Θέλουμε έργα πολλά και σωστά – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Θέλουμε έργα καλά, φτηνά, λειτουργικά, ανθεκτικά στο χρόνο, αξιόπιστα
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
News Room11 Σεπτεμβρίου, 2021 17:570

Θέλουμε έργα καλά, φτηνά, λειτουργικά, ανθεκτικά στο χρόνο, αξιόπιστα

Εισαγωγή

Τα δυο τελευταία χρόνια ο κόσμος ασχολήθηκε πολύ με την πανδημία, με τα εμβόλια, με τις συνέπειες και άλλα παραπλήσια.

Έτσι στην καθημερινή μας δραστηριότητα «πρωταγωνιστούσε» η Ιατρική Επιστήμη και πέρασαν σε δεύτερο ή τρίτο επίπεδο τα οικονομικά, οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας, η ανεργία και η απασχόληση, η Εκπαίδευση και τόσα άλλα.

Με την ευκαιρία ας πούμε με όλη μας την καρδιά «Καλή Χρονιά» σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, φροντιστές, κ.ά. αφού η ΝΕΑ σχολική χρονιά αρχίζει την Δευτέρα 13/9/2021.

Σήμερα κάνουμε κάποιες σκέψεις για τις σωστές επενδύσεις.

 

Οι εχθροί των επενδύσεων

Σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη, ως τη Λευκάδα,  Πάργα, Κέρκυρα, και τα νησιά του Αιγαίου γίνονται αμέτρητες επενδύσεις. Δημόσιες και Ιδιωτικές.

Το αναμενόμενο και το ευκταίο είναι να φέρουν εργασίες, τζίρο, εισοδήματα, ευημερία στις τοπικές κοινωνίες αλλά και κέρδη στους επιχειρηματίες…

Σημειώστε: Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου –Πρέβεζας, η Αττική οδός, τα αεροδρόμια, οι Εθνικές Οδοί, κ.ά. εξυπηρετούν εκατομμύρια επιβάτες και οχήματα κάθε χρόνο.

Όλα αυτά ΔΕΝ τα έκανε το κράτος.

Τα έκαναν επιχειρηματίες και εταιρείες και σταδιακά τα ξεπληρώνουμε.

Έτσι λειτουργούν όλα τα κράτη σήμερα.

Κάποιοι προσπαθούν να κάνουν έργα και σε μια μικρή πόλη.

Αλλά εκεί ακούγονται «δυο φωνές»:

-Θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε να αξιοποιηθούν κάποια δημόσια κτήματα, στρατόπεδα, κάστρα, για να εργαστούν νέοι άνθρωποι…

-ΔΕΝ θέλουμε επενδύσεις, ΔΕΝ θέλουμε αξιοποίηση, διότι η πρόοδος ρυπαίνει το περιβάλλον. Και τα κάστρα ανήκουν στα αδέσποτα ζώα και στους αλλοδαπούς…

 

Ερμηνεία των δυο φωνών

Η πρώτη φωνή είναι η πρόοδος…

Σε όλο τον κόσμο η δημιουργία εθνικών οδών, λιμανιών, αεροδρομίων, ξενοδοχείων, οργανωμένων πλαζ, κ.ά. θεωρείται πρόοδος.

Γιατί φέρνει εισοδήματα στην περιοχή και γιατί μοιράζει πλούτο, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, νέα επαγγέλματα, κλπ.

Η δεύτερη φωνή είναι η συντήρηση, η στασιμότητα, η οπισθοδρόμηση. Διότι μας λέει: ΜΗ δέχεστε επενδυτές, ΜΗ δίνετε εργασίες σε άτομα και οικογένειες, ΜΗ βλέπετε τι κάνουν οι άλλοι Δήμαρχοι στα Τρίκαλα, στη Λευκάδα, στην Πάργα, κλπ. Εμείς εδώ ΔΕΝ θέλουμε επενδύσεις, γιατί τα μυαλά μας είναι κολλημένα στον κρατισμό.

Η δεύτερη φωνή θέλει να μείνουμε για πάντα στην κατάσταση της αρχαίας γεωργίας και μόνο.

Η δεύτερη φωνή ίσως κρύβει και ένα ανομολόγητο αίσθημα. Το εξής:

Εμείς είμαστε ιδεολογικά αντίθετοι ή είμαστε ανίκανοι και έτσι ΔΕΝ μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις, επιχειρήσεις, κερδοφόρες δραστηριότητες στις οποίες θα απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι.

Και επειδή εμείς ΔΕΝ μπορούμε, γι αυτό δεν θέλουμε κανένας άλλος να κάνει επιχειρήσεις…

Και όσες λειτουργούν, εμείς θέλουμε να τις κλείσουμε…

Φανταστείτε ότι «αυτοί» χρεοκόπησαν το μοναδικό σούπερ μάρκετ που κάποτε λειτουργούσε στην πόλη, χωρίς κανένα ανταγωνισμό.

Ενώ τώρα λειτουργούν πολλά σούπερ μάρκετ, όλα με κέρδη και όλα με αμέτρητους εργαζόμενους…

Και δυστυχώς «αυτοί» ΔΕΝ παίρνουν μαθήματα από την ίδια τη ζωή…

Ζουν σε μια δική τους εικονική, ψεύτικη πραγματικότητα…

 

Οι σωστές επενδύσεις…

Κάποτε ΟΛΕΣ οι επενδύσεις γινόταν από το κράτος. Οι δρόμοι, τα σχολεία, τα ιατρεία του ΙΚΑ, τα νοσοκομεία, τα λιμάνια, οι γέφυρες, κλπ.

Μετά τα κράτη άρχισαν να εμπιστεύονται και τους ιδιώτες. Ανέθεταν μεγάλες κατασκευές σε ιδιώτες, οι οποίοι έκαναν μελέτη, κατασκευή και εκμετάλλευση για κάποια χρόνια, μέχρι να αποσβεστεί το κόστος.

Από το σύγκριση των έργων είδαμε ότι οι ιδιώτες κάνουν καταπληκτικά ιδιωτικά σχολεία, νοσοκομεία, αεροδρόμια, εθνικές οδούς, λιμάνια, μαρίνες, κ.ά.

Όσοι κινούνται προς τη Δυτική Ελλάδα γνωρίζουν την Ολυμπία Οδό, την Ιόνια Οδό, τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, το Νέο αεροδρόμιο Πρέβεζας, την υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου – Πρέβεζας, την Νέα Μαρίνα Πρέβεζας, όλα έργα ιδιωτικών εταιρειών.

Ιδιαίτερα η Μαρίνα Πρέβεζας έχει αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια, έχει δεχθεί θετικότατες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο, έχει τιμηθεί με «μπλε Σημαία».

Ήδη φιλοξενεί σκάφη από Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αυστραλία !!!

Την αναφέρω ιδιαίτερα γιατί η εταιρεία που κατασκεύασε τη Μαρίνα Πρέβεζας {και επελέγη μετά από παγκόσμιο διαγωνισμό} έχει ως επικεφαλής δυο Πρεβεζάνους.

Τους κυρίους Ηλία και Γιάννη Τέφα.

Οι οποίοι κατασκευάζουν και την τεράστια Μαρίνα της Χίου. Πάλι μετά από επιλογή τους με παγκόσμιο διαγωνισμό.

 

Τοπικές σκέψεις

Γιατί κάνω τις παραπάνω σκέψεις;

Δημοσιεύτηκε ότι θα γίνουν σημαντικές επισκευές στο παλαιό λιμάνι Πρέβεζας, το οποίο έχει ορατά και αόρατα τραύματα.

Σκέφτομαι ότι ο Θαλάσσιος Τουρισμός για την Πρέβεζα διαρκεί περισσότερο από τον στεριανό τουρισμό. Διαρκεί περίπου 6 μήνες.

Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται αμέτρητα σκάφη στα λιμάνια και στις Μαρίνες της περιοχής.

Με τα εφόδια για το σκάφος {ανταλλακτικά, επισκευές, καθαρισμός, κ.ά.}, αλλά και με τις αγορές για τους επιβάτες {τρόφιμα, προμήθεια ενδυμάτων, υποδημάτων, «ταβέρνες» κλπ}, συντηρούν, τονώνουν, δίνουν «τζίρο» σε όλη την τοπική αγορά…

Άρα το Θαλάσσιο τουρισμό ΠΡΕΠΕΙ να τον αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά.

Κι αυτό ΔΕΝ το λέω μόνο εγώ…

-«Τα σκάφη στην παραλία φωνάζουν την αλήθεια», μου λέει ένας γνώστης των δεδομένων της περιοχής.

Κι εγώ δράττομαι της ευκαιρίας και καλοπροαίρετα τον ρωτάω:

-Για την επισκευή των κρηπιδωμάτων στην παραλία, οι αρμόδιοι από το Δήμο ρώτησαν ειδικούς, ρώτησαν κατασκευαστές από την περιοχή μας, ρώτησαν αρχιτέκτονες σχετικούς με λιμενικά έργα, ρώτησαν αυτούς που ξέρουν από μαρίνες και λιμάνια;

Η απάντησή του με απογοήτευσε:

-Η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Πρέβεζας αποτελείται από κάποια άτομα. Στην Επιτροπή αυτή ΔΕΝ υπάρχει κανένας εκπρόσωπος του Θαλάσσιου Τουρισμού !!! Ούτε μας κάλεσαν να δώσουμε ιδέες για τη μελέτη, ούτε μας ρώτησαν τι πρέπει να προσέξουν, ούτε ζήτησαν κάποια συμβουλή, την οποία φυσικά θα δίναμε ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ.

Εμείς θα τους δείχναμε τι πρέπει να κάνουν για να μείνει το έργο ανέπαφο και 100 και 150 χρόνια… Όχι να χαλάσει και να θέλει επισκευές και νέα κονδύλια σύντομα !!! Πραγματικά ΔΕΝ ξέρω τι έχει αποφασιστεί να γίνει, πώς θα γίνει – ιδίως στα ύφαλα – και κυρίως πόσο χρόνο θα αντέξει το έργο…

 

Σκέψεις – επίλογος

Η απάντηση αυτή του πολύ σοβαρού Ανθρώπου και ειδικού με έβαλε σε πρόσθετες σκέψεις:

-Θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερα όλα τα σχετικά με το έργο να έχουν αναρτηθεί κάπου δημόσια, να το δουν όσοι ενδιαφέρονται… Και οι ειδικοί, και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης.

-Θεωρώ ότι όταν για ένα θέμα υπάρχει δημοσιότητα, διαφάνεια, διαύγεια, είναι πολύ καλύτερα για όλους. Γιατί με κάποιες σκέψεις ίσως μπορούμε να βελτιώσουμε την αρχική ιδέα και να προκύψει καλύτερο τελικό αποτέλεσμα

-Θεωρώ – και το έχω γράψει πολλές φορές – ότι πρέπει να γίνονται ιδιωτικά έργα και ιδιωτικές επενδύσεις παντού.

Αλλά με σωστές διαδικασίες, με διαφάνεια, με πρόσβαση των πολιτών σε όλες τις φάσεις, έτσι ώστε μέσα από τον κοινωνικό έλεγχο να εξασφαλίζεται το άριστο τελικό αποτέλεσμα.

-Θεωρώ ότι αυτό που έγινε πρόσφατα στο Δήμο Πάργας, όπου με ανοιχτή και αδιάβλητη διαδικασία ο πλειοδοτικός διαγωνισμός έφτασε στα 330.000 ευρώ το χρόνο, είναι ένα θετικό και αξιέπαινο ορόσημο. Οι πρώην κατασκηνώσεις του ΤΥΠΕΤ αποτελούν ήδη παράδειγμα για μίμηση…

Ξέρουμε παππούδες που έφτιαξαν σπίτια στα οποία έζησαν οι ίδιοι, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα. Δηλ. άντεξαν πάνω από 100 χρόνια…

Τι ίδιο θέλουμε και για τα δημόσια έργα.

Θέλουμε έργα καλά, φτηνά, λειτουργικά, ανθεκτικά στο χρόνο, αξιόπιστα.

Μόνο έτσι θα φέρουν καλή υστεροφημία στους δημιουργούς τους..

Και φυσικά να τα πληρώνουμε ΜΙΑ φορά…

Όχι κάθε λίγο να απαιτούν επισκευές, δηλ. πρόσθετα κονδύλια και εργολαβίες…

Μακάρι όλα αυτά να γίνονταν σε ΟΛΑ τα Δημόσια και Δημοτικά έργα…

Για να έχουν μόνο θετικά αποτελέσματα στις πόλεις και στους πολίτες

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Τελευταία ενημέρωση 11 Σεπτεμβρίου 2021 17:57:42 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group