Επιτροπή Διαβούλευσης – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Πρέπει να έχουμε συνεχή πολιτική της Πόλης, και όχι να υπηρετούμε την πολιτική ή τις επιλογές του εκάστοτε Δημάρχου
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
News RoomNews Room25 Σεπτεμβρίου, 2021 10:290

Πρέπει να έχουμε συνεχή πολιτική της Πόλης, και όχι να υπηρετούμε την πολιτική ή τις επιλογές του εκάστοτε Δημάρχου

Εισαγωγή

Υπάρχει ένας δημοκρατικός θεσμός Λαϊκής συμμετοχής που λειτουργεί στους Δήμους.  Είναι η Επιτροπή Διαβούλευσης, στην οποία συμμετέχω.

Τα μέλη της Επιτροπής σκέπτονται κάποια πράγματα, τα συζητούν και εισηγούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο την άποψή τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο παίρνει τις τελικές αποφάσεις…

Λόγω πανδημίας και απαγόρευσης συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους η Επιτροπή είχε αδρανήσει για κάποιο διάστημα.

Στις 21/9/2021 η Επιτροπή συνεδρίασε με δυο θέματα:

Α) Οικονομικός  προϋπολογισμός για το έτος 2022

Β) Αναπτυξιακό Πρόγραμμα 2020-2024.

Η Συνεδρίαση κράτησε σχεδόν 3 ώρες και είχε πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, ερωτήσεις, σκέψεις, απόψεις από τα μέλη της Επιτροπής και απαντήσεις από το Δήμαρχο.

Οι δικές μου ομιλίες – προτάσεις στην Επιτροπή Διαβούλευσης {που έχουν κατατεθεί και στη Γραμματεία της Επιτροπής} ήταν οι εξής.

 

Α) Προϋπολογισμός

Α} Ο Δήμος χρησιμοποιεί πολλά κτήρια για γραφεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς κλπ. Πόσα από αυτά είναι ιδιοκτησία του, άρα ΔΕΝ πληρώνει ενοίκια και πόσα είναι ξένα, άρα πληρώνει ενοίκια…

Έχει γίνει πλήρης αξιοποίηση υπέρ του Δήμου, όλων των δημοτικών ακινήτων;

{Απάντησε ο Δήμαρχος}

 

Β} Ο Δήμος πληρώνει κάθε χρόνο πολλά χρήματα για να βάψει τα σχολικά κτήρια. Μετά οι «γνωστοί – άγνωστοι της νύχτας» περνάνε και γράφουν πάνω στους τοίχους ότι υπάρχει στο ταραγμένο μυαλό τους.

Και μετά ο Δήμος πρέπει να ξαναπληρώσει για να τα βάψει ή να ανεχτεί για όλο το χρόνο τα μηνύματα των τοίχων (ποδοσφαιρικά, ερωτικά, πολιτικά, κομπλεξικά, κλπ).

Επομένως η «κατανόηση» που δείχνουμε στους δολιοφθορείς, η ατιμωρησία, ή αν θέλετε η αδιαφορία μας για τους τοίχους, τελικά έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος. Διότι τα ατιμώρητα γκράφιτι τα πληρώνουν όλοι οι νομοταγείς πολίτες μας και πληγώνουν την αισθητική  της πόλης.

{Απάντησε ο Δήμαρχος}

 

Β) Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το μέλλον

1) Συγχαρητήρια για το αναλυτικό «Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα Δήμου Πρέβεζας 2020-2024» που συντάξατε, με τη βοήθεια όλων των ειδικών  του Δήμου.

Στις 160 σελίδες του υπάρχουν πλείστα ενδιαφέροντα στοιχεία για το Δήμο και τους Δημότες.

Είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει μπούσουλα για τη μελλοντική βελτίωση της πόλης, στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, στο Λιμάνι, στη χρήση των δρόμων, στο πράσινο, στον αθλητισμό,  κλπ.

 

2) Κάτι που συνδέει  τα θέματα Α και Β. Το μεγαλύτερο κονδύλι στον προϋπολογισμό του Δήμου είναι οι μισθοί. Πάνω από 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

Επειδή οι γραφειοκρατικές διαδικασίες απλοποιούνται, επειδή μπαίνει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, έχετε σκεφτεί αν μελλοντικά οι υπάλληλοι του Δήμου Πρέβεζας θα αυξηθούν, θα μείνουν σταθεροί ή θα μειωθούν;

 

3) Εμείς αυτή τη στιγμή μιλάμε για το μέλλον της πόλης. Αλλά στην παραλία αυτή τη στιγμή επισκευάζεται το παλιό λιμάνι.

Τι ακριβώς θα γίνει εκεί; Θέλετε να μας ενημερώσετε για να ξέρουμε;

Θα αξιοποιηθούν στην ανακαίνιση τα πολλά μπλόκια που υπάρχουν παρατημένα στο λιμάνι επί δεκαετίες;

Η ποιότητα κατασκευής του έργου θα είναι αντίστοιχη με τη διπλανή Πρέβεζα Μαρίνα, με την οποία υποχρεωτικά θα συγκρίνεται;

 

4) Κάποια καλοκαίρια απολαύσαμε την Όπερα του Νερού και του Ονείρου, ένα μοναδικό δημιούργημα του Λέανδρου Σπαρτιώτη.

Ο Λέανδρος έχει και πολλές ακόμη σκέψεις για την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής, με θέατρο, κυλικείο, τουαλέτες, κ.ά. Δηλ. προτείνει να αξιοποιηθεί υπέρ των πολιτών ένας Δημόσιος Χώρος που μένει άχρηστος.

Σημειώνω ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας πριν χιλιάδες χρόνια δημιούργησαν θέατρα και Ωδεία, σε Νικόπολη, Δωδώνη, Άρτα, Κασσώπη, κλπ.

Εμείς οι σημερινοί κάτοικοι της Ηπείρου μπορούνε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο, μέσα στην πόλη, με σύγχρονα καθίσματα, καλή ακουστική, τουαλέτες, καμαρίνια, κλπ.

Στο οποίο θα μπορούν να παρουσιάζονται θεατρικά έργα, χορωδίες, βιβλία,  χορευτικά συγκροτήματα, κ.ά.

Εμείς έχουμε κάποια σκέψη για την αξιοποίηση του χώρου  πίσω από το Λούνα Παρκ και μέχρι τον Προμαχώνα της Βρυσούλας;

 

5) Στο λιμάνι υπάρχουν δυο παράγκες γεμάτες σκουπίδια. Εκεί που έβγαζαν τα εισιτήρια στα παλιά φέριμποτ. Πότε θα τις κατεδαφίσουμε να καθαρίσει ο τόπος; Είναι γεμάτες έντομα, τρωκτικά, κλπ…

 

6) Η Πρέβεζα μπορεί λόγω του μικρού μεγέθους της να καθιερωθεί σαν πόλη του περιπάτου και του ποδηλάτου.

Ήδη τρεις γραφικοί δρόμοι, το Σεϊτάν Παζάρ και οι δυο γειτονικοί του, είναι αδιάβατοι από αναπηρικά αμαξίδια, παιδικά καροτσάκια, ηλικιωμένους κλπ.

Όλοι βλέπουμε ότι κάποιοι καταπατούν Δημόσιους Χώρους, πεζόδρομους, πλατείες, πεζοδρόμια, κλπ…

Τι πολιτική θα έχει ο Δήμος στο μέλλον για να είναι οι δρόμοι ελεύθεροι για τους πολίτες;

 

7) Ο Κος Ευαγγέλου και ο Κος Λογοθέτης πρότειναν την βράβευση του Κου Γιώργου Μουστάκη.

Εγώ το επεκτείνω. Προτείνω την αξιοποίηση του Κου Μουστάκη.

Έχω την τιμή να είμαι φίλος του και ξέρω τις απίστευτες γνώσεις που έχει για όλα τα θέματα της περιοχής μας και όχι μόνον.

Πρέπει ένας ιστορικός ή φιλίστορας ή φοιτητής/τρια με ένα κασετόφωνο να του κάνει ερωτήσεις, π.χ. «Τι ξέρετε για τα Ιαματικά Λουτρά», «για το Δικαστικό Μέγαρο», κλπ και έτσι οι γνώσεις του Κου Μουστάκη να καταγραφούν και να γίνουν κτήμα όλων μας.

Παρά το γεγονός ότι ο Κος Μουστάκης έχει γράψει πάνω από 1.000 σελίδες βιβλίων για την Ιστορία της περιοχής μας, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που ΔΕΝ τα έχει αποτυπώσει σε χαρτί, ταινία, βίντεο, κλπ.

Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν σε κάποιοι Μουσείο της Πόλης μας.

Η αξιοποίηση των γνώσεων του Κου Μουστάκη θα είναι  μεγάλο όφελος για την πόλη. Γιατί αποτελούν τμήμα της ιστορίας της.

Η τιμητική βραδιά είναι υποχρέωσή μας και πολύ εύκολο πράγμα.

 

8) Το δημογραφικό πρόβλημα είναι οξύτατο. Το ξέρουμε όλοι.

Και επιτείνεται όταν βλέπουμε νέους και νέες να ΜΗΝ κάνουν βόλτα με τα παιδιά τους, αλλά με τα σκυλιά τους.

Σε λίγο η πόλη θα γεμίσει γέροντες χωρίς παιδιά και εγγόνια.

Το σημερινό Γηροκομείο με τις ελάχιστες κλίνες είναι ανεπαρκές.

Άρα πρέπει να φτιάξουμε ένα σύγχρονο Γηροκομείο για όλους μας.

Το Γηροκομείο θα είναι κερδοφόρα επιχείρηση αφού θα έρθουν αμέτρητοι γέροντες και από όλες τις γειτονικές πόλεις…

Που και αυτές ΔΕΝ έχουν Γηροκομεία για «τα περήφανα γηρατειά»…

 

9) Όταν  συναντάμε στο δρόμο ένα άνθρωπο ΔΕΝ ξέρουμε αν είναι μορφωμένος ή όχι, πλούσιος ή φτωχός, Έλληνας ή Ιταλός, εργαζόμενος, άνεργος ή συνταξιούχος.

Εκείνο που βλέπουμε είναι μόνο το πρόσωπό του και η εξωτερική του εμφάνιση. Τα ρούχα του. Αν είναι όμορφα, καθαρά, κομψά…

Όταν ζούμε σε μια πόλη αυτό που βλέπουμε είναι οι τοίχοι των κτηρίων, των σχολείων, των σπιτιών, των κάστρων, των στρατοπέδων, κλπ.

Που στη δική μας πόλη ΔΕΝ είναι σε καλή κατάσταση

Επομένως κάτι ριζικό πρέπει να κάνουμε με τα  γκράφιτι.

Στην κεντρική αγορά, στους δρόμους, στις ταμπέλες της τροχαίας, στα σχολεία, όποιος θέλει, γράφει ότι θέλει… Και αυτά μένουν για πάντα.

Το πρότυπο Γυμνάσιο Πρέβεζας «διαφημίζει» στους τοίχους του πολιτικές ομάδες, αντρικά γεννητικά όργανα και άλλα.

Και αυτά δυστυχώς ΔΕΝ ενοχλούν καθηγητές και καθηγήτριες, ΔΕΝ προσβάλουν ευαίσθητους πολίτες, ΔΕΝ εξοργίζουν μαθητές και μαθήτριες…

Πριν αρχίσουν τα μαθήματα πρότεινα σε ένα διευθυντή σχολείου, με δικά μου έξοδα να ασπρίζω τους τοίχους του. Μου απάντησε το εξής αμίμητο:

-Για να μπείτε στο σχολείο και να το ασπρίσετε, απαιτείται απόφαση του Συλλόγου των καθηγητών…

Ενώ για να γράψει τη νύχτα το κάθε προβληματικό παιδάκι, ΔΕΝ απαιτείται καμία απόφαση…

Αυτοί είμαστε δυστυχώς !!!

Μόνο αν τιμωρήσουμε κάποιους ΚΑΙ με δημόσια αποδοκιμασία, ΚΑΙ με οικονομικό πρόστιμο, μόνο τότε θα τελειώσει αυτό το κατάντημα της πόλης…

 

11) Το έχουν επισημάνει και άλλοι το ξαναθυμίζω και εγώ… Κάποτε η πόλη ήταν πράσινη… Με αμέτρητα δέντρα. Τώρα στην Κεντρική αγορά, στην απάνω αγορά, στη λεωφόρο Ειρήνης και αλλού ΔΕΝ υπάρχει πράσινο. Απαιτείται εκτεταμένη δενδροφύτευση και για το οξυγόνο και για τη δροσιά το καλοκαίρι, κ.ά.

 

12) Από την παραλία αλλά και από άλλα σημεία της πόλης «λείπουν» πολλά παγκάκια για να κάθονται οι άνθρωποι… Τι σκέψεις κάνουμε γι αυτό;

 

13) Σε πολλές γωνίες δρόμων τα κτήρια ΔΕΝ έχουν ταμπέλες με την οδό. Σε άλλους Δήμους οι πινακίδες των οδών υπάρχουν παντού, είναι δίγλωσσες και περιέχουν και την ιδιότητα, π.χ. ΕΛ.  ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ / EL. VENIZELOU/ Πρωθυπουργού /Prime minister. Εμείς θα κάνουμε κάτι, αρχίζοντας από το Ιστορικό κέντρο;

 

14) Για την αξιοποίηση Κάστρων, στρατοπέδων, οικοπέδων του Δήμου κλπ ΔΕΝ ρωτάω γιατί είναι κι άλλοι συναρμόδιοι ή συνυπεύθυνοι.

Απλά εγώ θα ήθελα να αξιοποιηθούν υπέρ της πόλης και των πολιτών, με πολλούς τρόπους. Βαρεθήκαμε να τα βλέπουμε σε αυτή την πρωτόγονη κατάσταση εγκατάλειψης επί πολλές δεκαετίες…

 

15) Επειδή περνάω και φωτογραφίζω τα ιστιοπλοϊκά της παραλίας βλέπω πολλά πλοία επί 10, 20, 30 ή και περισσότερες ημέρες να είναι «δεμένα» στο ίδιο σημείο.

Η Πρέβεζα Μαρίνα έχει τουαλέτες, ντουζιέρες, πλυντήρια ρούχων κλπ στα οποία οι πελάτες της ικανοποιούν τις ανάγκες τους.

Οι «πελάτες» του Λ.Τ.Π. τι κάνουν με τα απόβλητα, τα απόνερα, του ακίνητου σκάφους τους;

Τι σκέφτεστε για το πρόβλημα αυτό στο μέλλον; Θα κάνουμε κάτι;

 

16) Εδώ και χρόνια το εμπορικό λιμάνι Πρέβεζας έχει μόνο ΕΝΑ πελάτη. Μια κτηνοτροφική μονάδα από την Άρτα που φέρνει ΜΟΝΟ ζωοτροφές. Υπάρχουν δυο επιλογές:

Α) Κρατάμε το εμπορικό λιμάνι με ένα προϊόν – τις ζωοτροφές – για να δουλεύουν ελάχιστοι λιμενεργάτες, σποραδικά και άτακτα,

Β) Γινόμαστε μόνο τουριστικό λιμάνι, με αμέτρητες ακόμη θέσεις για ιστιοπλοϊκά, με πολύ περισσότερους εργαζόμενους και πολύ μεγαλύτερα κέρδη για την πόλη, αφού η τουριστική περίοδος για το θαλάσσιο τουρισμό είναι πάνω από 6 μήνες.

Σημειώστε ότι η Λευκάδα, το Φισκάρδο,  κ.ά. που δεν έχουν εμπορικό λιμάνι για φορτηγά πλοία, δεν ξέρουν που να βάλουν τα ιστιοπλοϊκά των τουριστών… Εμείς σαν πόλη ποιά προοπτική επιλέγουμε;

 

17) Υπάρχουν κάποια σιδερένια σκαριά που σκουριάζουν και διαλύονται κοντά στην πόλη. Μια μαούνα πίσω από το Τελωνείο, ένας σιδερένιος γερανός στο Άκτιο, κ.ά. Τι σκέφτεστε για αυτά; Πόσο ακόμη θα τα φιλοξενούμε και θα τα βλέπουμε να σκουριάζουν; Γιατί κάποιοι θεωρούν ότι μόνο τα πλαστικά που ανήκουν σε ιδιώτες ρυπαίνουν το νερό…

 

18) Τελειώνοντας ευχαριστώ το Δήμαρχο που ήταν παρών και μας απάντησε – ενημέρωσε για πολλά θέματα και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαβούλευσης Κο Δημήτρη Καραμανίδη για την άψογη διεύθυνση της συνεδρίασης. Σε επόμενη συνεδρίαση θα έχω κι άλλες προτάσεις…

 

Επίλογος

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Διαβούλευσης.

Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα έκαναν ενδιαφέρουσες προτάσεις και άλλα μέλη της Επιτροπής. Ο προβληματισμός – σχεδιασμός, συνεχίζεται…

Καλό είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για βασικές επιλογές της πόλης και των πολιτών (τουρισμός, πολιτισμός, καθαριότητα, πράσινο, κλπ) και αυτές να τις εφαρμόζουμε σταθερά, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο Δήμαρχος κάθε φορά…

Δεν έχουμε κτήρια να στεγάσουμε φοιτητές, μαθητές, αθλητές, κλπ και εμείς κατασκευάζουμε πανάκριβο καταφύγιο αδέσποτων ζώων !!!

Πρέπει να έχουμε συνεχή πολιτική της Πόλης, και όχι να υπηρετούμε την πολιτική ή τις επιλογές του εκάστοτε Δημάρχου…

Μακάρι να έρθουν καλύτερες μέρες για την πόλη και τους πολίτες…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Τελευταία ενημέρωση 25 Σεπτεμβρίου 2021 10:29:53 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr και PrevezaNewsgr

Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group