Την αναθεώρηση του Άρθρου 24 του Συντάγματος, προκειμένου να αρθούν εμπόδια που υπάρχουν για αγροτική χρήση, προτείνει με έγγραφό του προς τον Πρωθυπουργό, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζει πώς «η προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, είναι για όλους αδιαπραγμάτευτη αξία, εξίσου όμως προστατευμένοι πρέπει να είναι όσοι ζουν, εργάζονται και συνυπάρχουν με τα δάση και εν γένει με το (φυσικό) περιβάλλον»
Συνεχίζοντας επισημαίνει πως με την εφαρμογή του άρθρου 24, τίθενται απαγορευτικές προϋποθέσεις σε όσους θέλουν να ασκήσουν αγροτικό επάγγελμα ή και ακόμη οδηγούν σε απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων νυν αγροτών. «Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για ένταση των προβλημάτων στο εγγύς μέλλον με την αναμενόμενη εκπόνηση των χαρτών βόσκησης και αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα για ζητήματα που έχουν προκύψει:
«Σήμερα έχουμε οδηγηθεί σε ακραίες καταστάσεις: Κληροτεμάχια του Δημοσίου που είχαν δοθεί σε ακτήμονες και εγκαταλείφθηκαν προσωρινά λόγω αστυφιλίας, έχουν δασωθεί και δεν επιτρέπεται πλέον ο καθαρισμός και η καλλιέργειά τους. Το ίδιο ισχύει και με αγροκτήματα εντός αναδασμών, ενώ εκτάσεις που στο παρελθόν καλλιεργούνταν με αμπέλια, αδυνατούν οι ιδιοκτήτες ή οι κληρονόμοι τους να τα επαναφυτεύσουν, όπως συμβαίνει στην Αμπελουργική ζώνη Ζίτσας.
Χορτολιβαδικές εκτάσεις, στις οποίες δεν υπάρχει ούτε ένα δέντρο εντός αυτών, χαρακτηρίζονται δασικές- κάτι που αποτελεί ελληνική «εφεύρεση»- με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα (ιδίως σε ορεινές περιοχές) για οποιαδήποτε αγροτική εργασία, ακόμη και στην απλή βόσκηση.
Πρόσθετα προβλήματα προκύπτουν με την διάταξη, ότι τα κατά τεκμήριο δάση ή δασικές εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο. Με αυτή διαπερνά το σύνολο της κοινωνίας η λογική της μείζονος προσπάθειας, η εγκατάλειψη κάθε παραγωγικής διάθεσης στην ύπαιθρο.
Τα προβλήματα με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι ήδη ορατά με τις τελευταίες δηλώσεις ΟΣΔΕ, καθώς αγρότες που δήλωναν ως αγρούς (όπως και είναι) χορτολιβαδικές εκτάσεις βρέθηκαν εκτός κοινοτικών ενισχύσεων, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θεσσαλία».
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τονίζει πώς «είναι επιτακτική ανάγκη να αναθεωρηθεί το άρθρο 24, έχοντας ως βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960» και η πρότασή του συνοψίζεται ως εξής: “Να αναθεωρηθεί το Άρθρο 24, ώστε να προστατεύονται οι πραγματικά και διαχρονικές δασικές εκτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη όμως και τις ασκούμενες δραστηριότητες, ώστε να μην απωλεσθούν εκτάσεις για αγροτική χρήση, όπως είναι οι χαρακτηριζόμενες σήμερα χορτολιβαδικές και παράλληλα να επιτρέπονται οι δενδρώδεις καλλιέργειες”.
Τελευταία ενημέρωση 23 Νοεμβρίου 2018 09:40:56 από News Room