Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία και μια υπόθεση – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Ας ευχηθούμε Υγεία στα άτομα, ευημερία στις κοινωνίες και ειρήνη στον κόσμο

News RoomNews RoomNews Room26 Δεκεμβρίου 20200
Ας ευχηθούμε Υγεία στα άτομα, ευημερία στις κοινωνίες και ειρήνη στον κόσμο

Εισαγωγή

Πέρασαν τα Χριστούγεννα και ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια, όχι ομαδικά όπως συνηθίσαμε αλλά μεμονωμένα… Με το φόβο της πανδημίας.

Σε αυτή τη μοναχικότητα είναι ευκαιρία να κάνουμε κάποιες σκέψεις που μπορούν να μας βελτιώσουν, που μπορούν να μας κάνουν πιο κοινωνικούς, πιο ήπιους, πιο προσηνείς.

Δυστυχώς όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι νομίζουμε ότι αφού κάτι το σκεφτήκαμε εμείς, με το μυαλό μας, είναι και «σωστό».

Μόνο οι φιλόσοφοι μπορούν να δουν κριτικά τις σκέψεις τους και να αμφιβάλουν για όλα… Οι άσοφοι είναι πάντα βέβαιοι για τον εαυτό τους!

Ας αρχίσουμε με μερικές σκέψεις από αυτές που μπορούν να προβληματίσουν ή και να βελτιώσουν τον Άνθρωπο.

Θα δούμε σήμερα μια διδακτική ιστορία και ένα πρωτότυπο συλλογισμό.

Άλλες χρονιές, τέτοιες μέρες πολλοί από εμάς κάναμε ταξίδια σε εσωτερικό και εξωτερικό. Δείτε μια ενδιαφέρουσα ιστορία…

 

Τα μπισκότα

Μια νεαρή κυρία περίμενε την πτήση της στην αίθουσα αναμονής ενός  αεροδρομίου.

Επειδή έπρεπε να περιμένει πολλές ώρες αποφάσισε να αγοράσει ένα βιβλίο, για να περάσει την ώρα της διαβάζοντας. Επίσης αγόρασε ένα πακέτο από τραγανιστά, ωραία, νόστιμα μπισκότα.

Κάθισε σε μια αναπαυτική πολυθρόνα στην αίθουσα του αεροδρομίου και άρχισε να διαβάζει καθώς στην αίθουσα επικρατούσε ησυχία.

Παραδίπλα της ήρθε και κάθισε ένας άντρας που άνοιξε το περιοδικό του και άρχισε και αυτός να διαβάζει.

Κάποια στιγμή που ένιωσε πως πεινάει, πήρε ένα μπισκότο από το κουτί που ήταν ανάμεσα σε εκείνη και τον άγνωστο άντρα.

Σε λίγο ο άντρας πήρε και αυτός ένα μπισκότο και το έφαγε απολαυστικά.

Εκείνη αισθάνθηκε ενοχλημένη, αλλά αποφάσισε να συγκρατηθεί, καθώς σκέφτηκε:

– Πρέπει να παραμείνω ήρεμη μέχρι να φτάσω στον προορισμό μου. Δεν θέλω να ταραχθώ. Αν ήταν διαφορετικά, ίσως και να τον κατσάδιαζα.

Ευάγγελος Κυτίνος

Σε κάθε νέο μπισκότο που έπαιρνε εκείνη, ο άντρας την μιμούνταν και έπαιρνε κι αυτός άλλο ένα. Αυτό την εξαγρίωνε ακόμη περισσότερο, αλλά τελικά δεν θέλησε να κάνει σκηνή σε ένα δημόσιο χώρο, όπως ήταν η αίθουσα ενός αεροδρομίου.

Μετά από κάμποση ώρα έμεινε στο βάθος του πακέτου ένα μόνο μπισκότο. Εκείνη σκέφτηκε. «Τι άραγε θα κάνει τώρα αυτός ο αναιδής καταχραστής;»

Τότε ο άντρας την κοίταξε γελαστός, πήρε το τελευταίο  μπισκότο, το έκοψε στη μέση και της πρόσφερε το ένα κομμάτι.

Α! Αυτό ήταν υπερβολικό θράσος. Δεν μπορούσε πλέον να συγκρατήσει το θυμό της. Πήρε θυμωμένη το βιβλίο της, μάζεψε εκνευρισμένη τα πράγματά της και όρμησε στην αίθουσα επιβίβασης, για να μην τον έχει πλέον δίπλα της.

 

Η αποκάλυψη

Όταν το αεροπλάνο απογειώθηκε, εκείνη θέλησε να φορέσει τα γυαλιά ηλίου που είχε στην τσάντα της. Άνοιξε την τσάντα της, την έψαξε και την περίμενε μια έκπληξη.

Βρήκε αμέσως τα γυαλιά, αλλά δίπλα τους ήταν και το κουτί με τα μπισκότα άθικτο, κλειστό, αφάγωτο!

Αισθάνθηκε ντροπιασμένη. Ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι είχε κάνει λάθος. Ξέχασε τα μπισκότα της μέσα στην τσάντα της, δεν τα έβγαλε ποτέ, άρα τόση ώρα έτρωγε τα ξένα μπισκότα!

Ο άγνωστος άντρας είχε μοιραστεί τα μπισκότα του μαζί της, χωρίς κανένα συναίσθημα θυμού ή πίκρας. Αντίθετα το πρόσωπό του έδειχνε χαρούμενο, φιλικό, ευδιάθετο.

Ενώ αυτή ήταν πολύ θυμωμένη, μόνο και με την σκέψη ότι μοιράζεται τα δικά της μπισκότα με ένα άγνωστο.

Και τώρα πια δεν υπήρχε πιθανότητα να του εξηγήσει τη στάση της, ούτε να του ζητήσει συγνώμη.

Εκείνη έμεινε βυθισμένη στις σκέψεις της, αλλά εμείς μπορούμε να κάνουμε ένα συλλογισμό ακόμη.

Πολλά πράγματα θεωρούμε ότι είναι δικά «μας», αλλά δυστυχώς δεν είναι…

Υπάρχουν, λένε  οι φιλόσοφοι, τέσσερα πράγματα που ΔΕΝ μπορούμε να ανακτήσουμε ή να τα πάρουμε πίσω.

1) Η πέτρα, αφού έχει φύγει από το χέρι μας,

2) Η λέξη, αφού έχει βγει από τα χείλη μας,

3) Η ευκαιρία, αφού έχει χαθεί,

4) Ο χρόνος, αφού έχει περάσει.

Ας τα σκεφτούμε για λίγο μόνοι μας…

 

Η διαγραφή της θρησκείας

Οι ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων, του Πάσχα, κλπ έχουν  ως φυσικούς πρωταγωνιστές τους ιερωμένους, τους ψάλτες, τους ιερούς ναούς, αφού όλοι μας πηγαίνουμε πολλές φορές να εκκλησιαστούμε, να προσκυνήσουμε, να προσευχηθούμε.

Το έτος 2020 αυτό το θρησκευτικό κλίμα δεν το ζήσαμε λόγω της πανδημίας, αλλά θα το ξαναβρούμε σύντομα.

Αυτή η φετινή έλλειψη επαφής με τους ναούς και τη θρησκεία μου έφερε στο νου μια απορία – υπόθεση του Γεράσιμου Γερολυμάτου. «Τι θα γινόταν αν κάποιος μπορούσε να διαγράψει τη θρησκεία»;

Ας κάνουμε μια υπόθεση. Κάποιοι παγκόσμιοι ηγέτες αποφασίζουν να διαγράψουν από τη συνολική μας μνήμη, όλα όσα είναι σχετικά με όλες τις θρησκείες, με τις εικόνες τους, με όλες τις εξωτερικές μορφές τους.

Τι θα συνέβαινε αν όλες οι θρησκείες της Γης εξαλείφονταν σταδιακά; Αν εξαφανιζόταν κάθε ιερό βιβλίο, νέο ή αρχαίο, και κάθε γραπτή μαρτυρία του θείου;

Αν ισοπεδώνονταν όλοι οι ναοί από την Άπω Ανατολή έως την Αμερικανική Δύση και από τον παγωμένο Βορρά μέχρι τον αφιλόξενο Νότο;

Αν καταστρέφονταν όλα τα θρησκευτικά έργα τέχνης από τα μουσεία και τις πινακοθήκες του κόσμου;

Αν χανόταν για πάντα κάθε θεατρικό και λογοτεχνικό έργο, αρχαίο ή σύγχρονο, που είχε αναφορά στους Θεούς και στη θρησκεία;

Αν  χανόταν το σύνολο της αρχαίας Ελληνικής δραματουργίας;

Αν στα πανεπιστήμια η γνώση απέφευγε κάθε ηθικό περιορισμό και βασιζόταν μόνο στον ορθολογισμό;

Αν κάθε σχετική φιλοσοφία και θεολογία καταργούνταν και κάθε μαρτυρία της θρησκευτικής συνείδησης χανόταν;

 

Τα αποτελέσματα της α- θρησκείας…

Τότε, όπως είναι φυσικό, οι γενιές του μελλοντικού κόσμου θα στερούνταν θρησκευτικής πίστης, αφού δεν θα είχαν διδαχτεί.

Ούτε θα γνώριζαν, βεβαίως, τον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Φειδία, τον Δάντη, τον Σαίξπηρ, τον Μιχαήλ Άγγελο, τον Μπαχ, τον Ρέμπραντ, τον Θεοτοκόπουλο, τους αρχαίους δραματουργούς, τις θαυμάσιες μυθολογίες όλων των λαών, το σύνολο σχεδόν της αρχαίας, βυζαντινής, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής τέχνης, που έχει εμπνευσθεί από θρησκευτικά θέματα..

Αν φέρετε στο μυαλό σας την πλουσιότατη Ελληνική μυθολογία, θα δείτε ότι σε αυτήν πρωταγωνιστούν οι Θεοί, οι ημίθεοι και οι πράξεις τους.

Αν μπορέσετε να βάλετε σε μια ζυγαριά και να «ζυγίσετε» τον κόσμο που γνωρίζουμε όλοι μας με τις παλιές και νέες θρησκείες και τον άλλο κόσμο «τον χωρίς θρησκείες» η διαφορά θα είναι τεράστια.

Από τη μια πλευρά θα έχουμε το φως, την ελπίδα, την φιλαλληλία, την ανθρωπιά και τα ευγενέστερα αισθήματα και από την άλλη το σκότος και το έρεβος, την απανθρωπιά, την κτηνωδία, τα ζωώδη ένστικτα και την συμπεριφορά της ζούγκλας.

Πραγματικά είναι σαν να προσπαθείς να συγκρίνεις τη μέρα με τη νύχτα, το φως με το σκοτάδι, την θερμότητα του ήλιου με το πολικό ψύχος.

Κι όμως, η απαισιόδοξη αυτή προοπτική μου άφησε μια κρυφή βεβαιότητα.

Πως ακόμη και τότε, κάποιος από τους ανθρώπους του μέλλοντος, θα σήκωνε κάποτε τα μάτια του για να κοιτάξει τον έναστρο ουρανό.

Θα προβληματιζόταν ποιος έφτιαξε όλα αυτά τα αστέρια, ποιος έβαλε σε τάξη το χάος, ποιος ρυθμίζει τους νόμους του Σύμπαντος.

Και τότε, όλα πάλι να ξανάρχιζαν από την αρχή …

Ο Νους, η Σκέψη, ο Θεός, ο Δημιουργός του Σύμπαντος θα έμπαινε στα μυαλά των πιο προχωρημένων…

 

Επίλογος

Σε λίγες μέρες τελειώνει ένας πολύ «πικρός» χρόνος. Μια παγκόσμια πανδημία πήρε μαζί της εκατομμύρια ανθρώπους από όλες τις χώρες του κόσμου.

Αλλά συνέβη και κάτι πολύ ευχάριστο. Η φαρμακευτική τεχνολογία αντέδρασε ταχύτατα, έχουμε πλέον εμβόλια, αρχίζει ο ομαδικός εμβολιασμός και σε λίγους μήνες θα έχουμε γίνει άτρωτοι στη συγκεκριμένη ασθένεια, όπως συνέβη και με άλλες  στο παρελθόν. Επομένως ας προγραμματίσουμε το νέο έτος 2021 με άλλο πνεύμα.

Αγάπης για τους συνανθρώπους, αλληλεγγύης για τους πάσχοντες, ειρηνικής συνύπαρξης με τους συμπολίτες μας  στις πόλεις μας, στη χώρα μας, στον πλανήτη μας…

Ας ευχηθούμε Υγεία στα άτομα, ευημερία στις κοινωνίες και ειρήνη στον κόσμο…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αναζητήστε με βάση λέξεις-κλειδιά:

Βαθμολογήστε το άρθρο:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group