Μηδενική εμβάθυνση – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Στα πρώτα 200 χρόνια ελεύθερου Ελληνικού κράτους κάναμε πολλά λάθη

News RoomNews RoomNews Room18 Ιουλίου 20200
Στα πρώτα 200 χρόνια ελεύθερου Ελληνικού κράτους κάναμε πολλά λάθη

Εισαγωγή

Επειδή σήμερα κατακλυζόμαστε από πολλές ειδήσεις, δεν έχουμε την άνεση να εμβαθύνουμε σε κάποιες που έχουν ιδιαίτερη σημασία…

Ας δούμε σήμερα μαζί κάποιες τέτοιες ειδήσεις…

 

Οι «επενδύσεις» σε ναρκωτικά…

Μετά την οικονομική κρίση του 2008 υπήρξαν αμέτρητοι άνεργοι Έλληνες, πολλοί από τους οποίους έφυγαν στο εξωτερικό…

Κι ενώ όλοι μιλούσαν για επενδύσεις για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε μεταποίηση, γεωργία, βιοτεχνία, βιομηχανία, τουρισμό, υπηρεσίες κλπ, η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε νόμο για την «καλλιέργεια του χασίς» !!!

Από τότε εμφανείς και αφανείς φυτείες χασίς δημιουργήθηκαν σε πολλά σημεία της Ελλάδας, ενώ αν παρακολουθήσετε τις ανακοινώσεις της αστυνομίας και τις ειδήσεις των ΜΜΕ θα δείτε ότι οι συλλήψεις για παράνομη κατοχή, εμπορία, διακίνηση κλπ των ναρκωτικών έχουν πολλαπλασιαστεί…

Το φαινόμενο σταδιακά κορυφώνεται αλλά εμείς ΔΕΝ εμβαθύνουμε, δεν έχουμε λύσεις, δεν έχουμε νέες ιδέες…

Ας προσεγγίσουμε μια πλευρά του φαινομένου.

 

Ο κομουνισμός και οι αμοιβές

Στα πρώτα βήματα του εφαρμοσμένου κομμουνισμού όλοι οι εργαζόμενοι έπαιρναν τα ίδια χρήματα – μισθό, είτε δούλευαν εντατικά, είτε ήταν αδιάφοροι για την υπηρεσία τους.

Η «μονιμότητα» τους έδινε τη δυνατότητα να ΜΗΝ κάνουν τίποτε ή να ταλαιπωρούν κάθε πολίτη που ερχόταν να ζητήσει τη βοήθειά τους.

Αυτό ονομάστηκε «γραφειοκρατία», γιατί ο υπάλληλος (δηλ. αυτός που είναι «κάτω» ή «υπό» από τους άλλους), έγινε αφεντικό και δυνάστης τους…

Και φυσικά αυτό άλλαξε και στο δυτικό κόσμο και στις πρώην κομμουνιστικές ή σοσιαλιστικές χώρες, με πρώτες τις χώρες της Βαλτικής…

Οι «ίδιοι μισθοί για όλους» υπάρχουν σήμερα μόνο στην Κούβα και στη Βόρεια Κορέα.

Τι άλλαξε;

Σε οποιαδήποτε εταιρεία, επιχείρηση, δραστηριότητα κλπ οι άνθρωποι που έχουν καλές ιδέες, που φέρνουν θετικά αποτελέσματα, που έχουν επιτυχίες, παίρνουν μικρά ή μεγάλα ποσά που λέγονται «πριμ».

Αυτό το έχουμε αποδεχτεί όλοι για το ποδόσφαιρο. Π.χ. ο Μέσι, ο Ρονάλντο, κ.ά. παίρνουν περισσότερα χρήματα από τους συμπαίκτες τους.

 

Το παράλογο

Και ενώ αυτή είναι μια επικρατούσα λογική, σε κάποιες περιπτώσεις δυστυχώς ΔΕΝ υπάρχει. Κι εδώ αρχίζει το παράλογο.

Όλοι διαβάσαμε ότι οι κάποιοι αστυνομικοί της Δίωξης ναρκωτικών βρήκαν και κατάστρεψαν περίπου 3.500 δενδρύλλια χασίς, σε κάποια περιοχή.

Εγώ λέω – με το μυαλό μου- ότι αν κοστολογήσουμε κάθε δενδρύλλιο με 10 ευρώ, θα ήταν δίκαιο στην ομάδα αστυνομικών που είχε αυτή την επιτυχία να χαρίσουμε 3.500 Χ 10 = 35.000 ευρώ.

Οι ειδικοί είναι πιο σαφείς, γιατί ξέρουν τις τιμές πώλησης των «τελικών προϊόντων»…

Λένε ότι όλη η φυτεία άξιζε περίπου 5.000.000 ευρώ, άρα μόνο το 10% αν μοιράσουμε στους αστυνομικούς θα έχουν να λαμβάνουν 500.000 ευρώ.

Μίλησα με ανώτερο αστυνομικό για το θέμα αυτό και μου είπε ότι «δεν προβλέπεται καμιά πρόσθετη αμοιβή για όσα γίνονται εν τη εκτελέσει της υπηρεσίας».

Κι όμως οι αστυνομικοί κινδυνεύουν από οπλισμένους κακοποιούς, από σπείρες, από μπράβους, κλπ.

Ερώτημα κρίσεως: Πού και πώς θα βρεθούν τα χρήματα για την ηθική ικανοποίηση των αστυνομικών, των λιμενικών, των συνοριοφυλάκων κλπ αφού τα δενδρύλλια θα καταστραφούν και δεν θα υπάρξουν κέρδη από τις πωλήσεις;

Είναι πολύ απλό…

ΑΝ θέλει η πολιτεία να σταματήσει το εμπόριο ναρκωτικών, αν θέλει να πατάξει ένα ισχυρότατο «κύκλωμα παρανομίας», πρέπει να θεσπίσει ΚΑΙ την οικονομική ποινή.

Δηλ. όποιος καταδικάζεται σχετικά με εμπορία, διακίνηση, χρήση, διάθεση κλπ ναρκωτικών ουσιών εκτός από τη φυλακή θα πληρώνει ΚΑΙ 100.000 ευρώ σαν χρηματική ποινή.

Π.χ. έφαγες 5 χρόνια φυλακή… Θα πληρώσεις ΚΑΙ 100.000 ευρώ

Έφαγες 6 μήνες φυλακή… Θα πληρώσεις ΚΑΙ 100.000 ευρώ. Κλπ

Και από αυτά τα χρήματα θα πληρώνονται οι αστυνομικοί που βρήκαν τα ναρκωτικά, αλλά και οι Ελληνικές φυλακές που θα «φιλοξενούν» τους διακινητές…

Είναι αδιανόητο από την διακίνηση ναρκωτικών να κερδίζουν οι έμποροι, οι διακινητές, κάποιοι δικηγόροι, κάποιοι «σχετικοί», κλπ και να ΜΗΝ παίρνουν ούτε ένα ευρώ αυτοί που ασχολούνται με κίνδυνο της ζωής τους με την εξουδετέρωση των ναρκωτικών!!!

Σε κανένα άλλο κράτος του κόσμου ΔΕΝ υπάρχει παρόμοια νομοθεσία, κι ας λένε κάποιοι άσχετοι ότι στην Ολλανδία όλα πωλούνται ελεύθερα και ανοιχτά…

Μέγα ψέμα… Και το λένε ασύστολα, γιατί κάποιοι αφελείς τους πιστεύουν…

ΔΕΝ είδα κανένα εξαρτημένο άτομο να φεύγει για να πάει να ζήσει στο Άμστερνταμ, όπου υποτίθεται ότι είναι ο Παράδεισος των ναρκωτικών και τα «παίρνεις από το περίπτερο»  … Γιατί άραγε ???

Γιατί το «ελεύθερο χασίς» είναι ψέμα…

Και κάτι ιστορικό…

Στην τρισχιλιετή ιστορία της η Ελλάδα προσέφερε στον κόσμο την ποίηση, το θέατρο, τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική, τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά, την ιατρική και τόσα άλλα…

ΔΕΝ προσέφερε χασισοπαραγωγή, χασισοερξαρτημένους, χασισέμπορους και πολιτικούς που προωθούν την καλλιέργεια του χασίς, έστω και ΑΝ το λένε με το ψεύτικο, απατηλό, νόθο όνομα «της φαρμακευτικής κάνναβης»…

Άλλη απάτη κι αυτό…

Αν θέλουμε να σώσουμε τη νέα γενιά από τα κυκλώματα των ναρκωτικών, οφείλουμε να εμβαθύνουμε στο πρόβλημα και να πάρουμε αποτελεσματικά μέτρα, όχι «αύριο», αλλά «χτες»…

 

Τα παράλογα διόδια της Ελλάδας…

Ένα άλλο θέμα που ΔΕΝ έχουμε εμβαθύνει είναι τα διόδια.

Τα διόδια σε άλλες χώρες έχουν μια λογική….

Π.χ. στην Ελβετία πληρώνεις μια φορά το χρόνο ένα ποσόν (γύρω στα 40 ευρώ) και με το καρτελάκι που παίρνεις κυκλοφορείς ΟΛΟ το χρόνο, σε όλες τις Εθνικές οδούς, δωρεάν…

Στη Νορβηγία ΔΕΝ υπάρχουν πουθενά διόδια…

Στην Τουρκία και στις ΗΠΑ, κ.α.  παίρνεις ένα «χαρτί» στην είσοδο της Εθνικής οδού, κάνεις όσα χιλιόμετρα θέλεις χωρίς καμιά στάση, και πληρώνεις στην έξοδο…

Φυσικά στην Ελλάδα έχουμε το χειρότερο σύστημα!!!

Αμέτρητες στάσεις, ακριβά διόδια ανά χιλιόμετρο, τα «μηχανάκια ελεύθερης διόδου» ΔΕΝ είναι συμβατά για όλες τις Εθνικές Οδούς, δεν είναι «ένα» αλλά πολλά, αφού η κάθε εταιρεία έχει το δικό της μοντέλο κλπ.

Εκτός από αυτά τα προφανή υπάρχουν κι άλλα παράλογα.

Θα πούμε σήμερα μόνο δυο από τα πολλά.

Α) Φεύγεις από Αθήνα για Κόρινθο. Στην Ελευσίνα σταματάς στα διόδια και πληρώνεις. Σωστά. Γιατί αμέσως μετά τα διόδια μπαίνεις σε πλατιά, άνετη, γρήγορη, ασφαλή Εθνική οδό.

Πάμε στο αντίστροφο.

Από την Κόρινθο έρχεσαι στην Αθήνα.

ΓΙΑΤΙ να πληρώσεις στην Ελευσίνα, αφού μετά τα διόδια μπαίνεις στον παλιό, κακό, στενό δρόμο Ελευσίνας, Σκαραμαγκά, Χαϊδαρίου, κλπ. Γιατί πληρώνουμε στην είσοδο της Αθήνας???

ΔΕΝ το έχω καταλάβει…

Β) Από ένα σημείο της Αθήνας μπαίνεις σε ένα τρόλεϊ, μετρό, λεωφορείο, πηγαίνεις όπου θέλεις, κάνεις τη δουλειά σου και επιστρέφεις με άλλο τρόλεϊ ή λεωφορείο. Φυσικά ΔΩΡΕΑΝ.

Δηλ. αν δεν έχει συμπληρωθεί μια ώρα, ΔΕΝ πληρώνεις δεύτερο εισιτήριο.

Πάμε στο αντίστροφο. Περνάς την υποθαλάσσια ζεύξη του Ακτίου, αφήνεις τους φίλους σου στο αεροδρόμιο από το οποίο θα ταξιδέψουν  και σε 10 λεπτά επιστρέφεις.

Γιατί πρέπει να πληρώσεις δεύτερη φορά τα διόδια στη ζεύξη???

Γιατί να πληρώνουν 2 φορές οι πολίτες που πάνε από το σπίτι τους στη δουλειά τους ή στο χωράφι τους, επειδή βρέθηκε ανάμεσα στην περιουσία τους μια υποθαλάσσια ζεύξη???

Από το 2004 που πληρώνουμε στη ζεύξη, δεν έχει εξοφληθεί???

Πόσα χρόνια θα την πληρώνουμε ???

Πότε θα επικρατήσει η κοινή λογική στα ελληνικά διόδια ???

 

Τα αναδρομικά

Η προηγούμενη κυβέρνηση για να προσαρμοστεί στο τελευταίο μνημόνιο που υπέγραψε, έπρεπε να κάνει μειώσεις μισθών, συντάξεων, κλπ.

Τώρα κάποιοι από αυτούς που έκαναν δικαστήριο δικαιώθηκαν…

Το ποσόν που πρέπει να πληρώσει η σημερινή κυβέρνηση είναι περίπου 4 δις ευρώ.

Αν εμβαθύνουμε όμως βλέπουμε ότι με τις προκλήσεις της Τουρκίας χρειαζόμαστε σύγχρονα πλοία για να προστατεύσουμε το Αιγαίο.

Και τα 4 δις ευρώ θα μας έδιναν 5 σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες!!!

Εσύ, αγαπητέ αναγνώστη, αν ήσουν πρωθυπουργός, τι θα έκανες;

 

Επίλογος

Σε άλλες χώρες, π.χ. Τουρκία, όλοι συμφωνούν σε βασικά θέματα πολιτικής.

Δυστυχώς στην Ελλάδα ΔΕΝ έχουμε ταύτιση σκέψεων, λόγων, έργων και σε επίπεδο ατόμων, κομμάτων, πολιτικής γραμμής….

Είμαστε υποχρεωμένοι να αποκτήσουμε…

Πρέπει επειγόντως να επεξεργαστούμε θέματα Δημόσιας Εκπαίδευσης, ΕΣΥ, Εξωτερικής πολιτικής, Εθνικής Άμυνας, Μεταναστών, κλπ τα οποία θα υλοποιούν ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις…

Όχι κάθε κόμμα να κάνει τις δικές του πολιτικές επιλογές με βάση ιδιοτέλεια, συμφέροντα, κλπ.

Στα πρώτα 200 χρόνια ελεύθερου Ελληνικού κράτους κάναμε πολλά λάθη.

Από την εμπειρία που ήδη αποκτήσαμε, ας ευχηθούμε να τα αποφύγουμε στο μέλλον…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αναζητήστε με βάση λέξεις-κλειδιά:

Βαθμολογήστε το άρθρο:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group