Αλλάζει την εικόνα της Περιφέρειας Ηπείρου το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Η πορεία του προγράμματος
PROGRAMMA-EP-HPEIROS
News Room21 Νοεμβρίου, 2018 11:180
Η πορεία του προγράμματος

Με πολύ καλό ρυθμό υλοποιείται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  «Ήπειρος 2014-2020», όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή, 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης που έγινε στα Ιωάννινα, με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Αρχής, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, των  εντεταλμένων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των συναρμόδιων Υπουργείων, εκπροσώπων δήμων, φορέων κλπ της Ηπείρου.

Μέσω του προγράμματος χρηματοδοτούνται σημαντικά έργα τα οποία αφορούν  δημόσιες υποδομές, κοινωνικές δράσεις, έρευνα και καινοτόμα επιχειρηματικότητα,  που  συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην άμβλυνση της ανεργίας και στην άρση κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην εισήγησή του αναφέρθηκε επιγραμματικά στην πορεία του Προγράμματος και βάσει των στοιχείων εκτίμησε πως στο τέλος του 2019 – και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν εξαιτίας καθυστερήσεων που οφείλονται στον κεντρικό μηχανισμό- θα έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο των δράσεων του Ε. Π. «Ήπειρος 2014-2020», με το ποσοστό των συμβάσεων να ανέλθει στο 75% και  των δαπανών στο 36%.

Ευχαρίστησε για τη συνεργασία  τον Ειδικό Γραμματέα  ΕΣΠΑ Παν. Κορκολή, την Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού  Τ. Καλογιάννη, τα στελέχη της Ε.Υ.Δ. καθώς και όλους τους φορείς της Ηπείρου, για την αποδοτική μέχρι σήμερα συνεργασία στην υλοποίηση του προγράμματος. «Χρειάζεται παραγωγικότητα, αποτελεσματικότητα και προπάντων δουλειά, πάνω στα πλεονεκτήματα του τόπου μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε και τα εξής:

«Είμαστε η Περιφέρεια που έχουμε την ιδιαιτερότητα να είμαστε αρκετά προχωρημένοι στο Πρόγραμμα 2014-2020. Κι αυτό οφείλεται στη συνεργασία που υπάρχει.  Δεν είναι τυχαίο π.χ. ότι στα θέματα στερεών αποβλήτων συνεργαστήκαμε με όλους τους φορείς, κάναμε προγραμματικές συμβάσεις, δουλέψαμε όλοι μαζί και είμαστε η μόνη περιφέρεια που δεν είχε για όλα αυτά τα χρόνια πρόστιμα από την Ε.Ε.. Σε λίγες ημέρες, πάλι  με τη συνεργασία όλων των φορέων θα ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου, ώστε να είμαστε  η Περιφέρεια που το 2019,  θα πιάσει το ζητούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, της ανακύκλωσης τουλάχιστον του 50% των απορριμμάτων».

Η πορεία του προγράμματος

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Ε.Π. ανέρχεται σε 337.076.281 ευρώ, ο οποίος χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (84,4%) και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (15,6%).

Κατά κατηγορία ο Περιφερειάρχης ανέφερε:

– Υλοποιείται η αναστήλωση και αποκατάσταση των πέντε αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, στο πλαίσιο της ΟΧΕ Πολιτιστικής Διαδρομής. «Πρόκειται- είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αλ. Καχριμάνης – για πρόταση που  έχει ξεκινήσει από το 2012.   Ο τότε Επίτροπος Γιοχάνες Χαν την προενέκρινε μαζί με το Υπουργείο Εθν. Οικονομίας, επειδή   αυτή δεν αφορούμε μόνο την αναστήλωση των θεάτρων, αλλά  έδινε  και την κατεύθυνση  προώθησης της τοπικής   παραγωγής και της ποιότητας, ώστε αύριο να έχουμε ένα δίκτυο τέτοιο που να προωθούμε τα προϊόντά μας. Το πρόγραμμα προχωρά, μας περιμένει πολύ δουλειά και αφορά και τον τουρισμό. Περιλαμβάνονται επίσης και στοχευμένα έργα υποδομών. Η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης και η αναγκαιότητα να ενταχθεί στα μνημεία της UNESCO, οδήγησε στην κατασκευή ενός νέου σύγχρονου δρόμου που θα τον παρακάμπτει και παράλληλα θα είναι η νέα είσοδος της πόλης της Πρέβεζας».

Ο Περιφερειάρχης έθεσε επίσης και το ζήτημα της πώλησης αντιγράφων από μουσεία της Αθήνας είτε στα Γιάννενα, είτε στη Νικόπολη: «Αυτό μπορεί να γίνει σε τοπική κλίμακα και ειδικά στην πρωτεύουσα της αργυροχοϊας στα Γιάννενα. Μπορεί σε κάθε περιοχή να γίνονται αντικείμενα που έχουν σχέση με τον τόπο τους», υπογράμμισε, ζητώντας την εξέτασή του από το Υπουργείο Πολιτισμού.

– Χρηματοδοτείται η κατασκευή έργων συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων, κυρίως σε 28 οικισμούς στον Αμβρακικό κόλπο και στα παράλια του Ιονίου, εξυπηρετώντας 48.000 πολίτες και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον εκδόθηκε 2η πρόσκληση για την ολοκλήρωση των επενδύσεων στη διαχείριση λυμάτων οικισμών γ΄ προτεραιότητας στην Περιφέρεια. «Είμαστε ίσως η μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα που σε όλους τους οικισμούς μέχρι 2000 κατοίκους κατασκευάζονται  έργα βιολογικών καθαρισμών που θα συμβάλλουν στην πλήρη προστασία του Αμβρακικού κόλπου και όλων των παραλίων της Ηπείρου, που δίνει  άλλο πλεονέκτημα στον τουρισμό μας».

– Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η μοναδική στην Ελλάδα που έχει ενεργοποιήσει δυναμικά την επιχειρηματικότητα με 23,5 εκ. ευρώ, με την έκδοση πέντε προσκλήσεων και τη συνεισφορά της στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και εντός του 2019 θα ενεργοποιηθούν άλλες δύο προσκλήσεις με 8 εκ. ευρώ.  Ενδιάμεσο φορέα έχουμε τη Διεύθυνση Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, που κάνει και την αξιολόγηση. «Υπάρχει μια δυσλειτουργία στις προσκλήσεις και στην ανάρτηση των αποτελεσμάτων. Είναι θέμα της ΜΟΔ. Το πληροφοριακό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στο ρυθμό που θέλουμε εμείς και στις προσκλήσεις και στα αποτελέσματα»,  επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

– Χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται δράσεις στον τομέα της πρόνοιας σε όλη την Περιφέρεια, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και δήμους όπως: Κοινωνικές δομές/κέντρα κοινότητας, παντοπωλεία, φαρμακεία, ΚΗΦΗ.ΚΔΗΦ ΑμεΑ δράσεις εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, παράλληλη στήριξης. Διερευνώνται οι δράσεις απασχόλησης να τις αναλάβει ως Ενδιάμεσος Φορέας ο ΕΦΕΠΑΕ.

Μετά την εισήγηση του Περιφερειάρχη ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση της πορείας του Προγράμματος από την Προϊσταμένη κ. Εύη Παπανικολάου,  στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «’Ηπειρος 2014-2020» και τοποθετήσεις μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης.

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση 21 Νοεμβρίου 2018 11:18:29 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK, PrevezaNewsgr


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter


    Επικοινωνήστε μαζί μας