Προσκοπισμός, Οδηγισμός – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Ο Πρόσκοπος λέει πάντα την αλήθεια και κρατά το λόγο του
PREVEZANEWS-E482
News RoomNews RoomNews Room16 Ιανουαρίου, 2021 13:240

Ο Πρόσκοπος λέει πάντα την αλήθεια και κρατά το λόγο του
Φωτό Ευάγγελος Κυτίνος

Εισαγωγή

Κάποιες φορές που τα βήματά μου με φέρνουν έξω από παλιά οικήματα που στέγασαν Προσκόπους ή Οδηγούς και τα βλέπω έρημα, εγκαταλειμμένα, κενά νιώθω περίεργα.

Μικρός ήμουν πρόσκοπος  στην Εύβοια και είχα συνηθίσει σε αυτές τις ομάδες να υπάρχουν πολλά παιδιά, ομαδάρχες, αρχηγοί, με πολλές δραστηριότητες, με πολλές καλές πράξεις, με ζωντάνια.

Θεωρώ ότι κάτι πρέπει να πούμε για αυτή τη λαμπρή ιδέα του Προσκοπισμού – Οδηγισμού, που κάποτε άκμασε.

Τι είναι ο προσκοπισμός;

Ο Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, μη πολιτική, μη κομματική, παιδαγωγική και παγκόσμια κίνηση, για νέους και μεγάλους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης, με σκοπό να συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά μέσω της αλληλεκπαίδευσης με έμφαση στην υπαίθρια ζωή.

Σκοπός της Προσκοπικής Κίνησης είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις σωματικές, διανοητικές, κοινωνικές και πνευματικές τους ικανότητες, να παραδώσει δηλαδή στην κοινωνία άξιους, χρήσιμους, ηθικούς και υπεύθυνους πολίτες.

Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συνεισφέρει στην εκπαίδευση των νέων, μέσω ενός συστήματος αξιών βασισμένου στην Προσκοπική Υπόσχεση και Νόμο, να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται σαν άτομα και έχουν θετικό ρόλο στην κοινωνία.

Η κίνηση δημιουργήθηκε το 1907 από τον Άγγλο Μπάντεν (ή Μπέιντεν) Πάουελ και περιλαμβάνει πάνω από 50 εκατομμύρια μέλη, σε πάνω από 160 χώρες.

Υπάρχουν δυο κεντρικές οργανώσεις: Μια για αγόρια Λυκόπουλα και Προσκόπους και μία για κορίτσια Προσκόπους ή Οδηγούς.

Το 2007 εορτάστηκαν τα 100 χρόνια του Προσκοπισμού με πολλές εκδηλώσεις.

ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Ιστορία

Ο Πάουελ  ήταν Άγγλος αξιωματικός   που ανέλαβε να υπερασπιστεί μια μικρή πόλη στη Νότια Αφρική στον πόλεμο των Μπόερς (Άγγλοι εναντίον Ολλανδών).

Χρησιμοποίησε μικρά παιδιά σε διάφορες βοηθητικές εργασίες, όπως  μεταφορά πυρομαχικών και τραυματιών, και κατάφερε να κρατήσει την πόλη χωρίς να παραδοθεί για 7 μήνες (217 μέρες).

Για αυτή την επιτυχία έγινε ήρωας και ανακηρύχθηκε ο νεώτερος στρατηγός της Αγγλίας στα 43 του χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και σήμερα οι στρατοί του κόσμου χρησιμοποιούν για την εκπαίδευση των στρατιωτών τους τις βασικές αρχές εκπαίδευσης, που εφάρμοσε στην εποχή του ο Πάουελ.

Από την εμπειρία του αυτή έγραψε και βιβλία για τις “Ενωμοτίες παιδιών”.

Σκέφτηκε να βάλει σε εφαρμογή τις ιδέες του και έτσι πραγματοποίησε μια κατασκήνωση τον Αύγουστο του 1907  στη νότια  Αγγλία.

Στην κατασκήνωση αυτή συμμετείχαν 21 αγόρια τα οποία δοκίμασαν για πρώτη φορά τις διάφορες πλευρές του Προσκοπισμού, δηλαδή κατασκηνωτική τεχνική, μαγειρική, ξυλογλυπτική, ορειβασία, ναυαγοσωστική, βραδινές φωτιές, κ.ά.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, οπότε άρχισε να δίνει διαλέξεις και ολοκλήρωσε την νέα συγγραφή του βιβλίου, ονομάζοντάς το τελικά “Προσκοπισμός για Αγόρια” (Scouting for Boys) το 1908.

Υπήρξε τεράστια επιτυχία και παρέες παιδιών σε όλη την Αγγλία σχημάτιζαν Προσκοπικές ομάδες, ζητώντας τη βοήθειά του.

Παρά τον αρχικό σκοπό του να δώσει απλώς ιδέες σε ήδη υπάρχουσες οργανώσεις, τελικά δημιουργήθηκε μια νέα κίνηση.

Επειδή η κίνηση αυτή είχε πολλούς φίλους, αποφάσισε το 1919 την αγορά του πάρκου Γκίλγουελ με την βοήθεια της γνωστής οικογένειας MCLaren για εκπαιδευτικό κέντρο και προσκοπική κατασκήνωση.

Θεμελιώδεις αρχές

Ο Προσκοπισμός βασίζεται σε τρεις Γενικές Αρχές, που αντιπροσωπεύουν τους θεμελιώδεις νόμους και τα πιστεύω του.

Αυτά αναφέρονται ως “Καθήκον προς τον Θεό”, “Καθήκον προς τους άλλους” και “Καθήκον προς τον εαυτό μας.”

•    Καθήκον προς τον Θεό: “Πίστη στις πνευματικές αξίες, πίστη στη θρησκεία που τις εκφράζει και αποδοχή των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή.”

•    Καθήκον προς τους άλλους: “Αφοσίωση στη χώρα σου σε αρμονία με την προώθηση της τοπικής, εθνικής και διεθνούς ειρήνης, κατανόησης και συνεργασίας” και “συμμετοχή στην ανάπτυξη της κοινωνίας, με αναγνώριση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ανάπτυξης του φυσικού κόσμου.”

•    Καθήκον προς τον εαυτό μας: “Υπευθυνότητα για την ανάπτυξη του εαυτού”, δηλαδή ότι ο άνθρωπος πρέπει να αναλαμβάνει υπευθυνότητα για την ανάπτυξη των δικών του δυνατοτήτων.

Μέσον για την διατύπωση αυτών των αρχών με κατανοητό και ελκυστικό τρόπο για τους νέους είναι η Υπόσχεση και ο Νόμος, τα οποία έχουν όλες οι Προσκοπικές οργανώσεις.

Μέθοδος

Η Προσκοπική Μέθοδος Διαπαιδαγώγησης είναι ο τρόπος τον οποίο χρησιμοποιεί ο Προσκοπισμός για να επιτύχει τους εκπαιδευτικούς του σκοπούς.

Η Μέθοδος αυτή είναι ενιαία για όλους τους κλάδους, βασίζεται στην αυτοεκπαίδευση, την προοδευτικότητα, την αυτενέργεια.

Τα βασικά συστατικά της είναι επτά αλληλένδετα στοιχεία τα οποία συνθέτουν την Προσκοπική Μέθοδο Διαπαιδαγώγησης:

1.  Ο Νόμος και η Υπόσχεση, που εισάγουν ένα πλαίσιο ηθικών αρχών.

2.  Η μάθηση μέσα από την πράξη

3.  Η δράση σε μικρές ομάδες

4.  Το συμβολικό πλαίσιο, που δημιουργεί το ιδιότυπο Προσκοπικό περιβάλλον και αναπτύσσει το Προσκοπικό πνεύμα

5.  Το προοδευτικό σύστημα ατομικής προόδου

6.  Η Φύση και η ζωή στη Φύση

7.  Η υποστήριξη των ενηλίκων και το προσωπικό παράδειγμα.

Υπόσχεση του Προσκόπου 

Είναι κάτι σαν «όρκος», αλλά το λένε «υπόσχεση»

«Υπόσχομαι στην τιμή μου

να εκτελώ το καθήκον μου προς το Θεό και την Πατρίδα

να βοηθώ κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση και

να τηρώ το Νόμο των Προσκόπων».

(Η Υπόσχεση του Προσκόπου προσαρμόζεται στις διάφορες χώρες αναλόγως με την θρησκεία και το πολίτευμα).

Ο Νόμος του Προσκόπου

1.  Ο Πρόσκοπος λέει πάντα την αλήθεια και κρατά το λόγο του.

2.  Ο Πρόσκοπος είναι δίκαιος, άξιος να τον εμπιστεύονται, ξέρει να πειθαρχεί και να τηρεί τους Νόμους.

3.  Ο Πρόσκοπος είναι χρήσιμος στην οικογένειά του και την κοινωνία.

4.  Ο Πρόσκοπος είναι φίλος κι ευγενής προς όλους και αδελφός με κάθε Πρόσκοπο.

5.  Ο Πρόσκοπος σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους, προσέχει τα λόγια και τις πράξεις του.

6.  Ο Πρόσκοπος αγαπά τη Φύση και προστατεύει το περιβάλλον.

7.  Ο Πρόσκοπος είναι εύθυμος και αισιόδοξος.

8.  Ο Πρόσκοπος είναι οικονόμος και φροντίζει για την καλή χρήση του χρόνου.

9.  Ο Πρόσκοπος είναι εργατικός και προοδεύει με τις ικανότητές του.

10. Ο Πρόσκοπος είναι αποφασιστικός, έχει θάρρος και αυτοπεποίθηση κι αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του.

Προσκοπικά ρητά 

•    Έσo έτοιμος / Be Prepared /  Toujours Prêt/

•    Πάντα Εμπρός

•    Αίεν Αριστεύειν (δοσμένο από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στους Έλληνες Προσκόπους)

•    Πάντα Πρόθυμοι (ρητό Λυκοπούλων)

•    Καλό Κυνήγι (ευχή για καλή συνέχεια)

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο Προσκοπισμός «ήρθε» από έναν καθηγητή της Γυμναστικής, τον Αθανάσιο Λευκαδίτη (1872-1944). Αυτός στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 πήγε στο Λονδίνο και εκεί είδε ένα νεαρό ντυμένο με την προσκοπική στολή. Τον ρώτησε τι είναι αυτή η στολή και τι κάνει, και ο πρόσκοπος του απάντησε ότι «βοηθάω όλους τους ανθρώπους, κάνω καλές πράξεις, κλπ»

Ο Λευκαδίτης ενθουσιάστηκε, έμαθε περισσότερα και το 1910 παρουσίασε την πρώτη ομάδα προσκόπων της Ελλάδας.

Ήταν όλοι μαθητές στο ιδιωτικό Λύκειο Μακρή, στο ποίο ο Λευκαδίτης ήταν καθηγητής της γυμναστικής.

Στην Ελλάδα ο Προσκοπισμός υπάγεται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι  εξελίξεις…

Από τις αρχές του βλέπουμε ότι ο Προσκοπισμός και ο Οδηγισμός δεν έχει κομματικές ή πολιτικές βλέψεις, αλλά δέχεται όλα τα παιδιά για να τους εμφυσήσει κάποια ιδανικά, κάποιες θετικές ιδέες, ιδίως φιλία, ενότητα, ομοψυχία, και να τους εφοδιάσει με κάποιες γνώσεις, ευχέρειες και ικανότητες.

Και επειδή ο Προσκοπισμός  ΔΕΝ είχε κομματικές δεσμεύσεις  συνέχισε να λειτουργεί και στα χρόνια  της επταετούς χούντας, να κάνει παρελάσεις στις Εθνικές Εορτές, να συνοδεύει Επιταφίους, περιφορές εικόνων, κλπ.

Στη Μεταπολίτευση κάποιοι ΔΕΝ ήθελαν την εθνική ενότητα. Κατηγόρησαν τους Προσκόπους ως «δεξιόστροφους» γιατί ήθελαν να τους αποδυναμώσουν, γιατί ήθελαν να γράφουν τους νέους στις κομματικές τους οργανώσεις, γιατί ήθελαν να έχουν τσάμπα αφισοκολλητές και βαστάζους.

Και ενώ σε όλα τα κράτη υπάρχει ακμαίο Προσκοπικό κίνημα στην Ελλάδα επέλεξαν να το υποβαθμίσουν…

Επίλογος

Εμείς που περάσαμε από τις τάξεις των Προσκόπων και τα κορίτσια από τον Οδηγισμό έχουμε μόνο θετικές μνήμες αυτά. Είχαμε αληθινή αγάπη για την πατρίδα και τη θρησκεία, τιμούσαμε τους δασκάλους και τους μεγαλύτερους, ασπρίζαμε τα σχολεία μας, κάναμε δεντροφυτεύσεις, βοηθούσαμε αδύναμους, κάναμε «καλές πράξεις» και μας ήταν αδιανόητο να κάνουμε ζημιά σε δημόσιο κτήριο, σε δημόσια περιουσία, κλπ…

Μακάρι τέτοιες θεμελιώδεις αρχές να αγγίξουν και πάλι τους νέους μας…

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2021 14:34:45 από News Room


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group