Ένα αφιέρωμα στο αμπαλί της Πρέβεζας – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Ας βρούμε, ας βελτιώσουμε, ας αναδείξουμε νέους χώρους της πόλης
ΑΜΠΑΛΙ-ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ-1
News RoomNews Room5 Δεκεμβρίου, 2020 08:000

Ας βρούμε, ας βελτιώσουμε, ας αναδείξουμε νέους χώρους της πόλης

Εισαγωγή

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει έντονη την παρουσία της στην πόλη μια ομάδα ανθρώπων που τους συνδέει ένα κοινό χόμπι.

Είναι οι άνθρωποι της Πρέβεζας που ασχολούνται με το παραδοσιακό άθλημα που στην Πρέβεζα αποκαλείται «αμπαλί» και στη Γαλλία «πετάνγκ» (petanque).

Σε αυτό το ομαδικό άθλημα, που αυτές τις μέρες ΔΕΝ  διεξάγεται λόγω της καραντίνας, θα αφιερώσουμε σήμερα τη στήλη μας.

Όταν όλοι ασχολούνται με την πανδημία, ας πούμε και κάτι άλλο…

 

Ιστορία

Πολλοί αρχαίοι λαοί στις μακρές πολεμικές επιχειρήσεις τους (είτε ήταν πολιορκητές, είτε ήταν πολιορκούμενοι) έπρεπε να ασκούνται, να διατηρούν τη φόρμα τους, να «βάζουν στόχους».

Έτσι δημιούργησαν πολλά «παιχνίδια των στρατοπέδων», πέρα από την οπλασκία, τοξοβολία, ξιφομαχία, τρέξιμο, άλμα, ιππασία…

Πολλά από αυτά συνδέθηκαν με τον αθλητισμό ή τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Αναφέρονται παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων, Κινέζων, Αιγυπτίων, κλπ με σφαίρες (δηλ. μπάλες) από ξύλο, από πηλό, από φυσική πέτρα, από κουρέλια, και άλλα υλικά.

Αυτές οι «σφαιρικές παιδιές» μετά τους Ελληνικούς εποικισμούς, «πέρασαν» από την Ελλάδα στη Νότια Ιταλία (τη «Μεγάλη Ελλάδα»), από εκεί στη Γαλλία, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επειδή το Ισλάμ δεν ευνοεί τέτοιες αθλητικές δραστηριότητες, στην Τουρκοκρατία δεν ασκήθηκαν, μαράζωσαν, ξεχάστηκαν…

Στην Ελλάδα ξαναήρθαν κατά την Ενετοκρατία στα Επτάνησα (1386-1797) και ρίζωσαν στις τοπικές κοινωνίες ιδίως Λευκάδας, Κέρκυρας, Πρέβεζας κλπ.

Δυστυχώς κανένας «ιστορικός του αθλητισμού» δεν έχει καταγράψει αναλυτικά, τεκμηριωμένα και γενικά αποδεκτά στοιχεία για την διαδρομή του αμπαλί.

Άρα υπάρχει μια ασάφεια για την ιστορία του…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

Πως παίζεται;

Το «αμπαλί» είναι μια από τις «σφαιρικές παιδιές».

Είναι ήπιο, ομαδικό άθλημα υπαίθρου και παίζεται από ομάδες ανδρών ή γυναικών ή μεικτές, με ηλικίες από 13 – 103 ετών.

Το «αμπαλί» ή «μάνα» είναι μια μικρή χρωματιστή σφαίρα (μπίλια) που πετιέται σε κάποιο σημείο του εδάφους σε απόσταση από 5-10 μέτρα από ένα κύκλο.

Στη συνέχεια ο κάθε παίκτης με τη δική του σιδερένια σφαίρα (βάρους περίπου 650 γραμμαρίων) προσπαθεί να την ρίξει με τέτοιο τρόπο ώστε να σταματήσει στην μικρότερη δυνατή απόσταση από το αμπαλί.

Κερδίζει ο παίκτης με την εγγύτερη σφαίρα.

Προσοχή. Επιτρέπεται σε παίκτες να πετύχουν άλλη σφαίρα αντιπάλου, να την απομακρύνουν από το «αμπαλί», και έτσι η δική τους σφαίρα να πλησιάσει και να κερδίσει….

Το παιχνίδι είναι τεχνικό καθώς ο κάθε παίχτης αξιοποιεί τις ανωμαλίες, τις ιδιομορφίες του εδάφους, επιλέγοντας και καμπύλες διαδρομές της σφαίρας του…

 

Τα γήπεδα

Άρχισα να παρακολουθώ το «αμπαλί», απέναντι από το «Πανόραμα», περίπου από το 1982.

Εκεί υπήρχε το μαγαζί του Κατσουλάρη και πίσω του ένας ελαιώνας, που ήταν κληροδότημα Ρίζου.

Μετά το έτος 2000 το αμπαλί μεταφέρθηκε μέσα στην Κυανή Ακτή και άρχισε να συγκεντρώνει περισσότερους παίχτες, αλλά και περισσότερους θεατές.

Κάποιοι φίλοι «έβγαλαν το αμπαλί στο ξέφωτο»…

Κάποια στιγμή δημιουργήθηκαν λόγω των πολλών παικτών και άλλα γήπεδα και σήμερα με τις αναγκαίες διευθετήσεις του χώρου μπορούν να γίνονται περισσότεροι από 6-7 αγώνες ταυτόχρονα.

Μίλησα με παίχτες από Αθήνα (Ζάππειο και Γλυφάδα), Πειραιά, Κέρκυρα, Λευκάδα, Πάτρα, Κρήτη και όλοι μου είπαν ότι ο χώρος των γηπέδων (κάτω από τη σκιά των ευκαλύπτων της Κυανής Ακτής) είναι ιδανικός.

Αφού βρέθηκε το σωστό «στέκι» δηλ. τα γήπεδα, δημιουργήθηκε και ο Σύλλογος, έγιναν αρχαιρεσίες, εκλέχτηκαν Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία άρχισαν να κάνουν κι άλλες δραστηριότητες!

Είναι ευτύχημα ότι οι νέοι παίχτες του Συλλόγου έχουν δημιουργικότητα, αλλά και αποφασιστικότητα να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό για το αμπαλί και την Πρέβεζα.

Έτσι δημιούργησαν ένα οικίσκο με ηλεκτρικό πίνακα, δημιούργησαν κολώνες φωτισμού για τα γήπεδα, δημιούργησαν μια βρύση με καθαρό νερό, δημιούργησαν παγκάκια για τους θεατές, καλάθια για τα απορρίμματα, καθαρίζουν το χώρο, ποτίζουν τα φυτά του, και τον περιποιούνται υποδειγματικά. Κάποια έγιναν με «χορηγίες» φίλων, κάποια με προσωπική εργασία,

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους ας αναφέρουμε ότι οι τακτικοί παίχτες είναι δεκάδες, οι φίλοι που παρακολουθούν τους αγώνες είναι πάρα πολλοί, ενώ οι αγωνιζόμενοι και οι συνοδοί στους αγώνες του περασμένου Ιουλίου ίσως ξεπέρασαν τα 100 άτομα.

 

Ονόματα…

ΔΕΝ θα ήθελα να γράψω ονόματα ανθρώπων που έχουν τη δική τους ιστορία (μικρή ή μεγάλη) στο αμπαλί, γιατί είναι πάρα πολλοί.

Μικροί και μεγάλοι, άντρες και μερικές γυναίκες, βετεράνοι και νεότεροι, άνθρωποι που αποσύρθηκαν και άλλοι που συνεχίσουν και σαν παίχτες και σαν κριτές – θεατές.

Και οι οποίοι με υποδείξεις, παρατηρήσεις, σχόλια, κλπ έχουν ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία του παιχνιδιού.

Γι αυτό συχνά οι θεατές είναι περισσότεροι από τους παίχτες, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα αθλήματα.

 

Επίλογος

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε μια τάση…

Να υπερεκτιμούμε τη δική μας προσφορά, και να υποτιμούμε την προσφορά των άλλων.

Εγώ – λόγω ηλικίας – τα βλέπω πιο δίκαια… Και επαινώ τους πάντες…

Η παρέα από το αμπαλί υιοθέτησε, καθάρισε, ευπρέπισε ένα χώρο που ήταν αχούρι. Και τον καλλώπισε όχι για δική της χρήση, αλλά για να τον κάνει «Δημόσιο Χώρο» και να τον παραδώσει στην κοινωνία της πόλης, σε όλους τους πολίτες. Θεωρώ ότι η ασφάλεια της Κυανής Ακτής είναι μεγαλύτερη αν συνεχώς βρίσκονται μέσα της άνθρωποι.

Λουόμενοι, παίχτες του αμπαλί, παίχτες του τένις και του μπάσκετ, παίχτες του μπιτς βόλεϊ, κλπ.

Οι υπόλοιποι ας ΜΗΝ γκρινιάζουμε…

Ας βρούμε, ας βελτιώσουμε, ας αναδείξουμε νέους χώρους της πόλης….

Στη Βρυσούλα, στη Μαργαρώνα, μέσα στα Κάστρα και τα στρατόπεδα, σε «κρυφά» ή άσημα σημεία της πόλης…

Αυτή μπορεί να είναι η θετική προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο…

Και η κοινωνία θα μας επαινέσει…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group