Νηστίσιμες – Χορτοφαγικές σάλτσες (ντιπ) – Του Ευάγγελου Κίτσου

8 προτάσεις που σίγουρα θα θελήσετε να προσθέσετε στο τραπέζι σας
News Room7 Μαρτίου, 2020 11:180
AAAABN8
8 προτάσεις που σίγουρα θα θελήσετε να προσθέσετε στο τραπέζι σας

Δύο βασικά στοιχεία μας προσφέρει μια σάλτσα ή ένα ντιπ, 1ον αυξάνει την απόλαυση στη γεύση ενός φαγητού ή σνακ και 2ον αυξάνει σημαντικά τη θρεπτική του αξία.

Μιας και διανύουμε τις πρώτες μέρες της Σαρακοστής και αρκετοί νηστεύουν, αλλά ακόμα κι όσοι είναι χορτοφάγοι, θα σας παρουσιάσουμε 8 προτάσεις για νηστίσιμες-χορτοφαγικές σάλτσες(ντιπ) που σίγουρα θα θελήσετε να προσθέσετε στο τραπέζι σας. Οι προτάσεις μας μπορούν να συνοδευτούν από παξιμάδια, κριτσίνια, ψημένες γλυκοπατάτες, καθώς επίσης και από λαχανικά(πχ καρότο ή αγγούρι κομμένα σε λωρίδες).

Νηστίσιμες-χορτοφαγικές σάλτσες(ντιπ)

  • Σάλτσα Πέστο: Χτυπάμε στο μπλέντερ 60 Φύλλα βασιλικού, 3 σκελίδες σκόρδου, 4 κουταλιές κουκουνάρι, 10 ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο.
  • Γουακαμόλε: Χτυπάμε 2 ώριμα αβοκάντο στο μπλέντερ(ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια) με 1-2 σκελίδες πολτοποιημένο σκόρδο, αν μας αρέσει, μπορούμε να προσθέσουμε επίσης μία ξεφλουδισμένη ντομάτα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Χούμους: Αλέθουμε 200 με 300γρ. βρασμένα ρεβίθια στο μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά σιγά λίγο νερό με 1 κ.σ ελαιόλαδο(εναλλακτικά 1 κ.σ ταχίνι). Τελευταία προσθέτουμε κόκκινο πιπέρι, κρεμμύδι, μαϊντανό.
  • Ντιπ Μελιτζάνας: Ψήνουμε στο γκριλ 2 πατάτες και 2 μελιτζάνες με τη φλούδα τους. Αφού ψηθούν τις ξεφλουδίζουμε και χτυπάμε στο μπλέντερ με λίγο ελαιόλαδο, λίγο λεμόνι, και προαιρετικά σκόρδο.
  • Αλοιφή από ωμά καρύδια: Χτυπάμε στο μπλέντερ 250γρ ωμά καρύδια(εναλλακτικά άλλους ξηρούς καρπούς) με 1 φέτα μουλιασμένο μπαγιάτικο ψωμί. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, λίγο νερό, αλάτι, έως ότου πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Διατηρείται στο ψυγείο 4 με 5 μέρες.
  • Σως από κουκουνάρια: Αλέθουμε ωμά κουκουνάρια στο μπλέντερ με φρέσκο μαϊντανό ή κόλιαντρο ή βασιλικό, λίγο λάδι και λίγο αλάτι.
  • Κόκκινη σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης: Αλέθουμε στο μπλέντερ ψητές πιπεριές Φλωρίνης καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες ντομάτες. Προσθέτουμε λάδι, αλάτι, και καυτερή πιπεριά. Απλώνουμε τον πελτέ στο ταψί και ψήνουμε για 6 ώρες στους 50 βαθμούς.
  • Σάλτσα Σούγκο: Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε ένα ένα τα ακόλουθα υλικά, 5 ξεφλουδισμένες ντομάτες, 2 κουταλιές πάστα ντομάτας, 2 φύλλα δάφνης, 2 κλωναράκια θυμάρι, 1 κλωναράκι δεντρολίβανο, 2 κρεμμύδια, 3 σκελίδες σκόρδο. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα, ανακατεύοντας σιγά σιγά. Αφήνουμε να βράσει άλλα 15 λεπτά και αφαιρούμε τα κλωναράκια.

Καλή απόλαυση και καλή Σαρακοστή σε όλους!

 

Κίτσος Ευάγγελος / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Λεωφόρος Ιωαννίνων 165 (κόμβος)  – Πρέβεζα

 

Τελευταία ενημέρωση 7 Μαρτίου 2020 11:18:51 από News Room

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης





Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας


    PinPrintShares