Σκέφτομαι, άρα υπάρχω: Λίγες σκέψεις – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

«Ουδείς προφήτης εν τη πατρίδι αυτού»
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΥΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
News Room8 Φεβρουαρίου, 2020 10:120

«Ουδείς προφήτης εν τη πατρίδι αυτού»

Εισαγωγή

Οι Έλληνες έχουμε πολλές παροιμίες που συνοψίζουν με σοφία την συνολική ανθρώπινη πείρα. Μια από αυτές λέει: «Ουδείς προφήτης εν τη πατρίδι αυτού» ή στα νεοελληνικά: «Κανένας προφήτης δεν είναι αποδεκτός στην πατρίδα του».

Η φράση υπάρχει στην Καινή Διαθήκη, δηλ. στα Ευαγγέλια και ειπώθηκε από τον Ιησού Χριστό. Μετά την βάπτισή του άρχισε να διδάσκει το Θείο λόγο και έφτασε και στην πατρίδα του τη Ναζαρέτ.

Και ενώ σε άλλα μέρη ο λόγος του έγινε αποδεκτός, στην ιδιαίτερη πατρίδα του τον αμφισβήτησαν… Έτσι είπε τη φράση που ξέρουμε όλοι μας…

Γιατί μου ήρθε στο νου αυτή η φράση;

Για την υπόθεση των αδελφών Τέφα. Ας την εξηγήσω.

 

Σκέψη 1η: Η τεράστια επιτυχία…

Η Χίος είναι ένα νησί με μακρά και πετυχημένη ναυτική παράδοση. Εφοπλιστές, πλοιοκτήτες, καπεταναίοι, μηχανικοί, πληρώματα επί πολλούς αιώνες έχουν δημιουργήσει μια παράδοση στους ωκεανούς.

Έχουν γεννήσει τεράστιες εφοπλιστικές οικογένειες, με γραφεία σε όλο τον κόσμο, έστω και αν εμείς οι απλοί άνθρωποι δεν τους γνωρίζουμε, γιατί ασχολούμαστε με το ελληνικό ποδόσφαιρο, το ελληνικό μπάσκετ, και άλλα παρόμοια…

Ποιος ξέρει τον Γιάννη Αγγελικούση, το Γιώργο Προκοπίου, την Αγγελική Φράγκου, τον Παναγιώτη Λιβανό, το Νικόλα Τσάκο, το Θόδωρο Βενιάμη και τόσους ακόμη; Λίγοι ίσως θυμούνται την οικογένεια του Στρατή Ανδρεάδη που ήταν παλιότερος Χιώτης επιχειρηματίας.

Γιατί αναφέρομαι στην ναυτική παράδοση της Χίου; Γιατί οι Χιώτες σκέφτηκαν να δημιουργήσουν μια σύγχρονη μαρίνα για τα τουριστικά σκάφη.

Έκαναν λοιπόν παγκόσμιο διαγωνισμό στον οποίο προσήλθαν εταιρείες από όλο τον κόσμο και υπέβαλαν τις τεχνικές και οικονομικές προσφορές τους.

Οι Χιώτες εξέτασαν λεπτομερώς τις προτάσεις και ποια εταιρεία κέρδισε;

Η εταιρεία των αδελφών Τέφα από την Πρέβεζα.

Νίκησε παγκόσμιους κολοσσούς και πήρε το έργο!

Υπογράφτηκε και η σύμβαση παραχώρησης για 40 χρόνια και η διαδικασία προχωράει με γοργούς ρυθμούς…

Κι όμως στην Πρέβεζα –κάποιοι στενόμυαλοι – δεν χάρηκαν για αυτή την παγκόσμια επιτυχία μιας δικής «μας» εταιρείας, και αντιμετωπίζουν τα πράγματα μα λάθος τρόπο…

Εγώ θέλω να συγχαρώ θερμά τον Ηλία και το Γιάννη για αυτή την επιτυχία τους, να τους ευχηθώ κάθε καλό και κάθε επιτυχία στο μέλλον.

Και να τους θυμίσω ότι υπάρχουν και ο χειρότερα…

Οι Αθηναίοι ΔΕΝ τον κατάλαβαν, γι αυτό έδωσαν το κώνειο και σκότωσαν τον μεγαλύτερο φιλόσοφο της Αθήνας και του κόσμου… Το Σωκράτη…

 

Σκέψη 2η: Κάποιες ΜΚΟ…

Ας πάμε πολύ πίσω. Πριν 2.500 χρόνια. Συγκεκριμένα στον Αύγουστο του 480 π.Χ. όταν ο Πέρσης Βασιλιάς Ξέρξης με τον πολυάριθμο στρατό του ήρθε να καταλάβει την Ελλάδα.

Οι Έλληνες τον είχαν καθηλώσει επί πολλές ημέρες στο όρος Καλλίδρομο, στην τοποθεσία Θερμοπύλες και δεν μπορούσε να περάσει προς νότο.

Ότι ΔΕΝ μπόρεσε να κάνει με το στρατό στο πεδίο της μάχης, το κατάφερε με τα χρήματα της προδοσίας.

Πλήρωσε έναν ντόπιο και γνώστη της περιοχής, τον προδότη Εφιάλτη, ο οποίος οδήγησε τους Πέρσες μέσα από την Ανοπαία ατραπό, στα νώτα των Ελλήνων. Οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν.

Εκεί  έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι ο Λεωνίδας και οι 300 Σπαρτιάτες «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι»…

Στην Ελληνική ιστορία πάντα υπήρχαν ήρωες και πάντα υπήρχαν προδότες. Τον Κατσαντώνη τον πρόδωσαν για κάποια γρόσια, και γι αυτό τα τελευταία του λόγια ήταν «έρμα γρόσια»…

Προδοσία συμβαίνει και σήμερα…

Κάποιες ΜΚΟ, με πακτωλό ξένων χρημάτων, κάνουν και σήμερα προδοσία… Φέρνουν στην Ελλάδα χιλιάδες ξένους, από χώρες που ΔΕΝ έχουν πόλεμο, και ηθελημένα αλλοιώνουν τη φυλετική σύνθεση της Ελλάδας…

Οι ξένοι, παρά το γεγονός ότι είναι λίγοι ακόμη, κάνουν πράξεις που δείχνουν το μίσος τους για τη χώρα που τους φιλοξενεί…

Οι προδότες, για κάποια έρμα ευρώ, πουλάνε την Ελλάδα…

Λίγοι έχουν καταλάβει αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα μετά το 2015…

Όταν το καταλάβουν όλοι, η κατάσταση ΔΕΝ θα μπορεί να αλλάξει…

Κάποιες ΜΚΟ – όχι όλες- είναι προδοτικές οργανώσεις…

 

Σκέψη 3η: Οι λαϊκές αγορές…

Η σκέψη η οποία γέννησε «τη λαϊκή αγορά» είναι απλή και σωστή.

Να έρθει σε άμεση επαφή ο παραγωγός και ο καταναλωτής για να εξαφανιστούν τα τεράστια κέρδη των μεσαζόντων, των μεταπρατών, των λίγων…

Οι ιστορικοί έχουν καταγράψει ότι και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας πολλοί Έλληνες αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι κατέβαιναν στις πόλεις για να πουλήσουν την παραγωγή τους. Και οι Τούρκοι το  επέτρεπαν.

Ο πρώτος νόμος που αναγνώρισε και καθιέρωσε τις λαϊκές αγορές ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1929.

Σήμερα στις λαϊκές αγορές υπάρχουν δυο είδη «πωλητών»: Α) Οι παραγωγοί και Β) Οι επαγγελματίες.

Ο Θεσμός των Λαϊκών αγορών είναι πολύ αγαπητός στους απλούς πολίτες και ιδίως στους «ΜΗ προνομιούχους», αφού βρίσκουν τα πάντα, φρέσκα, και σε πολύ λογικές τιμές.

Ο θεσμός βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Φανταστείτε ότι σε όλη την Αθήνα λειτουργούν 44 λαϊκές αγορές και στο Παγκράτι λειτουργούν 2 (Τρίτη και Παρασκευή).

Το περασμένο καλοκαίρι όταν έγραψα ότι οι Πρεβεζάνοι πληρώνουν πανάκριβα τις ντομάτες, κάποιοι εργατοπατέρες με ειρωνεύτηκαν.

Ας βγουν ευθέως και δημόσια να μας πουν «ποιοι έχουν συμφέρον» που σε κάποιες, ελάχιστες πόλεις ΔΕΝ λειτουργούν λαϊκές αγορές…

 

Σκέψη 4η: Άλλα μέτρα…

Όσοι είστε παρατηρητικοί μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε μια τεράστια διαφορά.

Φαινόμενο Α:

Κάποιο ή κάποια αδέσποτα επιτίθενται και δαγκώνουν, τραυματίζουν διερχόμενους πολίτες ή ποδηλάτες. Οι πολίτες σπεύδουν στα νοσοκομεία, κάνουν επεμβάσεις, κάνουν ενέσεις, χάνουν μεροκάματα γιατί είναι υποχρεωμένοι να μείνουν κλινήρεις, επηρεάζεται το οικογενειακό και εργασιακό τους περιβάλλον.

Καμιά ευαίσθητη, ευγενική, λεπτή, ψυχούλα ΔΕΝ έγραψε ποτέ ούτε μια λέξη συμπάθειας για τους Ανθρώπους αυτούς που αναίτια τιμωρήθηκαν.

Φαινόμενο Β:

Κάποιο όχημα ή άνθρωπος τραυματίζει ένα αδέσποτο. Αμέσως, σαν να είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, αμέτρητες ευαίσθητες, ευγενικές, ψυχούλες γράφουν δακρύβρεχτα γράμματα για το «καημένο το ζωάκι» και τους κακούς ανθρώπους που το τραυμάτισαν…

Εγώ θεωρώ απαράδεκτο και τον τραυματισμό αλλά και το κυνήγι των ελεύθερων ζώων.

Αλλά επίσης θεωρώ ότι ο Άνθρωπος είναι η κορωνίδα της Δημιουργίας.

Πως εξηγείται να αδιαφορούμε για τους ανθρώπους και να δείχνουμε ενδιαφέρον μόνο για τα αδέσποτα;

Υπάρχει κάποιος ειδικός ψυχολόγος να μας το εξηγήσει;

 

Επίλογος

Μετά από αυτές τις σκέψεις ας δώσουμε ευχές.

Με το καλό να μπούμε στο Τριώδιο (την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου) και με το καλό να εορτάσουμε τον πολιούχο της πόλης τον Άγιο Χαράλαμπο (τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου).

Και φυσικά θερμές ευχές σε όλους και όλες που εορτάζουν: Χαράλαμπος, Μπάμπης, Χάρης, Μπάμπος, Χαραλαμπία, Χαρά, Λάμπω, κλπ.

Και μια ευχή για την Ελλάδα: Να βρεθεί μια σωστή λύση για τους «ακάλεστους επισκέπτες μας», γιατί καθώς μπαίνουμε στην  άνοιξη οι εισροές φαίνεται ότι θα γίνουν περισσότερες…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

Τελευταία ενημέρωση 8 Φεβρουαρίου 2020 10:12:57 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group