Δημοκρατικός προβληματισμός – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Άλλο είναι η διασημότητα ενός πλάσματος και άλλο αν αυτό είναι κατάλληλο για πολιτική
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
News Room24 Ιουλίου, 2021 18:260

Άλλο είναι η διασημότητα ενός πλάσματος και άλλο αν αυτό είναι κατάλληλο για πολιτική

Εισαγωγή

Κάποτε οι πιο σοβαρές κουβέντες δεν γίνονται στα μεγάλα αμφιθέατρα, αλλά γίνονται σε μικρές, ομογενείς, ομάδες ανθρώπων με παρόμοιους προβληματισμούς, με συναφή ενδιαφέροντα, με αγωνία για τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας.

Τέτοιες υψηλού επιπέδου συζητήσεις άκουσα και σας μεταφέρω σήμερα.

Ποιος είναι ο σωστός πολίτης;

Συζητούν ο Α και ο Β.

-Α: Ήθελα να μου πείτε πόσων ειδών πολίτες έχουμε σήμερα; Πόσοι διαφορετικοί «άνθρωποι» ζουν και αγωνίζονται δίπλα μας;

-Β: Με βάση ποιο κριτήριο θέλεις να τους ταξινομήσουμε;

-Α: Ως προς την κοινωνική υπευθυνότητα…

-Β: Εγώ σκέφτομαι το εξής, ως προς την ψήφο.

α) Κάποιοι Έλληνες δεν πάνε να ψηφίσουν,

β) Κάποιοι ψηφίζουν στις εκλογές και στο ενδιάμεσο διάστημα αδιαφορούν, και

γ) Κάποιοι ενδιαφέρονται συνεχώς για την πολιτική δραστηριότητα. Σου απάντησα;

-Α: Αρχικά, ναι. Αλλά ήθελα να το εξειδικεύσουμε περισσότερο. Στην κατηγορία (Γ) όλοι είναι ίδιοι ή υπάρχουν υποκατηγορίες;

-Β: Μάλλον κάτι θέλεις να πεις και δεν το εννοώ. Μίλα μας ευθέως.

-Α: Ωραία. Στην κατηγορία (Γ) εγώ βλέπω δυο περιπτώσεις. Ας τις πούμε Γ1 και Γ2.

Στην Γ1 θα έβαζα αυτούς που αγωνίζονται να υλοποιήσουν τις επιταγές κομμάτων του παρελθόντος. Δηλ. κομμάτων που πίστευαν στον κομμουνισμό, στην κρατική πρωτοβουλία και μόνο, στη νοοτροπία του Δημοσίου Υπαλλήλου που αράζει και δεν κάνει τίποτε.

Όλα αυτά έχουν αποτύχει παταγωδώς, σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκαν επί πολλές δεκαετίες.

Στην Γ2 θα έβαζα όλους αυτούς που μοχθούν για ένα καλύτερο αύριο. Για αξιοκρατία (δηλ. να επιλέγονται αντικειμενικά οι καλύτεροι κάθε φορά), για  ίσες ευκαιρίες σε όλους (και όχι μόνο στους κομματικούς), για αντιγραφειοκρατική μετατροπή του κράτους, για διευκολύνσεις στους πολίτες, κλπ.

Πρώτα δείγματα αυτής της άλλης λογικής είδαμε στον εμβολιασμό μέσω του κινητού.

-Β: Επομένως πού καταλήγουμε με τα Γ1 και Γ2;

-Α: Καταλήγουμε ότι οι σωστοί πολίτες:

ΔΕΝ είναι αυτοί που διαδηλώνουν για τα δικαιώματα των δολοφόνων, αλλά για την πλήρη Δικαιοσύνη. Που μεριμνά ΚΑΙ για τα θύματα.

ΔΕΝ είναι αυτοί που θέλουν να γυρίσουμε στον κομμουνισμό του 1917, αλλά αυτοί που μας πάνε στο μέλλον και στην ηλεκτρονική εποχή.

ΔΕΝ είναι αυτοί που φωνάζουν «καμιά αλλαγή στην Εκπαίδευση» αλλά αυτοί που θέλουν συνεχή βελτίωση της Εκπαίδευσης.

ΔΕΝ είναι αυτοί που διεκδικούν «το κόμμα μου να διορίσει εμένα στο Δημόσιο», αλλά αυτοί που θέλουν αδιάβλητες, αντικειμενικές, δίκαιες επιλογές προσώπων, για όλες τις θέσεις.

Θέλουμε την αξιοκρατία;

Συζητούν οι Κ και Λ.

-Κ: Συγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά ας προσγειωθούμε… Η αξιοκρατία στην Ελλάδα ΔΕΝ θα γίνει ποτέ…

-Λ: Πως είσαι τόσο σίγουρος;

-Κ: Αρχικά ας καταλάβουμε κάτι. Οι «άριστοι» είναι μειοψηφία. Άρα ΔΕΝ μπορούν να επιβάλουν την αξιοκρατία. Οι μέτριοι, οι κακοί, οι ανίκανοι είναι πολλαπλάσιοι. Άρα και κάποια κόμματα θα έχουν αρχηγούς χωρίς αξιοκρατία, και θα επιλέξουν ανεπάγγελτους βουλευτές, και θα διορίζουν ανίκανους…

Λ: Σε αυτές τις διαπιστώσεις συμφωνούμε… Στο «δια ταύτα»…

-Κ: Εντάξει. Θα σας δώσω μερικά πρόσφατα παραδείγματα για να σας πείσω…

Πριν λίγο καιρό στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο τότε πρωθυπουργός έκανε κάποιες επιλογές για τις οποίες δημοσίως μετάνιωσε….

Την Πρόεδρο της Βουλής την άλλαξε σε πρώτη ευκαιρία.

Το ίδιο έκανε και στον Υπουργό των Οικονομικών.

Το ίδιο και στο υπουργείο Πολιτισμού.

Το ίδιο και στο Υπουργείο Παιδείας, και σε άλλα υπουργεία.

Άρα παραδέχτηκε δημόσια ότι οι πρώτες επιλογές του ΔΕΝ ήταν σωστές, ΔΕΝ ήταν οι κατάλληλες, ΔΕΝ ήταν καλές για την κυβέρνηση. Σε μερικές από αυτές ΔΕΝ ήταν καλή ούτε η δεύτερη επιλογή.

Γι αυτό είδαμε στα υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας, Δικαιοσύνης κ.ά. τρεις (3) υπουργούς σε λίγο καιρό. Το ίδιο ακριβώς έγινε και στις ΔΕΚΟ, σε Δημόσιους Οργανισμούς, κλπ. Όλα αυτά κάτι δείχνουν;

-Λ: Τι δείχνουν;

-Κ: Δείχνουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΔΕΝ ήθελε την αξιοκρατία, ΔΕΝ προκήρυξε ανοιχτά κάποιες θέσεις για να προσέλθουν όλοι και να επιλέξει τους άριστους, αλλά λειτούργησε με τον παλιό, γνωστό, κομματικό τρόπο.

Με το Δίκαιο ή με το άδικο;

Διαλέγονται οι Δ και Ε.

-Δ: Εγώ θα αλλάξω θέμα. Εκτός από την αξιοκρατία μας ενδιαφέρει να κυβερνάει ο οποιοσδήποτε ή θέλουμε και υποδειγματικούς ηγέτες.

-Ε: Γίνε σαφέστερος. Όλοι θέλουμε υποδειγματικούς ηγέτες…

-Δ: Δυστυχώς δεν θέλουμε! Θα σας πω ένα φανταστικό παράδειγμα. Έστω ότι σε κάποια χώρα της Νοτίου Αμερικής ένας πολιτικός έχει κάνει παρανομίες, έχει καταδικαστεί,  έχει πει ότι θαυμάζει εγκληματικές ενέργειες. Μπορεί να τις έχει κάνει ο ίδιος ή η γυναίκα του ή τα παιδιά του ή στενοί συγγενείς του. Αυτόν τον πολιτικό τον κάνεις Πρόεδρο της Βουλής;

-Ε: Γιατί θεωρείς ότι ΔΕΝ πρέπει να τον κάνεις…

-Δ: Προφανώς γιατί ως Πρόεδρος της Βουλής ίσως θα πιέζει τους βουλευτές να ψηφίζουν νόμους υπέρ των παρανόμων, υπέρ των εγκληματιών, υπέρ των αδικούντων και εναντίον των αδικημένων. Εγώ θα ήθελα τον Πρόεδρο της Βουλής και κάθε πολιτικό να είναι με τη μεριά του Δικαίου και όχι με το άδικο…

Έτσι όποιος σχετίζεται με καθυστερημένους μεγαλοπιτσιρίκους θα τον είχα «μαυρίσει» στις εκλογές…

Εργασία ή τεμπελιά;

Συζητούν ο Π και ο Χ.

-Π: Εγώ θα θίξω ένα άλλο σημαντικό θέμα. Το θέμα την εργασίας στην κοινωνία.

-Χ: Για λέγε να σε ακούσουμε κι εσένα.

– Π: Ο καθένας από εμάς επέλεξε να εργαστεί σε ένα τομέα, σε μια εργασία, επί πολλές δεκαετίες. Κάποιοι ΔΕΝ επέλεξαν, αλλά εργάστηκαν εκεί που βρήκαν, και υποχρεωτικά προσαρμόστηκαν.

Ο καθένας στη δουλειά μας συνεργαστήκαμε, μοχθήσαμε, κοντραριστήκαμε με άλλους ανθρώπους.

Μάθαμε μέσα από την συνεργασία να βρίσκουμε κοινούς δρόμους, μάθαμε να ακούμε και τους άλλους, μάθαμε να στηρίζουμε τους συναδέλφους μας.

Η επί δεκαετίες εργασία μας, μέχρι να πάρουμε σύνταξη, ήταν ένα πολύτιμο σχολείο, ένα κοινωνικό πανεπιστήμιο, που μας δίδαξε πάρα πολλά.

Λοιπόν βλέπω κάποιους κομματικούς αρχηγούς που εκτός από την «πολιτική» ΔΕΝ δούλεψαν ποτέ, πουθενά. Με κομματική επιλογή, με «μέσον», με το όνομα του πατέρα τους, με «κληρονομικό δικαίωμα», πήραν πολιτικές θέσεις και τώρα κάνουν κουμάντο στη ζωή όλων ημών που εργαστήκαμε επί δεκαετίες και ιδρώσαμε.

Και μας κυβερνάνε άνεργοι, ερασιτέχνες της πολιτικής, που δεν μπόρεσαν ποτέ να κουμαντάρουν ούτε ένα περίπτερο, που δεν έβαλαν ούτε ένα ένσημο στη ζωή τους.

-Χ: Εγώ συμφωνώ… Άνθρωπος που ΔΕΝ δούλεψε ποτέ στη ζωή του ΔΕΝ μπορεί να εκπροσωπεί εργαζόμενους !

-Π: Κοίτα στην ελληνική αντιπολίτευση. Πολλοί «αρχηγοί» κομμάτων ΔΕΝ έχουν κάνει καμιά εργασία στη ζωή τους… ΔΕΝ έχουν ούτε ένα ένσημο, ΔΕΝ έχουν πείρα ζωής, ΔΕΝ έχουν έργο. Μας λένε μόνο λόγια…

-Χ: Ομολογώ ότι την επόμενη φορά αυτό το στοιχείο θα το λάβω σοβαρά υπόψη μου. Ο Κος Τσίπρας, η Κα Γεννηματά, ο Κος Κουτρούμπας ΔΕΝ δούλεψαν ποτέ , σε καμιά εργασία, ενώ –έτσι για να κάνουμε σύγκριση – ο Κος Ανδρέας Λοβέρδος είναι καθηγητής Πανεπιστημίου επί δεκαετίες, όπως ήταν και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης, ο Ξενοφών Ζολώτας, και άλλοι…

Επίλογος

Αν ο κάθε πολίτης και ψηφοφόρος όλων των κομμάτων βάζει φίλτρα, βάζει όρους, βάζει κριτήρια, αν μελετά το «βιογραφικό» των υποψηφίων, τότε ΔΕΝ θα βλέπαμε στη Βουλή «αφελείς τραγουδιάρες», «αμόρφωτους μαϊντανούς», «άσχετα άτομα».

Εμείς οι απλοί πολίτες πρέπει να  κάνουμε αξιοκρατικές επιλογές…

Εμείς πρέπει να «σταυρώνουμε» τους καλύτερους από το κόμμα μας, και όχι τους πιο γνωστούς.

Κάποτε θα πρέπει να κατανοήσουμε δυο διαφορετικά πράγματα.

Άλλο είναι η διασημότητα ενός πλάσματος και άλλο αν αυτό είναι κατάλληλο για πολιτική.

Κάποτε διάσημη ήταν η Τσίτα {η μαϊμού του Ταρζάν}, η Λάικα {πρώτη σκυλίτσα του διαστήματος}, η Ντόλη {η φοράδα του Λούκι Λουκ}, αλλά ΔΕΝ τις κάναμε βουλευτές και πολιτικούς !!!

Ελπίζω στο μέλλον να ψηφίσουμε με λογική… Δηλαδή αξιοκρατικά…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Τελευταία ενημέρωση 24 Ιουλίου 2021 18:26:12 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group