Οι ικανοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Σκεφτείτε σε πόσες χώρες, πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την έλλειψη πόσιμου νερού
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
News Room24 Οκτωβρίου, 2020 13:420

Σκεφτείτε σε πόσες χώρες, πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την έλλειψη πόσιμου νερού

Εισαγωγή

Σήμερα ΔΕΝ θα ασχοληθούμε με την πανδημία του Ιού και τα νέα μέτρα, ΔΕΝ θα ασχοληθούμε με το Αιγαίο και τα παιχνίδια του σουλτάνου, ΔΕΝ θα ασχοληθούμε με τις εκλογές στις ΗΠΑ και την εξωτερική πολιτική, τα οικονομικά, τα εκπαιδευτικά.

Θα κάνουμε ζουμ δίπλα μας, στο επίπεδό μας, στην πόλη μας.

Κάποιες φορές ακούμε αρνητικά σχόλια για κάποιους υπαλλήλους, για υπουργούς, για δημάρχους και πραγματικά λυπόμαστε.

Αντίθετα αν ακούσουμε θετικά σχόλια για κάποιους που κάνουν ευσυνείδητα και σωστά τη δουλειά τους, σε όποια θέση και αν βρίσκονται, τότε χαιρόμαστε.

Αφορμή για αυτές τις σκέψεις έδωσε ένα τυχαίο γεγονός.

Ας το πιάσουμε από την αρχή…

 

Ένα τυχαίο γεγονός

Έτυχε έξω από το σπίτι ενός φίλου να συμβεί μια διαρροή στο δίκτυο ύδρευσης της Πρέβεζας. Το δίκτυο ύδρευσης της πόλης είναι παλιό και οι διαρροές είναι συνηθισμένες, όπως και οι διακοπές που συμβαίνουν το καλοκαίρι…

Ο φίλος έτυχε να γνωρίζει τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Κο Φώτη Ζέρβα, είχε το τηλέφωνό του, και του τηλεφώνησε.

Εγώ από περιέργεια τον ρώτησα:

-Πότε περιμένεις να εμφανιστούν οι τεχνίτες;

-Κάτσε να το διαπιστώσεις μόνος σου, ήταν η απάντησή του.

Με έβαλε σε περιέργεια… Και κάθισα.

Πρώτη έκπληξη:

Σε λίγα λεπτά το αυτοκίνητο της εταιρείας με τους τεχνίτες και τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά ήταν στο σημείο και άρχισαν να επισκευάζουν τη ζημιά.

Δεύτερη έκπληξη:

Σε λίγα λεπτά ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΠ ήταν και αυτός στο σημείο, για να δει τη ζημιά και να έχει άμεση αντίληψη. Αμέσως ενημέρωσε τα μέσα μαζικής δικτύωσης, δηλ. τους πολίτες της Πρέβεζας ότι «στο τάδε σημείο έχουμε διαρροή, θα την επισκευάσουμε σε 2 ώρες».

Έκπληξη τρίτη:

Ο πρόεδρος ΔΕΝ ήρθε με κάποιο πολυτελές, κρατικό αυτοκίνητο, αλλά με τη δική του, ιδιόκτητη βέσπα. Δηλ. με ένα απλό δίτροχο όχημα!

Έτσι είχα την ευκαιρία να μιλήσουμε, να κάνω πολλές ερωτήσεις και να μάθω πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.

Που αξίζει να τα μάθετε κι εσείς.

 

Ένας σωστός πολίτης, στη σωστή θέση

Ο κος Φώτης Ζέρβας ανέλαβε την θέση του Προέδρου της ΔΕΥΑΠ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Πρέβεζας) μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, δηλ. το Δεκέμβρη του 2019.

-Η κατάσταση στην εταιρεία ήταν αφύσικη. Υπήρχαν υπάλληλοι «του γραφείου» ενώ η εταιρεία χρειαζόταν τεχνίτες και τεχνικούς για να κάνουν τις αναγκαίες εργασίες και επισκευές των ζημιών. Και μάλιστα άμεσα.

Έτσι προσελήφθησαν οκτώ (8) τεχνίτες  – αυτούς που βλέπουμε να διορθώνουν όλες τις βλάβες- με μισθούς κάτω από 900 ευρώ το μήνα… Και οι άνθρωποι αυτοί κάνουν πραγματική δουλειά, μέρα και νύχτα, χειμώνα και καλοκαίρι!!

-Υπήρχαν εκκρεμότητες πολλών ετών, δηλ. άνθρωποι είχαν κάνει αιτήσεις για παροχή νερού από το 2018 και ΔΕΝ είχαν ικανοποιηθεί.

-Στο δήμο Άρτας υπήρχαν σε εξέλιξη έργα από χρηματοδοτούμενα προγράμματα ύψους 18.000.000 ευρώ. Στην Πρέβεζα μόνο 300.000 ευρώ.

-Τα πολλά χρήματα στην ύδρευση – αποχέτευση τα διαχειρίζεται η Περιφέρεια. Η Πρέβεζα ΔΕΝ συνεργαζόταν με την Περιφέρεια, για αυτό το πολύ ζωτικό θέμα, επί πολλά χρόνια. Αποτέλεσμα; Υποβάθμιση του συστήματος, διακοπές νερού, ζημιές στο γερασμένο δίκτυο, δυσαρεστημένοι πολίτες.

Τώρα όλα αυτά σταδιακά αλλάζουν.

-Όλοι οι Δήμοι της χώρας έχουν κάνει επενδύσεις και έχουν εγκαταστήσει Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού. Έτσι παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται μόνοι τους. Οι επενδύσεις αυτές έχουν χρόνο απόσβεσης τα 3 χρόνια.

Στην Πρέβεζα ΔΕΝ είχε γίνει τίποτε σχετικό. Έτσι η ΔΕΥΑΠ πληρώνει στη ΔΕΗ περίπου 300.000 ευρώ το χρόνο. Σε λίγο καιρό θα γίνουν εγκαταστάσεις ιδιοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι κάθε χρόνο περίπου 300.000 ευρώ θα μένουν στο ταμείο της ΔΕΥΑΠ. Και θα μπορεί να κάνει καλύτερη τιμολογιακή πολιτική σε ανάπηρους, πολύτεκνους, κλπ.

Δηλ. η οικονομία της επιχείρησης θα ωφελήσει τους καταναλωτές.

-Στην ΔΕΥΑΠ υπάρχουν οφειλές των καταναλωτών από τα ρολόγια τους ύψους περίπου 2.500.000 ευρώ. Το καλύτερο για τους πολίτες είναι να πάνε και να κάνουν ρυθμίσεις των χρεών τους. Θα βρουν πολύ ευνοϊκή νοοτροπία αυτή τη στιγμή.

-Στην Πρέβεζα τώρα θα εγκατασταθεί πρόγραμμα τηλεμετρίας για να ξέρει η διοίκηση τι γίνεται με τις ποσότητες του νερού, τις διαρροές, κλπ. Μέχρι τώρα ΔΕΝ υπήρχε τηλεμετρία άρα οι προηγούμενες διοικήσεις ΔΕΝ ήξεραν πόσο ήταν, που πήγαινε, και που «χανόταν» το νερό.

-Κάποιοι ασυνείδητοι πολίτες ρίχνουν στα καζανάκια τους χαρτιά, πάνες, κλπ με αποτέλεσμα να φράζουν οι σχάρες, να βουλώνουν τα φίλτρα και να δημιουργούνται προβλήματα δυσοσμίας, διακοπών στην αποχέτευση, κλπ. Δηλ. κάποιοι ασυνείδητοι δυσχεραίνουν τη ζωή των πολιτών… Ας μην το κάνουν πλέον.

Είπαμε πολλά ακόμη με τον Κο Φώτη Ζέρβα που μου έκαναν πολύ θετική εντύπωση.

Εκείνος έφυγε και όταν η επισκευή του αγωγού τελείωσε μίλησα και με τους τεχνίτες. Το Λάμπρο και το Γιάννη.

Έτσι έμαθα ότι ο Κος Ζέρβας αποκατέστησε εντελώς διαφορετικό, δηλ. πολύ θετικό «κλίμα», μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, έμαθα ότι υπήρχαν «παρατημένα» αντλιοστάσια που φέτος τους έκαναν σωστή συντήρηση, άρα είχαμε τις ελάχιστες διακοπές νερού στα τελευταία 15 χρόνια.

Έμαθα και κάτι «λεπτό» και σημαντικό. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, ενώ θα μπορούσε, ΔΕΝ παίρνει μισθό αντιδημάρχου που θα ήταν περίπου 1.800 ευρώ το μήνα. Παίρνει μόνο έξοδα παραστάσεως περίπου 500 ευρώ το μήνα για τη βενζίνη που ξοδεύει για να τρέχει σε όλα τα σημεία του μεγάλου δήμου, όπου υπάρχει πρόβλημα. Άρα ο σημερινός πρόεδρος «χαρίζει» στη ΔΕΥΑΠ 1.300 ευρώ κάθε μήνα!

Και τελευταία είδηση. Από τον Κο Ζέρβα υπάρχει ένα σχέδιο, ας το πούμε συνθηματικά «πηγή νερού στο Λούρο», που αν μπορέσει να το υλοποιήσει η Πρέβεζα θα έχει δικό της, επαρκές, καθάριο νερό, για πάντα…

 

Επίλογος

Σε μια εποχή που ψάχνουμε για σωστούς ανθρώπους με το φανάρι (όπως ο φιλόσοφος Διογένης) χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν βρίσκουμε δίπλα μας Σωστούς Ανθρώπους.

Που δουλεύουν, που προσπαθούν, που σκέφτονται το κοινωνικό σύνολο και όχι το άτομό τους, που προσφέρουν σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων, που δημιουργούν κάθε μέρα «έργο» και όχι λόγια…

Ένας από αυτούς είναι ο αγαπητός Κος Φώτης Ζέρβας.

Και είναι σημαντικό που διαχειρίζεται το νερό ένα στοιχείο απαραίτητο, αναγκαίο και βασικό για τη ζωή φυτών, ζώων και Ανθρώπων…

Σκεφτείτε σε πόσες χώρες, πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την έλλειψη πόσιμου νερού…

Ενώ αλλού, κάποιοι ανεύθυνοι το σπαταλούν άσκεφτα…

 

Υστερόγραφο 1: Αν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο, το παραπάνω δημοσίευμα θα μπορούσε να είναι «πονηρό» ή «ύποπτο». Επειδή απέχουμε μερικά χρόνια από τις εκλογές αυτό που μόλις διαβάσατε είναι απλά αληθινό !!!

Υστερόγραφο 2: Με χαρά μας θα γράψουμε επαίνους και για άλλους πολίτες που κάνουν τη δουλειά τους ευσυνείδητα, πρόθυμα, πετυχημένα και υπέρ του κοινωνικού συνόλου…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

 

Τελευταία ενημέρωση 24 Οκτωβρίου 2020 13:42:17 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group