Η Κοίμηση της Θεοτόκου και τα σχετικά – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

ΠΑΝΑΓΙΑ-ΤΩΝ-ΞΕΝΩΝ-9
Φωτό: MAGICFOCUS / © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
News RoomNews Room14 Αυγούστου, 2021 09:110

Εισαγωγή

Κατά καιρούς έχουμε ασχοληθεί με ατομικά η γενικότερα προβλήματα, έχουμε ασχοληθεί με σημαντικούς και ασήμαντους πολιτικούς, έχουμε σχολιάσει πράξεις ή παραλείψεις για ανθρώπινα θέματα.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τη μεγαλύτερη εορτή του Καλοκαιριού που είναι ο Δεκαπενταύγουστος ή η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στη Σημαία μας υπάρχει ο Χριστιανικός Σταυρός (όπως και σε πολλές ακόμη Χριστιανικές χώρες), η Επανάσταση του 1821 έγινε για τη Θρησκεία και την Πατρίδα, οι Έλληνες είναι θρησκευόμενος Λαός, άρα και τα θρησκευτικά θέματα ενδιαφέρουν πολλούς.

 

Τα Ιστορικά στοιχεία

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου με το Νέο Ημερολόγιο και στις 28 Αυγούστου με το Παλαιό (Παλαιoημερολογίτες).

Στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο το θάνατο και την ταφή της Παναγίας και κατά δεύτερο την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς.

Κατά την εκκλησιαστική παράδοση, η μητέρα του Ιησού Χριστού, η Θεοτόκος και Παναγία, πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό της από έναν άγγελο τρεις ημέρες πριν αυτός συμβεί και άρχισε να προετοιμάζεται κατάλληλα.

Προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών και χάρισε τα υπάρχοντά της σε δύο γειτόνισσές της χήρες.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, στο οποίο διέμενε η μητέρα του Θεανθρώπου. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι την μετέφεραν στον κήπο της Γεθσημανής, όπου και την έθαψαν.

Πάνω στον τάφο της χτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός, που αποδίδεται στην Αγία Ελένη. Μετά την καταστροφή του, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μαρκιανός (450-457) με τη δεύτερη σύζυγό του Πουλχερία έχτισαν ένα νέο ναό, που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Στην Ελλάδα, η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ονομάζεται δε και «Πάσχα του Καλοκαιριού». Σε πολλά νησιά του Αιγαίου (Τήνος, Πάρος, Πάτμος) στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας.

Σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια, που καταλήγουν σε γενικευμένο γλέντι.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για τον λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν», δηλ. αναστήθηκε.

Απολυτίκιο

Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών.

 

Επίθετα της Παναγίας

Όταν έγραφα το βιβλίο «Ονόματα Ελλήνων και ξένων από την Ιστορία μας» μου είχε κάνει εντύπωση τα πολλά ονόματα και επίθετα που οι Χριστιανοί έχουν δώσει στην Θεοτόκο.

Πρόσφατα μελέτησα και το βιβλίο «Ο μεγάλος άγνωστος, το κύριο όνομά μας» του Απόστολου Μπουρνέλη –χορηγία του Γιώργου Φανταουτσάκη και της Ανδρονίκης Παπαδάκη.

Από τα δυο αυτά βιβλία παραθέτω μερικά από το ονόματα – επίθετα της Παναγίας, που δείχνουν πόσο την αγαπούν, τιμούν, σέβονται, όλοι οι Χριστιανοί.

Τα ταξινομώ για λόγους ευκολίας:

1)    Από ιδιότητες:

Αμόλυντος – Κυρία – Κλίμαξ – Πέτρα – Λυχνία – Σκέπη – Καταφυγή – Κεχαριτωμένη – Υψηλοτέρα κ.ά.

2)    Από εικόνες:

Αχειροποίητος – Δακρυρροούσα – Παυσολύπη – Γοργοεπίκοος –  Αντιφωνήτρια – Φανερωμένη – Μυροβλήτρια – Άξιον Εστί – Ευεργέτις, κ.ά

3)    Από το ναό της:

Περίβλεπτος – Βλαχερνίτισσα – Μεγαλοσπηλιώτισσα – Σουμελιώτισσα – Καταπολιανή – Ολυμπιώτισσα – Μυρτιδιώτισσα – Χρυσοσπηλιώτισσα – κ.ά.

4)    Από τον τόπο:

Αγιοδεκτινή {Χίος} – Αγιασώτισσα {Λέσβος} – Αθηνιώτισα {Αθήνα} – Αιματούσα {Πάφος} – Αιμυαλών {Δημητσάνα} – Αναφωνήτρια {Ζάκυνθος} – Βλασαρού {Αθήνα} – Βρεφοκρατούσα {Άνδρος} – Γαλατιανή {Κάλυμνος} – Γλυκοφιλούσα {Άθως} – Δέσποινα {Ικαρία} – Διασώζουσα {Πάτμος} – Εγγυήτρια {Σινά} – Ελεημονήτρια {Πάτμος} – Ευαγγελίστρια {Τήνος} – Ζωοπηγή {Κύπρος} – Ηλιόκαλλος {Σαλαμίνα} – Θαλασσίστρα {Μήλος} – Θεμάτων {Κεφαλληνία} – Θεοσκέπαστη {Κύπρος} – Ιαματική {Κύπρος} – Καθαρών {Ιθάκη} – Καματιώτισσα {Χάλκη} – Κανάλα {Κύθνος} –  Καστριανή {Μήλος} – Κατεβατή {Κως} – Κότσικα {Σάμος} – Κύκκου {Κύπρος} – Λαμπηδών {Πήλιο} – Μακρινή {Σάμος} – Μακρυμάλλη {Εύβοια} – Μαυροκεφάλου {Κρήτη} – Μυρτιδιώτισα {Κύθηρα} – Ξένη {Πρέβεζα} – Οδηγήτρια – Ορφανή – Ουρανών – Πάθους – Παλατιανή – Παμμακάριστος – Πανάχραντος – Παντάνασσα – Παντοβασίλισσα – Ρόδον το αμάραντον – Ροδινή – Σιδηρόπετρα –Τρανή – Τρίκερη – Υπακοή – Υπαπαντή – Υπέρμαχος – Υψηλή – Φανερωμένη – Φάρος – Χρυσοβίτζα – Χρυσοκεφάλου – Χρυσοπαντάνασσα – και αμέτρητα ακόμη…

 

Λαογραφικά στοιχεία του Αυγούστου

Το όνομα του Αυγούστου οφείλεται στο Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο, νικητή της Ναυμαχίας του Ακτίου {το 31 π. Χ.} και ιδρυτή της Ακτίας Νικόπολης. Στα λατινικά το Αύγουστος σημαίνει «σεβαστός», αλλά ήταν και ο μήνας στον οποίο ο Οκταβιανός πήρε τα ύπατα αξιώματα.

Υπάρχει κάτι χαριτωμένο. Ο μήνας Ιούλιος {προς τιμήν του Ιουλίου Καίσαρα} είχε 31 ημέρες. Ο Οκταβιανός για να μην υστερήσει ο δικός του μήνας καθόρισε και ο Αύγουστος να έχει 31 ημέρες.

Έτσι πήρε ακόμη μια μέρα από τον Φεβρουάριο που έμεινε «κουτσοφλέβαρος».

Ο Αύγουστος θεωρείται η κορύφωση του καλοκαιριού, με αμέτρητες εορτές σε όλη την Ελλάδα ιδίως τον Δεκαπενταύγουστο. Δεν υπάρχει πόλη, χωριό, νησί, επαρχία, κλπ που να μην έχει Εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία.

Άρα όλοι γιορτάζουν, γι αυτό και η παροιμία «Αύγουστε καλέ μου μήνα…»

Οι 12 πρώτες μέρες του Αυγούστου λέγονται «μερομήνια», γιατί υποτίθεται ότι προέλεγαν τον καιρό για όλο το χρόνο.

Στην Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες δυστυχώς έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε πολλές φωτιές στα Ελληνικά δάση, άρα τον Αύγουστο τον έχουμε συνδυάσει και με δυσάρεστα γεγονότα.

Τέλος παρά το γεγονός ότι ο καιρός παραμένει πολύ καλός και η θάλασσα είναι ελκυστική και το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, κάποιοι θυμούνται και την παροιμία «Από Μάρτη καλοκαίρι, κι από Αύγουστο χειμώνα».

 

Επίλογος

Αφού είδαμε μερικά από τα πολλά ονόματα της Παναγίας, ας δούμε ποιοι εορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο. Είναι όσοι έχουν τα ονόματα:

Παναγιώτης, Πάνος, Πανούσος, Παναγής, Πανάγος, Γιώτης, Τάκης, Πανίκος,

Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Γιούλα, Παναγούλα, Δέσποινα, Δέσπω, Ντέπη, Πέπη,

Μαρία, Μαργέτα, Μαριέττα, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρίκα,

Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρίτσα, Μαίρη, Μαρινίκη,

Μάνια, Μάρα, Μαράκι, Μάριος

Γεσθημανή,  Θεοτόκης, Θεοτοκία

Μαριάντζελα, Μαρινέλα, Καθολική

Κρυστάλλω, Κρουστάλλω, Κρυσταλλία, Κρουσταλένια

Πρεσβεία, Συμέλα, Σιμέλα, Σουμελά.

Σημ: Τα ονόματα είναι από το εορτολόγιο.

Εμείς κλείνοντας ευχόμαστε Υγεία και χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, εορτάζοντες και μη, και η Παναγία να μας προστατεύσει από φωτιές, ατυχήματα, καταστροφές, και κάθε κακό.

Μακάρι να επικρατεί Ειρήνη και ευημερία σε όλο τον κόσμο…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

 


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group