Κλείνει το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Θεσπρωτικό – Αναστάτωση και αγωνία σε επιχειρήσεις και κατοίκους

Απειλούν να σηκώσουν τα χρήματα Δήμος και επιχειρηματίες!!
THESPROTIKO-TRAPEZA
News Room3 Οκτωβρίου, 2018 16:190

Απειλούν να σηκώσουν τα χρήματα Δήμος και επιχειρηματίες!!

Αγωνία, ανησυχία και αναστάτωση έχει προκαλέσει η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να αναστείλει τη λειτουργία του υποκαταστήματός της στο Θεσπρωτικό.

Ο Δήμαρχος Ζηρού διαμαρτύρεται για την απόφαση αυτή, με επιστολή του (ακολουθεί) προς τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, κάνοντας λόγο ακόμα και για «άρση των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου από την  Εθνική Τράπεζα, όπως και των καταθέσεων των επιχειρηματιών και κατοίκων της περιοχής…».

Την ίδια ώρα, φορείς από το Θεσπρωτικό, με υπόμνημα (ακολουθεί) που δόθηκε στη δημοσιότητα, περιγράφουν το πόσο σημαντική είναι η παραμονή και η λειτουργία του υποκαταστήματος, αφού, όπως επισημαίνουν, εξυπηρετεί ουσιαστικά 32 χωριά από τους νομούς Ιωαννίνων και Πρέβεζας με πάνω από 16.000 κατοίκους ενώ όπως υπογραμμίζουν «κεφάλαια που έχουμε καταθέσει εκεί ανέρχονται στο ποσό άνω των τριάντα (30) εκατομμυρίων ευρώ».

Επιστολή Δημάρχου Ζηρού:

Θέμα: “Διαμαρτυρία για την απόφαση αναστολής της λειτουργίας του Υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Θεσπρωτικό”

Κύριε διοικητά,

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για την απόφαση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ν’ αναστείλει τη λειτουργία του υποκαταστήματος στην πόλη του Θεσπρωτικού.

Μεταφέροντας την έντονη ανησυχία και αγωνία, επιχειρηματιών, επαγγελματικών ομάδων, συνταξιούχων, αλλά κι όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι για τις συναλλαγές τους εμπιστεύτηκαν την Τράπεζά σας και την ενίσχυσαν με τις καταθέσεις και τις αποταμιεύσεις τους, θέλουμε, αφενός να διαμαρτυρηθούμε έντονα γι’ αυτή την δυσάρεστη απόφαση κι αφετέρου να ζητήσουμε την άρση της.

Υπογραμμίζουμε δε, ότι το υποκατάστημα της Τράπεζάς σας στο Θεσπρωτικό έχει σπουδαιότατη σημασία για την περιοχή μας καθώς δεν εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες των  κατοίκων της πόλης, αλλά και κατοίκων, κυρίως ηλικιωμένων και συνταξιούχων, απομακρυσμένων χωριών της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να ταξιδέψουν μέχρι την Φιλιππιάδα ή την Πρέβεζα η οποία βρίσκεται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, για να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους.

Επίσης κατά τη θερινή περίοδο, εξυπηρετούνται και χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες της περιοχής.

Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι η λειτουργία του υποκαταστήματος της Τράπεζάς σας στο Θεσπρωτικό καλύπτει χρονικό διάστημα αρκετών δεκαετιών, εξυπηρετώντας αλλά και στηρίζοντας την τοπική κοινωνία στην καθημερινότητα και στις ανάγκες της.

Αυτή η αμφίδρομη όσο και ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές, σχέση, είναι επιβεβλημένο να συνεχιστεί στη σημερινή ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύουμε, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν πρόσθετα κοινωνικά προβλήματα.

Εάν δεν ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και αγωνίες των συνδημοτών μας και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Δ.Ε. Θεσπρωτικού -δυστυχώς- θα αναγκαστούμε να αντιδράσουμε αποφασιστικά και με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Η άρση των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου μας από την  Εθνική Τράπεζα, όπως και των καταθέσεων των επιχειρηματιών και κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι είναι αναστατωμένοι και αγανακτισμένοι από την απειλούμενη εξέλιξη, θα είναι κάποια από τα μέτρα  που ΔΕΝ θα θέλαμε να λάβουμε…

Πιστεύουμε ότι με τη συνδρομή σας, η λειτουργία του υποκαταστήματος του Θεσπρωτικού θα συνεχιστεί κανονικά.

Με εκτίμηση
Καλαντζής Νικόλαος
Δήμαρχος Ζηρού

 

Υπόμνημα Επιτροπής Αγώνα για τη διατήρηση του υποκαταστήματος στο Θεσπρωτικό:

Οι παρακάτω υπογραφόμενοι Φορείς των Δημοτικών Ενοτήτων:

α) Δημ. Εν. Θεσπρωτικού, Δήμου Ζηρού, νομού Πρέβεζας,
β) Δημ. Εν. Κρανέας, Δήμου Ζηρού, ν. Πρέβεζας, και
γ) Δημ. Εν. Λούρου, Δήμου Πρέβεζας, νομού Πρέβεζας,
δ) Δημ. Εν. Λάκκας Σουλίου, του Δήμου Δωδώνης, νομού Ιωαννίνων, 

συγκεντρωθήκαμε σήμερα στις 3 Οκτωβρίου 2018, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπρωτικού, του Δήμου Ζηρού, με θέμα το συζητούμενο κλείσιμο του Υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Θεσπρωτικό.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των Φορέων. Στο τέλος οι εισηγήσεις και προτάσεις των είναι όπως ακολουθεί.

Οι Φορείς ανέφεραν ότι: Απορήσαμε και εκπλαγήκαμε για το παραπάνω θέμα, αφού είναι γνωστό σε όλους μας ότι το παραπάνω Υποκατάστημα είναι δυναμικό στις συναλλαγές του και πλήθος ανθρώπων διέρχεται καθημερινά από αυτό.

Συγκεκριμένα: 

Από διασταύρωση των δικών μας στοιχείων, αλλά και από άλλες πληροφορίες γνωρίζουμε ότι τα κεφάλαια που έχουμε καταθέσει εκεί ανέρχονται στο ποσό άνω των τριάντα (30) εκατομμυρίων ευρώ.

Το παραπάνω Υποκατάστημα είναι το οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής των παραπάνω Δημοτικών Ενοτήτων που αναφέραμε και ειδικότερα εξυπηρετεί:

1) Οκτώ (8) χωριά του Δήμου Ζηρού, νομός Πρέβεζας, που είναι: Θεσπρωτικό, Ριζοβούνι, Γαλατάς, Παπαδάτες, Μελιανά, Πολυστάφυλλο, Άσσος, Νικολίτσι, με συνολικό πληθυσμό 5.653 κατοίκους.

2) Οκτώ (8) χωριά του Δήμου Πρέβεζας, που είναι: Λούρος, Ωρωπός, Στεφάνη, Πέτρα, Ρευματιά, Βρυσούλα, Κοτσανόπουλο, Σκιαδάς, με συνολικό πληθυσμό 5.726 κατοίκους.   

3) Δέκα πέντε (15) χωριά του Δήμου Δωδώνης, νομός Ιωάννινων, που είναι: Δερβίζιαννα, Γεωργάνοι, Αχλαδέα, Λίππα, Άρδοση, Έλαφος, Σμυρτιά, Σιστρούνι, Μπεστιά, Ρωμανός, Αλεποχώρι, Παλαιοχώρι, Μουκοβίνα, Ζωτικό, Σερζιανά, με συνολικό πληθυσμό 3.782 κατοίκους. 

4) Ένα (1) χωριό, η Κρανέα, Δήμου Ζηρού, με πληθυσμό 1.052 κατοίκους.

Συνολικά εξυπηρετούνται 32 χωριά με πληθυσμό 16.213 κατοίκους

Με βάση λοιπόν τους οικονομοτεχνικούς σχεδιασμούς και μελέτες δεν υφίσταται λόγος κλεισίματος του παραπάνω Υποκαταστήματος, δεδομένου και του μεγάλου όγκου των καταθέσεών του καθώς και της καθημερινής του κίνησης των συναλλαγών.

Πως λοιπόν, και με ποια στοιχεία, γίνεται η αξιολόγηση για το κλείσιμο μιας κερδοφόρας μονάδας της Τράπεζάς σας;  

Άλλωστε, αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πλήθος άλλων Υπηρεσιών του Δημοσίου, όπως: Κέντρο Υγείας, Αστυνομικός Σταθμός, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Κτηνιατρείο, Δασοφυλακή, Υποθηκοφυλακείο – Συμβολαιογραφείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο – Λύκειο, Νηπιαγωγεία, Βρεφονηπιακός Σταθμός, εδρεύουν στο Θεσπρωτικό. Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Σημειωτέον ότι και γι’ αυτούς τέθηκε ανά διαστήματα το κλείσιμό τους και η μεταφορά τους Στην Φιλιππιάδα, Πρέβεζα κ.λπ., αλλά τελικά καμιά από τις παραπάνω Υπηρεσίες δεν έκλεισε, επειδή τα πολλά χωριά και ο μεγάλος πληθυσμός που εξυπηρετούν δικαιολογούν απόλυτα την παραμονή τους στο Θεσπρωτικό. Έτσι έχει αποτραπεί αντίστοιχος «Καλλικράτης» στις παραπάνω Υπηρεσίες, λόγω της μεγάλης ενδοχώρας που εξυπηρετείται από τις έδρες τους στο Θεσπρωτικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι όχι μόνο το Υποκατάστημα της Εθνικής, αλλά και το Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς εδρεύουν στο Θεσπρωτικό, αφού αυτό είναι το γεωγραφικό και το οικονομικό κέντρο των παραπάνω περιοχών. Η ασφάλεια που παρέχει ο Αστυνομικός Σταθμός, οι υγιείς επιχειρήσεις της περιοχής, οι καθημερινές πληρωμές και συναλλαγές των κατοίκων με τα Τραπεζικά καταστήματα όφελος μόνον φέρνουν και σε καμιά περίπτωση ζημιά.

Γνωρίζουμε ότι ο πρώτος διευθυντής του τότε Καταστήματος της Εθνικής Θεσπρωτικού κ. Παπαγεωργίου Χαρίλαος, είχε βραβευθεί για το πλήθος των καταθέσεων των κατοίκων της περιοχής μας στο Κατάστημά σας. Μάλιστα η υποβάθμιση του παραπάνω Καταστήματος σε Υποκατάστημα, το έτος 2011, μείωσε τα οφέλη και της Τράπεζάς σας, αφού από λάθος έγινε η υποβάθμισή του, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία.

Η μεν Τράπεζα μείωσε τους υπαλλήλους της κατά ένα ή δύο, ενώ η δυσλειτουργία και η υποβάθμισή της συνετέλεσε να μειωθούν τα κεφάλαιά της.

Με άλλα λόγια πρώτα κοιτάζει κανείς αν έχει κεφάλαια και μετά την μείωση του προσωπικού.  

Το έτος 2011 ήταν λάθος που υποβαθμίστηκε το Υποκατάστημα της Εθνικής, γιατί διέθετε περισσότερα κεφάλαια από ότι το αντίστοιχο κατάστημα της Εθνικής Φιλιππιάδας. Τελικά, η υποβάθμιση δεν απέφερε τα αναμενόμενα, αλλά αντίθετα έφυγαν κεφάλαια προς άλλες Τράπεζες, λόγω μη εξυπηρέτησης των κατοίκων. Τώρα θα γίνει το ίδιο, αν ισχύσει η ίδια λάθος λογική.

Η θέση, τέλος, ότι όλα γίνονται ηλεκτρονικά και επομένως δεν χρειάζονται και πολλοί υπάλληλοι, θεωρούμε ότι είναι λανθασμένη, επειδή στις περιοχές μας ο πληθυσμός δεν είναι εξοικειωμένος με το διαδίκτυο και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που αυτό μπορεί να του προσφέρει. Θα χρειαστούν χρόνια για να επιτευχθεί αυτό.

Επίσης, θα υπάρξει μεγάλο πλήγμα για τους συνταξιούχους των περιοχών μας, αφού αυτοί απέχουν μεγάλες χιλιομετρικά αποστάσεις για να μεταβούν σε άλλα γειτονικά κέντρα. Εξάλλου τα λεωφορεία από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής καταλήγουν και έχουν ως Σταθμό τους το Θεσπρωτικό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αναζητήσουν λύσεις στο Θεσπρωτικό.    

Επίσης, η περισσότερη συγκέντρωση υπηρεσιών, στην πράξη απέδειξε ότι  δεν απέδωσε (π.χ. Καλλικράτης στους ΟΤΑ). Δεν εξυπηρέτησε καλύτερα τις περιοχές. Αντίθετα, οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες υγείας, τραπεζών κ.λπ. λειτουργούν περισσότερο ωφέλιμα. Ο μεγάλος συγκεντρωτισμός μεταφέρει το ίδιο πρόβλημα στα αστικά κέντρα, ώστε και εκείνα υπερφορτώνονται και οι πολίτες και οι Τράπεζες-Υπηρεσίες δεν εξυπηρετούνται. Στην δική μας περίπτωση αυτό είναι κανόνας, και απόδειξη αυτού είναι ότι όλα τα οργανογράμματα των Υπηρεσιών-Οικονομικών Μονάδων δεν καταργούν τίποτε από το Θεσπρωτικό.

Μετά τα παραπάνω, παρακαλούμε να επανεξετάσετε το θέμα του κλεισίματος του Υποκαστήματος της Εθνικής Τράπεζας Θεσπρωτικού, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το παραπάνω Υποκατάστημα είναι μια υγιής οικονομική μονάδα της Τράπεζάς σας και δεν συντρέχει κανένας λόγος κλεισίματός της, αλλά μάλλον αναβάθμισής της. Είμαστε σίγουροι ότι θα αναθεωρήσετε. 

Με την ευκαιρία να συγχαρούμε και τους εργαζόμενους στο παραπάνω Υποκατάστημα που εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τους συμπολίτες μας.

Στο τέλος οι Φορείς Ομόφωνα, εκτός των παραπάνω, αποφασίζουν και τα εξής:

1) Να αποσταλεί το παρόν Υπόμνημα στα Καταστήματα-Διευθύνσεις της Εθνικής Τράπεζας στα Ιωάννινα και στην Αθήνα και σε όλες τις σχετικές Υπηρεσίες.

2) Εξουσιοδοτούν τον πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Θεσπρωτικού κ. Καλδάνη Κων/νο του Δημητρίου, να υπογράφει αντί αυτών το παρόν Υπόμνημα, ως ακριβές αντίγραφο.

Με τιμή
Οι Πρόεδροι των Φορέων:
1. Σύλλογος Επαγγελματιών-Βιοτεχνών Θεσπρωτικού
2. Σύλλογος Επαγγελματιών Λούρου
3. Συνεταιρισμός Γυναικών Θεσπρωτικού
4. ΤΟΕΒ Μπόϊδα-Μαυρής
5. Αγροτικός Σύλλογος Ριζοβουνίου
6. Αγροτικός Σύλλογος Τύριας Κρανέας
7. Αγροτικός Σύλλογος Πολυσταφύλου
8. Μορφωτικός Σύλλογος Θεσπρωτικού
9. Μορφωτικός Σύλλογος Ριζοβουνίου
10. Μορφωτικός Σύλλογο Κρανέας
11. Μορφωτικός Σύλλογος Παπαδατών
12. Μορφωτικός Σύλλογος Ζερβού «Η Πασχαλιάδα»
13. Μορφωτικός Σύλλογος Πολυσταφύλλου
14. Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Άσσου
15. Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέων Νικολιτσίου
16. Εξωραϊστικός Σύλλογος «Προφήτης Ηλίας» Μελιανών
17. Σύλλογος Γυναικών Θεσπρωτικού
18. Σύλλογος Γυναικών Ριζοβουνίου
19. Σύλλογος Γυναικών Τύριας «Ζωοδόχου Πηγής»
20. Περιβαλλοντικός-Πολιτιστ. Σύλλογος πρώην Δήμου Θεσπρωτικού
21. Α.Π.Σ. Κεραυνός Θεσπρωτικού
22. Π.Α.Σ. Κρανιά
23. Α.Γ.Ο.Θ. Θεσπρωτικού
24. Φιλαρμονικός Σύλλογος «ΑΠΟΛΛΩΝ» Θεσπρωτικού
25. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου
26. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Λυκείου
27. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολ. Θεσ/κού
28. Όλα τα Τοπικά Συμβούλια των παραπάνω χωριών
29. Όλοι οι Σύλλογοι Αποδήμων-Αδελφότητες των παραπάνω χωριών

Για την Επιτροπή Αγώνα
Ο  εξουσιοδοτημένος
Πρόεδρος του Συλλόγου
Επαγγελματιών Θεσπρωτικού
Κων/νος Καλδάνης

 

 

Τελευταία ενημέρωση 9 Οκτωβρίου 2018 22:27:38 από News Room

Ακολουθήστε το PREVEZANEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε LIKE στις σελίδες μας στο FACEBOOK PamePreveza.gr, PrevezaNewsgr και Preveza.News


Το PREVEZANEWS.GR ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα.

Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθρογράφο - σχολιαστή.

Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες.

Το PREVEZANEWS.GR, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με εμάς

Το Prevezanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος. Μέσα από τα άρθρα του μαθαίνετε άμεσα, έγκυρα και αντικειμενικά τις τοπικές και περιφερειακές ειδήσεις και νέα που αφορούν την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Επισκεφθείτε τις ενότητες μας για την καθημερινή σας ευχάριστη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μείνετε συντονισμένοι!!!

Η Ομάδα Σύνταξης

Newsletter

[recaptcha size:compact theme:dark]

Επικοινωνήστε μαζί μας

“Nefelia“ Media Group