
Εισαγωγή
Πριν λίγες μέρες μια νέα πολιτική πρόταση διατυπώθηκε και έγινε γνωστή στην Ελληνική κοινωνία.
Είναι η πρόταση «Πράσινη Επανάσταση» που διατυπώθηκε από τον Κο Ανδρέα Λοβέρδο.
Αυτό τον καιρό κάποιοι ασχολούνται με τον συζυγοκτόνο στα Γλυκά Νερά, με το «δικαίωμα» των ανεμβολίαστων να αρρωσταίνουν, κ.ά.
Εγώ θεωρώ ως σημαντικό γεγονός την κυκλοφορία νέων πολιτικών απόψεων, νέων πολιτικών προτάσεων, ίσως και νέων πολιτικών κομμάτων και θα μου επιτρέψετε να κάνω κάποιες σχετικές σκέψεις.
Αρχικά ας γνωρίσουμε τον Άνθρωπο, σε ένα συνοπτικό βιογραφικό.
Ο Κος Ανδρέας Λοβέρδος
Γεννήθηκε στην Πάτρα (1956). Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές στο «Ευρωπαϊκό και Κοινοτικό Δίκαιο» στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών.
Ολοκλήρωσε διδακτορική διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα «Τρομοκρατία και πολιτικό έγκλημα. Μελέτη των φαινομένων από την πλευρά του Δικαίου».
Ιδιώτευσε ως δικηγόρος στην Αθήνα και παράλληλα ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Εξελέγη ως Λέκτορας του Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εξελέγη Επίκουρος, Αναπληρωτής και Τακτικός Καθηγητής.
Υπό την ιδιότητα του πανεπιστημιακού ήταν πρόεδρος των Επιτροπών για τη σύνταξη νέου υπαλληλικού κώδικα και για τη σύνταξη του νέου αθλητικού νόμου.
Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.
Είναι έγγαμος και έχει αποκτήσει τρία παιδιά.
Ως φοιτητής υπήρξε μέλος της αντιδικτατορικής ΕΦΕΕ, και αντιπρόεδρος του συλλόγου φοιτητών της Νομικής Θεσσαλονίκης. Υπήρξε γενικός γραμματέας Δημοσίας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.
Υπήρξε πολλές φορές βουλευτής και υπουργός.
Πέρασε από πολλά υπουργεία, άρα έχει μεγάλη κυβερνητική εμπειρία. Υπήρξε: Υφυπουργός Εξωτερικών για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (καθιέρωσε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση), Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Θυμάμαι μια απόφασή του 2015 όταν με εγκύκλιο αποφάσισε ότι «οι Χριστιανοί ορθόδοξοι μαθητές ΔΕΝ δικαιούνται απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών», γιατί τότε η αριστερά ήθελε να ΜΗ διδάσκονται τα θρησκευτικά στα σχολεία.
Έχει γράψει πολλά βιβλία επιστημονικά και γενικού ενδιαφέροντος, όπως:
«Θέσεις για τη νέα ελληνική ανόρθωση», «Κείμενα για την Συνθήκη της Λισαβόνας», «Το Σύνταγμα της Ελλάδας και η αναθεώρησή του», «Η νέα τρομοκρατία», «Πολιτική ιστορία της Ελλάδας 1828-1975», «Οι μορφές του δημοκρατικού πολιτεύματος», «Η ποινική ευθύνη των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα», «Παρεκκλίσεις πολιτικής συμπεριφοράς και Σύνταγμα», «Για την τρομοκρατία και το πολιτικό έγκλημα – σύγκριση των δυο εννοιών από πλευράς Δικαίου », και πολλά ακόμη.
Η …ατμόσφαιρα
Το ΠΑΣΟΚ μετά την ίδρυσή του το 1974, γνώρισε πολλά εκλογικά αποτελέσματα, θετικά και αρνητικά, γιατί οι απόψεις και οι θέσεις του γινόταν γνωστές στην Ελληνική κοινωνία. Η οποία τις επιδοκίμαζε ή τις αποδοκίμαζε.
Τα τελευταία χρόνια, με πρόεδρο την Κα Φώφη Γεννηματά, έχει «πέσει» στην 3η θέση από πλευράς ποσοστών, διότι οι απόψεις του είναι ασαφείς, θολές, και «ακολουθούν» τη λογική του Κου Τσίπρα.
Αυτή η «λογική» λέει ότι διαφωνώ σε ΟΛΑ με τη σημερινή κυβέρνηση, ΔΕΝ ψηφίζω κανένα νόμο για να δείξω τη διαφορά μου, κάνω κοινές πορείες, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες με την «αριστερά», κ.α.
Έτσι οι πολίτες βλέπουν με απορία, κάποιες μεγάλες επιτυχίες της σημερινής κυβέρνησης, όπως το τείχος στον Έβρο που σταμάτησε τις προσφυγικές ροές, όπως τον έλεγχο στο Αιγαίο που έδωσε ανάσες στα νησιά μας, όπως την κοινή εξωτερική πολιτική με φίλες χώρες (Αίγυπτος, Ισραήλ, Κύπρος, κ.α.), όπως την απόλυτη σύμπλευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το νέο Αμερικανό πρόεδρο, αντί να επαινούνται ως θετικές κινήσεις, να αποδοκιμάζονται με φανατικό «αριστερισμό».
Οι Έλληνες πολίτες είδαν συγκεντρώσεις για την «κατάργηση των βάσεων του θανάτου» στην Ελλάδα (και στο Άκτιο, που είναι πολιτικό αεροδρόμιο) και απόρησαν γιατί οι «αριστεροί της Ελλάδας» ΔΕΝ ζητούν ταυτόχρονα και την κατάργηση των Τουρκικών και Ρωσικών βάσεων!!!
Όλα αυτά τα πολιτικά δεδομένα και η αντικειμενική διαπίστωση ότι το ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ, ή παλιό Κέντρο, ΔΕΝ βρίσκονται στη σωστή τροχιά, οδήγησαν στην απόφαση να γίνουν εσωκομματικές εκλογές τον επόμενο Σεπτέμβρη για να εκλεγεί Νέος Πρόεδρος του κόμματος.
Ας σημειώσουμε ότι από το κόμμα κάποια διακεκριμένα στελέχη έφυγαν για να πάνε σπίτι τους (όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Απόστολος Κακλαμάνης, κ.ά.) και άλλοι επέλεξαν γα γίνουν βουλευτές σε άλλα κόμματα (γιατί το «άλλο τρένο» έχει περισσότερες βουλευτικές ή βολευτικές θέσεις).
Όλα αυτά προκαλούν ανάμεικτες σκέψεις στους παλιούς ή και στους μελλοντικούς ψηφοφόρους του δημοκρατικού κεντρώου χώρου.
Οι Θέσεις του Κου Λοβέρδου
Από την εντυπωσιακή «Πράσινη Επανάσταση» του Κου Λοβέρδου, παίρνω για σήμερα μερικές μόνο θέσεις –προτάσεις.
«… -Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε το 1974, με τις τότε πολιτικές συνθήκες. Από τότε άλλαξαν πάρα πολλά. Μπήκαμε στην Ευρώπη και στο Ευρώ, βάλαμε και την Κύπρο, άρα οφείλουμε να αλλάξουμε το καταστατικό του για να γίνει ένα σύγχρονο κόμμα του 21ου αιώνα. Του αιώνα των υπολογιστών, της πληροφορικής, της τηλεργασίας.
-Η σημερινή ηγεσία εκφράζει «θέσεις πολιτικά κενές» που ΔΕΝ βλέπουν τους νέους, το μέλλον, τις αλλαγές που έρχονται.
-Το δημοκρατικό κόμμα είναι πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό. Έτσι ΔΕΝ ντρέπεται για την Ιστορία, τη Γλώσσα, τη Σημαία, το παρελθόν των Ελλήνων. Όλα αυτά τα τιμά και τα υπερασπίζεται, γιατί αποτελούν την ταυτότητά μας.
-Η Εθνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. ΔΕΝ παραχωρούμε τίποτε. ΟΛΑ τα νησιά μας έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, τα σύνορα του Αιγαίου καθορίζονται από τις διεθνείς συμβάσεις και όχι από τα «οράματα» ενός γείτονα.
-Θεωρούμε ότι βασικές μας αρχές είναι η πολυκομματική δημοκρατία, θέλουμε η Ελλάδα να ανήκει στους Έλληνες, να αποτελεί μέλος της Ε.Ε. όπως και η Κύπρος, να έχουμε σταθερό σύμμαχό μας τις ΗΠΑ και όχι την Βενεζουέλα.
-Η Ευρώπη, η Ευρωζώνη, ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός, η ελευθερία των ατόμων, τα δικαιώματα των ανδρών και των γυναικών, είναι σταθερές επιλογές μας.
-Το Δημοκρατικό κίνημα πρέπει σε πρώτη φάση να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και σε επόμενη φάση να γίνει κυβέρνηση, όχι για να γκρεμίσει όσα δημιούργησαν άλλες κυβερνήσεις, αλλά για να προσφέρει περισσότερη ευημερία στην Ελλάδα και στους Έλληνες….»
Ο Κος Ανδρέας Λοβέρδος είπε και πολλά ακόμη που θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε σε επόμενα κείμενα.
Όλη η πρότασή του υπάρχει στο διαδίκτυο και μπορείτε να την βρείτε.
Επίλογος
Θα μου άρεσε στην Ελλάδα να ξαναβρούμε δυο μεγάλα κόμματα Ευρωπαϊκού προσανατολισμού, χωρίς να ζητάνε να τυπώσουν ρούβλια από ξένους, χωρίς να κλείνουν τις τράπεζες, χωρίς ριζικές διαφωνίες μεταξύ τους σε ΟΛΑ τα θέματα, όπως γίνεται σήμερα.
Θα ήθελα δυο κόμματα που τα καθένα θα επιδίωκε να δημιουργήσει καλύτερα σχολεία, καλύτερα πανεπιστήμια, καλύτερο ΕΣΥ, καλύτερη δημόσια διοίκηση, καλύτερο περιβάλλον, καλύτερη κοινωνική ασφάλεια για τους πολίτες και διαρκή ειρήνη με όλους τους γείτονες.
Θα ήθελα κόμματα που να βλέπουν το μέλλον και τις καινοτομίες που έρχονται.
Κι ας κλείσουμε με κάτι απρόοπτο. Σε πρόσφατη συγκέντρωση «αριστερών» ρώτησα πολλά νέα παιδιά σε ποια δουλειά χρησιμοποιούμε αυτό το εργαλείο που λέγεται δρεπάνι και το βλέπουν μαζί με το σφυρί.
Τα πιο πολλά ΔΕΝ το έχουν δει ποτέ στη ζωή τους, ΔΕΝ το έχουν κρατήσει στο χέρι τους, ΔΕΝ ξέρουν από τι υλικά αποτελείται (ξύλο και σίδερο), ΔΕΝ ξέρουν τι δουλειά έκανε…
Άρα το σύμβολο της χειρωνακτικής γεωργίας, που υπήρχε πολύ πριν δημιουργήσουμε την μηχανική καλλιέργεια, τα τρακτέρ, τις θεριστικές μηχανές, κ.ά. είναι πλέον εκτός τόπου και χρόνου…
Το έχουμε καταλάβει;
Κυτίνος Ευάγγελος
Τελευταία ενημέρωση 3 Ιουλίου 2021 14:59:06 από News Room