Η Θέμις και ο μέσος Έλληνας – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Ας προστατεύσουμε, ας θωρακίσουμε, ας ενισχύσουμε τη δημοκρατία μας, απέναντι σε όλους τους εχθρούς της
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
News RoomNews Room10 Οκτωβρίου, 2020 12:550

Ας προστατεύσουμε, ας θωρακίσουμε, ας ενισχύσουμε τη δημοκρατία μας, απέναντι σε όλους τους εχθρούς της

Εισαγωγή

Η πλούσια και μοναδική Ελληνική μυθολογία μας ενημερώνει ότι η Θέμις ή Θέμιδα ήταν Τιτανίδα. Όλοι οι Τιτάνες και οι Τιτανίδες ήταν τέκνα του Ουρανού και της Γαίας ή Γης δηλ. πολύ παλιά όντα της Κοσμογονίας και Θεογονίας.

Η Θέμις ήταν η προσωποποίηση της φυσικής και ηθικής τάξης και το όνομά της προέρχεται από το ρήμα τίθημι = θέτω, τοποθετώ, αυτό που έχει τεθεί, που ισχύει.

Την θεωρούσαν ως δεύτερη σύζυγο του Δία (πριν την Ήρα) και αυτήν που «έθεσε τους κανόνες» του δικαίου και της σωστής διακυβέρνησης.

Με το Δία απόκτησε πολλές κόρες: Τις Ώρες (Ειρήνη, Δίκη, Ευνομία)  και τις Μοίρες (Κλωθώ, Άτροπος, Λάχεσις).

Ο Ησίοδος την θεωρεί ως υπέρτατη Θεά, αφού η κοινωνική τάξη συνυπάρχει με το θείο νόμο!

Ιερά της Θέμιδος υπήρχαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Αφού ενημερωθήκαμε για τα αρχαία τα σχετικά με τη Θέμιδα, ας έρθουμε και στα σημερινά.

 

Η Δίκη

Στην αρχαιότητα το ρόλο του κριτή – δικαστή έπαιζε ο ανώτατος άρχοντας ή ένα συμβούλιο εμπίστων του άρχοντα.

Στη δημοκρατική αρχαία Αθήνα οι δικαστές ήταν ώριμοι και συνετοί πολίτες που εκλέγονταν για να δικάσουν μια υπόθεση. Στην Ηλιαία των Αθηναίων συμμετείχαν 501 δικαστές!

Στις σύγχρονες πολυκομματικές, δημοκρατικές χώρες έχει αναπτυχθεί ο θεσμός της Δικαιοσύνης, των δικαστών, της Δίκης που αποτελεί  ολόκληρη επιστήμη.

Οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς είναι μορφωμένοι πολίτες, με πολλά πτυχία και γνώσεις, που αναλαμβάνουν το πολύ υψηλό λειτούργημα να «αποδώσουν Δικαιοσύνη».

Αυτό σημαίνει να καταδικάσουν ή και να αθωώσουν όποιον κρίνουν.

Για να πάρουν την τελική τους απόφαση μελετούν ογκωδέστατες δικογραφίες (κάποιες φορές με πολλές χιλιάδες σελίδες), συγκρίνουν, αντιπαραβάλλουν δεδομένα, και όλα αυτά ΠΡΙΝ αρχίσει η ακροαματική διαδικασία.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου παρακολουθούν τα πάντα, ερωτούν τους μάρτυρες, παίρνουν απαντήσεις, διερευνούν όλες τις πτυχές κάθε υπόθεσης, ακούνε τις απολογίες των κατηγορουμένων και τις αγορεύσεις των διαδίκων, συσκέπτονται μεταξύ τους επί ώρες και τελικά αποφασίζουν.

Σε κάθε δίκη η τελική πρόταση του Εισαγγελέα και η απόφαση των δικαστών συνοψίζεται σε 4 περιπτώσεις. Τις εξής:

1)    Αθώοι – Αθώοι

2)    Αθώοι – Ένοχοι

3)    Ένοχοι – Αθώοι

4)    Ένοχοι – Ένοχοι.

Η περίπτωση της εγκληματικής οργάνωσης που πρόσφατα απασχόλησε την κοινή γνώμη είναι η περίπτωση 2, όπου ο εισαγγελέας έκρινε «Αθώοι» και οι δικαστές έκριναν «Ένοχοι».

 

Πράγματα που ξεχνάμε

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς ΔΕΝ δικάζουν αυθαίρετα, όπως θέλουν αυτοί, αλλά εφαρμόζουν κάποιους νόμους τους οποίους ψηφίζει η Βουλή.

Δηλ. η εκάστοτε πλειοψηφία της Βουλής.

Πρακτικά το κυβερνόν κόμμα, μαζί με τα κόμματα με τα οποία συνεργάζεται στη Βουλή ή με τα κόμματα που ψηφίζουν τα σχετικά νομοσχέδια.

Επομένως ΑΝ ένα κόμμα που κυβερνάει ψηφίσει νόμο που λέει ότι «οι εγκληματίες πρέπει να παίρνουν άδειες από τις φυλακές και να κάνουν βόλτες», οι δικαστές είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν «αυτό» το νόμο!

Επομένως οι ποινές που επιβάλλονται, ο τρόπος έκτισης της ποινής (π.χ. στις «αγροτικές φυλακές» ο χρόνος ΔΕΝ τρέχει όπως για όλους τους άλλους πολίτες, αλλά κάθε μέρα «πιάνεται» για δυο ημέρες), ο τόπος έκτισης της ποινής και πολλά ακόμη, ρυθμίζονται από τους πολιτικούς και όχι από τους δικαστές.

Επειδή στη διεξαγωγή της Δίκης «απλώνονται» όλα τα στοιχεία μιας υπόθεσης, γι αυτό κάποιος που πίνει τον καφέ του στην καφετέρια του χωριού του ΔΕΝ μπορεί να «βγάλει απόφαση»!!!

Και γι αυτό στα δημοκρατικά καθεστώτα έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση των δικαστών, άσχετα αν κάποιες αποφάσεις τους μας ξενίζουν, μας δημιουργούν εκπλήξεις, μας ξαφνιάζουν…

Το δημοκρατικό θέσφατο είναι ότι «όλοι κρίνονται», ακόμη και οι δικαστές.

Ή αν το θέλετε διαφορετικά «υπέρτατος κριτής είναι ο Λαός»…

Η ιστορία έχει να μας δώσει πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι «και ο Λαός έκανε λάθη», όπως όταν έδωσε στο Χίτλερ την εξουσία ή όταν ψήφισε και έστειλε στη Βουλή της Ελλάδας φασιστικά κόμματα.

 

Ο προβληματισμός

Αν θέλουμε να διερευνήσουμε σε βάθος μια υπόθεση πρέπει να κάνουμε ερωτήσεις. Και να περιμένουμε ειλικρινείς  απαντήσεις.

-Κάποια κόμματα, ενώ ΔΕΝ ήξεραν όλα τα στοιχεία της Δίκης, πώς έβγαλαν απόφαση για το «αθώοι» ή «ένοχοι»;

-Το έχουν κάνει και στο παρελθόν για άλλες δίκες ή σκοπεύουν να το κάνουν στο μέλλον για επόμενες υποθέσεις;

-Ποιοι κομματικοί παράγοντες αποφάσισαν να εκδώσουν απόφαση ΠΡΙΝ τους δικαστές;

-Γιατί κάλεσαν συγκεντρώσεις πολιτών έξω από τα δικαστήρια; Για καλό ή για κακό;

-Αν είχαμε την περίπτωση (1), δηλαδή εισαγγελέας και δικαστές αποφάσιζαν «αθώοι» τι θα επακολουθούσε;

-Θα «την πλήρωναν» και πάλι περιουσίες του δημοσίου ή αυτοκίνητα, σπίτια καταστήματα αθώων πολιτών;

-Κάποια κόμματα επιδιώκουν σύμφωνα με το καταστατικό τους να εγκαταστήσουν στην Ελλάδα «αριστερά καθεστώτα» σαν αυτά που υπήρξαν σε άλλες χώρες…

Σε αυτές τις χώρες και σε αυτά τα καθεστώτα έγιναν ποτέ συγκεντρώσεις πολιτών έξω από τα δικαστήρια, για να επηρεάσουν την κρίση των δικαστών;

-Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι υποχρεωτικό να ΜΗ συνωστιζόμαστε, να φοράμε μάσκες, να ΜΗ βάζουμε σε κίνδυνο της ζωή των άλλων.

Οι συγκεντρωμένοι στο δικαστήρια «καταπάτησαν» πολλούς νόμους, για να απαιτήσουν από τους δικαστές να «εφαρμόσουν» τους νόμους που εκείνοι ήθελαν!! Πολύ μεγάλη συνέπεια λόγων, έργων, επιδιώξεων…

-Οι πρωτόδικες ποινές ικανοποίησαν όλους τους Έλληνες δημοκράτες που ποτέ ΔΕΝ δέχτηκαν αυτό το φασιστικό μόρφωμα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Μάλιστα το φασιστικό κόμμα το ψήφισαν και κάποιοι που σήμερα αυτοαποκαλούνται «προοδευτικοί», «ανοιχτά μυαλά» κλπ…

Αλλά οι πρωτόδικες ποινές θα τροποποιηθούν στο Εφετείο, στον Άρειο Πάγο, κλπ. Τις τελικές ποινές θα αργήσουμε να τις μάθουμε… Ίσως πάνω από 10 χρόνια !!!

Μάθαμε όμως κάτι πολύ σημαντικό.

Η προηγούμενη κυβέρνηση τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα, και έτσι οι κατηγορούμενοι θα έχουν μικρότερες ποινές, από ότι θα είχαν με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα!!!

Ποιος το είπε αυτό;

Ο Κος Σταύρος Κοντονής (1963-) που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης όταν άλλαξε ο Ποινικός κώδικας!

Έχουμε λοιπόν ένα κόμμα που έξω από τα δικαστήρια «απαιτεί καταδίκη των φασιστών» και μέσα στη Βουλή ψήφισε νόμο για να τους ελαφρύνει τις ποινές!!!

-Όμως από τις 7 Ιουλίου 2019 κυβερνάει άλλο κόμμα! Με περίπου 40% του Λαού και απόλυτη πλειοψηφία 158 εδρών… Γιατί η σημερινή κυβέρνηση ΔΕΝ έφερε νέο Ποινικό Κώδικα, αλλά διατήρησε τον «ελαφρύτερο» Ποινικό Κώδικα της προηγούμενης;

-Ποιοί ευνοήθηκαν από αυτή την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα; Και τι «κέρδισαν»;

-Ποιοί ζημιώθηκαν από την εφαρμογή της επιείκειας και του νόμου Παρασκευόπουλου; Ξέρουμε ότι στην Πρέβεζα αλλοδαπός που ήταν «έξω» με το νόμο Παρασκευόπουλου βίασε και σκότωσε γυναίκα 83 ετών…

-Πόσοι άλλοι «εξοδούχοι» έκλεψαν, βίασαν, σκότωσαν στις «εξόδους» τους, και πόσοι ΔΕΝ ξαναγύρισαν στις φυλακές;

-Ποιος «υποσχέθηκε» στους κακοποιούς της Ελλάδας ότι θα έχουν προσωπικά κελιά – σουίτες, και ποιο κόμμα ψήφισαν οι περισσότεροι φυλακισμένοι;

-Γιατί εμείς οι στρατιώτες κοιμόμασταν 10, 15, 20 άτομα σε ένα θάλαμο και οι καταδικασμένοι παράνομοι δεν το θέλουν;

-Γιατί  αφήνουμε ελεύθερους να κυκλοφορούν αλλοδαπούς βιαστές, όταν αυτοί στην πατρίδα τους για το ίδιο έγκλημα θα είχαν εκτελεστεί;

Σταματάω τις ερωτήσεις για να σκεφτούμε…

 

Συμπεράσματα

Η Δημοκρατία είναι ασφαλώς το καλύτερο πολίτευμα.

Δυστυχώς μέσα στη δημοκρατική οικογένεια υπάρχουν και κάποιοι πολίτες και κάποια κόμματα που θέλουν να καταργήσουν την πολυκομματική δημοκρατία και να φέρουν άλλα καθεστώτα…

Αποτυχημένα, απολιθωμένα, που εφαρμόζονται σε 1-2 κράτη του κόσμου!

Ας προστατεύσουμε, ας θωρακίσουμε, ας ενισχύσουμε τη δημοκρατία μας, απέναντι σε όλους τους εχθρούς της.

Φανερούς και κρυμμένους…

Όλοι (μαθητές, φοιτητές, Ρομά, αλλοδαποί, παράνομοι, γείτονες, εχθροί και φίλοι) πρέπει να καταλάβουν ότι πάνω από όλα είναι ο Νόμος…

Για ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα και τους Έλληνες…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Τελευταία ενημέρωση 10 Οκτωβρίου 2020 12:55:08 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr και PrevezaNewsgr

Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group