Αίρεσις, αιρετοί, αρχαιρεσίες – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Ας ευχηθούμε τα καλύτερα για την Ελληνική Εκπαίδευση
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
News RoomNews RoomNews Room14 Νοεμβρίου, 2020 12:320

Ας ευχηθούμε τα καλύτερα για την Ελληνική Εκπαίδευση

Εισαγωγή

Όταν όλα τα ΜΜΕ μιλάνε συνεχώς για τον Ιό της πανδημίας, το θέμα αρχίζει να κουράζει. Εμείς λοιπόν ας «πιάσουμε» σήμερα ένα άλλο θέμα.

Στην αρχαία Ελλάδα η διαδικασία εκλογής των αρχόντων του Δήμου λεγόταν «αίρεσις», αυτοί που εκλέγονταν λεγόταν «αιρετοί» και η αρχαία λέξη «αρχαιρεσίες» χρησιμοποιείται μέχρι τις μέρες μας…

Σκέφτηκα σήμερα να δούμε πως εξελίχτηκε η εκλογική διαδικασία μέσω των αιώνων… Ας σημειώσουμε ότι εκλογές, δημοκρατία, εκπρόσωποι, κλπ είναι έννοιες που έβαλαν στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη οι αρχαίοι Έλληνες.

 

Τρόποι εκλογής

Επειδή αρχικά οι συνεδριάσεις της «Εκκλησίας του Δήμου» γινόταν σε ανοιχτό χώρο, δηλ. στην αγορά, ο πρώτος τρόπος εκλογής ήταν «δια βοής».

Επειδή όμως οι άνθρωποι ΔΕΝ έχουν ίδια ένταση φωνής, και οι «λίγοι» μπορούν να φωνάζουν «πολύ», ο τρόπος αυτός ήταν ασαφής και εγκαταλείφθηκε.

Αργότερα οι υποστηρικτές μιας άποψης ή μιας γνώμης σήκωναν το χέρι τους και ψήφιζαν «δι’ ανατάσεως της χειρός». Αυτή η μέθοδος έδινε και ορατά αποτελέσματα από όλους τους παρόντες, αλλά ήταν και πολύ σύντομη.

Την χρησιμοποιούμε και σήμερα σε κάποιες συνελεύσεις…

Αργότερα χρησιμοποίησαν υδρίες, δηλ. στάμνες, μέσα στις οποίες έριχναν την ψήφο τους. Η ψήφος ήταν μικρά, λεία και στρογγυλά λιθαράκια.

Κάποτε οι μικροί μαθητές χρησιμοποιούσαν αυτά τα λιθαράκια για να κάνουν λογαριασμούς στην αριθμητική. Και όταν έλεγαν στους δασκάλους τους «ψήφους λογίζομαι» εννοούσαν ότι «κάνω λογαριασμό με λιθαράκια».

Από την αρίθμηση των ψήφων πήραν το όνομά τους τα ψηφία και τα γράμματα του αλφαβήτου, με τα οποία παρίσταναν τους αριθμούς (α=1, β=2, γ=3,  κλπ).

Από την ψήφο η διαδικασία ονομάστηκε ψηφοφορία, αλλά υπήρξαν διαφορές.

Οι θετικές ψήφοι ήταν λευκές, ενώ οι αρνητικές ψήφοι ήταν μελανές (=μαύρες), από τις οποίες παράγεται και η φράση «τον μαύρισα στις εκλογές».

Όταν οι αρχαίοι ψήφιζαν για την εξορία κάποιου χρησιμοποιούσαν τα όστρακα, δηλ. κομμάτια από κεραμικά, πάνω στα οποία έγραφαν το όνομα αυτού που ήθελαν να εξοριστεί.  Έτσι εξορίστηκαν ή εξοστρακίστηκαν ο Αριστείδης ο Δίκαιος, ο Θεμιστοκλής, ο Κίμων, και άλλοι.

Κάποια στιγμή οι αρχαίοι Αθηναίοι χρησιμοποίησαν σαν ψήφους και τους «κυάμους» δηλ. τα ξερά κουκιά.  Από αυτά έμεινε η φράση «έχω τόσα κουκιά» που έλεγαν παλιοί κομματάρχες στην επαρχία.

Θέλω να σημειώσω ότι όποιος στην αρχαία Ελλάδα ήταν υποψήφιος για δημόσιο αξίωμα έπρεπε να αποδείξει ότι είναι γνήσιος Έλληνας, ότι υπηρέτησε στο στρατό, ότι πολέμησε σε εκστρατείες, ότι πληρώνει φόρους, ότι κατέχει Ελληνική παιδεία, ότι ακολουθεί την Ελληνική θρησκεία και ότι ΔΕΝ καταδικάστηκε για αδικήματα….

 

Η εξέλιξη της ψηφοφορίας…

Επειδή το να συμμετέχει κάποιος στην εκλογή των αρχόντων είναι μεγάλο δημοκρατικό δικαίωμα, γι αυτό βρέθηκαν τρόποι να ψηφίζει και κάποιος που την ημέρα των εκλογών βρίσκεται μακριά από την κάλπη.

Η επιστολική ψήφος καθιερώθηκε πρώτα για να εξυπηρετεί τους νησιώτες…

Μετά έγινε η τηλεγραφική ψήφος, με τηλεγράφημα…

Καθιερώθηκαν τα τμήματα για ετεροδημότες, δηλ. ο δημότης της Κρήτης να μπορεί να ψηφίσει από την Ξάνθη, όπου είναι φοιτητής ή εργάζεται, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψει.

Μετά τη διάδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών άρχισε να υπάρχει και η ηλεκτρονική ψήφος.

Οι φοιτητές των πανεπιστημίων του εξωτερικού ψηφίζουν από το σπίτι τους, χωρίς να συνωστίζονται την ημέρα των εκλογών σε συγκοινωνιακά μέσα και σε ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Σε συνέδρια μεγάλων κομμάτων οι τελικοί υποψήφιοι ψηφίζονται ηλεκτρονικά, άμεσα, χωρίς εξωτερική πίεση από περιφερόμενους γύρω από τις κάλπες, χωρίς τα «τραπεζάκια» με τους παρατρεχάμενους, κλπ.

Αυτή η ηλεκτρονική ψήφος τείνει να καθιερωθεί σε αμέτρητες συνδικαλιστικές, φοιτητικές, πολιτιστικές και άλλες εκλογικές διαδικασίες…

 

Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας… 

Στις 21 Νοέμβρη 1952 έγιναν στην Ελλάδα κάποιες πολύ κρίσιμες εκλογές.

Αντίπαλοι ήταν οι Νικόλαος Πλαστήρας (στρατηγός και πρωθυπουργός) και ο Αλέξανδρος Παπάγος (στρατάρχης, μέχρι τότε).

Η Ελλάδα μόλις είχε βγει από τον εμφύλιο πόλεμο και ήταν φανερό ότι ο νικητής θα βάδιζε ή το δρόμο προς την κοινωνική δικαιοσύνη και ομαλότητα ή το δρόμο του «νικητή» που θα τιμωρούσε τους νικημένους.

Τότε η Αριστερά, το ΚΚΕ, το ΕΛΑΣ ή όπως θέλετε να τους ονομάσετε πήραν μια ιστορικά λανθασμένη  απόφαση… Την αποχή από τις εκλογές…

Θεώρησαν ότι οι δυο υποψήφιοι πρωθυπουργοί «είναι το ίδιο πράγμα» και είπαν στους οπαδούς τους να ΜΗΝ πάνε να ψηφίσουν. Επέλεξαν την «αποχή» !

Μάλιστα το σύνθημα της «αριστεράς» τότε ήταν πιο «χτυπητό»:

«Τι Παπάγος, Τι Πλαστήρας, ούλοι οι σκύλοι μια γενιά»

Τελικό αποτέλεσμα. Νίκησε ο Παπάγος με 49,3% και 247 έδρες στις 300 (ήταν πλειοψηφικό το σύστημα).

Την Πρωθυπουργία του Παπάγου ακολούθησε ο Κων/νος Καραμανλής, το ΚΚΕ βρέθηκε εκτός νόμου και οι οπαδοί του στα ξερονήσια…

Δηλ. η «αποχή» από τις κάλπες ΔΕΝ τους βγήκε σε καλό…

 

Σήμερα

Πώς τα θυμήθηκα όλα αυτά σήμερα;

Σήμερα σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν τουλάχιστον έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα τάμπλετ, ένα κινητό τηλέφωνο νέας τεχνολογίας…

Πρόσφατα έγιναν οι εκλογές της ΟΛΜΕ, δηλ. σε μια από τις πολλές Ομοσπονδίες Εργαζομένων  της Ελλάδας. Το υπουργείο Παιδείας κανόνισε οι εκλογές να γίνουν ηλεκτρονικά για πολλούς λόγους.

-Οι εκπαιδευτικοί θεωρητικά είναι οι πιο προηγμένοι στην ηλεκτρονική τεχνολογία, -Οι εκπαιδευτικοί για να κάνουν τα μαθήματα από το σπίτι τους, χρησιμοποιούν κάθε μέρα τους υπολογιστές,

-Έχουμε πανδημία, άρα οφείλουμε όλοι να προστατευόμαστε,

-Οι εκπαιδευτικοί για να προστατευτούν από την συρροή στις κάλπες, για να αποφύγουν τις μεταφορές από το σπίτι στο εκλογικό κέντρο και αντίστροφα, μπορούσαν να ψηφίσουν με ασφάλεια από τα σπίτια τους.

Και τέλος το υπουργείο ξέρει ποιοι είναι οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί ΣΗΜΕΡΑ, δηλ. ποιοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

Και τι έγινε???

Οι εκπαιδευτικοί απείχαν από την ψηφοφορία…

ΔΕΝ πήγαν να ψηφίσουν…

Είχαν τεράστια αποχή από τις κάλπες!!!

 

Επίλογος

Φυσικά ένας πρώην εκπαιδευτικός, πρώην διευθυντής Σχολικών Μονάδων, πρώην Σχολικός Σύμβουλος, συγγραφέας πολλών βιβλίων, και πατέρας τριών παιδιών, ΔΕΝ θέλω να υποδείξω στους σημερινούς εκπαιδευτικούς ποιο είναι το σωστό και τι έπρεπε να κάνουν…

Αλλά όλη η κοινωνία έχει ανοιχτά μάτια και βλέπει…

ΔΕΝ θέλουν την αξιολόγηση, με κανέναν τρόπο,

ΔΕΝ θέλουν αλλαγές, καινοτομίες στην Εκπαίδευση,

ΔΕΝ θέλουν ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές τους…

Έχουν μείνει στις «Γενικές Συνελεύσεις» των αμφιθεάτρων όπου στημένες ομάδες αποδοκίμαζαν κάθε αντίθετη άποψη ή κάθε διαφορετική ψήφο…

Όπως οι εκπαιδευτικοί κρίνουν τους πάντες, έτσι και η υπόλοιπη κοινωνία έχει το δικαίωμα να τους κρίνει και για τις σκέψεις και τις πράξεις τους…

Δυστυχώς κάποιοι Έλληνες δημόσιοι εκπαιδευτικοί ΔΕΝ μοιάζουν σε πολλά πράγματα με εκπαιδευτικούς άλλων χωρών, όπως Σουηδίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Κίνας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας, Κύπρου, κλπ.

Φυσικά ΔΕΝ τους βάζουμε όλους στην ίδια ζυγαριά…

Υπάρχουν πολλές φωτεινές εξαιρέσεις, που τις ξέρουμε και τις τιμούμε όλοι…

Ας μην πούμε περισσότερα αυτή τη στιγμή…

Ας ευχηθούμε τα καλύτερα για την Ελληνική Εκπαίδευση…

Υστερόγραφο: Πρόσφατα καθηγήτρια Πανεπιστημίου ανακοίνωσε ότι «κοκκίνισε» πάνω από 50 σοβαρά γραμματικά και συντακτικά λάθη σε χειρόγραφο διαγώνισμα φοιτητή της… Αγράμματος στο πανεπιστήμιο… Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που να προβληματίζονται για την «ποιότητα» της Εκπαίδευσης που λαμβάνουν τα Ελληνόπουλα σήμερα;

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Τελευταία ενημέρωση 14 Νοεμβρίου 2020 12:32:44 από News Room


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group