Η Επιτροπή Διαβούλευσης της 1/10/2020 – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Ευχόμαστε να γίνουν ΕΡΓΑ που να βελτιώνουν την καθημερινότητα της πόλης, των πολιτών και των επισκεπτών μας
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
News RoomNews Room3 Οκτωβρίου, 2020 13:120

Ευχόμαστε να γίνουν ΕΡΓΑ που να βελτιώνουν την καθημερινότητα της πόλης, των πολιτών και των επισκεπτών μας

Εισαγωγή

Σε κάθε Δήμο λειτουργεί ένας δημοκρατικός θεσμός. Λέγεται Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου. Αποτελείται από εκπροσώπους φορέων, συλλόγων, ομίλων και πολίτες.  Επεξεργάζεται διάφορα θέματα, προτάσεις, ιδέες που αποσκοπούν στη βελτίωση της πόλης και των πολιτών.

Αυτά τα θέματα η Επιτροπή Διαβούλευσης τα εισηγείται προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Την Πέμπτη 1/10/2020 η Επιτροπή Διαβούλευσης Πρέβεζας συνεδρίασε με θέμα «Τεχνικό Πρόγραμμα και προϋπολογισμός του έτους 2021».

ΔΕΝ παρέστη ο Δήμαρχος και αρκετά μέλη της Επιτροπής, αλλά επειδή το νέο έτος 2021 είναι φορτωμένο με συμβολισμούς και θέλουμε να εξελιχθεί με τον καλύτερο τρόπο, οι παριστάμενοι έκαναν πολλές και εποικοδομητικές προτάσεις. Παρέστησαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι σύμβουλοι, αρμόδιοι από τις υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίοι έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα.

Προσωπικά θα ευχόμουν η Επιτροπή να συνεδριάζει πιο συχνά, π.χ. ανά δίμηνο, για να μπορεί να επεξεργάζεται και να εισηγείται περισσότερα θέματα προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση ακούστηκαν πολλές ωραίες ιδέες και προτάσεις από πολλά μέλη.

Παρακάτω σας έχω τη δική μου εισήγηση και προτάσεις προς την Επιτροπή Διαβούλευσης.

Προτάσεις:

1. Τις τελευταίες δεκαετίες η Πρέβεζα γνώρισε τεράστια δημιουργία νέων κτηρίων.  Σχεδόν σε όλα τα νέα κτήρια που είναι στις γωνίες ΔΕΝ υπάρχουν οι πινακίδες με τα ονόματα των δρόμων.

Θα ήθελα, θα ευχόμουν, να μπουν παντού πινακίδες οδών στα Ελληνικά, στα αγγλικά και ίσως η ιδιότητα του προσώπου, δηλ. «Οδός Θεοφάνους – ευεργέτη». Το έχουν κάνει πολλοί δήμοι, με επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

2. Τα χρώματα της σημαίας μας είναι το άσπρο και το μπλε. Κάποτε όλα τα σπίτια, τα σχολεία, οι εκκλησίες, είχαν κάτασπρους τοίχους, λευκασμένους με τον παραδοσιακό ασβέστη.

Μετά ήρθαν κάποιοι βάρβαροι που άρχισαν να κάνουν τους τοίχους μαύρους, κόκκινους, πράσινους, κίτρινους, κλπ και μάλιστα με άσχημα συνθήματα. Κάποιοι δήμαρχοι (μεταξύ των οποίων και της Αθήνας) άρχισαν να καθαρίζουν όλα τα γκράφιτι, να περνάνε τους τοίχους με αντικολλητικά μίγματα για να μην μπορούν να βεβηλωθούν από τους νυχτερινούς βάνδαλους.

Κάποιοι άλλοι δήμαρχοι, σε άλλες πόλεις, έβαλαν κάμερες οι οποίες «έπιασαν» τους νυχτερινούς βανδάλους επί το έργον.

Την πρώτη φορά ο δήμαρχος και η αστυνομία κάλεσαν τους νέους και τους γονείς τους και τους νουθέτησαν ιδιαιτέρως.

Αλλά τους προειδοποίησαν ότι αν επαναλάβουν τους βανδαλισμούς θα κάνουν δυο πράγματα:

ΚΑΙ  θα δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες τους,

ΚΑΙ  θα τους χρεώσουν το κόστος επισκευής!!!

Και ω του θαύματος!!!  Οι βανδαλισμοί σταμάτησαν !!!

Προτείνω να μπουν κάμερες σε επίκαιρα σημεία και να καθοριστεί «ταρίφα παρανομίας».

Την 1η φορά που θα συλληφθείς να γράφεις σε τοίχους, πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Τη 2η φορά, πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Από την 3η φορά και πλέον, πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα θα εισπράττει ο Δήμος για να ξανα-ασπρίζει τις επιφάνειες που λέρωσαν οι βάνδαλοι.

Προσοχή: Αν το πρόστιμο ΔΕΝ πληρωθεί στο Δήμο εντός 10 ημερών, θα πηγαίνει στην εφορία και θα γίνεται διπλάσιο.

Όλοι οι δημόσιοι τοίχοι μιας πόλης είναι το «πρόσωπο» της πόλης.

ΔΕΝ επιτρέπεται αυτό το δημόσιο πρόσωπο της πόλης να το διαμορφώνει το κάθε προβληματικό άτομο, ή το κάθε κόμμα, ή η κάθε αθλητική ομάδα…

Βρισκόμαστε στη λυπηρή κατάσταση κάθε γραπτό σε τοίχο να μένει εκεί για πάντα!!! Ενώ έπρεπε να εξαφανίζεται – ασπρίζεται το επόμενο πρωί…

 

3. Στο δημόσιο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, κλπ μπαίνουν καθηγητές, μαθητές, γονείς, που ανήκουν σε όλο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας.

ΔΕΝ επιτρέπεται το δημόσιο σχολείο να είναι φερέφωνο (με τα συνθήματα που υπάρχουν στους τοίχους του) ενός κόμματος, μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, μιας ιδεολογίας…

Γι αυτό οι τοίχοι του πρέπει να είναι πάντα λευκοί…

 

4. Προσέξτε μια τεράστια διαφορά. Στα δημόσια σχολεία ο καθένας γράφει ότι θέλει (πολιτικά, αθλητικά, ερωτικά, ατομικά, κλπ).

Οι ίδιοι μαθητές πηγαίνουν και σε ιδιωτικά φροντιστήρια, σχολές χορού, αθλητικές ομάδες, ινστιτούτα ξένων γλωσσών, κλπ.

Σε όλα αυτά ΔΕΝ γράφει κανένας.

Άρα ΜΟΝΟ στο δημόσιο σχολείο και στους δημόσιους τοίχους ξεσπούν την καταστροφική μανία τους!!!

 

5. Στο έδαφος και στο κλίμα της περιοχής ευδοκιμούν πολλά φυτά. Το Μνημείο του Ναύτη, ένα ειδυλλιακό τοπίο της περιοχής, ΔΕΝ είναι επισκέψιμο την ημέρα λόγω έντονου ήλιου.

Αν φυτεύαμε μερικά δέντρα (μουριές, βουκαμβίλιες, ή ότι άλλο προτείνουν οι ειδικοί)  θα είχαμε σκίαση, άρα επισκεψιμότητα ΚΑΙ όλη την ημέρα.

Η λεωφόρος Ειρήνης, η παραλιακή λεωφόρος Ελ. Βενιζέλου, η κάτω αγορά, κλπ ΔΕΝ έχουν σκιερά δέντρα.

Έτσι το καλοκαίρι πυρώνουν οι δρόμοι αφού  ΔΕΝ υπάρχουν σκιές.

Θα ευχόμουν, θα ήθελα, εκτεταμένη δενδροφύτευση.

Το Σαϊτάν Παζάρ αποτελεί πάντα παράδειγμα για μίμηση.

 

6. Ένα σημαντικό σημείο της πόλης είναι η Κυανή Ακτή. Η χαμηλή ξύλινη περίφραξη που την προστάτευε επί δεκαετίες ΔΕΝ υπάρχει πλέον.

Θα ήθελα να δω κλαδέματα των παλιών δέντρων από ειδικούς, θα ήθελα να δω φυτεύσεις νέων δέντρων, νέων θάμνων, νέων λουλουδιών.

Θα ήθελα να δω σχέδιο βελτίωσης, θα ήθελα να δω σκέψεις και προοπτικές για το μέλλον. Δηλ. περισσότερα αθλητικά γήπεδα ή λιγότερα, περισσότερα καθιστικά, κιόσκια, νυχτερινός φωτισμός ή όχι.

Πριν λίγες μέρες ξαναβγήκαν φύκια στην ακτή.

Θα τα αφήσουμε εκεί, θα τα πάρουμε, θα κάνουμε κάτι άλλο για την αποσάθρωση;

 

7. Κάποιοι πήγαν και γέμισαν γκράφιτι την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και το ομώνυμο Κάστρο στο Κέντρο της πόλης.

Θα τα αφήσουμε έτσι για πάντα;

Υπάρχουν εθελοντές να πάμε να τα βάψουμε άσπρα;

Ξέρω άνθρωπο που βάζει τα χρώματα και τα ρολά.

Υπάρχουν εθελοντές για μερικές ώρες;

 

8. Ξέρουμε πολλές πόλεις που έχουν δωρεάν ιντερνέτ ή Wi-Fi σε όλα τα σημεία του δήμου. Θα ευχόμουν να το έχουμε και στην Πρέβεζα.

 

9. Έχω δει πολλά δημόσια σχολεία με αναμμένα φώτα στο Σαββατοκύριακο ή βρύσες ξεχασμένες ανοιχτές να τρέχουν νερό.

Θα ευχόμουν να βάζαμε ένα γενικό διακόπτη ΔΕΗ και ένα διακόπτη νερού σε κάποιο σημείο και ο διευθυντής φεύγοντας την Παρασκευή να τα κλείνει… Τόσο απλό. Και να μένει ανοιχτός μόνο ο εξωτερικός νυχτερινός φωτισμός – με χρονόμετρο αφής και σβέσης – και  οι κάμερες ασφαλείας.

 

10. Στην πόλη είχαμε πολλά και οδυνηρά τροχαία δυστυχήματα.

Ξέρουμε ότι κάποια μαγαζιά λειτουργούν και σερβίρουν ποτά μέχρι το πρωί. Βλέπουμε οδηγούς διτρόχων χωρίς δίπλωμα, χωρίς κράνος, κλπ.

Εύχομαι να βάλουμε κανόνες, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη. Π.χ. Το αλκοτέστ δείχνει ότι οδηγείς μεθυσμένος; Σου παίρνουν το δίπλωμα και έτσι σου χαρίζουν τη ζωή σου αλλά και τη ζωή των φίλων σου!!!

Εύχομαι το θέμα των τροχαίων να το συζητήσουμε διεξοδικά σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, να πάρουμε κάποια μέτρα, να τα εφαρμόσουμε και να έχουμε ΜΗΔΕΝ ατυχήματα από τροχαία στο μέλλον…

Τέλος εύχομαι υγεία στους Έλληνες, γρήγορα να περάσει η επιδημία και το 2021 να είναι καλύτερο από όλα τα προηγούμενα χρόνια…

Για να εορτάσουμε ενωμένα και ειρηνικά τα 200 χρόνια από το 1821.

 

Επίλογος

Το Τεχνικό πρόγραμμα και  το προϋπολογισμός του 2021 εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους παρισταμένους και όλοι ευχόμαστε να γίνουν ΕΡΓΑ που να βελτιώνουν την καθημερινότητα της πόλης, των πολιτών και των επισκεπτών μας.

Μακάρι να τα δούμε σύντομα…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Τελευταία ενημέρωση 3 Οκτωβρίου 2020 13:12:44 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr και PrevezaNewsgr

Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group