Εισαγωγή
Από αύριο Δευτέρα 15 Ιουνίου αρχίζει μια πολύ σοβαρή Εκπαιδευτική διαδικασία. Οι Εισαγωγικές εξετάσεις. Από αυτές θα κριθεί ποια παιδιά θα συνεχίσουν σπουδές σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο και μάλιστα ποια επιστήμη θα ασκήσουν σε όλη τη ζωή τους…
Για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα πρέπει να κάνουμε μερικές σκέψεις…
Ποιους αφορούν οι εξετάσεις;
Οι εξετάσεις αφορούν ένα τεράστιο ποσοστό των Ελλήνων, χωρίς να το έχουμε ίσως συνειδητοποιήσει.
-Αφορούν τον διοικητικό κορμό του Υπουργείου Παιδείας που είναι υποχρεωμένο να κάνει αδιάβλητες, δίκαιες, ίσες για όλους εξετάσεις.
Αρχίζουν από την Επιτροπή με τους θεματοδότες (που δημιουργούν τα θέματα, τα ερωτήματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα), συνεχίζουν με την αποστολή των θεμάτων σε όλα τα εξεταστικά κέντρα, την άψογη επιτήρηση ώστε ο κάθε διαγωνιζόμενος να αποτυπώσει στην κόλλα του τις γνώσεις του, και μετά από πολλές προβλεπόμενες διαδικασίας ολοκληρώνονται με την διπλή και τριπλή βαθμολόγηση όλων των γραπτών και την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.
-Αφορούν πολλές χιλιάδες εκπαιδευτικών που δίδαξαν τους μαθητές στα δημόσια και στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που συμμετέχουν ως επιτηρητές ή βαθμολογητές σε όλες αυτές τις διαδικασίες.
-Αφορούν τους ίδιους του υποψήφιους φοιτητές και τις οικογένειές τους, που δικαίως έχουν μεγάλη αγωνία.
Μέχρι το τέλος του Λυκείου όλα τα Ελληνόπουλα έχουν κοινή πορεία, κοινή διαδρομή. Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο.
Μετά το καθένα επιλέγει το «δικό του δρόμο», τη δική του επιστήμη, τη δική του καριέρα. Γιατρός, Μηχανικός, Αξιωματικός, Δικηγόρος, Οικονομολόγος, Ναυτιλιακά ή Αεροπορικά επαγγέλματα, Ηθοποιός, Δημοσιογράφος, Δάσκαλος ή Καθηγητές και τόσα άλλα.
Φυσικά δεν έχει μόνο σημασία σε ποια σχολή θα μπεις, αλλά και σε ποια πόλη θα είναι η σχολή σου. Είναι τεράστια η οικονομική διαφορά στην οικογένεια να ζει στην Αθήνα και να σπουδάζεις στην Αθήνα, από το να ζει στην Αθήνα και να σπουδάζεις στην Κρήτη ή στην Θεσσαλονίκη ή στην Αλεξανδρούπολη.
-Αφορούν τέλος και ένα τεράστιο αριθμό επιστημόνων που λειτουργούν δίπλα στην κρατική παιδεία (δηλ. τα επίσημα, αναγνωρισμένα φροντιστήρια) και οι οποίοι έχουν μοχθήσει με τους μαθητές τους για να τους εφοδιάσουν με τις αναγκαίες γνώσεις.
Όλοι αυτοί από αύριο το πρωί θα είναι «συντονισμένοι» στην αγωνία των εξετάσεων, στο αν τα θέματα ήταν «βατά» ή δύσκολα, αν οι μαθητές κάθονταν σε αποστάσεις ασφαλείας, αν το δικό τους παιδί τα «έγραψε όλα» κλπ.
Για τους γονείς
Αυτές τις μέρες ο πρωταγωνιστής της οικογένειας είναι το κάθε παιδί που δίνει εξετάσεις και έχει τη δική του εσωτερική αγωνία.
Εσείς οι γονείς έχετε το δικό σας άγχος.
Μην τους φορτώνετε τίποτε άλλο.
Μην τους δίνετε πρόσθετες δουλειές αυτό τον καιρό.
Αφήστε τους να κάνουν το δικό τους πρόγραμμα και να καθορίσουν εκείνα τις προτεραιότητές τους.
Να τους κάνετε τα αγαπημένα τους φαγητά.
Μην τους απασχολείτε με «προβλήματα» της κοινωνίας, της οικογένειας, των συγγενών, κλπ.
Θα περάσουν γρήγορα οι μέρες των εξετάσεων και θα τους ενημερώστε για όλα τα υπόλοιπα που τώρα σας φαίνονται σημαντικά …
Για τους μαθητές
Αγαπητοί μαθητές,
Επειδή είστε άψητοι από τη ζωή πρέπει να μάθετε μερικά πράγματα. Θα ξεκινήσω από τον αθλητισμό, που είναι μια σωματική άμιλλα, παράλληλη με την πνευματική άμιλλα που θα κάνετε εσείς.
Θα δώσετε κάποιους γραπτούς «αγώνες» δηλ. εξετάσεις.
Σας εύχομαι να πάτε άριστα, να πετύχετε με την πρώτη φορά, στην πρώτη σχολή επιλογής σας και στην πρώτη πόλη που επιθυμείτε.
Ακόμη και αν δεν γίνει αυτό σκεφτείτε κάτι φυσικό.
Πολλοί αθλητές συμμετέχουν σε έναν αγώνα, αλλά ΔΕΝ κερδίζουν όλοι… Ή δεν κερδίζουν την πρώτη φορά, στον πρώτο αγώνα….
Ξέρουμε αθλητές που μετά από πολλούς αγώνες και ήττες έφτασαν να γίνουν πρωταθλητές, να πάρουν παγκόσμια πρωταθλήματα, να γίνουν Ολυμπιονίκες.
Το ίδιο ισχύει και για εσάς.
Αν δεν πετύχετε με την πρώτη φορά εκεί που θέλετε, μπορείτε να προετοιμαστείτε καλύτερα και να πετύχετε με τη δεύτερη φορά.
Ο κόσμος ΔΕΝ χάνεται με μια ήττα.
Η ζωή και ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη…
Ασφαλώς οι γονείς και οι δάσκαλοι θα σας έχουν πει παραδείγματα κορυφαίων επιστημόνων που είχαν κάποιες αποτυχίες στη ζωή τους.
Γνωστότερος από αυτούς ο Αλβέρτος Αϊνστάιν (1879-1955), που θεωρείται ως το κορυφαίο μυαλό του 20ου αιώνα.
Ένας άσημος δάσκαλός του τον απέρριψε, ενώ ο νεαρός Αλβέρτος πείσμωσε, δούλεψε εντατικά και έγινε διάσημος…
Επίλογος
Εύχομαι σε όλα τα παιδιά το καλύτερο με υγεία, και επιτυχίες για όλη τους τη ζωή.
Εύχομαι η διαδικασία των εξετάσεων να ολοκληρωθεί υποδειγματικά και φέτος.
Εύχομαι αυτή την κορυφαία διαδικασία που έχουμε κατακτήσει σαν κράτος και σαν υπουργείο παιδείας (δηλ. τις αδιάβλητες και δίκαιες εισαγωγικές εξετάσεις) να τις διατηρήσουμε για πάντα αφού όλοι τις εμπιστευόμαστε…
Καλή αρχή και καλό τέλος των εισαγωγικών για όλους τους εμπλεκόμενους…
Υστερόγραφο: Το άγχος των εισαγωγικών το πέρασα αμέτρητες φορές στη ζωή μου και σαν υποψήφιος (πολυτεχνείο, οδοντιατρική, νομική), και σαν Φροντιστής, και σαν Καθηγητής που δίδαξα την εξεταζόμενη ύλη στο Λύκειο, και σαν Θεματοδότης, και σαν Διορθωτής και σαν Σχολικός Σύμβουλος – συντονιστής, και σαν πατέρας τριών παιδιών (που πέτυχαν)…
Έτσι κάθε φορά το βιώνω πολύ έντονα…
Κυτίνος Ευάγγελος
Τελευταία ενημέρωση 14 Ιουνίου 2020 19:20:59 από News Room