Σκέψεις για το Δεκαπενταύγουστο – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Μακάρι ο κόσμος στον οποίο θα μεγαλώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να είναι πολύ καλύτερος από το δικό μας
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
News Room14 Αυγούστου, 2020 18:420
Μακάρι ο κόσμος στον οποίο θα μεγαλώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να είναι πολύ καλύτερος από το δικό μας

Εισαγωγή

Γράφω αυτό το κείμενο στις 14 Αυγούστου. Παραμονή της μεγαλύτερης εορτής του καλοκαιριού που είναι ο Δεκαπενταύγουστος ή «Η κοίμηση της Θεοτόκου».

Ο Χριστιανισμός βασίζεται στην Αγία Τριάδα, που αποτελούν ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα.

Το επόμενο πρόσωπο σε ακτινοβολία μέσα στη Χριστιανική Θρησκεία είναι η Μαρία ή Παναγία ή Θεοτόκος.

Στον ελληνικό λαό η επωνυμία Παναγία (που υπάρχει από τον 3ο αιώνα, ως η αγιότερη από όλους τους αγίους), έχει καθιερωθεί ως η συνηθέστερη επίκληση της Θεοτόκου, η οποία συνδυάζεται πολλές φορές και με άλλες προσωνυμίες προς την Κεχαριτωμένη, Βασίλισσα του Κόσμου, Κοσμοσώτειρα, κ.ά..

Τόση είναι η αγάπη, η γόνιμη σκέψη και η εφευρετικότητα, όχι μόνο των καλλιτεχνών και των λογίων, αλλά και του απλού πιστού λαού, που γεννά συνεχώς και νέα επίθετα στην Παναγία, που μπορούν να χωριστούν σε οκτώ μεγάλες  κατηγορίες.

1.  Από την παράσταση της Παναγίας στην εικόνα: Τέτοια επίθετα είναι η Βρεφοκρατούσα, η Γλυκοφιλούσα, η Γαλακτοτροφούσα, η Πλατυτέρα των Ουρανών, η Οδηγήτρια, η Δεξιοκρατούσα ή Δεξιά, η Μεγαλομάτα.

Υπάρχουν και ονόματα που συνδυάζονται με μιαν ιερή ιστορία, όπως τα ονόματα που υπάρχουν στο Άγιο Όρος, π.χ. το «Άξιον Εστί», η Τριχερούσα, η Εσφαγμένη, η Πυροβοληθείσα, η Πορταΐτισσα και άλλα.

2.  Από τον τόπο Της: Έτσι υπάρχει η Παναγία η Αθηνιώτισσα, η Καστριώτισσα, η Πυργιανή, η Σπηλιανή, η Μεγαλοσπηλαιώτισσα, η Θαλασσινή, η Καλαμού, η Καμινιώτισσα, η Ολυμπιώτισσα, η Σουμελιώτισσα, η Πλατανιώτισσα, η Καταπολιανή, η Τροοδίτισσα, του Κάμπου και άλλα.

3.  Από την τεχνοτροπία του ναού Της: Τέτοια επίθετα είναι η Θολοσκέπαστη, η  Μολυβδοσκέπαστη, η Πελεκητή, η Κρεμαστή, η Μαρμαριώτισσα.

4.  Από το όνομα του κτήτορα του ναού ή της μονής Της: Τέτοια επίθετα είναι Παναγία η Παχειά, η Γλυκειά, η Περλιγκού, η Λυκοδήμου, η Κοροβιλιά.

5.  Από το μήνα που εορτάζεται η Παναγία: Βρεχούσα, Αυγουστιανή, Δεκαπεντούσα, Τριτιανή, Μεσοσπορίτισσα.

6.  Από τα θαύματα της Παναγίας: Γοργοϋπήκοος, Ελεούσα, Ελεήστρα, Γιάτρισσα, Θεραπεία, Υγεία, Ψυχοσώστρα, Παραμυθία, Παρηγορήτρα, Παυσολύπη, Φανερωμένη, Μυροβλύτισσα.

7.  Εγκωμιαστικά από την έξαρση της αγάπης των πιστών. Συνήθως χρησιμοποιείται επίθετο με πρώτο συνθετικό το χρυσό: Χρυσοκελλαριά, Χρυσοσπηλιώτισσα,  Χρυσοπηγή, Χρυσογαλούσα, Χρυσοποδαρίτισσα, Χρυσοχέρα. Υπάρχουν όμως και άλλα, όπως Αγγελόκτιστη, Αερινή, Αναφωνήτρα, Επίσκεψις, Παντάνασσα, Τρανή, Χιλιαρμενίτισσα.

8. Αυτά που Της έδωσαν οι υμνογράφοι της Εκκλησίας. Κυρίως προέρχονται από τον Ακάθιστο Ύμνο: Αμόλυντος, Υψηλοτέρα, Καθέδρα, Κλίμαξ, Σκέπη, Παράκλησις, Επίσκεψις, Καταφυγή, Κεχαριτωμένη, Χώρα του Αχώρητου, Όρος Αλατόμητον.

Περιορίζομαι σε αυτά τα λίγα, γιατί αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε πάνω από 1.800 διαφορετικά επίθετα για την Παναγία των Ελλήνων και των Χριστιανών.

 

Οι εορτάζοντες

Μέσα στο χριστιανικό έτος έχουμε πολλές εορτές της Παναγίας. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι ασφαλώς η Κοίμηση, που τιμάται τον Δεκαπενταύγουστο.

Την ημέρα αυτή:

-Εορτάζουν πολλές πόλεις  (Πρέβεζα, Βέροια, Καλαμπάκα, κ.ά.)

-Εορτάζουν πολλά νησιά (Τήνος, Αμοργός, Πάρος, Κύθνος, κ.α.)

-Εορτάζουν βουνά (στην Παναγία Σουμελά, στον Πόντο)

-Εορτάζουν μοναστήρια (σε όλη την Ελλάδα), και

-Εορτάζουν αμέτρητοι άνθρωποι.

Ας θυμηθούμε μερικά από τα ονόματα Ανθρώπων που εορτάζουν:

Παναγιώτης, Πάνος, Παναγής, Πανάγος, Γιώτης, Τάκης.

Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Γιούλα, Παναγούλα,

Δέσποινα, Δέσπω, Ντέπη, Πέπη,

Μαρία, Μαργέτα, Μαριέττα, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή,

Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μάνια,

Μανιώ, Μαίρη, Μιρέλλα, Μάρα,

Θεοτόκης, Θεοτοκία

Μαριάντζελα, Μαρινέλα

Ελώνα,  Ελόνα

Συμέλα, Σιμέλα, Σουμελά και πάρα πολλά παράγωγά τους, χαϊδευτικά, υποκοριστικά, κλπ.

Το πόσο αγαπητή είναι η Παναγία φαίνεται ΚΑΙ από το πόσοι πολλοί δίνουν ονόματά της σε αγόρια και κορίτσια.

Σε όλους αυτούς ευχόμαστε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, με υγεία, με ευτυχία, με ειρήνη, με κάθε καλό στα σπίτια τους, με την ευλογία της Παναγίας στη ζωή τους.

Γιατί ο Λαός μας σε κάθε δύσκολη στιγμή κάνει το σταυρό του  και λέει: «Βόηθα Βαγγελίστρα μου»…

Ας βοηθούν πάντα όλοι οι Χριστιανοί άγιοι, όλους τους Χριστιανούς…

Και μια ακόμη ευχή. Του χρόνου να έχουμε απαλλαγεί από τον Ιό και να εορτάσουμε τον Δεκαπενταύγουστο με τις εκκλησίες γεμάτες…

 

Τα 200 χρόνια

Στις 27/6/2020 σε κείμενό μου σε τούτη τη στήλη είχα κάνει κάποιες σκέψεις γύρω από τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821.

Είχα αναφερθεί στις διαφωνίες που έχουν προκύψει στην Κεντρική Επιτροπή Εορτασμού (παραιτήσεις Κας Μαρίας Ευθυμίου και άλλων), στον αποκλεισμό στρατιωτικών που «ξέρουν Ιστορία», και κατέληγα ως εξής:

Θα σας φαινόταν λογικό σε διοργάνωση μια αθλητικής επετείου να αποκλείαμε τους ειδικούς του αθλητισμού;

Θα σας φαινόταν λογικό για ένα ιατρικό θέμα να συζητάμε χωρίς γιατρούς;

Έτσι κι εμένα μου φαίνεται λογικό σε αυτό τον μοναδικό εορτασμό να καλέσουμε να βοηθήσουν με τις ιδέες τους,  τους Ιστορικούς, τους Στρατιωτικούς, τους Ιστορικούς Συλλόγους, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που έχουν αποδείξει ότι τιμούν την Ιστορία μας, και κάθε άλλο Έλληνα που θέλει να προβληθεί και να τιμηθεί η Ελλάδα και όχι το άτομό του…

Ας κλείσουμε με μια ευχή στους Έλληνες της Ελλάδας και όλου του κόσμου:

Να εορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, με Υγεία, με ευημερία, με ειρήνη και με προοπτικές και ένα καλύτερο αύριο…

 

Οι εξελίξεις

Φαίνεται ότι παρόμοιες σκέψεις έκαναν και πολλοί ακόμη πολίτες, σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο συλλόγων, φορέων, επιτροπών κλπ.

Πρόσφατα είδαμε στην Πρέβεζα μια ομάδα από προσωπικότητες της περιοχής να συγκροτούν μια Οργανωτική Επιτροπή Εορτασμού των 200 ετών.

Είναι προσωπικότητες από διάφορα επιστημονικά πεδία (εκπαιδευτικοί, Μηχανικοί, Νομικοί, Αξιωματικοί, κλπ) που προτίθενται να οργανώσουν εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Όπως αναφέρουν στην πρώτη ανακοίνωση της Επιτροπής: «… Σκοπός των εκδηλώσεων, είναι να προβάλουμε για πρώτη φορά σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο τα επιτεύγματα των Ηρώων που προέρχονται από την περιοχή μας, να αναδείξουμε την πόλη της Πρέβεζας ως ένα ιστορικό και πολιτιστικό προορισμό και να θυμίσουμε στην τοπική κοινωνία τη στενή μας σχέση με τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του 1821 που καθόρισαν τη σύγχρονη εποχή μας.

Οι εκδηλώσεις θα τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO….»

Προφανώς οι Άνθρωποι προτίθενται να προσφέρουν, «να δώσουν και όχι να πάρουν», επομένως μπορούμε να τους ευχηθούμε κάθε επιτυχία στον ωραίο στόχο τους.

Επίσης να ευχηθούμε πολλά ακόμη. Μακάρι την επόμενη χρονιά, κάτω από ολική υγεία των Ελλήνων, κάτω από Ειρήνη στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο, να εορτάσουμε τα 200 χρόνια ενωτικά και αγαπημένα.

Είτε οργανώνονται από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή, είτε από τοπικούς φορείς. Όσο περισσότερες εκδηλώσεις γίνουν, τόσο περισσότερα θα μάθουμε για τα 200 χρόνια.

 

Επίλογος

Μακάρι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια να έχουν ένα τριπλό στόχο:

-Να γνωρίσουμε με ακρίβεια το παρελθόν των 200 χρόνων, τιμώντας τους ήρωες και αυτούς που «ανέβασαν» την Ελλάδα,

-Να σταθμίσουμε με ακρίβεια το παρόν,

-Να προγραμματίσουμε ένα ελπιδοφόρο, αισιόδοξο, ειρηνικό μέλλον.

Μακάρι να δούμε πολλές, πετυχημένες, εκδηλώσεις, με πολύ κοινό, με ακροατές και μεγάλους και νέους, που θα απολαμβάνουν «μαθήματα Ελληνικής Ιστορίας».

Μακάρι τα επόμενα 200 χρόνια να γνωρίσουμε την Ευρώπη των ισότιμων λαών, της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της υγείας για όλους…

Μακάρι να μην δοθούν άλλα λεφτά για όπλα και πολέμους, αλλά για στέγαση, εκπαίδευση, διατροφή, υγεία, προστασία του περιβάλλοντος, κλπ.

Μακάρι ο κόσμος στον οποίο θα μεγαλώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να είναι πολύ καλύτερος από το δικό μας…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Τελευταία ενημέρωση 14 Αυγούστου 2020 18:42:18 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας