Πως θα αλλάξουμε κάποια μυαλά; – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Σε φίλους πολιτικούς λέω: Κάνετε ΕΡΓΑ, για να σας πω μπράβο…
ΛΟΥΤΡΑ-ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Φωτό ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΧΑΓΓΕΛΟΣ
News RoomNews RoomNews Room13 Φεβρουαρίου, 2021 15:054

Σε φίλους πολιτικούς λέω: Κάνετε ΕΡΓΑ, για να σας πω μπράβο…
Φωτό ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΧΑΓΓΕΛΟΣ

Εισαγωγή

Βλέπεις δίπλα σου κάποια πράγματα που φωνάζουν…

Κι ενώ εσύ να τα βλέπεις, άλλοι ΔΕΝ τα βλέπουν..

Ή βλέπουν τα αντίθετα της πραγματικότητας…

Αυτό γεννάει πολλά προβλήματα, από τα οποία τα δυσκολότερα είναι δυο.

Α) Να αποτιμήσουμε ακριβώς την σημερινή κατάσταση, και

Β) Να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον.

Πριν από όλα αυτά  πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάτι θεμελιακό.

Το μυαλό μας, την ψυχή μας, τον εσωτερικό μας κόσμο τον βελτιώνουμε με πολλούς τρόπους.

Τον εξωτερικό κόσμο, το ανθρωπογενές περιβάλλον, ΔΕΝ τον βελτιώνουμε γράφοντας βιβλία, ΔΕΝ τον βελτιώνουμε με ατελείωτες κουβέντες σε κομματικές οργανώσεις, σε καφενεία, σε παρέες, ΔΕΝ τον βελτιώνουμε με άρθρα σε εφημερίδες, περιοδικά, ιστότοπους, κλπ.

Τον εξωτερικό κόσμο τον βελτιώνουμε ΜΟΝΟ με έργα…

Πάνω σε αυτά θα προβληματιστούμε σήμερα…

 

ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Κοινωνικά συστήματα

Η κοινωνία των Ανθρώπων γνώρισε αμέτρητα συστήματα διοίκησης. Αναφέρω μερικά χωρίς αξιολογική σειρά. Φεουδαρχία, Ολιγαρχία, Κομητεία, Μοναρχία, Δεσποτισμός, Απολυταρχία, Στρατοκρατία, Θεοκρατία, Μονοκομματικά κράτη, Δικτατορία, Κομμουνισμός, Σοσιαλισμός, Καπιταλισμός, Αριστοκρατία και πολλά ακόμη.

Τα περισσότερα από αυτά εγκαταλείφθηκαν, παραμερίστηκαν, αντικαταστάθηκαν, γιατί αποδοκιμάστηκαν στην πράξη.

Οι πλέον ανεπτυγμένοι λαοί του κόσμου θεωρούν ότι ένα δημοκρατικό, πολυκομματικό σύστημα, με εναλλασσόμενους αιρετούς ηγέτες, δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα…

Γιατί οι λαοί «δύνανται» να επιλέγουν τον καλύτερο ηγέτη κάθε φορά…

 

Οι πρόσφατες «επαναστάσεις»

Όλοι ζήσαμε το 1989 την αποτίναξη του κομμουνιστικού συστήματος από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες.

Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες που κάποτε ανήκαν στο «ανατολικό μπλοκ» ή στο «σιδηρούν παραπέτασμα» ή στην «κομεκόν», ή στον «υπαρκτό σοσιαλισμό» αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις θεωρίες του Μαρξ και του Λένιν και να «αλλάξουν σελίδα» στην πολιτική τους πραγματικότητα.

Είδαμε τις «αντικομουνιστικές επαναστάσεις» να επικρατούν στην Πολωνία, Ουγγαρία, Ανατολική Γερμανία, Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία και τους πρώην ηγέτες όπως ο Τσαουσέσκου να «τιμωρούνται» από τον απλό λαό.

Είδαμε το Δεκέμβρη του 1991 την πρώην πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση να «διαλύεται», με αποτέλεσμα πολλές χώρες να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους, την αυτονομία τους, την αυτοτέλειά τους.

Και είδαμε κάτι χαρακτηριστικό και διδακτικό.

Στα Συντάγματα των «νέων κρατών» που δημιουργήθηκαν, υπάρχουν διατάξεις που απαγορεύουν την ίδρυση «κομουνιστικού κόμματος».

Δηλ. οι άνθρωποι υπέφεραν τόσο πολύ από τη δικτατορία του προλεταριάτου, που ΔΕΝ θέλουν να την ξαναδούν ποτέ στο μέλλον.

Κι ενώ αυτοί οι Λαοί που άλλαξαν πορεία προσπαθούν να χτίσουν το μέλλον τους, στην Ελλάδα κάποιοι οπαδοί τους επιμένουν σε αποτυχημένες ιδέες.

Μια από τις αποτυχημένες ιδέες είναι «όλα να τα κάνει το κράτος και τίποτε οι ιδιώτες».

 

Απλές αλήθειες

Σε όλα τα πράγματα πρέπει να βρίσκουμε το άριστο σημείο, τη χρυσή τομή, τη βέλτιστη λύση.

Στη σύγχρονη Ευρώπη θεωρείται ότι το κράτος, η κυβέρνηση, ο δήμος, η περιφέρεια, πρέπει να φροντίσουν κάποια βασικά πράγματα. Την Υγεία, την Παιδεία, την Εθνική Άμυνα, την Εξωτερική πολιτική, την εσωτερική ασφάλεια των πολιτών μέσα στις πόλεις, τις περιουσίες, κλπ.

Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να τα κάνουν ιδιώτες και μάλιστα με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το κράτος!

Εκείνο που είναι ασφαλές και βέβαιο είναι ότι το Ελληνικό κράτος απέτυχε παταγωδώς σε πολλές δραστηριότητες.

Θυμάστε τα κρατικά ξενοδοχεία «Ξενία» που υπήρχαν σε πολλά μέρη της Ελλάδας; Έκλεισαν.

Θυμάστε ότι κάποτε είχαμε κρατικά τρένα; Τώρα τα έχουν ιδιώτες.

Θυμάστε ότι κάποτε είχαμε Ταμείο Εθνικής οδοποιίας που έφτιαχνε εθνικές οδούς; Τώρα ΔΕΝ έχουμε. Οι Εθνικές οδοί ανήκουν σε ιδιώτες.

Θυμάστε ότι είχαμε ΜΙΑ εταιρεία τηλεφώνων, τον ΟΤΕ; Τον πουλήσαμε στους Γερμανούς, ενώ στην κινητή τηλεφωνία μπήκαν πολλοί νέοι ιδιώτες.

Και αν αφήσουμε το «γενικό πλάνο» της Ελλάδας και επικεντρώσουμε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, θα θυμηθούμε πολλά και δυσάρεστα.

Κάποτε υπήρχε μόνο ένα σούπερ μάρκετ που ανήκε στην Ένωση Γ.Σ. και το «φουντάραμε». Τώρα υπάρχουν πολλά, ιδιωτικά, που απασχολούν αμέτρητους εργαζόμενους, και όλα είναι κερδοφόρα.

Κάποτε στο «δημοτικό καφενείο» δεν έβρισκες να πάρεις τίποτε. Από τότε που το πήρε ιδιώτης επιχειρηματίας και περισσότερους πελάτες εξυπηρετεί και περισσότερους εργαζόμενους απασχολεί.

Υπάρχουν αναξιοποίητα αμέτρητα στρατόπεδα (Αγίου Ανδρέα, Σολωμού, Αγίου Γεωργίου, Παντοκράτορα), κτήρια (παλιό τελωνείο) που κανένας δημόσιος φορέας ΔΕΝ αξιοποίησε…

Και αυτό γίνεται επί πολλές δεκαετίες…

Και οι «κρατιστές» ΔΕΝ απολογούνται για αυτή την αδράνεια, για αυτά τα διαφυγόντα κέρδη που θα διαχέονταν σε όλη την τοπική κοινωνία, αλλά «καμαρώνουν» που τα άδεια στρατόπεδα «θεωρητικά ανήκουν στο Λαό».

Και εξακολουθούν να κοιμούνται και να αδρανούν…

 

Τα λουτρά

Ας ξεκινήσω λέγοντας ότι γεννήθηκα στην Εύβοια, έτσι ξέρω τα Ιαματικά Λουτρά της Αιδηψού, αλλά έχω πάει στα τα ιαματικά λουτρά στην Υπάτη, στα Μέθανα, στο Λουτράκι, στην Ικαρία,  στο Πόζαρ (Αριδαία), κ.ά. Έτσι έχω δει τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τους εργαζόμενους που ζουν από τον ιαματικό τουρισμό…

Τα Ιαματικά Λουτρά της μικρής πόλης που σχολιάζουμε σήμερα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία υπηρεσιών που αδικήθηκαν από το Δημόσιο.

Και αυτό το γράφω παρά τη προσπάθεια κάποιων ατόμων που προσπάθησαν «κάτι να κάνουν», που δοκίμασαν «να τα βελτιώσουν».

Τα λουτρά θα μπορούσαν να έχουν 500 επισκέπτες την ημέρα, οι οποίοι να κοιμούνται σε ξενοδοχεία, να τρώνε σε εστιατόρια, να κάνουν τζίρο σε μαγαζιά, κλπ.

Και οι αρμόδιοι χαίρονταν όταν έφταναν στους ΔΕΚΑ (10)…

Θα μπορούσαμε να έχουμε πολλούς λουτρονόμους και εργαζόμενους όταν κάποιοι χαίρονταν με τη ΜΙΑ (1) λουτρονόμο !!!

Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις έδωσαν δυο «ειδήσεις».

Η μία είναι ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εκχωρήσει τα Ιαματικά Λουτρά σε ιδιώτες, για ορισμένο χρόνο, με ορισμένο ενοίκιο.

Η άλλη είναι ότι οι «γνωστοί» φίλοι του κράτους αντέδρασαν λέγοντας ότι τα «λουτρά είναι του κράτους και ΔΕΝ τα παραχωρούμε σε ιδιώτες…»

Αυτοί οι παλαιολιθικοί πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς και οδοντιάτρους, στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια, μαθαίνουν στα παιδιά τους ξένες γλώσσες σε ιδιωτικά φροντιστήρια, μένουν σε ιδιωτικά ξενοδοχεία, πληρώνουν διόδια στις ιδιωτικές εθνικές οδούς, στις ιδιωτικές γέφυρες, στις ιδιωτικές υποθαλάσσιες ζεύξεις, πληρώνουν τέλη στις ιδιωτικές εταιρείες τηλεφωνίας, κλπ. κλπ.

Αλλά τα Ιαματικά λουτρά τα θέλουν ερειπωμένα, άδεια, άχρηστα και Δημόσια !!!

 

Επίλογος

Θεωρώ ότι ιδανικός πολιτικός ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας. Υπηρετούσε την Ελλάδα χωρίς μισθό, χωρίς αμοιβή.

Οι σημερινοί πολιτικοί παίρνουν πολύ σημαντικούς μισθούς, ακόμη και σε περιόδους ιατρικής πανδημίας.

Το ζητούμενο είναι το εξής: Παίρνουν το μισθό τους σαν «χαραμοφάηδες», δηλ. χωρίς να κάνουν τίποτε ή κάτι προσφέρουν.

Για μένα ο σημερινός σωστός πολιτικός είναι αυτός που κάνει ΕΡΓΑ.

Από ντάπιες, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, σχολεία, ιατρεία, νοσοκομεία, μέχρι λιμάνια, αεροδρόμια, εθνικές οδούς, κλπ.

Γιατί όλες αυτές οι υποδομές θα χρησιμοποιούνται μελλοντικά από ΟΛΟΥΣ τους πολίτες, και γιατί μελλοντικά οι υποδομές θα φέρουν βελτίωση στην κοινή ζωή.

Σε φίλους πολιτικούς λέω: Κάνετε ΕΡΓΑ, για να σας πω μπράβο…

Κλείνοντας σε κάποια  «κολλημένα μυαλά» ας πούμε.

«Μακάρι τα Ιαματικά λουτρά να εξυπηρετούν 500 άτομα την ημέρα κι ας τα διαχειρίζεται ιδιώτης.

Γιατί οι δημόσιοι διαχειριστές τα απαξίωσαν, τα ρήμαξαν, τα έκλεισαν…»

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Τελευταία ενημέρωση 13 Φεβρουαρίου 2021 15:05:00 από News Room


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


4 σχόλια

 • AvatarAvatar
  Θεόδωρος Νασοθύμιος

  13 Φεβρουαρίου 2021 at 17:56

  ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ !!!

  Απάντηση

 • AvatarAvatar
  Αντρεας

  14 Φεβρουαρίου 2021 at 16:59

  Όταν κάποιος δημόσιος πόρος διαχειρίζεται με λάθος τρόπο δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει να είναι δημόσιος, πρέπει να δούμε ποιος και γιατί τον διαχειρίστηκε λάθος. Στο ελληνικό παράδειγμα είναι τρομερό ότι τα πολιτικά κόμματα που το έκαναν αυτό, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δλδ και σε μικρότερο βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι ίδιοι προσλάμβαναν κολλητούς και ξαδέρφια, ενώ οι ίδιοι τρώγανε χρηματα από δημόσιους οργανισμούς, τώρα αναβαθμίζουν τη μάσα και δεχονται τεράστια μίζα για να χαρίσουν σε ιδιώτες δημόσιο πλούτο.
  Όχι λοιπόν οι εθνικές οδοί δεν μπορούν να ανήκουν σε κάποιον νταβατζη, φτιάχτηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού και πρέπει τα διόδια να επιστρέφουν στον ελληνικό λαό. Οι συμβάσεις που τις χαρίζουν σε ιδιώτες είναι έγκλημα σε βάρος όλων μας και όσοι τις υποστηρίζουν είναι είτε μειωμένης αντίληψης είτε αυξημένης αμοιβής.
  Να θυμηθούμε τον ΟΠΑΠ που χάρισε η ΝΔ στο φίλο της το Μελισσανίδη με αντίτιμο τα κέρδη 3 ετών, μόνο από αυτό το έγκλημα ο ελληνικός λαός έχει χάσει δις ευρώ.
  Να θυμηθουμε τα ΕΛΠΕ που χάρισε το ΠΑΣΟΚ στο Λάτση; Δις ευρώ απώλειες για τα δημόσια ταμεία της δήθεν φτωχής Ελλάδας.
  Τα λιμάνια; Τα αεροδρόμια; Η ΔΕΗ; Μιλάμε για κερδοφόρες επιχειρήσεις ακόμα και με χειριστή διαχείριση και αντι να τις διαχειριστούμε σωστά και τα κέρδη να πηγαίνουν στο ελληνικό κράτος για να υποστηρίζει την υγεία και την παιδεία πχ τις χαρίζουν σε κάποιον νταβατζη, τον δε ΟΤΕ τον αγόρασε το Γερμανικό κράτος!!!!
  Όλοι αυτοί οι νταβατζηδες, όλοι αυτοί που ληστεύουν τον πλούτο του ελληνικού λαού προσπαθούν να μας πείσουν ότι τίποτα δημόσιο δεν μπορεί να είναι αποδοτικό. Αυτό είναι τεράστιο ψέμμα και αποδεικνύεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη όπου η αποτυχία των ιδιωτικοποιήσεων είναι τεράστια.
  Το ζήτημα είναι για πόσο ακόμα θα μας χειρίζονται αυτές οι πέντε οικογένειες που παρασιτούν σε βάρος του ελληνικού λαού και χρηματοδοτούν με τη σειρά τους τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ για να ολοκληρώνεται αυτός ο κύκλος της σαπιλας..
  Τα λουτρά προφανώς είναι άλλο επίπεδο και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποδοτικά με διάφορους τρόπους.
  Τα παραδείγματα όμως που χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος, ο αντικομμουνισμός του, η απέχθεια για κάθε τι δημόσιο δείχνει τουλάχιστον μειωμένη αντίληψη…

  Απάντηση

 • AvatarAvatar
  JohnK

  15 Φεβρουαρίου 2021 at 10:40

  Αγαπητέ αρθογράφε σας λοιπούν και οι βασικές γνώσεις οικονομικής θεωρίας ώστε να ασχοληθείτε με το θέμα εμπεριστατωμένα,αρχίστε λοιπόν να μαθαίνεται Κινέζικα γιατί σε λίγα χρόνια όλοι οι γειτονές σας θα ομιλούν αυτή την γλώσσα και δεν θα μπορείτε να πείτε ούτε καλημέρα(Ενα απο τα πολλά καλά του ιμπεριαλισμού-καπιταλισμού).

  Απάντηση

 • AvatarAvatar
  GeorgeM

  18 Φεβρουαρίου 2021 at 18:17

  Χαρακτηριστική τοποθέτηση του χώρου που προφανώς ανήκετε, εγώ λέω να ιδιωτικοποιήσουμε την Κυανή Ακτή και το Μονολίθι ( όπως θα γίνει στις ακτές της Αττικής ) ώστε να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που θα προσφέρει ο ιδιώτης ( ντουζιέρες, αποδυτήρια, ομπρέλες, κλπ ) και να μπαίνουν όλοι με εισιτήριο στην Πρέβεζα για μπάνιο.
  Όποιος θέλει δωρεάν ας κάνει στα κατσάβραχα. Την εργολαβία θα πάρει κάποιο λαμόγιο ιδιώτης-κομματόσκυλο προσκείμενος στο κόμμα που κυβερνά ( της όποιας κυβέρνησης ) και θα “λειτουργεί” τις παραλίες για τα επόμενα πχ.50 χρόνια. Ο ιδιώτης θα φέρει πολλούς τουρίστες και τα λεφτά θα τα παίρνει αυτός και όχι η πόλη ( πλην των εργαζομένων που θα δουλεύουν ως “γκαρσόνια” στην χώρα τους , όχι ως ιδιοκτήτες αλλά ως υπάλληλοι των 500 ευρώ σε μια πολυεθνική πχ.)
  Πως σας φαίνεται αυτό, είναι μέρος της “ανάπτυξης” σας;
  Θα σας θυμίσω την “ανάπτυξη” στο Εκουαδόρ: Θυμάστε το εμπάργκο μπανάνας την δεκαετία του ’70 και του ’80; Τι άλλαξε και τώρα έχουμε μπανάνες; Απλά το ΔΝΤ πήρε τις φυτείες από τους ντόπιους και τώρα ανήκουν στον αμερικάνο Dole και Chiquita. Οι ντόπιοι δουλεύουν τώρα υπάλληλοι στον ξένο στην χώρα τους; Παιδιά έχετε: Αυτό το μέλλον ονειρεύεστε για τα παιδιά σας; Λυπάμαι.

  Απάντηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group