Θεσμικές σκέψεις για το μέλλον – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Μετά από 200 χρόνια ελευθερίας ΠΡΕΠΕΙ να γίνουμε σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος

News RoomNews RoomNews Room3 Απριλίου 20210
Μετά από 200 χρόνια ελευθερίας ΠΡΕΠΕΙ να γίνουμε σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος

Εισαγωγή

Όλοι βιώνουμε μια δυσμενέστατη συγκυρία, από πολλές πλευρές.

Η παγκόσμια πανδημία προκαλεί αμέτρητους θανάτους, παραλύει τα κρατικά συστήματα υγείας, δοκιμάζει την οικονομία, αυξάνει την ανεργία, κλείνει  σχολεία και πανεπιστήμια, δίνει τη δυνατότητα σε δημοκόπους και λαοπλάνους να κάνουν αντικοινωνικά  πειράματα με αγέλες φανατικών.

Ενώ οι συνισταμένες ιατρικές προσπάθειες αποβλέπουν στη γενική ανοσία της κοινωνίας, κάποιοι ηγετίσκοι προσπαθούν να σώσουν το κόμμα ή το απόκομμα, την καρέκλα του αρχηγού, το «ταμείο» τους.

Δηλ. τους ενδιαφέρει μόνο η βαρκούλα τους, κι ας χαθεί το καράβι της Ελλάδας..

Βλέπουμε απίστευτα γεγονότα.

Από το 1796 που ο Τζένερ δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς, το 1880 που ο Λουί Παστέρ δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο κατά της χολέρας, το 1885 που ο Παστέρ εφάρμοσε το εμβόλιο κατά της λύσσας, το 1890 (εμβόλιο για τέτανο), το 1896 (εμβόλιο για τυφοειδή πυρετό), το 1952 (εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας) κλπ, ΟΛΟΙ οι πολίτες (γιατροί, νοσηλευτές, ιερωμένοι, στρατιωτικοί, κλπ) έσπευδαν ευχαρίστως να εμβολιαστούν, για να σώσουν τη ζωή τους.

Σήμερα βλέπουμε κάποιους «περίεργους» που επιλέγουν να ΜΗΝ εμβολιαστούν, με κίνδυνο να πεθάνουν και οι ίδιοι, και οι γνωστοί τους !!!

Ανεξήγητο για τους ορθολογιστές, για αυτούς που ξέρουν και εμπιστεύονται την επιστήμη, για αυτούς που ξέρουν ότι μόνο τα άγρια ζώα αρνούνται τη βοήθεια της ιατρικής, γιατί την αγνοούν… Τα πολιτισμένα ζώα δέχονται τις φροντίδες των κτηνιάτρων…

Σε αυτό το γενικό κλίμα εμείς σκεφτόμαστε ποια πρέπει να είναι τα θεσμικά βήματα της επόμενης μέρας.

 

Εν αρχή ην ο Νόμος

Το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο αρχίζει με τη γνωστή φράση: «Εν αρχή ην ο Λόγος». Θεωρεί ότι ο Λόγος είναι ο Θεός, ο οποίος δημιούργησε τα πάντα και καθόρισε τους νόμους λειτουργίας του Σύμπαντος.

Σε ένα σύγχρονο κράτος, θα λέγαμε ότι το θεμέλιο της ύπαρξής του είναι ο Νόμος. Δηλαδή οι σωστοί νόμοι, η πλήρης εφαρμογή τους από όλους και η τιμωρία όσων τους παραβιάζουν.

Εδώ είναι επιβεβλημένο να θυμηθούμε ότι σε κομβικές στιγμές της Ιστορίας παρουσιάστηκαν σημαντικοί νομοθέτες. Αυτοί θέσπισαν νόμους που έφεραν την ανάπτυξη, την ακμή, την ευημερία των πόλεων και των κρατών.

Αξίζει να τιμήσουμε νοερά μερικούς σημαντικούς νομοθέτες της Ιστορίας.

-Χαμουραμπί (1810-1750 π.Χ). Βαβυλώνιος μεταρρυθμιστής και νομοθέτης. Με τον πρώτο «γραπτό κώδικα» δηλ. νομοθεσία, έβαλε τις βάσεις του Δικαίου. Προέβλεπε «τιμωρία» ίση με την «αδικία».

-Μωυσής (1592-1473 π.Χ.): Ο Μωσαϊκός νόμος αντέγραψε πολλές ιδέες του Χαμουραμπί. Οφθαλμός, αντί οφθαλμού, δηλ. ίση τιμωρία με το αδίκημα.

-Δράκων (650-594 π.Χ.): Ο πρώτος νομοθέτης της αρχαίας Αθήνας. Έμεινε στην ιστορία με τους Δρακόντειους νόμους του. Δηλ. τις πολύ αυστηρές ποινές.

-Κλεισθένης (570-505 π.Χ.): Ο παππούς του Περικλή. Με τους νόμους του εξασφάλισε ισονομία και ισοπολιτεία σε όλους.

-Λυκούργος (περί το 850 π.Χ.): Νομοθέτης της Σπάρτης. Υπάρχει και ο Λυκούργος (390-324 π.Χ.) νομοθέτης της Αθήνας. Δημιούργησε και το Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

-Χίλων ή Χείλων ο Λακεδαιμόνιος: Έζησε περί το 550 π.Χ. Ήταν Ολυμπιονίκης και ένας από τους Επτά Σοφούς της αρχαιότητας. Δημιούργησε πολλούς νόμους και τα ρητά «Μηδέν άγαν», «Γνώθι σ αυτόν», κ.ά.

-Ζάλευκος (περίπου 650 π.Χ.): Μαθητής του Πυθαγόρα και νομοθέτης στην Κάτω Ιταλία.

Όλοι αυτοί οι νομοθέτες, και πολλοί ακόμη που παραλείπουμε, «έστρωσαν» το έδαφος πάνω στο οποίο οι πολίτες έζησαν και αξιοποίησαν τους κοινωνικούς θεσμούς.

Τη Δημοκρατία, τις συνελεύσεις, τις αποφάσεις με πλειοψηφία, τα δικαστήρια, τις δίκες, τις φυλακές, τις στρατιωτικές υποχρεώσεις των νέων, το εμπόριο, τη ναυτιλία, το κληρονομικό δίκαιο, την εκπαίδευση των νέων, τις φιλοσοφικές σχολές και πολλά ακόμη.

Οι πολίτες ήξεραν μερικά απλά πράγματα.

Αν τηρείς τους νόμους ΔΕΝ κινδυνεύεις.

Αν παραβείς τους νόμους η τιμωρία είναι σίγουρη και όση προβλέπει ο νόμος.

 

Τι σημαίνουν εκλογές;

Στο δημοκρατικό μας πολίτευμα ο Λαός εκλέγει τους Βουλευτές και η Βουλή συντάσσει και ψηφίζει τους νόμους.

Όταν όμως εναλλάσσονται στην εξουσία κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις, βλέπουμε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά στους νόμους που ψηφίζονται και εφαρμόζονται.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δική της πολιτική  σε πολλά θέματα, έτσι ψήφισε ΝΕΟΥΣ νόμους σε πολλούς τομείς.

Εμείς θα  θίξουμε μόνο δυο τομείς.

Α) Στην εκπαίδευση ήταν «χαλαρή». ΔΕΝ την ενοχλούσαν οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια και στα σχολεία, ΔΕΝ την απασχολούσε αν μερικές δεκάδες «άσχετων» έκλειναν τις σχολές και αμέτρητοι φοιτητές «έχαναν» τα εξάμηνα, ΔΕΝ την απασχολούσε ποιοί μπαίνουν και τι κάνουν μέσα στα πανεπιστήμια (άσχετοι, περαστικοί, έμποροι ναρκωτικών, λαθρέμποροι που είχαν τα πανεπιστήμια ως αποθήκες των εμπορευμάτων τους, κλπ). Τελικά  ΔΕΝ την απασχολούσε αν γινόταν μαθήματα ή «χαβαλές».

Γι αυτό και ΔΕΝ μπήκε ποτέ στα πανεπιστήμια, να δει τι γίνεται…

Γι αυτό άφησε το Ρουβίκωνα να έχει «γραφεία» μέσα στα πανεπιστήμια…

Γι αυτό τα πανεπιστήμια της Ελλάδας «έπεφταν» συνεχώς σε όλες τις διεθνείς αξιολογήσεις.

Και αυτά παρά την προσπάθεια κάποιων φιλότιμων εκπαιδευτικών και κάποιων επιμελών φοιτητών που με κόπο προσπαθούσαν να «κάνουν μαθήματα».

Β) Στην απονομή δικαιοσύνης.

Με ένα περίεργο σκεπτικό η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θεωρήσει ότι όλοι οι παράνομοι, όλοι οι καταδικασμένοι, όλοι οι υπόδικοι, είναι δικοί «της».

Έτσι προσπαθούσε να ελαφρύνει τις ποινές, να χαρακτηρίσει τα αδικήματα ως ηπιότερα, να δώσει άδειες, να παρέχει διευκολύνσεις, δηλ. εξόδους, αγροτικές φυλακές, πρόωρες αποφυλακίσεις, αποσυμφορήσεις φυλακών, κλπ.

Όλα αυτά για να κάνει «καλύτερη» τη ζωή των κατάδικων.

Αυτή η πολιτική ΔΕΝ οδήγησε στη μείωση της παραβατικότητας και εγκληματικότητας, αλλά οδήγησε στο αντίθετο.

Εγκληματίες που ήταν προσωρινά «εκτός φυλακής» είχαν την ευκαιρία να κάνουν κι άλλα εγκλήματα.

Έτσι η κοινωνία γνώρισε μια πρωτοφανή έξαρση της παραβατικότητας και εγκληματικότητας, τα δικαστήρια φράκαραν, και τα κάποτε ήρεμα ελληνικά χωριά γνώρισαν απίστευτη βία.

 

Αλλαγή κυβέρνησης

Το 2019 έγιναν ελεύθερες, δημοκρατικές, αδιάβλητες, εκλογές και ο Λαός έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλο κόμμα, με άλλο πρόγραμμα.

Η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει το «διαφορετικό» πρόγραμμά της βασιζόμενη στους νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης ή θα πρέπει να ψηφίσει νέους νόμους;

Ο απλός δημοκρατικός συλλογισμός λέει ότι: Η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε για το σύνολο του έργου της (νόμοι και έργα).

Έτσι και η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να κριθεί συνολικά (νόμοι και έργα).

Οφείλει να μας δείξει με νόμους πως θέλει να λειτουργούν τα πανεπιστήμια, ποιοι θα έχουν δικαίωμα εισόδου σε αυτά, πως θα απομονώνονται και θα τιμωρούνται όσοι εμποδίζουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων, σχολείων, εκπαιδευτηρίων, κλπ.

Οφείλει να μας δείξει ποια θα είναι η πολιτική της απέναντι σε όσους παρανομούν, ποια θα είναι η πολιτική της απέναντι σε ξένους επενδυτές που θέλουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να μειώσουν την ανεργία, και πάρα πολλά ακόμη.

Δυστυχώς λίγο μετά τις εκλογές του 2019 ήρθε η παγκόσμια πανδημία και το ενδιαφέρον όλων επικεντρώθηκε στα ιατρικά θέματα.

Όμως ο καιρός «τρέχει» και σε λίγο συμπληρώνονται δυο χρόνια, δηλ. η μισή θητεία της.

Άρα είναι κατεπείγον ΚΑΙ το μεγάλο νομοθετικό έργο, ΚΑΙ τα πολλά πραγματικά ΕΡΓΑ στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» δημιουργεί αισιοδοξία. Μακάρι να το δούμε να εξελίσσεται με διαφάνεια, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, σεβασμό στις Ευρωπαϊκές διαδικασίες, και τελικά να αναβαθμίσει την Ελλάδα.

 

Επίλογος

Οι νόμοι, παλιοί και νέοι, ΠΡΕΠΕΙ να τηρούνται από όλους.

Όσοι καταστρέφουν δημόσια κτήρια, εκπαιδευτήρια, πανεπιστήμια, ή παρεμποδίζουν τη λειτουργία τους ΠΡΕΠΕΙ να έχουν συνέπειες.

Η ατιμωρησία ΔΕΝ οδήγησε σε καμιά βελτίωση, κανένα κράτος.

Αντίθετα οι αυστηροί αλλά δίκαιοι νόμοι παντού έφεραν αποτελέσματα.

Το πιο απλό φαίνεται στην οδήγηση.

Οι ξένοι οδηγούν προσεκτικά, τηρούν τα όρια ταχύτητας, και ΔΕΝ προκαλούν ατυχήματα, ούτε στην πατρίδα τους, ούτε στην Ελλάδα που έρχονται για τουρισμό τα καλοκαίρια. Οι ποινές στον οδηγό είναι μεγάλες…

ΑΝ έφταιγαν «οι δρόμοι» θα είχαμε τροχαία με ξένους οδηγούς… Αλλά ΔΕΝ έχουμε. Σκοτώνονται μόνο Έλληνες και αυτοί κοντά στα σπίτια τους, δηλ. σε γνωστούς δρόμους. Άρα οι Έλληνες ΔΕΝ εφαρμόζουν τους νόμους, δεν συμμορφώνονται με τα όρια ταχύτητας και χάνονται πρόωρα και άδικα.

Επομένως τα αναγκαία θεσμικά βήματα είναι δυο:

Α) Νέοι, αυστηροί, σύγχρονοι νόμοι, και

Β) Γενική υπακοή και εφαρμογή των νόμων…

Μετά από 200 χρόνια ελευθερίας ΠΡΕΠΕΙ να γίνουμε σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος.

Αν ο καθένας πολίτης ή πολιτικός ή κόμμα κάνει ότι θέλει, ΔΕΝ έχουμε ελπίδες…

Ο Σωκράτης μας έδειξε την υπακοή τους Νόμους ακόμη και αν μας αδικούν…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αναζητήστε με βάση λέξεις-κλειδιά:

Βαθμολογήστε το άρθρο:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 1.00 out of 5)
Loading...

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group