Η 28η Οκτωβρίου από άλλο πρίσμα – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Μακάρι να αυξηθούν οι επενδύσεις στην ειρήνη και στην εργασία και όχι στον πόλεμο και στην καταστροφή

News RoomNews RoomNews Room28 Οκτωβρίου 20200
Μακάρι να αυξηθούν οι επενδύσεις στην ειρήνη και στην εργασία και όχι στον πόλεμο και στην καταστροφή

Εισαγωγή

Για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα ακούσετε, θα δείτε και θα διαβάσετε πολλά αφιερώματα από ειδικούς. Από πολλές πλευρές (στρατιωτική, διπλωματική, κοινωνική, οικονομική, κλπ)

Εδώ σήμερα θα προσπαθήσουμε μια άλλη προσέγγιση.

 

Ο άνθρωπος και ο πόλεμος

Όλοι οι άνθρωποι λέμε ότι είναι φύσει φιλειρηνικοί.

Αλλά και πριν ακόμη δημιουργηθούν τα κράτη οι άνθρωποι έμπαιναν στις σπηλιές, στις καλύβες, στα χαμόσπιτα των γειτόνων για να κλέψουν κάτι… Δηλ. να πάρουν κάτι που ΔΕΝ είναι δικό τους, αλλά ανήκει στο γείτονα.

Κι αυτό κάποτε γινόταν κρυφά (κλοπή), κάποτε γινόταν με βία (ληστεία) και κάποτε γινόταν ομαδικά (πόλεμος).

Έχουν καταγραφεί αμέτρητοι πόλεμοι, ακόμη και μεταξύ πόλεων – κρατών που μιλούσαν την ίδια γλώσσα και είχαν τους ίδιους θεούς. Αθήνα – Σπάρτη, Θήβα – Σπάρτη, Μεσσηνιακοί, Ιεροί, Αχαϊκοί πόλεμοι, κλπ.

Σημαντικός παράγοντας που προκαλούσε τους πολέμους ήταν ο άνθρωπος…

Κάποιοι φιλοπόλεμοι ήθελαν συνεχώς πολέμους με όλους. ΔΕΝ ήξεραν από διπλωματία. Πίστευαν μόνο στα όπλα.

Παράδειγμα οι Θηβαίοι Πελοπίδας και Επαμεινώνδας που έμειναν γνωστοί ως «στρατηγοί», ενώ στην αντίθετη πλευρά ήταν ο Αθηναίος Περικλής που έμεινε ως δημιουργός έργων στην ειρήνη.

Επειδή όλοι οι πόλεμοι κάποια στιγμή σταματούν, σημασία έχει και  «η επόμενη μέρα».

 

Η επόμενη μέρα

Στον περασμένο αιώνα είχαμε στην Ευρώπη πολλούς πολέμους, μεταξύ των οποίων και τους δυο παγκόσμιους.

Σε αυτούς βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα η Γερμανία με τη Γαλλία, η Γερμανία με την Αγγλία, η Ελλάδα με την Ιταλία, η Ελλάδα με τη Γερμανία, κλπ.

Όταν τελείωσε ο πόλεμος υπήρξαν νικητές και νικημένοι…

Π.χ. η Ελλάδα πήρε από την Ιταλία τα Δωδεκάνησα και άρχισαν να ισχύουν ΝΕΑ σύνορα.

Μετά όλες οι χώρες αποφάσισαν να «γυρίσουν σελίδα»…

Ξέχασαν τους νεκρούς, τους βομβαρδισμούς, τις υλικές καταστροφές και προσπάθησαν να δομήσουν μια κοινωνία με άλλες αρχές και προτεραιότητες.

Η Ενωμένη Ευρώπη (όπως την ονειρεύτηκε ο Σουμάν και άλλοι)  θα βασιζόταν σε κοινούς νόμους, κοινό νόμισμα, κοινές αρχές, ελεύθερη διάδοση ιδεών και τουριστών, στη γενική ευημερία, και στην αποφυγή του πολέμου μεταξύ των κρατών.

Έτσι εμείς αγοράζαμε γερμανικά προϊόντα (αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, κλπ) ενώ οι Γερμανοί έτρωγαν τα φρούτα μας και ερχόταν για διακοπές στα νησιά μας.

Αγοράζαμε ιταλικά προϊόντα (τα Φιατάκια και οι βέσπες κάποτε μοσχοπουλούσαν) ενώ τα ιταλικά κότερα, θαλαμηγοί κλπ γέμιζαν τα νησιά και τις παραλίες του Ιονίου…

Επίσης από την Ευρώπη δόθηκαν τεράστια ποσά σε χώρες του νότου για να αποκτήσουν υποδομές (Εθνικές οδούς, λιμάνια, αεροδρόμια, κλπ) άσχετα αν όλες οι χώρες δεν έκαναν σωστή και τίμια αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, κλπ)

Χώρες που υπήρξαν πολεμικά αντίπαλες (Γερμανία και Αγγλία – Γαλλία) βρέθηκαν να συνεργάζονται σε πολλούς τομείς για το αμοιβαίο καλό.

 

Η εξαίρεση

Κάθε κανόνας έχει την εξαίρεσή του, λέμε στη γραμματική.

Και η εξαίρεση στην Ευρωπαϊκή ειρήνη είναι η σημερινή Τουρκία.

-Ο σουλτάνος ΔΕΝ αναγνωρίζει τα παγκόσμια δεδομένα μετά τον πόλεμο και ονειρεύεται τη «γαλάζια πατρίδα» του μυαλού του.

-Ο κοινός πολιτισμός της Ευρώπης που διαδέχτηκε το Μεσαίωνα, δεν του αρέσει. Θέλει να επιβάλει το δικό του «πολιτισμό» που είναι βουτηγμένος στο αίμα…

-ΔΕΝ συμμετέχει σε ειρηνικές πράξεις, αλλά «χώνεται» όπου ακούσει πόλεμο…

-ΔΕΝ βρέθηκε σε ένταση μόνο με τις γειτονικές του χώρες, αλλά επεκτάθηκε και σε πιο μακρινές.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη «ένταση» με τη Γαλλία, και ο πρόεδρος Μακρόν εκφράζει την αιχμή του Ευρωπαϊκού πολιτισμοί απέναντι στο παρωχημένο Ισλάμ.

Για την Ελλάδα αυτό είναι καλό…

Αντί να είμαστε μόνοι απέναντι στο σουλτάνο αποκτούμε διπλωματικές και στρατηγικές συμμαχίες με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Γαλλία, Ρωσία, κ.α.

Αυτή η συσπείρωση Ασιατών, Αφρικανών και Ευρωπαίων απέναντι στον κοινό εχθρό είναι ότι καλύτερο θα επιθυμούσαμε αυτή τη στιγμή…

Γιατί ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος (που προσωπικά εύχομαι να αλλάξει) επεδίωξε να κάνει «μπίζνες» με το σουλτάνο, αντί να υποστηρίζει το δίκαιο, το σωστό, την ειρήνη  στη Μεσόγειο και στον κόσμο…

 

Επίλογος

Μετά την ηρωική 28η Οκτωβρίου 1940 ακολούθησαν χρόνια πολέμου,  πείνας, θανάτων και τραυματισμών, υλικών καταστροφών κλπ.

Ας ελπίσουμε ότι μετά την 28η Οκτωβρίου 2020 και τις Αμερικανικές εκλογές θα ακολουθήσουν ειρηνικά γεγονότα.

Εύχομαι να βρούμε γρήγορα το εμβόλιο του Ιού, να ανακτήσουμε τις κοινωνικές ελευθερίες που περιορίστηκαν για ιατρικούς λόγους, να αρχίσει μια περίοδος ειρήνης στη Μεσόγειο και στον Κόσμο, να γυρίσουν οι ισλαμιστές στις πατρίδες τους και τα ξενιτεμένα Ελληνόπουλα στην Ελλάδα, να γίνουν επενδύσεις σε ειρηνικά έργα για να μειωθεί η ανεργία… Και πολλά ακόμη…

Μετά την επίθεση των παρανοϊκών Χίτλερ και Μουσολίνι το 1940 η Ευρώπη έκανε βήματα προς την ειρηνική συνύπαρξη και επί πολλές δεκαετίες ΔΕΝ είχε πόλεμο στο έδαφός της.

Ας ευχηθούμε, μετά την πολυμέτωπη επίθεση του σουλτάνου, η Ευρώπη και ο κόσμος θα τον «βάλουν στη γωνιά του» και ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός θα ακμάσει και πάλι…

Μακάρι να αυξηθούν οι επενδύσεις στην ειρήνη και στην εργασία και όχι στον πόλεμο και στην καταστροφή…

 

Κυτίνος Ευάγγελος
 


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αναζητήστε με βάση λέξεις-κλειδιά:

Βαθμολογήστε το άρθρο:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 1.00 out of 5)
Loading...

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group