας για να δαγκώσει το βασιλιά…

-Ο Βενιζέλος έδιωξε τον Κωνσταντίνο, σκότωσε το γιό και έβαλε Αντιβασιλέα τον Κουντουριώτη που είναι φίλος του…

-Ο Βενιζέλος θέλει να διώξει του ξένους βασιλείς, για να φέρει δικούς του από την Κρήτη…

Όλοι ξέρουμε ότι όποια ανακρίβεια, απιθανότητα, «κοτσάνα» και αν πεις, κάποιοι θα την πιστέψουν…

Τις διαδόσεις τις πίστεψαν πολλοί και έγινε το εξής πρωτοφανές. Στις εκλογές συνήθως κατέβαιναν περίπου 10 κόμματα.

Τότε όλα τα κόμμα της αντιπολίτευση, δηλ. όλοι οι αντίπαλοι του Βενιζέλου,  ενώθηκαν «στους Κωνσταντινικούς» και κατέβηκαν ως «Ενωμένη Αντιπολίτευση», με αρχηγό τον Δημ. Γούναρη.

Τα εκλογικά αποτελέσματα

Την «ανάποδη αναλογική» την έχετε ακούσει ως εκλογικό σύστημα;

Διαβάστε για να μάθετε. Οι κάλπες έβγαλαν τα εξής αποτελέσματα:

Φιλελεύθεροι – Βενιζέλος: Ψήφοι 375.803, ποσοστό 50,31%, έδρες 110.

Ενωμένη Αντιπολίτευση: ψήφοι 368.678, ποσοστό 49,36%, έδρες 260.

Δηλ. το κόμμα που πήρε τις περισσότερες ψήφους, έβγαλε λιγότερους βουλευτές!

Ο ίδιος ο Βενιζέλος δεν βγήκε ούτε βουλευτής και έφυγε για τη Γαλλία.

Πρωθυπουργός έγινε ο Δημ. Ράλλης, που έκανε δημοψήφισμα, επανέφερε το βασιλιά Κωνσταντίνο, που ήταν εξαιρετικά αντιπαθής σε όλες τις συμμαχικές  χώρες.

Ο Κωνσταντίνος  άρχισε να αλλάζει του πρωθυπουργούς: Δημ. Ράλλης, Ν Καλογερόπουλος, Δημ. Γούναρης, Π. Πρωτοπαπαδάκης,  Ν. Τριανταφυλλάκος.

Ο βασιλιάς αποφάσισε να «πάει στην Άγκυρα», προκάλεσε την οργή της Αντάντ, η Ελλάδα απομονώθηκε διπλωματικά,  ηττήθηκε στρατιωτικά και φυσικά σε 1,5 χρόνο ήρθε η Μικρασιατική Καταστροφή, αφού απουσίαζε ο Βενιζέλος.

Ο Ελληνισμός εγκατέλειψε τη Μικρά Ασία στην οποία ζούσε και ευημερούσε επί αιώνες… Ένας ανιστόρητος  βασιλιάς, για να κάνει τα «αντίθετα από τον Βενιζέλο, προκάλεσε τεράστια καταστροφή…

Συμπέρασμα

Αν τα δυο ζώα, ο σκύλος και ο πίθηκος ΔΕΝ υπήρχαν στα ανάκτορα, η πολιτική ιστορία της Ελλάδας και των Ελλήνων θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Ο Αλέξανδρος και ο Βενιζέλος θα συνέχιζαν να συνεργάζονται αρμονικά, και ενδεχομένως τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας  να είχαν φέρει την Ελλάδα σε πολύ καλύτερη θέση…

Όλοι έχουμε την αίσθηση ότι όλα τα ζώα είναι καλά, αλλά υπάρχει και η φυσική πραγματικότητα.

Κάποια ζώα μπορούν να κάνουν μεγάλες ζημιές…

Αυτά να τα σκέφτεστε πολύ σοβαρά πριν αποφασίσετε {πολίτες και πολιτικοί} να βάλετε ένα οποιοδήποτε ζώο μέσα στο σπίτι σας!

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Τελευταία ενημέρωση 24 Οκτωβρίου 2021 19:11:29 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr και PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group