Πολιτεύματα και πολίτες – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Ένα από τα πράγματα που δοκίμασε ο άνθρωπος στην διάρκεια της Ιστορίας του πάνω στη Γη, ήταν και τα πολλά και διαφορετικά πολιτεύματα
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
News RoomNews Room23 Οκτωβρίου, 2021 11:310

Ένα από τα πράγματα που δοκίμασε ο άνθρωπος στην διάρκεια της Ιστορίας του πάνω στη Γη, ήταν και τα πολλά και διαφορετικά πολιτεύματα

Εισαγωγή

Ένα από τα πράγματα που δοκίμασε ο άνθρωπος στην διάρκεια της Ιστορίας του πάνω στη Γη, ήταν και τα πολλά και διαφορετικά πολιτεύματα.

Για να διοικούνται αποτελεσματικά οι άνθρωποι, οι πόλεις, τα κράτη, επινοήθηκαν αμέτρητες διαφορετικές  θεωρίες και πρακτικές, επινοήθηκαν καθεστώτα και  πολιτεύματα μερικά από τα οποία αναφέρουμε αλφαβητικά παρακάτω:

Αναρχία,  Απολυταρχία,  Αριστοκρατία, Αυτοκρατορία,  Βασιλεία, Δικτατορία,  Δυναστεία, Εξτρεμισμός,  Θεοκρατία, Κομμουνισμός {ή δικτατορία του προλεταριάτου}, Μοναρχία {απόλυτη ή συνταγματική},  Ολιγαρχία,  Οχλοκρατία,  Τεχνοκρατία, Τρομοκρατία,  Τυραννία,  Φεουδαρχία.

Φυσικά όλοι οι ειδικοί θεωρούν ότι το καλύτερο πολίτευμα που δημιούργησε ο άνθρωπος είναι η Δημοκρατία, η οποία είναι μια ακόμη τεράστια προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Η Δημοκρατία υποδιαιρείται σε άμεση, έμμεση, ηλεκτρονική κ.ά. αλλά ας μην μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες.

Ένα από τα «εργαλεία» της δημοκρατίας είναι και τα κόμματα.

Τα κόμματα

Από τη στιγμή που σε μια χώρα υπάρχει η ελευθερία του λόγου {προφορικού, γραπτού, ηλεκτρονικού}, η ελευθερία των ιδιωτικών και δημοσίων συναθροίσεων κ.ά. το επόμενο είναι να λειτουργήσουν τα πολιτικά κόμματα, η λειτουργία των οποίων θεσπίζεται με το άρθρο 29 του Συντάγματος του 1975.

Το πολιτικό κόμμα ορίζεται ως συνένωση πολιτών, που αποβλέπει στην προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων.

Απώτερος σκοπός του κόμματος είναι να το ψηφίσουν πολλοί πολίτες, με δημοκρατικά μέσα να μπει στη Βουλή και έτσι να επιδιώξει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του υπέρ της κοινωνίας.

Η λειτουργία των πολιτικών κομμάτων σε ένα δημοκρατικό κράτος έχει μεγάλη σημασία γιατί:

-Προσανατολίζουν την κοινή γνώμη.

-Διαπαιδαγωγούν πολιτικά τον πληθυσμό.

-Ελέγχουν και κρίνουν την εκτελεστική εξουσία.

-Αναδεικνύουν τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας.

-Επιδιώκουν την άμεση συμμετοχή στη διαμόρφωση και άσκηση της κρατικής εξουσίας.

Αυτονόητη είναι και η αντίστροφη αρχή, αν και δεν περιέχεται στο Σύνταγμα: Όταν ένα κόμμα Χ, κάνει σκληρή κριτική σε όλους τους άλλους, τότε και οι άλλοι δικαιούνται να κάνουν κριτική στο κόμμα Χ.

Οι ιδεολογίες και τα πρόσωπα…

Αφού κάποιος αριθμός ανθρώπων μπορούν να δημιουργήσουν ένα δικό τους κόμμα, προφανώς τα κόμματα μπορούν να επιδιώκουν τα πάντα.

Μετά τη Μεταπολίτευση του 1974 είχαμε κόμματα:

αγροτών, αγωνιστικά, αριστερά, δημοκρατικά, εθνικά, ειρήνης, ελεύθερα, ενωτικά, εσωτερικού, εξωτερικού, επαναστατικά, εργατικά, καπνιστικά, κομμουνιστικά,  κυνηγών, λαϊκά, μεταρρυθμιστικά, οικολογικά, πατριωτικά, πράσινα, προοδευτικά, προσφυγικά, ριζοσπαστικά, σοσιαλιστικά,  συναγερμού, φιλελεύθερα, χριστιανικά, και πολλά ακόμη.

Αν υπολογίσουμε και την Ευρωβουλή, πάνω από 100 κόμματα δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα μετά το 1974.

Κάποια εξαφανίστηκαν, κάποια συνεχίζουν…

Υπάρχει και ένα στοιχείο που κάποιοι αγνοούν. Στις ΗΠΑ υπάρχει κομμουνιστικό κόμμα. Το «μικρό»  ΚΚ-ΗΠΑ, που ιδρύθηκε το 1919. Από το 2014 αρχηγός του είναι ο Τζον Μπάχτελ.

Ποιο είναι το περίεργο; Από το 1990 που διαλύθηκαν τα κομμουνιστικά κόμματα και τα κομμουνιστικά κράτη στην Ευρώπη, ακούγεται περίεργο να έχει ΚΚ η Αμερική και να ΜΗΝ έχει ΚΚ η Ρωσία!!!

Άσχετα με την ιδεολογία, τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν αρχηγούς. Κάποια συχνά και κάποια αραιά…

Έτσι το ΚΚΕ είχε ως ΓΓ τον Χαρίλαο Φλωράκη επί 17 χρόνια {1972-1989}, την Αλέκα Παπαρήγα επί 22 χρόνια {1991-2013} και τον Δ. Κουτσούμπα επί 8 χρόνια {2013 – σήμερα και συνεχίζει}.

Άλλα κόμματα στο ίδιο διάστημα άλλαξαν περισσότερους αρχηγούς:

Η Νέα Δημοκρατία είχε τους: Κων/νο Καραμανλή – Γ. Ράλλη – Ε. Αβέρωφ – Κώστα Μητσοτάκη – Μ. Έβερτ – Κώστα Καραμανλή – Αντ. Σαμαρά – Βαγγ. Μεϊμαράκη – Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και το ΠΑΣΟΚ είχε τους: Ανδρέα Παπανδρέου – Κώστα Σημίτη – Γ. Παπανδρέου – Ευάγγ. Βενιζέλο – Φώφη Γεννηματά – {???}

Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ…

Τα τελευταία χρόνια το ΚΙΝΑΛ με την Κα Γεννηματά είχε πέσει στην 3η θέση σε αριθμό εδρών στη Βουλή, ενώ η απήχηση στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους είχε εξασθενήσει πολύ.

Το κόμμα ΔΕΝ εξέπεμπε διακριτό πολιτικό λόγο, φαινόταν να ακολουθεί σε όλα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι θέσεις του κόμματος να είναι άγνωστες, ακόμη και στα μέλη του.

Ένας αριθμός στελεχών, με πρωτοστάτη τον Κο Ανδρέα Λοβέρδο, άρχισε να αμφισβητεί τη  «γραμμή» της Κας Γεννηματά, με αποτέλεσμα να αρχίσει μια εσωτερική  διαδικασία που θα οδηγήσει σε νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ μέσα στον επόμενο Δεκέμβρη.

Ο καλόπιστος αναγνώστης θα διερωτηθεί: Οι εκλογές του ΚΙΝΑΛ σε τι με ενδιαφέρουν εμένα, που δεν είμαι ψηφοφόρος αυτού του κόμματος; Είναι δικό «τους» θέμα…

Θεωρώ ότι ο συλλογισμός είναι λάθος.

Ο κάθε πρόεδρος κόμματος που εκλέγεται, μας αφορά όλους.

Το θέμα ΔΕΝ είναι κομματικό, αλλά Εθνικό.

Ας κάνουμε μερικές σκέψεις…

Η επιθυμητή Εθνική Ενότητα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή: Παγκόσμια πανδημία, μεγάλη ανεργία, υποαπασχόληση, πολλοί Έλληνες μετανάστες έφυγαν στο εξωτερικό, πολλοί ακάλεστοι ξένοι ήρθαν στην Ελλάδα, υπάρχει συνεχής και τεχνητή ένταση στο Αιγαίο από τους γείτονες, και πολλά ακόμη…

Είναι ανάγκη να υπάρξουν διεθνείς συμφωνίες για την ασφάλεια στη Μεσόγειο, για την ειρήνη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη…

Πρέπει να γίνει βελτίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, βελτίωση του ΕΣΥ, βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας των πολιτών…

Η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες σε πολλούς τομείς. Νέες επενδύσεις, άρα νέες θέσεις εργασίας, νέες συμμαχίες στην εξωτερική πολιτική, μείωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο, κλπ.

Κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί ΔΕΝ έχουν «εγκρίνει», ΔΕΝ έχουν συμφωνήσει ούτε σε ΕΝΑ νέο μέτρο της κυβέρνησης. Σε όλα λένε ΟΧΙ…

Και όχι μόνο αυτό… Μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση κατηγορείται ως χούντα, 50 «στημένοι» πολίτες φωνάζουν «αυτός ο Νόμος ΔΕΝ θα περάσει» {και εννοούν να ΜΗΝ ψηφίζει τους νόμους η Βουλή, αλλά το πεζοδρόμιο}, χιλιάδες αγαθοί πολίτες επηρεάζονται από τσαρλατάνους, ΔΕΝ εμβολιάζονται και πεθαίνουν…

Δυστυχώς κάποιοι «αρχηγίσκοι» σκάβουν ένα λάκκο για να πέσει μέσα όχι η κυβέρνηση, αλλά οι Έλληνες…

Ελληνικός στόχος

Είναι επιβεβλημένο, για λόγους καλώς εννοούμενης Εθνικής Ενότητας, να έχουμε Εθνική πολιτική σε πολλά θέματα, όπως Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Εξωτερική πολιτική, Αμυντικές Δαπάνες, κ.ά.

Αυτή η ομοψυχία υπάρχει σε όλα τα άλλα κράτη…

Ακόμη και από τη γείτονα ΔΕΝ ακούμε άλλες φωνές, αλλά μόνο τη φωνή και την πολιτική του σουλτάνου… Εμείς είμαστε διχασμένοι…

Οι Έλληνες βαρέθηκαν να βλέπουν μέσα στην πανδημία χιλιάδες συγκεντρώσεις και πορείες για τα δικαιώματα του εγκληματία, και καμιά πορεία για τους αδικοχαμένους της ΜΑΡΦΙΝ…

Οι Έλληνες ΔΕΝ θέλουν να βλέπουν τα σχολεία κλειστά, γιατί κάποια κόμματα θέλουν η νεολαία να είναι στους δρόμους…

Οι Έλληνες ΔΕΝ θέλουν απεργίες και κλειστά Μουσεία το καλοκαίρι, ΔΕΝ θέλουν αποκλεισμούς λιμανιών από συνδικαλιστές, ΔΕΝ θέλουν σαμποτάζ του τουρισμού  της Αθήνας, μέσα από καθημερινές διαδηλώσεις.

Επομένως ευχόμαστε μέσα από τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ να επιλεγεί αρχηγός που να βλέπει το μέλλον, την Εθνική Ενότητα, την ισχυρή Ελλάδα, και όχι ένας αρχηγός τον οποίο να εγκωμιάζουν και να συμφωνούν μαζί του οι Τουρκικές εφημερίες, όπως με λύπη μας είδαμε πρόσφατα…

Άρα το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών μας ενδιαφέρει ΟΛΟΥΣ…

Επίλογος

Ακούσαμε πρόσφατα βουλευτή του ΚΚΕ να δηλώνει ότι «αν ξένοι επιτεθούν στην Ελλάδα, εμείς θα πολεμήσουμε και εναντίον των εισβολέων ΚΑΙ εναντίον του Ελληνικού Στρατού»…

Εμείς ΔΕΝ θέλουμε τέτοια κόμματα, ΔΕΝ θέλουμε τέτοιους πολιτικούς…

Θέλουμε πάντα την ειρήνη, αλλά ΑΝ μας επιτεθούν εχθροί, θα θέλαμε ΌΛΟΙ οι Έλληνες να πολεμήσουν ενάντια στον εχθρό…

Όπως έγινε το 1940…

Επομένως θέλουμε από την διαδικασία εκλογής αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ να προκύψει πρόεδρος που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ελλήνων και μετά το συμφέρον του κόμματός του…

Δυστυχώς βλέπουμε «άλλους» να αναλαμβάνουν το ρίσκο να ασθενήσουν ή να πεθάνουν αμέτρητοι Έλληνες, γιατί θεωρούν ότι αυτό συμφέρει στο κόμμα τους…

Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θέλουμε να επιλέξει το δρόμο της ενωμένης Ευρώπης, το δρόμο της Εθνικής συμφιλίωσης των Ελλήνων, το δρόμο της ειρήνης και της προόδου και όχι τον δρόμο που οδηγεί σε νέο εμφύλιο…

Γι αυτό η επιλογή του μας αφορά όλους…

Εύχομαι «καλή επιλογή» στα μέλη του ΚΙΝΑΛ…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Τελευταία ενημέρωση 23 Οκτωβρίου 2021 11:31:24 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr και PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group